Последние статьи и обзоры
Новости
Память для AMD Ryzen
-
a_z_z_y
Member
Vasia01
Раджу зупинитися на 6000мгц cl30.
Сильного значення бренд оперативки не має.
32,48гб то буде одноранкова оперативка з потенціалом розгону (якщо воно вам взагалі потрібне)
64,96гб - дворанк.
Який об'єм вам потрібен ніхто крім вас не знає. Ви щось серьозне будете запускати для робочих задач ?
Зважаючі на бюджетний комплект я б брав 32гб і не парився б.
Раджу зупинитися на 6000мгц cl30.
Сильного значення бренд оперативки не має.
32,48гб то буде одноранкова оперативка з потенціалом розгону (якщо воно вам взагалі потрібне)
64,96гб - дворанк.
Який об'єм вам потрібен ніхто крім вас не знає. Ви щось серьозне будете запускати для робочих задач ?
Зважаючі на бюджетний комплект я б брав 32гб і не парився б.
-
Vasia01
Junior
a_z_z_y
Дякую, разгоном не балуюсь, не для рабочих задач, так чисто иногда поиграть.. в COD4 MW mp))
Дякую, разгоном не балуюсь, не для рабочих задач, так чисто иногда поиграть.. в COD4 MW mp))
-
Megaclite
Member
непотрібно стількиVasia01: ↑ 26.01.2025 18:29 Подскажите, под новую сборку GIGABYTE B850M DS3H + Ryzen 5 7500F сколько оперативы в наше время надо? Думаю 2*24 или 2*32 уже брать?
https://hotline.ua/ua/computer-moduli-p ... 4gx2-rs5k/
https://hotline.ua/ua/computer-moduli-p ... 4g640c32k/
По ссылкам норм оператива чи не? Бо не шарю в ней.
GOODRAM 32GB 6000c30
-
Untegental
Member
Вітаю, підкажіть актуальний сет пам'яті.
Ціль DDR5 128гб 4 планками, або 96 2 планками. Не розумію чи має сенс другий варіант, чи 2 планки швидші на поточних залізяках чи 4 теж норм.
В першому випадку спочатку візьму 64 які в короткій перспективі подвою.
Швидкість і таймінги щось оптимальне по ціна\якість
Збирати буду з появою на риночку 5070ті карт.
Почну з проца 7700 який фактично вже є, і пізніше може буде замінений на щось більш продуктивне в разі як не буде вистачати.
Мамка скоріше всього щось типу Asus TUF GAMING B850M, ще не обрана.
Задачі = Фотошоп, Давінчі, ігри.
Ціль DDR5 128гб 4 планками, або 96 2 планками. Не розумію чи має сенс другий варіант, чи 2 планки швидші на поточних залізяках чи 4 теж норм.
В першому випадку спочатку візьму 64 які в короткій перспективі подвою.
Швидкість і таймінги щось оптимальне по ціна\якість
Збирати буду з появою на риночку 5070ті карт.
Почну з проца 7700 який фактично вже є, і пізніше може буде замінений на щось більш продуктивне в разі як не буде вистачати.
Мамка скоріше всього щось типу Asus TUF GAMING B850M, ще не обрана.
Задачі = Фотошоп, Давінчі, ігри.
-
a_z_z_y
Member
Untegental
Наразі плашки бувають або 32гб, або 48гб. Це буде у дворанк виконанні.
Щоб набрати 128гб вам треба буде 4 плашки 32гб, а для 96гб достатньо буде двох 48гб.
4х дворанка буде дуже важко тягнути контроллеру. А дві плашки відчутно легше.
Наразі плашки бувають або 32гб, або 48гб. Це буде у дворанк виконанні.
Щоб набрати 128гб вам треба буде 4 плашки 32гб, а для 96гб достатньо буде двох 48гб.
4х дворанка буде дуже важко тягнути контроллеру. А дві плашки відчутно легше.
- Ну і не забуваємо офіційні дані
-
Untegental
Member
a_z_z_y
Зрозумів, дякую
А якщо конкретніше, на що дивитись, ці наче найдешевші 6000них, вони норм? Чи варто обрати щось інше?
https://hotline.ua/ua/computer-moduli-p ... t=priceAsc
Зрозумів, дякую
А якщо конкретніше, на що дивитись, ці наче найдешевші 6000них, вони норм? Чи варто обрати щось інше?
https://hotline.ua/ua/computer-moduli-p ... t=priceAsc
-
a_z_z_y
Member
Untegental
6000с30 то будуть чіпи Hynix. Воно приблизно має однаковий потенціал.
