Последние статьи и обзоры
Новости
AMD пояснила, чому додатковий кеш у нових CPU Ryzen отримала тільки одна мікросхема CCD
-
Earanak
Member
daesz, это ведь средняя цена которая еще и держалась прилично. В том отрезке было 87 магазинов ))
https://hotline.ua/ua/computer-processo ... ?tab=about
Хм... Если глянуть на график 'спроса' то дело немного проясняется. Он был нафиг никому не нужен, минимальный спрос на этом отрезке. А потом оголодавшие игруны наяривающию свою шишку на 9800X3D который нельзя было купить по норм цене начали раскупать все что было и 7800X3D и 7950X3D, и тут резкий взрыв 'спроса', по крайней мере по дате старта продаж 9800X3D сходится с графиком спроса и роста цены ))
Хм... Если глянуть на график 'спроса' то дело немного проясняется. Он был нафиг никому не нужен, минимальный спрос на этом отрезке. А потом оголодавшие игруны наяривающию свою шишку на 9800X3D который нельзя было купить по норм цене начали раскупать все что было и 7800X3D и 7950X3D, и тут резкий взрыв 'спроса', по крайней мере по дате старта продаж 9800X3D сходится с графиком спроса и роста цены ))
-
Robostyle
Member
Earanak
А как по мне так искусственный ажиотаж на стероидах, амуде (или розница сама сообразила) вбухались в рекламу х3д на волне хайпа 9800Х и просера штеуда
7800X3D который годами 400!!! дней лежал никому не нужный, теперь дороже чем в первый день продаж
То же самое например 4090, которая только дорожала, шо твой МОЁТ
А как по мне так искусственный ажиотаж на стероидах, амуде (или розница сама сообразила) вбухались в рекламу х3д на волне хайпа 9800Х и просера штеуда
7800X3D который годами 400!!! дней лежал никому не нужный, теперь дороже чем в первый день продаж
То же самое например 4090, которая только дорожала, шо твой МОЁТ
Последний раз редактировалось Robostyle 08.01.2025 20:46, всего редактировалось 1 раз.
-
daesz
Member
Ну так воно ж рахує середню як половину від найнижчої та найвищої в момент часу? Ви воно враховує всі пропозиції на ринку в момент часу?Earanak: ↑ 08.01.2025 20:39 daesz, это ведь средняя цена которая еще и держалась прилично. В том отрезке было 87 магазинов ))
-
Earanak
Member
daesz, впервые слышу про такой подсчет. Я думал оно просто берет все предложения от низа до верха и показывает среднюю цену.
Как на самом деле - без понятия.
Как на самом деле - без понятия.
-
ronemun
Advanced Member
AMD вірно каже що для неї дорого обійдеться 2 чіплета з 3дкешом на один проц, але це не через собівартість, а через втрачений прибуток в серверах
Подивіться таблицю вартості серверних проців тут. Усі чіплети, що 6/8 ядерні Zen5, що 12/16 ядерні Zen5c мають по 32 Мбайт кешу, тож кількість чіплетів рівна розміру кешу проца/32
Верхні 2/3 таблиці має таку ціну що кожен чіплет приносить АМД від 800 до 1500 доларів, наприклад суперефективний 64 ядерний 9575F за 12000 це взагалі 8 чіплетів по 8 ядер Zen5 по 1500 за шт., 128 ядерний 9745 це 8 чіплетів по 16 ядер Zen5c за 12000 - теж по 1500 за шт.
Тоді як собівартість чіплета легко вирахувати - 70мм2 при ціні пластини 20 тис. доларів і площі пластини 70 000 мм2 - це 20 доларів, нехай 25.
така ж ціна у 16 ядерного чіплета Zen5c
Собівартість IO чіпа на фоні ціни проца в 8+ тис доларів - мізер, максимум 150 доларів - видно по ціні найдешевших епіків з 2ма чіплетами в 530-730 доларів.
І за серверними процами у АМД черга така що вона не встигає задовільняти попит - нехватає готових пластин - все завдяки буму ШІ, хоч AMD робить їх і на 4p і на 3нм техпроцесах
Тоді як 3д кеш це серйозний ризик пошкодити дорогоцінний чіплет, адже у Zen5 стесують до 30 мікрон не тільки кристал кешу, а й сам чіплет.
