Выбор роутера

Локальные сети и Интернет
Ответить
Автор
Member

Foxgl: 29.01.2025 13:11Вай-фай 7 (BE) дивитися сенсу на разі немає
Как раз видео недавно смотрел. :)
спойлер
Foxgl
Member

Avenger80: 29.01.2025 13:20
Foxgl: 29.01.2025 13:11Вай-фай 7 (BE) дивитися сенсу на разі немає
Как раз видео недавно смотрел. :)
спойлер
Я теж бачив, в ньому все правильно сказано. (хоча в деяких відео автора дуже помітна суб'єктивність, особливо в оглядах Асус роутерів) Сам хотів перейти з AX на BE, але потестував і сенсу не побачив принаймні зараз.
Ekz0rcyst
Member

Foxgl
Не так давно довелось зіткнутись із Mercusys MR50g та MR60x і скажу вам, я був дуже приємно вражений. Цікаво, що інші пристрої цього виробника вже не виглядають так привабливо. А так зазначені мною, дуже недооцінені пристрої. За функціонал думаю не варто говорити, - трохи більше 1000грн., бюджетний бюджет з усіма витікаючими але ж дуже просте налаштування, - меш для якого нічого навіть налаштовувать не треба, - в основний роутер включив додатковий і він сам "підтягує" налаштунки. З очевидних недоліків, - мало ethernet портів, всього 3 шт.
Bender911
Member

crumd: 29.01.2025 13:10
strang: вся процедура прошивки - скачать файл, и на морде роутера сказать обновиться из этого файла.
Так проблема не в установке ОпенВрт, а что делать после перезагрузки роутера. Если у человека есть время и желание изучать ОпенВрт, то понятно. А если надо чтобы интернет в домашней сети появился через 15 минут, то для незнакомого с ОпенВрт пользователя начинаются проблемы.
Якщо людина розібралась як ставити OpenWRT, то налаштування то взагалі легко. Для звичайного користувача деякі провайдери роблять покрокові інстрікції з малюнками, навіть дитина розбереться. Приклад: https://my.volia.com/kiev/uk/faq/articl ... em-openwrt. Налаштовувати не сильно більше ніж на тплінку.
Foxgl
Member

Ekz0rcyst: 29.01.2025 14:19 Foxgl
Не так давно довелось зіткнутись із Mercusys MR50g та MR60x і скажу вам, я був дуже приємно вражений. Цікаво, що інші пристрої цього виробника вже не виглядають так привабливо. А так зазначені мною, дуже недооцінені пристрої. За функціонал думаю не варто говорити, - трохи більше 1000грн., бюджетний бюджет з усіма витікаючими але ж дуже просте налаштування, - меш для якого нічого навіть налаштовувать не треба, - в основний роутер включив додатковий і він сам "підтягує" налаштунки. З очевидних недоліків, - мало ethernet портів, всього 3 шт.
Про перший я взагалі промовчу, бо купляти новий роутер без AX безперспективно взагалі. З приводу другого докинути трохи більше і можна взяти ax3000T. Меш налаштовується просто і безшовно майже у всіх виробників, в цьому немає нічого дивовижного. Як давно Ви користуєтесь пристроями і яка швидкість інтернету?
Ekz0rcyst
Member

Foxgl: 29.01.2025 15:45 Про перший я взагалі промовчу, бо купляти новий роутер без AX безперспективно взагалі.
Я не пропоную купувати ці роутери )))),я що на продавця схожий? Ваш попередній коментар нагадав мені досвід яким я намагався поділитись.
Foxgl: 29.01.2025 15:45 З приводу другого докинути трохи більше і можна взяти ax3000T.
Нафіга щось там докидувать? Ви взагалі ціни згаданих мною роутерів бачили? І знову, мій коментар вище не має заклику до купівлі, а звертає увагу на пристойну реалізацію. Якщо вже пішла така розмова то брати Linksys MX4300 бо дешево та сердито, або щось схоже на те що в мене в профілі і AP, ну це вже мої таракани.
Foxgl: 29.01.2025 15:45 Меш налаштовується просто і безшовно майже у всіх виробників, в цьому немає нічого дивовижного. Як давно Ви користуєтесь пристроями і яка швидкість інтернету?
Та знаю я як налаштовується меш, що взагалі за дитячі питання? Швидкість, - 1Gbps. Під пристроями, що взагалі мається на увазі? Та й до чого це все?
Foxgl
Member

