Zotac першою анонсувала 600-ватну модифікацію GeForce RTX 5090

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Мені все більш кортить дізнатись, скільки ж тоді ват закладають в вера рубін та ЮДНА, особливо в розігнані моделі, тим паче якщо врахувати що АМД об’єднало серверні гпу з побутовими, та водночас запланувало кинути вперше за багато років виклик нвідіа за титул найпотужнішої відеокарти, а нвідіа ще у ади ловелас планувала ті та титан з 800-900 ват споживання, а ще інтел у хе3 сузір’я та хе4 друїд обіцяла подивувати ультра продуктивністю для ентузіастів та мультичиплетами аж до 4 плиток .
26 рік обіцяє бути видатним стати в цьому плані, принаймні осінь, окрім трьох видатних серій відеокарт, ГТА6 на ПК, ддр6, псі-е6, зен6 медуза з пониженими затримками, інтел граніт рапідс або дайамонд з 128 ядрами, які перенесли в чергове з минулого ще року, зен6 епіки та треадріппери з 128-256 ядрами, по моніторам, накопичувачам, блокам живлення нічого не очікую революційного, як і вже від інтелівського нова лейк з пантера ков.
Bukakanga
Member

dead_rat: 15.01.2025 11:47
Bukakanga: 15.01.2025 11:43 Я тут дам волю фантазии. Если энергопотребление и дальше будет расти бесконтрольно и для домашних компов найнут требоваться отдельные помещения - то лучшим решением будет сразу упаковать все в небольшой контейнер типа морского. В контейнере - климат-контроль и серверный шкаф, на крыше - солнечные панели, чтобы сразу все это запитать. Доставлять вертолетом. Объявление о продаже будут звучать как "продам системник в 12-футовом контейнере, самовывоз, предпочтительно вертолет".
Треба додати генератор, бо сонячні панелі дають 100-200 ват на метр квадратний вдень. З потребою у 2кВт знадобиться хочаб 15 кв м панелей
тогда 20-футовый контейнер, там как раз под 15 квадратов крыша получится.
block_stupid
Member

Volodya811: 15.01.2025 11:37 Я взагалі вважаю, що для домашнього ПК споживана потужність відеокарт має бути не більшою за 250-350 Вт. 600 Вт - це вже серверними реаліями мають бути.
Споживання тільки буде рости, ніяких магічних оптимізацій та енергоефективності не буде. Тільки в рамках окремих чіпів, які роблять одну або декілька простих задач. І там можна гратись в оптимізації для енергозбереження. Та і вже є такі чіпи, я живляться від магії навколишнього фону.

Перехід від кремнію на інші елементи, наприклад карбонові (алмази та графен з іонізацією деякими металами) збільшить потужність комп'ютерів. Це все діло буде дико грітись і алмаз як раз дозволить ефективно це тепло відводити, але тоді і водянкою не обійтись, можливо якийсь окремий газ, а на іншому контурі буде якийсь рідкий холодоагент .

Ці обчислення все ще зможуть мало їсти. Але коли захочеться завантажити у VR якийсь Crysis 7, споживання може пригнути там до кіловатів.
Мережа з цим скоріше не справиться, тому будуть локальні буфери у вигляді всяких "екофлов", які певний час в піку зможуть видавати комп'ютерній системі потрібну енергію.

А те рішення ЄС тільки було б додатковим бюрократичним тормозом. Рано чи пізно впираєшся в те що не можна отримувати багато обчислювальної потужності за нуль енергії, в якийсь момент вона почне тільки зростати (лінійно чи експоненціально, це вже буде залежати від технологій в конкретний момент часу).

Відправлено через 1 хвилину 16 секунд:
Навіть поки що з кремнієм розглядають кріоніку, під сучасні чіпи з деякими локальними змінами.
Щоб проганяти десятки кіловат через комп'ютер розміром з звичайний ATX бокс.
Bukakanga
Member

block_stupid: 15.01.2025 12:25 Мережа з цим скоріше не справиться, тому будуть локальні буфери у вигляді всяких "екофлов", які певний час в піку зможуть видавати комп'ютерній системі потрібну енергію.
в высотных домах с электроплитами на квартиру обычно два ввода - один на общую "осветительную сеть" и отдельный на электроплиту-духовку-чайник. Второй спокойно потянет двух- или трехкиловаттные риги, но тут оно упрется уже в теплоотвод, ведь эти киловатты надо из дома куда-то отвести. Хотя... если соединить компьютер с водонагревателем...
block_stupid
Member

Бо основна стіна це відведення тепла та обмеження енергосистем. Ну і відповідно вартість цього.
Ще побачимо опалення за рахунок роботи комп'ютерів, де буде зберігатись тепло та грітись вода для домашнього вжитку.
Та можливо віддача тепла в центральне водопостачання (в системі отоплення), для економії на нагріві вже споживацької води.

