Выбор БП

Куратор темы: Melofon
Корпуса и источники питания
Ответить
Автор
Member

Данная тема предназначена для обсуждения и выбора конкретных моделей блоков питания для ПК.

PSU Tier List (список по эшелонам БП)

Рекомендации по моделям БП с информацией по каждому в виде таблицы

Рекомендации по моделям БП с информацией по каждому в виде текста

Под чьими наклейками производятся БП (ОЕМ-производители)

Шумовая сертификация (оценки) БП по CYBENETICS

Похожие темы:
Хватит ли блока питания?
Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение.
Корпуса
Выбор вентилятора в БП
Писк свист гул шум треск и прочие эффекты в блоке питания

Пожалуйста сформулируйте вопросы согласно шаблону, это поможет сэкономить ваше и наше время.
Правильная формулировка вопросов по шаблону:
спойлер
- Укажите конфигурацию ПК.
- Наличие/отсутствие разгона.
- Бюджет на покупку БП ( можно ли двигаться в большую сторону или нет ).
- Планируется ли апгрейд процессора и/или видеокарты. Если да, то примерный уровень апгрейда.
- Укажите нужно ли наличие таких фишек БП как:
- Сертификат КПД 80+ ( 80+, Bronze, Silver, Gold, Platinum, Titanium ).
- Полу-модульность ( часть кабелей отсоединяются от БП ).
Полная модульность ( все кабели отсоединяются от БП ).
- Полу-пассивный режим работы вентилятора ( при маленьких нагрузках таких как рабочий стол, использование браузера, просмотра видео и других не ресурсоемких задачах вентилятор не крутится и включается только по достижении определённого процента мощности или по достижении определённой температуры ).
- Когда задаете вопросы по конкретным бп обязательно пишите названия моделей правильно и полностью !!! (Это упростит нашу помощь вам и в будущем поиск по теме).
Правильное подключение кабелей БП к видеокарте:
спойлер
Видеокарты высокой мощности (более 225 Вт) обычно оснащены двумя (или тремя) слотами PCIe. По соображениям производительности и безопасности настоятельно рекомендуем использовать два (или три) отдельных кабеля PCIe для подключения таких карт к источнику питания:
спойлер
Изображение
спойлер
Изображение
Руководство по кабелям питания видеокарты:
спойлер
Изображение
Примечание. Все приведенные здесь значения потребляемой мощности взяты из спецификации ATX для блоков питания. И помните, спецификации не являются ограничениями. Фактическая мощность, которую кабель будет и может передавать, зависит от гораздо большего. Например, кратковременные всплески могут мгновенно потреблять до 2 раз больше средней мощности. Как вы можете видеть ниже, Vega64, карта мощностью 250 Вт~, увеличивает мощность до 420 Вт за 0,3 миллисекунды!
спойлер
Изображение
Может ли ваш кабель выдержать всю эту мощность, зависит от размера сечения кабеля и общего качества рассматриваемого блока питания. Кроме того, разъём питания 6+2 Molex Mini-Fit Jr (пластиковый разъём питания PCIe) может безопасно работать с мощностью до 288 Вт (8А×3×12В). Именно потому, что мощность 150 Вт не является пределом, мы подчеркиваем важность покупки блоков питания хорошего качества для рабочих станций и других систем с высокой нагрузкой.
Кабели-переходники питания видеокарт 12VHPWR обязательно подключать отдельными кабелями идущими от БП, есть три вида переходников в зависимости от мощности карты которые обычно идут в комплекте к ней, с 2-х, 3-х и 4-х 8-pin pci-e на один 12VHPWR и все их нужно подключать только отдельными кабелями!
спойлер
Изображение
Игнорирование правил конференции наказывается
Последний раз редактировалось Melofon 08.12.2024 11:43, всего редактировалось 26 раз.
sirko6121
Junior