Ekz0rcyst: 29.01.2025 18:00
Foxgl: 29.01.2025 15:45 Про перший я взагалі промовчу, бо купляти новий роутер без AX безперспективно взагалі.
Я не пропоную купувати ці роутери )))),я що на продавця схожий? Ваш попередній коментар нагадав мені досвід яким я намагався поділитись.
Foxgl: 29.01.2025 15:45 З приводу другого докинути трохи більше і можна взяти ax3000T.
Нафіга щось там докидувать? Ви взагалі ціни згаданих мною роутерів бачили? І знову, мій коментар вище не має заклику до купівлі, а звертає увагу на пристойну реалізацію. Якщо вже пішла така розмова то брати Linksys MX4300 бо дешево та сердито, або щось схоже на те що в мене в профілі і AP, ну це вже мої таракани.
Foxgl: 29.01.2025 15:45 Меш налаштовується просто і безшовно майже у всіх виробників, в цьому немає нічого дивовижного. Як давно Ви користуєтесь пристроями і яка швидкість інтернету?
Та знаю я як налаштовується меш, що взагалі за дитячі питання? Швидкість, - 1Gbps. Під пристроями, що взагалі мається на увазі? Та й до чого це все?
Я просто не розумію де Ви побачили там пристойну реалізацію? Так ціну я бачив і для багатьох це вирішальний фактор. Ну добре, якщо брати умовні 100-500 мбіт - можна розглядати . Але під гігабітний тариф - ні. Пристрої цього виробника (як і нетіс) ненадійні і часто виходять з ладу, або з часом працюють некоректно. Дякую, що поділились досвідом.
Ekz0rcyst
Member

Foxgl
Ну я налаштував вже близько 50 таких роутерів, можливо більше (вибірка ну така собі, розумію що ніфіга вона не показова, але тим не менш), і базові моменти типу покриття, відсутність розривів з'єднання з клієнтами та швидкість не викликають питань. Так вийшло, що компанія в якій я працюю їх використовує і відповідно сам зіткнувся. Не дивлячись на власні забобони стосовно певних вендорів, був неочікувано приємно здивований. І відповідно вирішив поділитись інформацією, - можливо буде корисно.
Foxgl
Member

Ekz0rcyst: 29.01.2025 18:58 Foxgl
Ну я налаштував вже близько 50 таких роутерів, можливо більше (вибірка ну така собі, розумію що ніфіга вона не показова, але тим не менш), і базові моменти типу покриття, відсутність розривів з'єднання з клієнтами та швидкість не викликають питань. Так вийшло, що компанія в якій я працюю їх використовує і відповідно сам зіткнувся. Не дивлячись на власні забобони стосовно певних вендорів, був неочікувано приємно здивований. І відповідно вирішив поділитись інформацією, - можливо буде корисно.
Без питань, плюсую пост, дякую за інформацію :beer:

Хтось мав досвід використання Ubiquiti? Пропонують взяти потестити, а думаю варто чи ні...
Shpoker
Member

Foxgl: 29.01.2025 22:26Хтось мав досвід використання Ubiquiti?
Хоть бы вопрос написал какой. Из домашнего было afi-r, afi-ins, из ентерпрайза всякие едж роутеры ну и точки внутренние потолочные под вайфай 5 и 7 и контроллеры хардварные под эти точки (дохли как мухи), ну и свичи их с поэ инжекторами (тоже мусор, если честно)
tablestikus
Member

Foxgl: 29.01.2025 22:26 Хтось мав досвід використання Ubiquiti? Пропонують взяти потестити, а думаю варто чи ні...
А що саме цікавить? Я з минулого літа взагалі на U7 Pro перейшов.
Ortyomko
Member

tablestikus: 30.01.2025 09:16
Foxgl: 29.01.2025 22:26 Хтось мав досвід використання Ubiquiti? Пропонують взяти потестити, а думаю варто чи ні...
чому саме юбік? чому не асус умовний? який тоді маршрутизатор? чи задоволений ним?
заздалегідь дякую за відповіді
Avenger80
Member

Ortyomko: 30.01.2025 10:41який тоді маршрутизатор?
Понятно, что Микротик. :)
tablestikus
Member

Ortyomko: 30.01.2025 10:41
tablestikus: 30.01.2025 09:16
чому саме юбік? чому не асус умовний? який тоді маршрутизатор? чи задоволений ним?
Я з юбіками по роботі маю справу більше 10 років і вони мені кращі за ті асуси і інше. Я своєю точкою задоволений і вона закрила в мене всі питання і покрила велику квартиру.
Маршрутизатор Mikrotik RB4011
artko
Member

