Разгон памяти

Обсуждение оперативной памяти
Ответить
Автор
Member

a_z_z_y: 17.01.2025 17:28ТМ5 без обдуву взагалі протипоказано запускати.
Я емпіричним шляхом встановив що безпечна температура - до 70 градусів, але це при умові, що мікросхема PMIC не перегріваєтеся, тому що раніше в мене вже помилки були при 55 градусів, а коли наліпив термопрокладку на PMIC - результат як на скріні, з досить агресивними таймінгами і вимкненими PDM/GDM на 6400. ЦЕ взагалі без будь якого обдуву. 1.45/1.4 напруга.
спойлер
Изображение
feniks_tm
Member

VolandInferno: 18.01.2025 15:36
Я емпіричним шляхом встановив що безпечна температура - до 70 градусів, але це при умові, що мікросхема PMIC не перегріваєтеся, тому що раніше в мене вже помилки були при 55 градусів, а коли наліпив термопрокладку на PMIC - результат як на скріні, з досить агресивними таймінгами і вимкненими PDM/GDM на 6400. ЦЕ взагалі без будь якого обдуву. 1.45/1.4 напруга.
спойлер
Изображение
Обдув першочергово для виключення помилок по перегріву у тесті. У реальному використанні таких температур все одно ніколи не буде.
VolandInferno
Member

feniks_tm: 18.01.2025 15:45Обдув першочергово для виключення помилок по перегріву у тесті.
Ну я спеціально хотів взнати поріг по температурі, ось тепер знаю, що до 68-70 градусів пам'ять може працювати:) Звісно це дуже синтетичні умови, як і характер навантаження, що там протягом години ганяється 70-80гбайт/с даних. В повсякденних сценаріях використання таке практично не зустрічається.
Piter Cantrope
Member

70 градусів - це дуже багато для оперативки. В мене на двох комплектах помилки починались з ~50-55.
VolandInferno
Member

Piter Cantrope: 18.01.2025 17:25 В мене на двох комплектах помилки починались з ~50-55.
VolandInferno: 18.01.2025 15:36але це при умові, що мікросхема PMIC не перегріваєтеся, тому що раніше в мене вже помилки були при 55 градусів, а коли наліпив термопрокладку на PMIC - результат як на скріні

Справа не в самих IC. В багатьох комплектах немає термопрокладки на PMIC, наприклад у всіх/більшості G.Skill. У знову ж таки - 70 градусів, це під час годинного стресового тестування. Тобто самі чіпи пам'яті досить толерантні до температур. Тепер я точно знаю, що до 70 градусів - все ок. А враховуючи, що під час повсякденного використання/геймінгу, там в рази менші об'єми даних ганяються, то переживати взагалі немає за що. Я більше 50 не бачив, і це з урахуванням того, що в мене знизу ще 4090 стоїть.
Piter Cantrope
Member

VolandInferno
:up:
Поняв, я не дотичав до місця про pmic :shuffle: Я мав комплект від Silicon Power, в якому не було проклади на схемі живлення, радіатор тільки заважав обдуву, і той кіт було неможливо охолодити, якщо не знімати радіатори.
Ну і то правда, при нормальному користуванні таких високих температур не буває.

А я тим часом мій кіт teamgroup 7200Mhz пройшов тест на 8600Mgz на апу з вільними таймінгами. Але я пішов на нову роботу, працюю з домашнього компа, і нема як бавитись з пам'яттю.
vltk
Member

VolandInferno: 18.01.2025 17:27
Piter Cantrope: 18.01.2025 17:25 В мене на двох комплектах помилки починались з ~50-55.
VolandInferno: 18.01.2025 15:36але це при умові, що мікросхема PMIC не перегріваєтеся, тому що раніше в мене вже помилки були при 55 градусів, а коли наліпив термопрокладку на PMIC - результат як на скріні

Справа не в самих IC. В багатьох комплектах немає термопрокладки на PMIC, наприклад у всіх/більшості G.Skill. У знову ж таки - 70 градусів, це під час годинного стресового тестування. Тобто самі чіпи пам'яті досить толерантні до температур. Тепер я точно знаю, що до 70 градусів - все ок. А враховуючи, що під час повсякденного використання/геймінгу, там в рази менші об'єми даних ганяються, то переживати взагалі немає за що. Я більше 50 не бачив, і це з урахуванням того, що в мене знизу ще 4090 стоїть.
Это не так, весь опыт очень многих (большинства) с OCN и мой с лярдом на пмик, когда еще вода на памяти не стояла, показывают, что выше 60С (в разгоне - высокая частота и низкие задержки) тесты с алгоритмами загружающими (и во всех вариантах, т.е. по разному обращающиеся) память на 100% (Карху, ТМ5 и отчасти ООСТ) дают ошибки (даже М-дай). Реально лучше держать Т ниже 53С. Но на счет без тестовой ситуации (реальной нагрузки), вы правы.
VolandInferno
Member

vltk: 18.01.2025 17:57Это не так, весь опыт очень многих (большинства) с OCN и мой с лярдом на пмик, когда еще вода на памяти не стояла, показывают, что выше 60С
Я також про це вкурсі був, тому й задався питанням, при якій температури будуть помилки. Ну ось в мене такий результат, причому я не одну годину гоняв всякі профілі. ECC та Error injection correction вимкнуті. Та і достеменно невідомо, що то за температуру показує той датчик SPD HUB і де він стоїть.