Filabatya: 16.01.2025 12:30 зірвав пломбу перепаяв - мінус гарантія. Романтика :gigi:
Перепаювати не обов'язково ж. Роз'єми то в принципі у всіх однакові, достатньо розпінувати коннектор і натягнути плетінку бажаного кольору/фактури на кожен дріт окремо чи на весь шлейф разом і заново зібрати роз'єм. Для цього не потрібно розбирати блок і зривати пломбу.
Entar
Member

Reverse_rain: 16.01.2025 13:30 Коротне якісний БЖ, у 95% спрацює захист і врятуює твоє залізо.
В мене просте питання. Невже в БЖ "до 100$" не ставлять елементарний захист від КЗ, скачків напруги ітд? Якщо вірити специфікаціям, оглядам, тощо то такий захист стоїть всюди в більш менш адекватних брендів і моделей. Навіть за 60/600Вт$. Китайців/нонеймів не розглядаю.
Навіть за 34$ - там є цей захист:
https://hard.rozetka.com.ua/ua/chieftec ... teristics/
Є відгук, що він перестав працювати через 3 тижні. Є відгук що дуже шумний, свистить, шнури короткі. Але немає відгуків "спалив комп". Ніде немає.

Чи все не так? Задаю це питання, бо відгуків із розряда "бж перестав працювати", "кулер став шуміти" - вистачає. А от "бж спалив мій ПК" - практично не бачив (повторю, китайський дешман я не дивився).

Якщо ми не говоримо про китайський дешман типу такого
https://hard.rozetka.com.ua/ua/casecom- ... 419262300/
А говоримо про чіф, msi, ітд, то невже дійсно є реальна (більше 0.1%) вірогідність, що БЖ вибухне/спалить відеокарту? Ось що я хочу зрозуміти.

Бо у не спеціаліста, який не вникав, якщо почитати форум може скластися враження, що якщо БЖ дешевше 8000 грн, то він ледве не з 10%+ вірогідністю комп спалить.
Grava
Member

Entar: 16.01.2025 13:37А говоримо про чіф, msi, ітд, то невже дійсно є реальна (більше 0.1%) вірогідність, що БЖ вибухне/спалить відеокарту? Ось що я хочу зрозуміти.
Така вірогідність є завжди. Ось в мене був чіф що вибухнух, але нічого з собою не забрав. Треба дивитися на конкретні моделі а не бренд, у всіх є вдалі і не дуже бж.
urand
Member

Entar: 16.01.2025 12:42 При этом у чиф. атмос написано что японские кондеры. Но все-равно комментарии красным - "писк в выключенном состоянии".
Зненацька, виявляється мій блок живлення пищить - не знав :D
Entar
Member

urand: 16.01.2025 14:35 Зненацька, виявляється мій блок живлення пищить - не знав :D
Поділіться досвідом експлуатації будь ласка)
urand
Member

Entar: 16.01.2025 15:09
urand: 16.01.2025 14:35 Зненацька, виявляється мій блок живлення пищить - не знав :D
Сьогодні прийду додому послухаю, може я не звертав уваги.
Entar
Member

urand: 16.01.2025 15:16 Сьогодні прийду додому послухаю, може я не звертав уваги.
Та я про загальний досвід, вцілому. Скільки часу експлуатуєте безпроблемно, під які навантаження, чому обрали саме його.
Буду вдячний.
urand
Member

Entar
Досвід поки не великий, він в мене тільки місяць. Чому вибрав його - дивився огляди шукав щось якісне і не дуже дороге, ціна тоді була на нього 4500 грн. Корпус в мене не виликий і блок живлення встановлюється зверху попереду, хотілося щось модульне, щоб не весіла купа проводів які не використовуються. Навантаження профільна система, працює тихо. Брав цей блок живлення, тому що планується заміна відеокарти на потужнішу.
Последний раз редактировалось urand 16.01.2025 15:46, всего редактировалось 1 раз.
Entar
Member

urand: 16.01.2025 15:43 Досвід поки не великий, він в мене тільки місяць. Чому вибрав його - дивився огляди шукав щось якісне і не дуже дороге, ціна тоді була на нього 4500 грн. Корпус в мене не виликий і блок живлення встановлюється зверху попереду, хотілося щось модульне, щоб не весіла купа проводів які не використовуються. Навантаження профільна система, працює тихо.
Дякую за відгук!
Reverse_rain
Member

Entar: 16.01.2025 13:37 А говоримо про чіф, msi, ітд, то невже дійсно є реальна (більше 0.1%) вірогідність, що БЖ вибухне/спалить відеокарту? Ось що я хочу зрозуміти.

