Последние статьи и обзоры
Новости
Zotac першою анонсувала 600-ватну модифікацію GeForce RTX 5090
-
Kashtan
Member
Мені все більш кортить дізнатись, скільки ж тоді ват закладають в вера рубін та ЮДНА, особливо в розігнані моделі, тим паче якщо врахувати що АМД об’єднало серверні гпу з побутовими, та водночас запланувало кинути вперше за багато років виклик нвідіа за титул найпотужнішої відеокарти, а нвідіа ще у ади ловелас планувала ті та титан з 800-900 ват споживання, а ще інтел у хе3 сузір’я та хе4 друїд обіцяла подивувати ультра продуктивністю для ентузіастів та мультичиплетами аж до 4 плиток .
26 рік обіцяє бути видатним стати в цьому плані, принаймні осінь, окрім трьох видатних серій відеокарт, ГТА6 на ПК, ддр6, псі-е6, зен6 медуза з пониженими затримками, інтел граніт рапідс або дайамонд з 128 ядрами, які перенесли в чергове з минулого ще року, зен6 епіки та треадріппери з 128-256 ядрами, по моніторам, накопичувачам, блокам живлення нічого не очікую революційного, як і вже від інтелівського нова лейк з пантера ков.
26 рік обіцяє бути видатним стати в цьому плані, принаймні осінь, окрім трьох видатних серій відеокарт, ГТА6 на ПК, ддр6, псі-е6, зен6 медуза з пониженими затримками, інтел граніт рапідс або дайамонд з 128 ядрами, які перенесли в чергове з минулого ще року, зен6 епіки та треадріппери з 128-256 ядрами, по моніторам, накопичувачам, блокам живлення нічого не очікую революційного, як і вже від інтелівського нова лейк з пантера ков.
-
Bukakanga
Member
тогда 20-футовый контейнер, там как раз под 15 квадратов крыша получится.dead_rat: ↑ 15.01.2025 11:47Треба додати генератор, бо сонячні панелі дають 100-200 ват на метр квадратний вдень. З потребою у 2кВт знадобиться хочаб 15 кв м панелейBukakanga: ↑ 15.01.2025 11:43 Я тут дам волю фантазии. Если энергопотребление и дальше будет расти бесконтрольно и для домашних компов найнут требоваться отдельные помещения - то лучшим решением будет сразу упаковать все в небольшой контейнер типа морского. В контейнере - климат-контроль и серверный шкаф, на крыше - солнечные панели, чтобы сразу все это запитать. Доставлять вертолетом. Объявление о продаже будут звучать как "продам системник в 12-футовом контейнере, самовывоз, предпочтительно вертолет".
-
block_stupid
Member
Споживання тільки буде рости, ніяких магічних оптимізацій та енергоефективності не буде. Тільки в рамках окремих чіпів, які роблять одну або декілька простих задач. І там можна гратись в оптимізації для енергозбереження. Та і вже є такі чіпи, я живляться від магії навколишнього фону.Volodya811: ↑ 15.01.2025 11:37 Я взагалі вважаю, що для домашнього ПК споживана потужність відеокарт має бути не більшою за 250-350 Вт. 600 Вт - це вже серверними реаліями мають бути.
Перехід від кремнію на інші елементи, наприклад карбонові (алмази та графен з іонізацією деякими металами) збільшить потужність комп'ютерів. Це все діло буде дико грітись і алмаз як раз дозволить ефективно це тепло відводити, але тоді і водянкою не обійтись, можливо якийсь окремий газ, а на іншому контурі буде якийсь рідкий холодоагент .
Ці обчислення все ще зможуть мало їсти. Але коли захочеться завантажити у VR якийсь Crysis 7, споживання може пригнути там до кіловатів.
Мережа з цим скоріше не справиться, тому будуть локальні буфери у вигляді всяких "екофлов", які певний час в піку зможуть видавати комп'ютерній системі потрібну енергію.
А те рішення ЄС тільки було б додатковим бюрократичним тормозом. Рано чи пізно впираєшся в те що не можна отримувати багато обчислювальної потужності за нуль енергії, в якийсь момент вона почне тільки зростати (лінійно чи експоненціально, це вже буде залежати від технологій в конкретний момент часу).
Відправлено через 1 хвилину 16 секунд:
Навіть поки що з кремнієм розглядають кріоніку, під сучасні чіпи з деякими локальними змінами.
Щоб проганяти десятки кіловат через комп'ютер розміром з звичайний ATX бокс.
-
Bukakanga
Member
в высотных домах с электроплитами на квартиру обычно два ввода - один на общую "осветительную сеть" и отдельный на электроплиту-духовку-чайник. Второй спокойно потянет двух- или трехкиловаттные риги, но тут оно упрется уже в теплоотвод, ведь эти киловатты надо из дома куда-то отвести. Хотя... если соединить компьютер с водонагревателем...block_stupid: ↑ 15.01.2025 12:25 Мережа з цим скоріше не справиться, тому будуть локальні буфери у вигляді всяких "екофлов", які певний час в піку зможуть видавати комп'ютерній системі потрібну енергію.