Ну і ясно, що АМД знаачно вигідніше продати дві шт 9800х3в по 750 дол. ніж один 9950x3d з 2ма 3д кешами за 1000
Подивіться таблицю вартості серверних проців тут. Усі чіплети, що 6/8 ядерні Zen5, що 12/16 ядерні Zen5c мають по 32 Мбайт кешу, тож кількість чіплетів рівна розміру кешу проца/32
Верхні 2/3 таблиці має таку ціну що кожен чіплет приносить АМД від 800 до 1500 доларів, наприклад суперефективний 64 ядерний 9575F за 12000 це взагалі 8 чіплетів по 8 ядер Zen5 по 1500 за шт., 128 ядерний 9745 це 8 чіплетів по 16 ядер Zen5c за 12000 - теж по 1500 за шт.
Тоді як собівартість чіплета легко вирахувати - 70мм2 при ціні пластини 20 тис. доларів і площі пластини 70 000 мм2 - це 20 доларів, нехай 25.
така ж ціна у 16 ядерного чіплета Zen5c
Собівартість IO чіпа на фоні ціни проца в 8+ тис доларів - мізер, максимум 150 доларів - видно по ціні найдешевших епіків з 2ма чіплетами в 530-730 доларів.
І за серверними процами у АМД черга така що вона не встигає задовільняти попит - нехватає готових пластин - все завдяки буму ШІ, хоч AMD робить їх і на 4p і на 3нм техпроцесах
Тоді як 3д кеш це серйозний ризик пошкодити дорогоцінний чіплет, адже у Zen5 стесують до 30 мікрон не тільки кристал кешу, а й сам чіплет.
Ну і ясно, що АМД знаачно вигідніше продати дві шт 9800х3в по 750 дол. ніж один 9950x3d з 2ма 3д кешами за 1000
-
AssayMAS
Member
в те времена я подождал обзоров FX от блогеров и купил i7-2600 ибо в том ПО где я играл и работал он был за +100..200$(+10..15%) за комплект чуть ли не в ДВА раза быстрее... и сразу. Это потом через год+- ПО под FX причесали и разрыв от конкурентов стал не разы, а десятки процентов...daesz: ↑ 08.01.2025 19:20Тобто неповноцінність була в рекламі? Окок
Відправлено через 6 хвилин 10 секунд:
а зачем? Браузер с Ютуба тянет, писи 3,0 у 3 поколения процов интела есть...м2 после патча биоса тянет (но не у всех)... да rebara нет - но я какнить публичный бета тэст видеокарт от Интела переживу...Capz: ↑ 08.01.2025 19:57 а с тех пор уже много-много раз сменили платформу
Не 1155 как бы уже всё устарел - но матерей поболее живых чем под FX. Как и есть ксеоны...что ценой FX обижают на вторичке.
-
NST1983
Member
Я взагалі є...бу чого ви бігаєте за X3D, по суті, навіть 9700X буде достатнім для любих ігор
-
VolandInferno
Member
NST1983
Мені дуже часто не вистачає процесора. То й же вбогий Сталкер. Добра половина часу - 4090 недовантажена, причому я гру повісив на ЦЦД з кешем. А таке в купі проєктів. Звісно, можна сперти на оптимізацію, але факт залишається фактом. Так що ні про які 9700 не може йти мова.
Мені дуже часто не вистачає процесора. То й же вбогий Сталкер. Добра половина часу - 4090 недовантажена, причому я гру повісив на ЦЦД з кешем. А таке в купі проєктів. Звісно, можна сперти на оптимізацію, але факт залишається фактом. Так що ні про які 9700 не може йти мова.