Бо у не спеціаліста, який не вникав, якщо почитати форум може скластися враження, що якщо БЖ дешевше 8000 грн, то він ледве не з 10%+ вірогідністю комп спалить.
Елементарний захист є у більшості випадків, звісно. Також э націнка за бренд, це також факт. В мене таке враження, що ви вже вибрали собі БЖ і тепер чекаєте, що хтось скаже що це вдалий вибір. Хоча вже давно було все сказано, по декілька разів і з купою різної води. Бо у кожного своє бачення який потрібен БП, для себе. Декому менше ніж платина не підійде, а комусь і гамамакс буде в радість.
Дешеві БЖ будуть працювати. Вони можуть пищати, скріпіти і гучно прогоняти повітря через себе, але працювати будуть. Навіть кілька років.
Шанс що дешевий БП вийде з ладу ніж більш дорогий, теж як на мене, факт. Хоча і дорогі моделі не застраховані від КЗ. Чому дешеві, виходять з ладу частіше? Елементарно, більш дешеві компоненти. Наприклад японський конденсатор Nichicon 400v/820 (який стоїть в кіловатному МСІ) коштує 10-20євро, в залежності від виконання (є різні типи). А це ціна деяких БП (Вінга на 400вт - 512грн!!!), і 1/4 від ціни такого ж кіловатного гамамакси. І це лише 1 конденсатор. Що відбувається з блоком живлення? Стрибки напруги негативно впливають на компоненти, а також виход з ладу тих самих реле та конденсаторів, у яких пересихає всередині електролит і вони починають гратися з напругою. Спрацював захист і БП схопив весь удар на себе, добре. БП на смітник, замовляємо інший, ставимо і працюємо далі. Знайшла лазівку в захисті і потягне за собою якесь залізо. А захист базується на тих самих конденсаторах і релюшках.

Тут не Ванги зібрались тому сказати з певною впеністью що оцей БЖ пропрацює 10 років, а це за півроку здохне ніхто не візьметься. Той же Чіфтек Протон, в мене пропрацював 6-7 років, у когось здох за 1.5. Вон у людини теж чіф і теж вибухнув. У людей кіловатні сісоніки виходили з ладу. Чи буде працювати блок за 80-100 баксів так само як і за 250? Так, буде. Буде видавати меншу напругу по 12в лінії, мати китайську компонентну базу, буде шумніший, та мати менш якісні та гнучкі дроти, більший рівень пульсації. Можливо буде грітися більше, бо буде не така продумана система охолодження і зекономили на радіаторах. Не мати сучасниих протоклів, форматів, конекторів, сертифікацій... Але так, буде працювати.

То ж беріть що вам подобається. Згорить, піде на смітник, замовити інший.
Entar
Member