Відправлено через 1 хвилину 20 секунд:
Bukakanga: 15.01.2025 12:27 в высотных домах с электроплитами на квартиру обычно два ввода - один на общую "осветительную сеть" и отдельный на электроплиту-духовку-чайник. Второй спокойно потянет двух- или трехкиловаттные риги, но тут оно упрется уже в теплоотвод, ведь эти киловатты надо из дома куда-то отвести. Хотя... если соединить компьютер с водонагревателем...
Не знаю на скільки цього вистачить, може впремось через 5 років, а може через 15.
Я для кремнію взагалі думаю в масштабах 20 кіловат на ПК через 15 років.
Timedemo
Member

leif: 15.01.2025 11:44 Timedemo
А як же графоній? Як же багатофпсів?

Ні, з 5070 не можливо жити і грати в ігри. Тільки 5090 принесе спокій і умиротворення в буремному житті.
там же було питання споживання, а не графонія
block_stupid
Member

Для боротьби з потеплінням, можливо взагалі багато обчислень винесуть на місяць, для випромінювання тепла в космос. Але там свої проблеми що робити з "денним" циклом коли там гріє сильно. Можливо розміщення в кратері.
Bukakanga
Member

block_stupid: 15.01.2025 12:34 Для боротьби з потеплінням, можливо взагалі багато обчислень винесуть на місяць, для випромінювання тепла в космос. Але там свої проблеми що робити з "денним" циклом коли там гріє сильно. Можливо розміщення в кратері.
текущий проект лунной базы - разместиться в кратере на полюсе, где темно, а панели вынести на края кратера, которые в силу географии освещены 95% времени в году. Но таких удачных мест там очень немного.
n6407
Member

Когда в 2009 году, покупал БП 750 ватт, друзья надсмехались - "зачем столько ватт?, ВК и процессоры с каждым годом потребляют всё меньше"! :lol: :lol: :lol:

я не к тому что уже побежал покупать 5090, но тенденция как говориться :D к "уменьшению жора" так себе ...
leif
Member

Timedemo: 15.01.2025 12:32там же було питання споживання, а не графонія
я розумію, але ж скаладється враження (можливо тільки у мене), що 600вт споживання 5090 обговорюються так, ніби:

- люди, що незадоволені великим споживанням будуть ці карти купувати (більшість не буде)
- іншого вибору немає взагалі: тільки карти з 600 вт споживання або нічого

:gigi:
kairo
Member

dead_rat: 15.01.2025 11:39
maxim099: 15.01.2025 11:23 Ничего не понял... Энергопотребление карты 600Вт, кто и что откуда берет и куда падает?
Ще раз.
Карта споживає 600 ват.
Кабель максимально розрахований на 600 ват.
Питання чи витримає система навантаження, коли все розписано впритик.
Максимальна потужність передачі 12VHPWR - 684 Вт(9.5 A × 12 V × 6 = 684 W). Ще 75 Вт продається через материнку.
Royalfree
Member

leif: 15.01.2025 11:44 Timedemo
А як же графоній? Як же багатофпсів?

Ні, з 5070 не можливо жити і грати в ігри. Тільки 5090 принесе спокій і умиротворення в буремному житті.
Добряче протроллил.
dead_rat
Member

n6407: 15.01.2025 13:11 Когда в 2009 году, покупал БП 750 ватт, друзья надсмехались - "зачем столько ватт?, ВК и процессоры с каждым годом потребляют всё меньше"! :lol: :lol: :lol:

я не к тому что уже побежал покупать 5090, но тенденция как говориться :D к "уменьшению жора" так себе ...
Але в 2025 твоєму бп буде 16 років, я б на нього 5090 побоявся вішать
bes
Member

dead_rat: 15.01.2025 13:50
n6407: 15.01.2025 13:11 Когда в 2009 году, покупал БП 750 ватт, друзья надсмехались - "зачем столько ватт?, ВК и процессоры с каждым годом потребляют всё меньше"! :lol: :lol: :lol:

Глаза бояться - руки делают
Volodya811
Member

Timedemo: 15.01.2025 11:42 для цього є 5070. і ніяких проблем з 600вт.
Це карта рівня ХХ60, які раніше споживали близько 100-120 Вт і коштували близько 200-300 доларів, а не під тисячу. І виправдання, що на сучасній ХХ70(60) більше фаз, більший радіатор, більше вентиляторів - взагалі не канає. Адже, немає жодних проблем збільшити площу чипу і зменшити частоту до рівня 1,5-2 ГГц. При цьому, конструкція карти значно спроститься, габарити карти зменшаться, елементної бази потрібно буде менше, і вона буде дешевшою. Але, це не вигідно, ні Нвідіа, ні АМД. А люди, нехай з цеглами і пічками сидять.
На жаль, у більшості людей відсутнє критичне мислення. Тому, не дивно, що вони ще й дякують Хуангу за топ на 600 Вт, і Су за карту середнього рівня з ТПД 300+ Вт.
Последний раз редактировалось Volodya811 15.01.2025 14:07, всего редактировалось 1 раз.
n6407
Member

dead_rat: 15.01.2025 13:50

нажаль моя жадібність чи то раціональність, за все життя не дозволила купити топ ВК, навряд щось змінеться :gigi: ...

а БП дуже давно хочу замінити, але він працює і працює, працює і працює ... :rotate:
kairo
Member

На якісному 750 Ватнику можна навіть систему із 4090 зібрати із андервольтом. 300-350 Вт карта, 100 Вт ЦП, 50 на все інше і маємо запас ще 250 Вт. Але на 16 річному БЖ, я би все ж не став збирати))
SergN
Member

Volodya811: 15.01.2025 14:03Адже, немає жодних проблем збільшити площу чипу і зменшити частоту до рівня 1,5-2 ГГц.
Ти ж перший, як споживач, не захочеш це оплатити, коли за таке викотять відповідний прайс, а на критичне мислення надумав претендувати.
А так, тобі ніхто не заважає купити хх90 і даунвольтнути до найнижчих з можливих стабільних напруг/частот, отримавши продуктивність хх70 (інколи хх80) - саме те, що пропонуєш, але власноруч і за свій рахунок. А от виробнику таке просувати абсолютно невигідно, коли у нього затрати на виробництво старшого чіпа, а продавати споживачам продуктивність якогось з молодших. Тому, на жаль, маємо гонку за продуктивністю, де забили на енергоефективність.
lamer
Member

Можна робити ставки хто переможе -- кондиціонер чи карта.
Volodya811
Member

SergN: 15.01.2025 14:18
Volodya811: 15.01.2025 14:03Адже, немає жодних проблем збільшити площу чипу і зменшити частоту до рівня 1,5-2 ГГц.
Ти ж перший, як споживач, не захочеш це оплатити, коли за таке викотять відповідний прайс, а на критичне мислення надумав претендувати.
А так, тобі ніхто не заважає купити хх90 і даунвольтнути до найнижчих з можливих стабільних напруг/частот, отримавши продуктивність хх70 (інколи хх80) - саме те, що пропонуєш, але власноруч і за свій рахунок. А от виробнику таке просувати абсолютно невигідно, коли у нього затрати на виробництво старшого чіпа, а продавати споживачам продуктивність якогось з молодших. Тому, на жаль, маємо гонку за продуктивністю, де забили на енергоефективність.
Серйозно? А Нвідіа та АМД не хочуть зменшити маржу до рівня, який був до 2022 року? (я говорю про рекомендовані ціни).

Наведу Вам приклад. Ноутбук на базі Apple M3 коштує від 50 тис. грн. У цьому ноутбуці стоїть чип з 92 млрд. транзисторів. Цей чип виготовлений за технологією 3 нм ТМСЦ.

За іронією долі для Хуанга rtx 5090 також має 92 млрд. транзисторів, як і чип Apple M3. Але, rtx 5090 випущена на старішому техпроцесі ТМСЦ 5 нм (4), більше гріється і коштує в два рази дорожче за одну лише відеокарту, проти цілого ноутбука від Ейпл. І Ви ще вважаєте, що ціни на відеокарти від Нвідіа та АМД нормальні?

П.С. Тому, нічого не пишіть про критичне мислення. Лише 5-10% людей можуть мислити критично. Інакше, різні "Хуанги" би не змогли впарювати в два рази дорожче карти "цеглини-пічки", і люди би не раділи таким "новинкам". А так, все у Хуанга йде по маслу.
Последний раз редактировалось Volodya811 15.01.2025 15:21, всего редактировалось 2 раза.
Ответить