NAS: выбор, обсуждение, настройка, эксплуатация

Локальные сети и Интернет
Ответить
Автор
Member

Oleksanr: 19.11.2024 22:35 Поговорив на днях з одним спеціалістом, який займається відновлюванням інформації з HDD.
Тепер маю собі додаткову забавку :)
Почались сумніви, які диски для NAS обрати.
1. Seagate IronWolf Pro 22TB
Або
2. WD Red Pro NAS 22 ТБ.
Може хтось маєє досвід або будь яку додаткову інфу про ці диски, або аналогічні з меншою ємністю.
Бо, як то кажуть, різні чутки ходять :)
wd hc550
wd hc520
Seagate найгірші
https://www.servethehome.com/backblaze- ... oshiba-wd/
Oleksanr
Junior

Smok: 20.11.2024 09:05
Oleksanr: 19.11.2024 22:35 Поговорив на днях з одним спеціалістом, який займається відновлюванням інформації з HDD.
Тепер маю собі додаткову забавку :)
Почались сумніви, які диски для NAS обрати.
1. Seagate IronWolf Pro 22TB
Або
2. WD Red Pro NAS 22 ТБ.
Може хтось маєє досвід або будь яку додаткову інфу про ці диски, або аналогічні з меншою ємністю.
Бо, як то кажуть, різні чутки ходять :)
wd hc550
wd hc520
Seagate найгірші
https://www.servethehome.com/backblaze- ... oshiba-wd/
Дякую за пораду.
Почитав про ці диски від WD, мабуть буду брати Western Digital WD Ultrastar HC570 22Tb
Знайшов за адекватною ціною.
Судячи з отриманої інформації, реально надійні диски.
Alligator
Member

Oleksanr: 20.11.2024 20:11Почитав про ці диски від WD, мабуть буду брати Western Digital WD Ultrastar HC570 22Tb
Знайшов за адекватною ціною.
Судячи з отриманої інформації, реально надійні диски.
У мене Ultrastar DC HC530 на 14 Тб з січня 2021 чудово себе почуває. В цілому як і інші блек/голд/ультрастар. Єдине. що сильно шумні Ultrastar, але то "на швидкість не впиває" :gigi:
Ray2000gt
Advanced Member

Питання до юзерів Nextcloud та MariaDB.
Нещодавно проводив прибирання на свому сервері і звернув увагу на великий розмір дерикторії з контейнером MariaDB. Розмір біля 50 ГБ.
Знайшов декілька великих файлів з розширенням .err. Три великих файла 18, 28 та 6ГБ. Я так розумію, це логи? Поряд також лежать .err файли невеликого розміру, відкрив їх, наче нічого поганого не побачив. Скрін з їх вмістом додаю. Великі відкривати не наважився.
Питань відповідно 2
Чи можна їх видалити без наслідків?
Як відключити це логування?
Не супер спеціаліст у цьому, але мені чомусь здається, що це не нормально. Якщо взяти останній файл, то виходить, що воно згенерувало 6ГБ логів за 4 міс.
спойлер
Изображение
Изображение
Tesseract
Member

Я взагалі не бачу на ваших скрінах повідомлень про помилки, лише стандартний інформаційний спам. Подивіться дату останньої модифікації цих файлів. Усе старіше за пів року, можна сміливо видаляти.
Ray2000gt
Advanced Member

Tesseract: 12.01.2025 23:21 Я взагалі не бачу на ваших скрінах повідомлень про помилки, лише стандартний інформаційний спам. Подивіться дату останньої модифікації цих файлів. Усе старіше за пів року, можна сміливо видаляти.
Я теж. Та й працює все нормально. А чому ці логи генеряться у такій кількості? Це ж скільки тексту в цих 50 ГБ логах…
У мене там файлів зовсім мало. По суті я користуюсь ним, коли треба передати/отримати великій файли і ще парочка незначних юзкейсів.
Tesseract
Member

Напевне в налаштуваннях мускула увімкнене детальне логування кожного чиху. Подивіться, чи у вас десь заданий параметр log_warnings, і спробуйте зменшити його значення.
Ray2000gt
Advanced Member

Рішення по NextCloud.
З огляду на те, що я максимально далекий від роботи з базами даних, занурюватись у налаштування MariaDB я не став. Замість цього вирішив переставити наново Nextcloud та БД. Минулий працював з 2019 року. Окрім великих логів, проблем з ним за весь час не було. Почав аналізувати, актуальний .err файл пишеться постійно, коли б я не відкрив файлменеджер, дата та час оновлення файла збігається з поточним часом. Затримка з годинником 2-3 секунди, тобто воно постійно щось пише.
Щоб не ставати на ті ж граблі, на цей раз в якості БД використав PostgreSQL17. Проблем зі встановленням не виникло. Багато читав про способи міграції і люди дійсно мали з цим клопіт. В мене ж NC працював з плагином External Storage, тому переносити не довелось НІЧОГО взагалі. Просто додаю в контейнер два шляхи до папок, в інтерфейсі включаю їх і все. Ці ж папки за сумісництвом є SMB шарами, я з ними активно працюю поза NC (99% працюю через SMB). Схема робоча, перевірена часом. Як виявилось, дуже зручна в плані міграції, яка фактично не потрібна. Функціонал NC в роботі з цими файлами повноцінний, кошик, версії файлів зберігаються в основнії дерикториї NC /data.
Ray2000gt
Advanced Member

Куточок ServeTheHome на оверах. :)
Можливо комусь буде цікаво. На eBay продають нові серверні SSD M.2 формату 22110 на 1.92TB по $82.
Scoffer
Member

Прикладу заміри цього ссд з інтернетів
спойлер
Изображение
Изображение
Рандомне читання дуже тормозне. Навіть не знаю з чим порівняти. Шось типу самс 840 ево.
Ответить