Reverse_rain
Дуже дякую за розгорнуту відповідь, тепер мені краще зрозуміла загальна картина.
Reverse_rain: 16.01.2025 15:58В мене таке враження, що ви вже вибрали собі БЖ і тепер чекаєте, що хтось скаже що це вдалий вибір
Та ні, скоріше я спочатку вибрав чіф протон на 750 Вт а зараз в мене вибір між 3-4 блоками, і його серед них немає. Фіналізую вибір по факту в момент коли буде вже потрібно.
Reverse_rain: 16.01.2025 15:58 Дешеві БЖ будуть працювати. Вони можуть пищати, скріпіти і гучно прогоняти повітря через себе, але працювати будуть. Навіть кілька років.
Шанс що дешевий БП вийде з ладу ніж більш дорогий, теж як на мене, факт. Хоча і дорогі моделі не застраховані від КЗ. Чому дешеві, виходять з ладу частіше? Елементарно, більш дешеві компоненти.
Моє основне здивування через те, що коли говорять про "дешеві vs дорогі", рідко згадується "лоу-міддл сегмент". Тобто зрозуміло що "вище середнього" це японські конденсантори, гарантія 5-10 років, високий ккд, тощо. А от в чому конкретно буде заключатися різниця для не дуже вибагливого споживача між "100$, 150$ і 200$", окрім стандартів, модульності і трохи меншої вірогідності що він вийде з ладу, тут зрозуміти сходу складно.
ККД = тепловиділення БП = шум (хоча я бачив відгуки на дорогі бп що вони шумні).
Reverse_rain: 16.01.2025 15:58 Спрацював захист і БП схопив весь удар на себе, добре. БП на смітник, замовляємо інший, ставимо і працюємо далі. Знайшла лазівку в захисті і потягне за собою якесь залізо. А захист базується на тих самих конденсаторах і релюшках. Тут не Ванги зібрались тому сказати з певною впеністью що оцей БЖ пропрацює 10 років, а це за півроку здохне ніхто не візьметься.
Це зрозуміло. Взагалі всю цю історію гарно б довершила статистика виходу з ладу (якої на жаль у відкритому доступі немає або вона неповноцінна, та взагалі відсутня для нових моделей).
Reverse_rain: 16.01.2025 15:58 То ж беріть що вам подобається. Згорить, піде на смітник, замовити інший.
Як я розумію, тут як і всюди повинна бути десь золота серединка співвідношення надійності і вартості.
Як з відеокартами. Є дешманські версії з двума кулерами гучні, з так собі живленням тощо. А є топові версії які коштують стільки, скільки дешманські наступного покоління. Середні ж "бест бай" коштують на 10% дорожче ніж дешманські але забезпечують прийнятний рівень

Я мислю так: якщо я дійсно бачу купу відгуків про бп що він здихає через 2-3 роки, і гарантія два роки - це вже привід купити щось краще.
З іншої сторони, дешевше купити бп за 4-5 тис. і з вірогіднстю навіть в 10% що він вийде з ладу на протязі 5 років (і при цьому гарантійка навіть відмовить) , ніж купити бп за 8 тис.
zoomir
Member

Доброго дня. Може хто підкаже, який з двох конкретних БЖ буде оптимальніше залишити. Відеокарта, яка максимум може бути поставлена у недалекому майбутньому -це rtx3070. Вибір стоїть суто між Seasonic S12II-620 і Zalman ZM700-TX? Я більше схиляюсь до seasonic, але можливо, що я щось не знаю про zalman:)..
daesz
Member

zoomir: 16.01.2025 17:15 Seasonic S12II-620
Якщо ви зібрались купляти із магазину - то я б не радив жоден. БЖ у залмана відверто погані, а у сісоніка потрібно оминати серії A12/B12/G12/S12 (там ОЕМ - RSY, а не сам сісонік) та M12 (просто погана серія) :)
urand
Member

Entar: 16.01.2025 15:09
Доповідаю.
Сидячи за столом біля компьютеру нічого не чутно, але якщо залісти під стіл до системника, дійсно є не великий писк, наче цвіркун якийсь. Коли вмикаеться комп, писк зникає. Я напевно не помічав цього раніше, тому що в мене все включено через подовжувач з тумблером живлення. Коли вимикаеться компьютер, я на подовжувачі разом вимикаю монітор та акустику, у мене завжди все знеструмлено. Такі справи.
ipto
Member