Ortyomko: 30.01.2025 10:41 чому саме юбік? чому не асус умовний? який тоді маршрутизатор? чи задоволений ним?
у ubiquiti доволі зручна система налаштуваннь та керування усім їх залізом в мережі. (ну, мені подобається). Особливо якщо пристроїв не один, не треба ходити по кожному та дивитись що там.
маршрутизатор то таке, кому що.. собі зараз віртуалізований openwrt встановив, одного часу грався з Mikrotik chr, теж працює.
Ra1n
Member

artko: 29.01.2025 12:43 исчез интернет, появился интернет и т.д. и т.п." та ще без того самого інтернету (він же пощез? :) ) роутер повинен безперервно віддавати телеметрію на якийсь сервер.
UptimeRobot
artko
Member

Ra1n: 30.01.2025 12:18
artko: 29.01.2025 12:43 исчез интернет, появился интернет и т.д. и т.п." та ще без того самого інтернету (він же пощез? :) ) роутер повинен безперервно віддавати телеметрію на якийсь сервер.
UptimeRobot
дякую, але не бачу сенсу для себе в зовнішньому сервісі, який скаже мені що пропав інтернет. це я і по своєму моніторінгу побачу, якщо треба буде.
Avenger80
Member

artko: 30.01.2025 12:23дякую, але не бачу сенсу для себе в зовнішньому сервісі, який скаже мені що пропав інтернет. це я і по своєму моніторінгу побачу, якщо треба буде.
Это удобно, когда нет дома, а свет отключили - видно когда отключили и включили. Также удобно, если ночью свет отключали - а ты спал, видно когда пропадала связь. В общем, просто информация, иногда полезная. Но удобно, как дополнение, а не как специально необходимая функция - на фиг сдалась. :) Да, понятно, что это получается внешняя связь, телеметрия всякая. Так любой коммерческий продукт так работает в современном мире. Но... В принципе, сейчас всё так работает - гугл со смартфоном тоже самое, Айфон с экосистемой тоже самое. Мы везде всё время в какой-то экосистеме крутимся. Но из таких всяких мелочей и складывается у потребителя как бы прогресса в цифровых технологиях - типа пыль в глаза. :gigi: А не просто - был TP-link 841 - 15 лет назад, через 15 лет такой же и покупаешь - я имею ввиду, что просто тупо коробка с антенками и тупо раздача инета. А тут типа подобии Тесла для хомячка. Как в современном мире везде суют ИИ.
Последний раз редактировалось Avenger80 30.01.2025 13:13, всего редактировалось 2 раза.
Ra1n
Member

Звісно варто, якщо цікаво, але якщо є можливість без проблем повернути. Це було актуально при потребі умовно-безшовного покриття (до реалізації (/r)/k/v або АХ у більшості роутерів, або так званий "EasyMesh" у будь-якому бюджеті наразі) або потрібно організувати wi-fi мережі (зазвичай - кілька з підтримкою VLAN) на великі площі або велику щільність клієнтів: торгівельні центри або офісні будівлі на кілька поверхів, підприємства. З приємним керуванням через власне хмарне середовище, краще коли у вас все або принаймні більшість обладнання цього виробника: в тому числі маршрутизатор, комутатори. І немає грошей на Meraki/Aruba :laugh: І аби не якусь китайщину. Або Мікротік (буде набагато більш складне у налаштуванні, немає хмарного керування, складніше підтримувати).
UniFi контролер дозволяє зробити файні картинки замовнику на етапі планування/проектування, мапу майбутнього покриття, тому мастхев :laugh:
Для тесту Вам потрібно буде взяти як мінімум маршрутизатор та точку доступу, якщо є можливість - cloudkey. :)
artko
Member

Avenger80: 30.01.2025 13:00
artko: 30.01.2025 12:23дякую, але не бачу сенсу для себе в зовнішньому сервісі, який скаже мені що пропав інтернет. це я і по своєму моніторінгу побачу, якщо треба буде.
Это удобно, когда нет дома, а свет отключили - видно когда отключили и включили. Также удобно, если ночью свет отключали - а ты спал, видно когда пропадала связь. В общем, просто информация, иногда полезная. Но удобно, как дополнение, а не как специально необходимая функция - на фиг сдалась
так мене дома нема, навіщо мені це знати? :) але таке, таку інфу мені домашній сервер шле у телеграм, без додаткових програмулін (сервер, інтернет зарезервовано по живленню, в мене нема таких випадків, коли живлення відсутнє зовсім)
імхо, такий собі приклад, спеціфіка кожного.
Ответить