Журналісти розрахували приблизну собівартість чипа GB202 для GeForce RTX 5090 — близько $300

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Advanced Member

за останні 7днів мінімальні спотові ціни на чіп GDDR6 по 1 Гбайт 1,35 долара, середні 2,3. Чіпи на 2 Гбайт дорожчі в 3-4 рази, десь по 5. Ну а gddr7 взагалі по 10 мінімум. Отже 32 Гбайт gddr7 це 250-300 доларів.
Далі про кристал - 750 мм2 це настільки дорого, що Інтел навіть свої ж Інтел 7 обходились по 1000+ доларів за 2 чіпа (це для Xeon EmeraldRapids 2 по 770мм2 ). При тому що Інтел 7 це взагалі древній дуже відлагоджений техпроцес (10++), та ще й без супердорого EUV.
Що Apple, що Нвідія нові чіпи почали робити з 2чіплетів тому що великі кристали це занадто дорого навіть для них.
Про дороговизну зарашніх техпроцесів говорить кілька факторів:
1. Інтел тільки за 23 рік витратила на розробку і впровадження нових техпроцесів 36 млрд.доларів. І тільки вкінці 24 році пішло масове виробництво Інтел3 і 4, а Інтел 20А прийшлось взагалі відмінити на користь Інтел 18А в 26 році. Фактично Інтел 3 настільки дороге що всі ноутбучні проци і далі йдуть 15 покоління (MeteorLake) на Інтел4, а ArowLake обмежено виробляють тільки на TSMC хоча паралельно вже є готові маски на Intel 3 - їх відмінили.
2. TSMC вже 5й раз піднімає ціни на 5(4) нм за 4 роки, і підніме ще - неймовірний попит. Навіть Нвідія маючи трильйони виробляє свої найдорожчі чіпи B200 на 4нм, і ще в 1,5 рази сильніші B300 теж будуть на 4нм.
3. 4нм виробництво TSMC в США на 30% дорожче ніж на Тайвані, хоча США їм дали податкові і інші пільги, подарували землю і 10+ млрд. доларів.
4. в світі шалений попит на спеців з виробництва наноелектроніки, в США прийшлось завозити з Тайваню, а Китай так взагалі платить х3 зарплату + шалені бонуси за перехід
Scoffer
Member

dead_rat: 30.01.2025 16:28Я на днях написав, що якщо ви купуєте хоббі у кредит, то ви обрали хоббі не по кишені. Мені люди кинулися поясняти, що я не правий і схоже, що купа народу бере карти саме у кредит.
На жаль фінансовий менеджмент у населення в дуже зачаточному стані. Ну нічо, зараз в школах залишки математики і основ економіки приберуть, завезуть посилену інклюзивність, і ситуація налагодиться. :-/

Відправлено через 9 хвилин 56 секунд:
А по темі по-перше ви уявляєте скільки у хуанга коштує куртка зі шкіри цнотливих наків? А по-друге продажна ціна електроного пристрою все життя була раз в 5-10 вище його собівартості без врахування розробки. Бо є та сама розробка, купа посередників-продажників, реклами, логістики і ще всяка потрібна і не дуже шняга.
Тут більше питання до народу котрий це з якоїсь дивної причини бере, наче воно товари першої необхідності. Посиділи б хуанг з небогою пару-трійку поколінь на голодному пайку, то одразу вигадали б як і чіпи зробити не 750мм2, а 75, і апі якесь на заміну діректу вигадали б шоб без втрати якості картинки.
Hotspur
Member

Scoffer: 30.01.2025 23:05На жаль фінансовий менеджмент у населення в дуже зачаточному стані. Ну нічо, зараз в школах залишки математики і основ економіки приберуть, завезуть посилену інклюзивність, і ситуація налагодиться.
професори математичних кафедр заряджали воду у телевізора. ти забув просто. математика до роботи мозку відношення не має
Scoffer
Member

Hotspur
То вже інше, там щось треба про логіку речей вдовблювати. Ну або хоча б релігію шоб "бог сказав шо заряджати воду перед телеком грішно", ну типу як підтиратись менш ніж трьома камнями в одній всім відомій релігії, працююча схема ж :laugh:
penetrator
Member

dead_rat: 30.01.2025 16:28
LooseR: 30.01.2025 16:16

ну там же речь была о том что человек может без кредитов ее купить. да, безусловно, есть и такие как вы написали, но есть и те для кого эта сумма не критична. например, если человек может спокойно с одной зп купить 5090 без проблем, то разве он лох?) я считаю как раз наоборот не лох) просто иногда странно читать комментарии людей(это я не про вас сейчас) в духе "лошара, купил дорогущую видяху(условную 5090), а потом продашь ее за пол цены, я вот купил дешевле(условную 5070), скинул раньше, посидел на встройке, докинул и потом купи следующее поколение(условную 6070)". зачем считать чужие деньги или судить судить других людей по себе...
В мене складося інше враження.