В мене китайські плашки Kingbank 2x24gb 6800с34 запустилися на 10200мгц одним модулем:
6000с30 то будуть чіпи Hynix. Воно приблизно має однаковий потенціал.
В мене китайські плашки Kingbank 2x24gb 6800с34 запустилися на 10200мгц одним модулем:
- HWBot Country Cup 2024
-
Untegental
Member
a_z_z_y
А що не так з кінгстон?
Вибачте я просто сподівався на якісь більш точні рекомендації, і не сильно самостійно розбиратись в тематиці.
А що не так з кінгстон?
Вибачте я просто сподівався на якісь більш точні рекомендації, і не сильно самостійно розбиратись в тематиці.
-
AndP
Member
Нормально с ними всё. ЖСкилы, немного дешевле чем Кингстоны и Корсары, потому они и пользуются бОльшим спросом.
-
Untegental
Member
AndP
Зрозумів.
Просто вбивши 96гб 48+48, з частотою 5600-6400 найдешевшим я побачив варіант який скинув.
Чи може є резон щось замовити, я в цілому не поспішаю, все одно очікую на rtx5000?
Зрозумів.
Просто вбивши 96гб 48+48, з частотою 5600-6400 найдешевшим я побачив варіант який скинув.
Чи може є резон щось замовити, я в цілому не поспішаю, все одно очікую на rtx5000?
-
vltk
Member
Untegental
Кингстон сам не делает ни модули, ни чипы памяти, ни чип пмик. А в готовом виде покупает лейбированный под него продукт. Кто сделает под 3-6 месяцев контракт дешевле, у того и берет. Модуль с тем же названием через 3-6 месяцев уже может иметь другую начинку и другим по количеству слоев текстолита (чтоб еще дешевле) и даже по типу чипов памяти. Только чтоб поддерживалось то, что записано в хмр. А у гскил или тимгрупп, не так. Вам же надо от модуля иметь запас на разгон, что эквивалентно стабильности при увеличении количества модулей в будущем и точно будет меньше исходный разброс параметров между модулями и лучший биниг чипов. Но если хотите почувствовать себя хоть чуток королем на камне, тогда можно кингстон.
Кингстон сам не делает ни модули, ни чипы памяти, ни чип пмик. А в готовом виде покупает лейбированный под него продукт. Кто сделает под 3-6 месяцев контракт дешевле, у того и берет. Модуль с тем же названием через 3-6 месяцев уже может иметь другую начинку и другим по количеству слоев текстолита (чтоб еще дешевле) и даже по типу чипов памяти. Только чтоб поддерживалось то, что записано в хмр. А у гскил или тимгрупп, не так. Вам же надо от модуля иметь запас на разгон, что эквивалентно стабильности при увеличении количества модулей в будущем и точно будет меньше исходный разброс параметров между модулями и лучший биниг чипов. Но если хотите почувствовать себя хоть чуток королем на камне, тогда можно кингстон.
-
AndP
Member
vltk
предпологаю, можно даже сказать, что уверен, в Renegadе ничего плохого не засунут.
предпологаю, можно даже сказать, что уверен, в Renegadе ничего плохого не засунут.
-
Untegental
Member
vltk
Та я ж кажу, не про те ким я себе хочу відчути, я буквальн вбив на хотлайні параметри 96гб, 5600-6400 швидкість, і не самі всраті таймінги, і отримав цей кінгстон як єдине що взагалі є в бюджеті умовні 15к.
Я не дуже шарю в розгон пам'яті, вольтаж і тд, тому сюди і прийшов за порадою
Чи якийсь умовний дешевший ЖСкіл в якого штатні параметри 5200 з більшими таймингами, але вольтаж менший, може розігнатись і запрацювати з аналогічними статами?
Та я ж кажу, не про те ким я себе хочу відчути, я буквальн вбив на хотлайні параметри 96гб, 5600-6400 швидкість, і не самі всраті таймінги, і отримав цей кінгстон як єдине що взагалі є в бюджеті умовні 15к.
Я не дуже шарю в розгон пам'яті, вольтаж і тд, тому сюди і прийшов за порадою
Чи якийсь умовний дешевший ЖСкіл в якого штатні параметри 5200 з більшими таймингами, але вольтаж менший, може розігнатись і запрацювати з аналогічними статами?
-
a_z_z_y
Member
Untegental
5600мгц і тимпаче 5200мгц там стоять гірші чіпи які скоріше за все і 6000мгц не візьмуть. А якщо і так, то таймінги будуть повне лайно.
Брати таке на довгий строк під ігрову збірку я б не став.
Або розкривайте гаманець на 6000с30 або я не знаю. Може на перший час візьміть 64гб 6000с30. Може вам і такого об'єму вистачить під ваші задачі?