-
block_stupid
Member
Бо основна стіна це відведення тепла та обмеження енергосистем. Ну і відповідно вартість цього.
Ще побачимо опалення за рахунок роботи комп'ютерів, де буде зберігатись тепло та грітись вода для домашнього вжитку.
Та можливо віддача тепла в центральне водопостачання (в системі отоплення), для економії на нагріві вже споживацької води.
Відправлено через 1 хвилину 20 секунд:
Я для кремнію взагалі думаю в масштабах 20 кіловат на ПК через 15 років.
Ще побачимо опалення за рахунок роботи комп'ютерів, де буде зберігатись тепло та грітись вода для домашнього вжитку.
Та можливо віддача тепла в центральне водопостачання (в системі отоплення), для економії на нагріві вже споживацької води.
Відправлено через 1 хвилину 20 секунд:
Не знаю на скільки цього вистачить, може впремось через 5 років, а може через 15.Bukakanga: ↑ 15.01.2025 12:27 в высотных домах с электроплитами на квартиру обычно два ввода - один на общую "осветительную сеть" и отдельный на электроплиту-духовку-чайник. Второй спокойно потянет двух- или трехкиловаттные риги, но тут оно упрется уже в теплоотвод, ведь эти киловатты надо из дома куда-то отвести. Хотя... если соединить компьютер с водонагревателем...
Я для кремнію взагалі думаю в масштабах 20 кіловат на ПК через 15 років.
-
Timedemo
Member
там же було питання споживання, а не графоніяleif: ↑ 15.01.2025 11:44 Timedemo
А як же графоній? Як же багатофпсів?
Ні, з 5070 не можливо жити і грати в ігри. Тільки 5090 принесе спокій і умиротворення в буремному житті.
-
block_stupid
Member
Для боротьби з потеплінням, можливо взагалі багато обчислень винесуть на місяць, для випромінювання тепла в космос. Але там свої проблеми що робити з "денним" циклом коли там гріє сильно. Можливо розміщення в кратері.
-
Bukakanga
Member
текущий проект лунной базы - разместиться в кратере на полюсе, где темно, а панели вынести на края кратера, которые в силу географии освещены 95% времени в году. Но таких удачных мест там очень немного.block_stupid: ↑ 15.01.2025 12:34 Для боротьби з потеплінням, можливо взагалі багато обчислень винесуть на місяць, для випромінювання тепла в космос. Але там свої проблеми що робити з "денним" циклом коли там гріє сильно. Можливо розміщення в кратері.
-
n6407
Member
Когда в 2009 году, покупал БП 750 ватт, друзья надсмехались - "зачем столько ватт?, ВК и процессоры с каждым годом потребляют всё меньше"!
я не к тому что уже побежал покупать 5090, но тенденция как говориться к "уменьшению жора" так себе ...
я не к тому что уже побежал покупать 5090, но тенденция как говориться к "уменьшению жора" так себе ...
-
leif
Member
я розумію, але ж скаладється враження (можливо тільки у мене), що 600вт споживання 5090 обговорюються так, ніби:Timedemo: ↑ 15.01.2025 12:32там же було питання споживання, а не графонія
- люди, що незадоволені великим споживанням будуть ці карти купувати (більшість не буде)
- іншого вибору немає взагалі: тільки карти з 600 вт споживання або нічого
-
kairo
Member
Максимальна потужність передачі 12VHPWR - 684 Вт(9.5 A × 12 V × 6 = 684 W). Ще 75 Вт продається через материнку.dead_rat: ↑ 15.01.2025 11:39Ще раз.maxim099: ↑ 15.01.2025 11:23 Ничего не понял... Энергопотребление карты 600Вт, кто и что откуда берет и куда падает?
Карта споживає 600 ват.
Кабель максимально розрахований на 600 ват.
Питання чи витримає система навантаження, коли все розписано впритик.
-
Royalfree
Member
Добряче протроллил.leif: ↑ 15.01.2025 11:44 Timedemo
А як же графоній? Як же багатофпсів?
Ні, з 5070 не можливо жити і грати в ігри. Тільки 5090 принесе спокій і умиротворення в буремному житті.
-
dead_rat
Member
Але в 2025 твоєму бп буде 16 років, я б на нього 5090 побоявся вішатьn6407: ↑ 15.01.2025 13:11 Когда в 2009 году, покупал БП 750 ватт, друзья надсмехались - "зачем столько ватт?, ВК и процессоры с каждым годом потребляют всё меньше"!
-
bes
Member
Глаза бояться - руки делаютdead_rat: ↑ 15.01.2025 13:50Але в 2025 твоєму бп буде 16 років, я б на нього 5090 побоявся вішатьn6407: ↑ 15.01.2025 13:11 Когда в 2009 году, покупал БП 750 ватт, друзья надсмехались - "зачем столько ватт?, ВК и процессоры с каждым годом потребляют всё меньше"!