Я на днях написав, що якщо ви купуєте хоббі у кредит, то ви обрали хоббі не по кишені. Мені люди кинулися поясняти, що я не правий і схоже, що купа народу бере карти саме у кредит.
Смотря какое хобби.
Я после 50-55 лет точно буду брать себе яхту 50-55 футов (до тех пор чартер онли) и даже будь у меня 1.5-2 млн евро, что она стоит, я все равно буду брать ее в кредит, тк свои деньги лучше инвестировать.
ronemun
Advanced Member

В TSMC повністю заняті всі потужності по зєднанню чіплетів (COWOS), інакше можна було б GB200 на 760 мм2 рознести на 550 мм2 (графіка+кодеки+кеш) + решту 200 (контролери памяті + інтерфейс памяті + PCIe + відеовиходи) на 1-3 чіпах типу MCD в Radeon 7000. В радеоні 7900 аж 6 MCD тому що через них працював кеш на швидкості 5,6 ТБ/с, а в жефорсі 5090 вся gddr7 має всього 1,8 ТБ/с).
А якщо перенести і кеш L2 128 МБ + кодеки, то графіка займає 400 мм2, а решту піде на 4/8 MCD по 50-100мм2, при чому MCD можна на дешеві в 2 рази 6нм. Звичайно, ще тре додати площу на саме зєднання, але вона мала.
Сама графіка (TPC+растеризація) в GB200 розбита на 4 суперкластери по 99 мм2, розділених полосами з відеокодеками і кешом L2. Але по словам АМД в Radeon 7900 розбити графіку на чіплети вона не змогла, лише відокремила кеш і память, тому що між кластерами неймовірно складна мережа - 10ки Терабайт/с. Хоча в Apple Mx Ultra і суперприскорювачі AI Nvidia B200 все ок - в них чіпи зєднані по всій довжині.
Є надія, що в наступні 2 роки пошириться дуже дешевий і швидкісний спосіб зєднання чіпів - напайка малих зверху великих лицевими сторонами (та що з контактами). Це виявилось дууже просто і надійно, до того ж настільки швидко, що в Інтел це роблять буквально зі швидкістю принтера - 15 хвилин на приєднання 1500 малих чіпів на пластину.
dead_rat
Member

penetrator: 30.01.2025 23:19
dead_rat: 30.01.2025 16:28
В мене складося інше враження.

Я на днях написав, що якщо ви купуєте хоббі у кредит, то ви обрали хоббі не по кишені. Мені люди кинулися поясняти, що я не правий і схоже, що купа народу бере карти саме у кредит.
Смотря какое хобби.
Я после 50-55 лет точно буду брать себе яхту 50-55 футов (до тех пор чартер онли) и даже будь у меня 1.5-2 млн евро, что она стоит, я все равно буду брать ее в кредит, тк свои деньги лучше инвестировать.
Ти ж знаєш приказку, що володар яхти щасливий лише два дні?
penetrator
Member

dead_rat: 30.01.2025 23:48
Смотря какое хобби.
Знаю, поэтому и планирую покупать ее только после выхода на свою раннюю пенсию.
3-5 лет проведу в средиземноморье круизя по всем портам и маринам, а потом продам ее нафиг.
Евгений King
Member

Тут і журналістів не треба, проста математика:

Площа чипу 5090 - 750 кв.мм
На одну пластину можна розмістити теоретично 84 годних чипи.
Візьмемо 20% на брак і бінінг, отримуємо з пластини 67 годних чипів, в реальності менше, та ладно...
Вартість однієї пластини TSMC 4nm 15,000–20,000 доларів США, залежить від замовника і домовленостей, будемо рахувати 15к
Тобто, вартість одного годного кристалу 5090 = 15000/67 = 224$ (в реальності всі 300)
Десь таку саму ціну потягне пам'ять GDDR7

Додаємо сюди упаковку кристалу на підложку, плату, розсипуху, радіатор, вентилі збірку, тестування і логістику - отримуємо чисту собівартість продукту десь в районі 1k баксів.
Додаємо сюди маркетинг, супровід і розробку ПО, розробку самого чипа, вкладення в нові технології, ікру на бутерброд кожанки + заробіток компанії і вийде якраз 2k :gigi:
ronemun
Advanced Member

Евгений King
насправді високопрдуктивна ігрова графіка не приносить прибутку для Нвідія так що ікру на бутер кожанка не має.
Він продає 5090 в збиток, а його покриває з продажу професійних карт/прискорювачів Ai
Це неприховано повідомила президент АМД недавно коли вибачалась перед всіма чому АМД здала ринок відях.
Вона так і сказала - тому що Нвідія, маючи знаачно вищі прибутки, просто демпінгує ціни до того що ми змушені продавати в збиток. Ми, на відміну від Нвідії, це потянути не можемо. При цьому Нвідія йде у ще вищий збиток, адже її чіпи більші і складніші (ad102 - це 620мм2, gb202-760, radeon 7900-306), але їм на це начхати. Нвідія бореться не просто за ринок графіки, а за те щоб позбавити конкурентів обігових коштів на розробки в сфері АІ і софту
Якщо придивитись, Нвідія навіть нестарається щось у відеокартах доробляти, а тупо перекриває ринок для АМД/Інтел і робить собі рекламу суперкантори.
АМД спасають лише консолі - як великі, так і зараз малі на основі APU. Але Нвідія і туди лізе зі своїми APU на основі ARM
4нм дуже дорогий, це видно навіть по тому що Sony чіпи для новітніх консолей і далі робить на 6нм. Тобто їй було простіше заплатити за переробку готової вже схеми з 4нм на 6нм, переробити маски і т.п., збільшити розмір чіпа і збільшити брак, але все одно залишитись на 6нм
daesz
Member

ronemun: 31.01.2025 01:19 насправді високопрдуктивна ігрова графіка не приносить прибутку для Нвідія
Що ви кажете?
https://stockanalysis.com/stocks/nvda/m ... g-revenue/
спойлер
Изображение
NuclearRobinson
Member