Відправлено через 39 хвилин 19 секунд:
Ніколи не прощу кінгстону кіт з б-дай на оглядах який втиху пізже замінили на Hynix CJR.
Я тоді другу комп збирав і трапилися б-дай. А на форумах за тиждень після того почали писати про неприємні відкриття. В декого ХМР навіть нестабільним був.
Пізніше Кінгстон таки зняв те маркування з продажу, накинув +1 RCD, змінив одну літеру і продавав Хайнікси далі.
Полюбуйтеся на це:
Ще раз повторю для розуміння в кіт 17-18-18 почали ставити підкидати Хайнікс замість Самсунга.
5600мгц і тимпаче 5200мгц там стоять гірші чіпи які скоріше за все і 6000мгц не візьмуть. А якщо і так, то таймінги будуть повне лайно.
Брати таке на довгий строк під ігрову збірку я б не став.
Або розкривайте гаманець на 6000с30 або я не знаю. Може на перший час візьміть 64гб 6000с30. Може вам і такого об'єму вистачить під ваші задачі?
Відправлено через 39 хвилин 19 секунд:
Яка свята віраAndP: ↑ 29.01.2025 00:12 vltk
Ніколи не прощу кінгстону кіт з б-дай на оглядах який втиху пізже замінили на Hynix CJR.
Я тоді другу комп збирав і трапилися б-дай. А на форумах за тиждень після того почали писати про неприємні відкриття. В декого ХМР навіть нестабільним був.
Пізніше Кінгстон таки зняв те маркування з продажу, накинув +1 RCD, змінив одну літеру і продавав Хайнікси далі.
Полюбуйтеся на це:
Код: Выделить всё
HX436C17PB3K2/16 - HyperX 16 GB 3600 MHz Predator CL17-18-18 @1.35V
HX436C17PB4K2/16 - HyperX 16 GB 3600 MHz Predator CL17-19-19 @1.35V
HX436C17PB3K4/32 - HyperX 32 GB 3600 MHz Predator CL17-18-18 @1.35V
HX436C17PB3AK2/16 - HyperX 16 GB 3600 MHz Predator RGB CL17-18-18 @1.35V
HX436C17PB4AK2/16 - HyperX 16 GB 3600 MHz Predator RGB CL17-19-19 @1.35V
HX436C17PB3AK2/32 - HyperX 32 GB 3600 MHz Predator RGB CL17-19-19 @1.35V
HX436C17PB4AK4/32 - HyperX 32 GB 3600 MHz Predator RGB CL17-19-19 @1.35V
-
Untegental
Member
a_z_z_y
В більшості задач звісно і 64 вистачить, але в окремих задачах, зокрема фьюжен хочу 96-128. Та і мене влаштовує умовна ціна в до 15к за 96гб, просто я не впевнений яка конкретна модель буде найкращим рішенням.
В більшості задач звісно і 64 вистачить, але в окремих задачах, зокрема фьюжен хочу 96-128. Та і мене влаштовує умовна ціна в до 15к за 96гб, просто я не впевнений яка конкретна модель буде найкращим рішенням.
-
a_z_z_y
Member
Untegental
На хотлайні серед 96гб окрім того Kingston FURY (KF560C32RSAK2-96) за 15к нічого немає.
Щось конкурентне від 17к починається типу G.Skill Ripjaws M5 96GB 6400мгц
На хотлайні серед 96гб окрім того Kingston FURY (KF560C32RSAK2-96) за 15к нічого немає.
Щось конкурентне від 17к починається типу G.Skill Ripjaws M5 96GB 6400мгц
-
Untegental
Member
a_z_z_y
Вже начитався і надивився, про 4 стіки і інші приколи. Все це доволі цікаво але поки дорогувато з моїм все ж обмеженим бюджетом, ще й не зрозуміло які ціни буть на нові гпу. Тож напевно дійсно як ви і сказали поки обмежусь 64гб, а розширення якщо дійсно буде жати, зроблю шляхом заміни а не додавання пам'яті.
Якийсь конкретно порадите набір 64гб 6000с30? Корпус закритий тому вигляд\ргб на має значення
Зараз своїм нубським взором дивлюсь на:
https://hotline.ua/ua/computer-moduli-p ... ?tab=about
Вже начитався і надивився, про 4 стіки і інші приколи. Все це доволі цікаво але поки дорогувато з моїм все ж обмеженим бюджетом, ще й не зрозуміло які ціни буть на нові гпу. Тож напевно дійсно як ви і сказали поки обмежусь 64гб, а розширення якщо дійсно буде жати, зроблю шляхом заміни а не додавання пам'яті.