daesz: 16.01.2025 17:20
zoomir: 16.01.2025 17:15 Seasonic S12II-620
у сісоніка потрібно оминати серії A12/B12/G12/S12 (там ОЕМ - RSY, а не сам сісонік) та M12 (просто погана серія) :)
Вообще, обновленная, свежая серия G12 собирается на их платформе Focus GX.
Входная банка бывает и яп, и тв, вторичка - тв. Вертуха HA1225H12F-Z, вероятно, rifle.
В полной маркировке 2-ой версии фигурирует SSP RT2, стикер внешне слегка отличается (ячейки AC INPUT / DC OUTPUT имеют черный фон).
спойлер
data.jpg
Последний раз редактировалось ipto 16.01.2025 18:42, всего редактировалось 4 раза.
daesz
Member

ipto: 16.01.2025 18:14
daesz: 16.01.2025 17:20
БЖ у залмана відверто погані, а у сісоніка потрібно оминати серії A12/B12/G12/S12 (там ОЕМ - RSY, а не сам сісонік) та M12 (просто погана серія) :)
Вообще, обновленная, свежая серия G12 собирается на их платформе Focus GX и подобные БП доступны по цене около 5к.
Входная банка яп, вторичка - тв. Вертуха HA1225H12F-Z, вероятно, rifle.
З чого ви це взяли?
Мені здається, що ви попутали G12 з Core, бо другий в мене є в наявності/на продажі, сам ним користувався близько року і це не один і той же БЖ при однаковому маркуванні.
У Core - повністю вся внутрянка японська на платформі від фокуса, в той час як G12 на платформі від Helly .
Ось вам G12 (Helly) https://www.nikktech.com/main/articles/ ... ew?start=4
спойлер
Изображение
Изображение
А ось AZZA PSAZ (на все тому ж Helly) https://www.hardwareinside.de/azza-psaz ... ung-59332/
спойлер
Изображение
Знайдіть 10 відмінностей.

А ось Seasonic Core (на платформі focus) https://ithardware.pl/testyirecenzje/te ... 711-4.html
спойлер
Изображение
Та власне сам Seasonic Focus https://ithardware.pl/testyirecenzje/se ... 117-4.html
спойлер
Изображение
Пропелер в G12
спойлер
Изображение
Пропелер в Core
спойлер
Изображение
Пропелер в Focus
спойлер
Изображение
Последний раз редактировалось daesz 16.01.2025 18:33, всего редактировалось 1 раз.
ipto
Member

daesz
Я ничего не попутал, просто вы не в курсе о второй, свежей ревизии G12, которая уже доступна на рынке, в том числе нашем.

Что касается упомянутой серии Core, у нее тоже уже вышла новая ревизия ATX3.
спойлер
Seasonic - Seasonic Core GX-850 ATX3 - 1-1.jpg
Последний раз редактировалось ipto 16.01.2025 18:46, всего редактировалось 2 раза.
daesz
Member

ipto: 16.01.2025 18:31 daesz
Я ничего не попутал, просто вы не в курсе о второй, свежей ревизии G12, которая уже доступна на рынке, в том числе нашем.
Лінк на огляд цієї другої ревізії буде чи з розряду "trust me bro"?
ipto
Member

daesz
Держи, мой недоверчивый бро https://www.bilibili.com/video/BV121421r7eN/
daesz
Member

ipto: 16.01.2025 18:43 daesz
Держи, мой недоверчивый бро https://www.bilibili.com/video/BV121421r7eN/
Інше діло :up:
Виходить, що G12 зайняв нішу яку раніше мав Core, а саме - бюджетна модель із хорошою внутрянкою. А новий Core ATX3.0 тепер мають тайванську дешевшу внутрянку, але вже на стандарті ATX3.0 та мають 12vhpwr кабель :rolleyes:

Відправлено через 12 хвилин 32 секунди:
ipto: 16.01.2025 18:31 Что касается упомянутой серии Core, у нее тоже уже вышла новая ревизия ATX3.
спойлер
Seasonic - Seasonic Core GX-850 ATX3 - 1-1.jpg
Про це вже давніше стало відомо, там тепер не японська внутрянка, а Теаро в першому колі, і хто зна що в другому.
Ответить