Alligator
Так вони так і зроблять, тільки на проф сегменті теж наваряться, ніхто в 0% не буде продавати)
Тому і такі ціни виходять, бо на проф сегмент попит величезний, хоча і чипів більше, а у ігровому сегменті теж попит немалий, щей чипів менше, бо тут і геймери і ті з проф сегменту, хто не готовий платити багато.
EvhenS
Member

Трамп он сказав що 500 лярдів на ШІ зараз дозволяє розпилити, до полутора триліліонів в перспективі, Китай за ним доганяти кинувся, можна сказати ще один майнінг бум, уявляєте скількі відеокарт треба щоб освоїти ці гроші? Не до собівартості зараз. Купуйте консолі поки вони не по 2k$.
Melofon
Member

Nutbar: 30.01.2025 15:195080 це фактично 5070 або 5070 Ti (враховуючи приріст лише в 15% від попередниці), але ціну бахнули навіть вище, ніж колись було в 80й серії - $1000. Ще й виставили так, ніби знижку дали і це вигідно.
Скам тотальний.
Это не самая высокая цена за 80-ю серию, только в прошлом поколении 4080 на старте стоила 1199$ и только с выходом 4080супер цену опустили до 999$, так что рекорд пока что у 4080, а 5090 за 1999$ тоже не рекордсмен т.к. до этого выходила 3090ти за 1999$ , но их брали довольно мало и возможно и партия была не большой т.к. на полноценном кристалле поэтому и сейчас их не много на б/у рынке. А так да, прирост никакой, а цены ой... :censoured:
EvhenS
Member

Kullerok: 30.01.2025 15:58Ну молодцы почитали стоимость кристалла. А стоимость вложенных в исследование бабок они чего не добавили. Как бы каждое новое поколение само по себе не рождаются. Бестолковая фигня для хайпа.
А яка там вартість досліджень якщо приріст 5080 над 4080 можна списати на GDDR7?
konb999
Member

doc-oc: 30.01.2025 14:53 Предлагаю обсудить Журналісти розрахували приблизну собівартість чипа GB202 для GeForce RTX 5090 — близько $300
Что и требовалось доказать)
Качают бабки с лохов)
Нормальные цены на ВК - это когда GTX980Ti выходила за 649 баксов, GTX1080 за 599 или RTX3080 за 699. Всё остальное от лукавого :super:
Людишки сами виноваты, что жрут с лопаты всё, что им дают, а потом недоумевают… ка же так вышло и что случилось?! Нужен только байкот при подобном отношении. Ничего не покупать, пока не поставят адекватные цены на свои поделки!
С лохов бабки качать невозможно! У лохов бабок нет!
У американцев есть такая поговорка - "если ты такой умный, то чего такой бедный!". Люди имеют желание и имеют возможность и покупают... это не значит что они лохи, дураки и дибилы! Это значит только то, что, в отличие от Вас, могут себе позволить...
;)
Kullerok
Member

EvhenS: 31.01.2025 11:59
Kullerok: 30.01.2025 15:58Ну молодцы почитали стоимость кристалла. А стоимость вложенных в исследование бабок они чего не добавили. Как бы каждое новое поколение само по себе не рождаются. Бестолковая фигня для хайпа.
А яка там вартість досліджень якщо приріст 5080 над 4080 можна списати на GDDR7?
Ты лично из бухгалтерию видел. Или бабки у поезда рассказали?
EvhenS
Member

Kullerok
Нова супер-пупер-роздосліджена архитектура повинна давати або більшу продуктивність за ті ж самі кошти, або хоча б більшу продуктивність за ті самі обчислювальні блоки. Якщо цього нема - нічого нового не досліджувалося. Це логіка, ще крутіше ніж бабки у під'їзді не кажучи вже про бугалтерію, яку не знають як переписати щоб податків не заплатити зайвих.
vmsolver
Member

EvhenS: 31.01.2025 14:08Нова супер-пупер-роздосліджена архитектура повинна:
- давати або більшу продуктивність за ті ж самі кошти,
- або хоча б більшу продуктивність за ті самі обчислювальні блоки
- або вміти більше

А реально они никому ничего не должны.

Бессмысленно спорить, можно лишь обсуждать почему так получилось.
Alligator
Member

dead_rat: 30.01.2025 23:48
Смотря какое хобби.
Є інша. "Все, що плаває, літає та тра...ся необхідно брати в оренду." :shuffle:
Ответить