Якийсь конкретно порадите набір 64гб 6000с30? Корпус закритий тому вигляд\ргб на має значення
Зараз своїм нубським взором дивлюсь на:
-
Nutbar
Member
Untegental
Я собі на днях якраз перші взяв. Вже трохи погрався, змінив таймінги на 28-36-... і затис вторинні, все ок, стабільно. Тут вище правду писали, що чіпи ті самі, тож вибирайте по ціні або дизайну, що більше подобається.
Я собі на днях якраз перші взяв. Вже трохи погрався, змінив таймінги на 28-36-... і затис вторинні, все ок, стабільно. Тут вище правду писали, що чіпи ті самі, тож вибирайте по ціні або дизайну, що більше подобається.
-
a_z_z_y
Member
Untegental
Ще такі розгляньте - PATRIOT 64 GB (2x32GB) 6400 MHz Viper Venom (PVV564G640C32K)
Там 6400мгц при CL32-40-40-84 1.4в.
Можна спокійно вручну внести параметри 6000мгц аля 30-38-38 1.35в і має працювати.
Коштують помітно дешевше і бренд краще ніж GOODRAM.
Відправлено через 11 хвилин 47 секунд:
Стосовно 128гб - там ще нюанс в материнці може бути. Може розгляньте іншу мамку взяти і не ту Asus TUF GAMING B850M (хоча вона теж 8 слоїв має).
Ось тут завели 128гб 6000мгц на ASRock X670E PRO RS (8-layer PCB) :
Ще такі розгляньте - PATRIOT 64 GB (2x32GB) 6400 MHz Viper Venom (PVV564G640C32K)
Там 6400мгц при CL32-40-40-84 1.4в.
Можна спокійно вручну внести параметри 6000мгц аля 30-38-38 1.35в і має працювати.
Коштують помітно дешевше і бренд краще ніж GOODRAM.
Відправлено через 11 хвилин 47 секунд:
Стосовно 128гб - там ще нюанс в материнці може бути. Може розгляньте іншу мамку взяти і не ту Asus TUF GAMING B850M (хоча вона теж 8 слоїв має).
Ось тут завели 128гб 6000мгц на ASRock X670E PRO RS (8-layer PCB) :
- скрін
- опис
- Notes for those attempting to replicate:
Simply applying EXPO/XMP did not boot for me. The key was manually setting the following nine memory bus termination values:
ProcOdt = 48Ω
ProcCaDs = 30Ω
ProcDqDs = 34.3Ω
DramDqDs = 34Ω
RttNomWr = RZQ/4 (60)
RttNomRd = RZQ/4 (60)
RttWt = RZQ/2 (120)
RttPark = RZQ/5 (48)
RttParkDqs = RZQ/5 (48)
Here is what I did:
Start at 5400 MT/s and make it stable.
Increase the memory speed by 200 MT/s and make it stable.
Repeat step 2 until you reach the limit of your system. (5600 -> 5800 -> 6000 -> 6200 -> 6400)
Expect memory training times of 8 to 9 minutes every time you make changes in the UEFI. Sometimes it might even take up to 20 minutes before entering the UEFI.
With "Memory Context Restore" Enabled and "Power Down Enable" Enabled, you should be able to access the UEFI within 10 seconds if nothing was changed in the UEFI. (In 1.0.0.7b, if you do not enable "Power Down Enable" with "Memory Context Restore," the system will fail to POST on the second boot.)
-
Untegental
Member
a_z_z_y
Добре її і візьму, але я не бачу на ній "Підтримка AMD EXPO", на відміну від тих що скинув я, це не важливо?
Я так зрозумів зі вчорашнього дослідження теми що щоб пам'ять запустилась в 4 стіки 6000, треба щоб її штатна частота була значно вища, типу 8000, відповідно значно дорожча, через що я і забив на тему.
Мамка обов'язково має бути маленька, мікро або itx, тому я і дивлюсь на b850m, але зараз я вже більше налаштований на MSI B850M Mortar, ніж на Asus, та треба дочекатись фінальних спеків.
Добре її і візьму, але я не бачу на ній "Підтримка AMD EXPO", на відміну від тих що скинув я, це не важливо?
Я так зрозумів зі вчорашнього дослідження теми що щоб пам'ять запустилась в 4 стіки 6000, треба щоб її штатна частота була значно вища, типу 8000, відповідно значно дорожча, через що я і забив на тему.
Мамка обов'язково має бути маленька, мікро або itx, тому я і дивлюсь на b850m, але зараз я вже більше налаштований на MSI B850M Mortar, ніж на Asus, та треба дочекатись фінальних спеків.