Відправлено через 9 хвилин 5 секунд:
Ну ще нюанс, я собі замість стокових, поставив більш товсті радіатори
спойлер
Изображение
vltk
Member

По измерению средней температуры по больнице/модулю, как правильно, где измерять, на что влияет и в какой последовательности и как что трактовать. Сначала прочитать выводы из статьи, потом, если захочется всю статью и потом комментарии.
https://www.techpowerup.com/review/ddr5 ... -analysis/
VolandInferno
Member

vltk: 18.01.2025 18:41По измерению средней температуры по больнице/модулю, как правильно, где измерять, на что влияет и в какой последовательности и как что трактовать. Сначала прочитать выводы из статьи, потом, если захочется всю статью и потом комментарии.
https://www.techpowerup.com/review/ddr5 ... -analysis/
This led to further testing without avail and put in question the reliability of the SPD sensor and how best to ensure accurate results. To maintain fairness and accuracy, the DRAM thermal test was temporarily suspended until these results could be confirmed as reliable way to measure the DRAM temperature. The core issue lies in how the SPD reader measures temperature and whether a thermal pad is placed between the PMIC and the heat spreader factor into the reported value.
Ну, власне це те, про що я й писав. Дякую за статтю.
a_z_z_y
Member

VolandInferno: 18.01.2025 15:36
Я емпіричним шляхом встановив що безпечна температура - до 70 градусів
А ви спробуйте піджати RCD з обдувом і без обдуву ;)
Piter Cantrope: 18.01.2025 17:48 А я тим часом мій кіт teamgroup 7200Mhz пройшов тест на 8600Mgz на апу з вільними таймінгами.
Дайош в нарід 9000мгц
Изображение
або навіть 10000+
Изображение
:beer:
VolandInferno
Member

a_z_z_y: 18.01.2025 23:13А ви спробуйте піджати RCD з обдувом і без обдуву
Так а толку?) Сумніваюсь, що навіть в рамках погрішності якийсь профіт отримаю. Вже ж до речі можна роздільно редагувати RCDWR та RCDRD
a_z_z_y
Member

VolandInferno: 18.01.2025 23:15
a_z_z_y: 18.01.2025 23:13А ви спробуйте піджати RCD з обдувом і без обдуву
А толку?)
.. ми тут всі спілкуемося? :gigi:
VolandInferno
Member

a_z_z_y: 18.01.2025 23:17.. ми тут всі спілкуемося?
Нє, ну... :rotate:
a_z_z_y
Member

VolandInferno
Піджавши RCD автоматично зменшуєте собі RAS і RC ;)
VolandInferno
Member

a_z_z_y: 18.01.2025 23:25Піджавши RCD автоматично зменшуєте собі RAS і RC
Так, знаю ці всі формули, десь навіть шпаргалка є) Але я в такому випадку керуюсь принципом розумної достатності. Ну тобто я можу ввалити 1.55, підтиснути ще таймінги, зробити обдув, ну може десь ще отримаю 1-2% профіту...але якою ціною?)

Я вже краще, коли буду брати 9950X3D, можливо куплю щось на A-Die, щоб tRFC можна було ще більше піджати.

Ну і 57.7нс на X3D процесорі на 6400 - досить непогано, якщо дивитись на цю табличку
a_z_z_y
Member

VolandInferno: 18.01.2025 23:33
a_z_z_y: 18.01.2025 23:25Піджавши RCD автоматично зменшуєте собі RAS і RC
Так, знаю ці всі формули, десь навіть шпаргалка є) Але я в такому випадку керуюсь принципом розумної достатності. Ну тобто я можу ввалити 1.55, підтиснути ще таймінги, зробити обдув, ну може десь ще отримаю 1-2% профіту...але якою ціною?)
RCD майже не скейлиться від вольтажу, а якраз від температури ;)
AndP
Member

При замене всего, т.е. перешел на новый проц, поставил новую память G.Skill 64 GB (2x32GB) DDR5 6400 MHz Trident Z5 RGB (F5-6400J3239G32GX2-TZ5RK) Ниже её параметры прикреплены. Ситуация следующая. При любом вмешательстве, даже просто при изменении шины на 2100, комп улетает в синьку. При работе в заводском ХМР, проблем нет никаких. В каком направлении, посоветуете начинать копать.
https://ibb.co/2F8y9Kh
a_z_z_y
Member

AndP
vSoC наче на 9000 нижче ставлять.
AndP
Member

И да, при ХМР, контроллер включается в режиме 1 к 2.

https://ibb.co/y0NnGHT

Відправлено через 6 хвилин 12 секунд:
a_z_z_y: 19.01.2025 00:55
vSoC наче на 9000 нижче ставлять.
от этого, не думаю что будет вылет.
Ответить