-
Volodya811
Member
Це карта рівня ХХ60, які раніше споживали близько 100-120 Вт і коштували близько 200-300 доларів, а не під тисячу. І виправдання, що на сучасній ХХ70(60) більше фаз, більший радіатор, більше вентиляторів - взагалі не канає. Адже, немає жодних проблем збільшити площу чипу і зменшити частоту до рівня 1,5-2 ГГц. При цьому, конструкція карти значно спроститься, габарити карти зменшаться, елементної бази потрібно буде менше, і вона буде дешевшою. Але, це не вигідно, ні Нвідіа, ні АМД. А люди, нехай з цеглами і пічками сидять.Timedemo: ↑ 15.01.2025 11:42 для цього є 5070. і ніяких проблем з 600вт.
На жаль, у більшості людей відсутнє критичне мислення. Тому, не дивно, що вони ще й дякують Хуангу за топ на 600 Вт, і Су за карту середнього рівня з ТПД 300+ Вт.
Последний раз редактировалось Volodya811 15.01.2025 14:07, всего редактировалось 1 раз.
-
n6407
Member
нажаль моя жадібність чи то раціональність, за все життя не дозволила купити топ ВК, навряд щось змінеться ...dead_rat: ↑ 15.01.2025 13:50Але в 2025 твоєму бп буде 16 років, я б на нього 5090 побоявся вішатьn6407: ↑ 15.01.2025 13:11 Когда в 2009 году, покупал БП 750 ватт, друзья надсмехались - "зачем столько ватт?, ВК и процессоры с каждым годом потребляют всё меньше"!
а БП дуже давно хочу замінити, але він працює і працює, працює і працює ...
-
kairo
Member
На якісному 750 Ватнику можна навіть систему із 4090 зібрати із андервольтом. 300-350 Вт карта, 100 Вт ЦП, 50 на все інше і маємо запас ще 250 Вт. Але на 16 річному БЖ, я би все ж не став збирати))n6407: ↑ 15.01.2025 13:11 Когда в 2009 году, покупал БП 750 ватт, друзья надсмехались - "зачем столько ватт?, ВК и процессоры с каждым годом потребляют всё меньше"!
-
SergN
Member
Ти ж перший, як споживач, не захочеш це оплатити, коли за таке викотять відповідний прайс, а на критичне мислення надумав претендувати.Volodya811: ↑ 15.01.2025 14:03Адже, немає жодних проблем збільшити площу чипу і зменшити частоту до рівня 1,5-2 ГГц.
А так, тобі ніхто не заважає купити хх90 і даунвольтнути до найнижчих з можливих стабільних напруг/частот, отримавши продуктивність хх70 (інколи хх80) - саме те, що пропонуєш, але власноруч і за свій рахунок. А от виробнику таке просувати абсолютно невигідно, коли у нього затрати на виробництво старшого чіпа, а продавати споживачам продуктивність якогось з молодших. Тому, на жаль, маємо гонку за продуктивністю, де забили на енергоефективність.
-
lamer
Member
Можна робити ставки хто переможе -- кондиціонер чи карта.
-
Volodya811
Member
Серйозно? А Нвідіа та АМД не хочуть зменшити маржу до рівня, який був до 2022 року? (я говорю про рекомендовані ціни).SergN: ↑ 15.01.2025 14:18Ти ж перший, як споживач, не захочеш це оплатити, коли за таке викотять відповідний прайс, а на критичне мислення надумав претендувати.Volodya811: ↑ 15.01.2025 14:03Адже, немає жодних проблем збільшити площу чипу і зменшити частоту до рівня 1,5-2 ГГц.
А так, тобі ніхто не заважає купити хх90 і даунвольтнути до найнижчих з можливих стабільних напруг/частот, отримавши продуктивність хх70 (інколи хх80) - саме те, що пропонуєш, але власноруч і за свій рахунок. А от виробнику таке просувати абсолютно невигідно, коли у нього затрати на виробництво старшого чіпа, а продавати споживачам продуктивність якогось з молодших. Тому, на жаль, маємо гонку за продуктивністю, де забили на енергоефективність.
Наведу Вам приклад. Ноутбук на базі Apple M3 коштує від 50 тис. грн. У цьому ноутбуці стоїть чип з 92 млрд. транзисторів. Цей чип виготовлений за технологією 3 нм ТМСЦ.
За іронією долі для Хуанга rtx 5090 також має 92 млрд. транзисторів, як і чип Apple M3. Але, rtx 5090 випущена на старішому техпроцесі ТМСЦ 5 нм (4), більше гріється і коштує в два рази дорожче за одну лише відеокарту, проти цілого ноутбука від Ейпл. І Ви ще вважаєте, що ціни на відеокарти від Нвідіа та АМД нормальні?
П.С. Тому, нічого не пишіть про критичне мислення. Лише 5-10% людей можуть мислити критично. Інакше, різні "Хуанги" би не змогли впарювати в два рази дорожче карти "цеглини-пічки", і люди би не раділи таким "новинкам". А так, все у Хуанга йде по маслу.
Последний раз редактировалось Volodya811 15.01.2025 15:21, всего редактировалось 2 раза.