-
MessiaH
Member
я сам бы взял такой аж двумя руками, сейчас может прибавки сильно бы и не было, мой 7950х большую часть игр на одном чиплете переваривает, так видимо работает планировщик ресурсов, но есть игры где все 32 потока задействованы, вот там уверен был бы от дополнительной кеш памяти неплохой бустVolandInferno: ↑ 08.01.2025 19:32Зроблю припущення, що це можливий прогрів/промацування грунту. Просто так таке б не заявляли, значить вони як мінімум тестували і розглядали таку опцію. Тому, цілком можливо, що десь там...через умовних пів року випустять якійсь 9950X3DX2 для таких завзятих фанбоїв як я
-
NST1983
Member
А чим кеш допоможе при читанні? ))VolandInferno: ↑ 08.01.2025 22:33 NST1983
-
MessiaH
Member
странно, у меня Сталкер почти всегда грузит карту, но играю в 4к, а вообще там оптимизация крайне плачевнаяVolandInferno: ↑ 08.01.2025 22:33Мені дуже часто не вистачає процесора. То й же вбогий Сталкер. Добра половина часу - 4090 недовантажена, причому я гру повісив на ЦЦД з кешем.
-
VolandInferno
Member
До чого це? Я просто вказав це як факт, що в багатьох іграх є упор в ЦПУ з 4090. Якщо це була спроба поумнічать, то не вийшло)NST1983: ↑ 08.01.2025 22:40А чим кеш допоможе при читанні? ))
-
Vados1
Member
1 ALU блок на 2 ядра «кластеризованное целочисленное ядро» тут не какая ос не виновата !tornadox: ↑ 08.01.2025 20:03В кривому шедулері вінди. По факту проблема нікуди не ділася і по сьогоднішній день. На лінуксі до речі з фікусами проблем особливо й не помітили в такому обсязі як на вінді.daesz: ↑ 08.01.2025 19:15а в чому була неповноцінність ядер фікусів?
-
Glebanya
Junior
Дайте посилання, на такий магазин.waryag: ↑ 08.01.2025 20:055700х3д за 120 баксів (з урахуванням доставки і навару магазину) передає привіт.Однак такий процесор просто б виявився занадто дорогим
Щось не зміг знайти, хто там таким меценатством займається за 120 у.о.
-
tornadox
Member
І мені!Glebanya: ↑ 08.01.2025 23:34Дайте посилання, на такий магазин.
По такій ціні 5700х можна взяти, 3d були +50 недавно, якщо пам'ять не зраджує.
Відправлено через 3 хвилини 37 секунд:
Так, але проблеми з швидкодіє були головним чином на Windows.Vados1: ↑ 08.01.2025 23:001 ALU блок на 2 ядра «кластеризованное целочисленное ядро» тут не какая ос не виновата !
Планувальник Windows дійсно мав проблеми з нестандартними архітектурами CPU. AMD FX страждали через неправильну роботу з модулями, Intel big.LITTLE (E- і P-ядра) потребували Windows 11 для нормальної підтримки, а ARM big.LITTLE завжди краще працювали на Linux.
-
Scoffer
Member
Погано воно працювало, погано. Починалось все з того що проги рандомно падали при переході з біга на літтл і назад, тюнити довелось не тільки ОС, а і користувацьке ПЗ. Відроїд рятувало тільки те що там jit рантайм, і основний удар костилів він прийняв на себе.tornadox: ↑ 08.01.2025 23:46ARM big.LITTLE завжди краще працювали на Linux.
-
quppeq
Junior
В мене 80% часу в іграх paradox. І мені не вистачає процесора ганяти x5 швидквсть в лейті) хоча наче 5900х під це і бравNST1983: ↑ 08.01.2025 22:28 Я взагалі є...бу чого ви бігаєте за X3D, по суті, навіть 9700X буде достатнім для любих ігор
-
daesz
Member
Я не буде сперечатись - в той час коли я його купив мені він був потрібен тільки для ігорів (і фотошоп/сінема4д на любительському рівні). Значно пізніше, коли перейшов на р2600 - використовував його в якості другого компа для роботи, (доки по частинам не розтягав той ПК, а залишки (дошку, ЦП, ОЗП, ВК) відпродав, вінчестер ще десь валяється, наче робочий але в нього щось калатає - тож якось не дуже совісно таке на продаж виставляти, навіть на лоху) наче проблем ніколи не було, але мб до того часу проблеми були якраз таки й пофікшеніAssayMAS: ↑ 08.01.2025 22:26в те времена я подождал обзоров FX от блогеров и купил i7-2600 ибо в том ПО где я играл и работал он был за +100..200$(+10..15%) за комплект чуть ли не в ДВА раза быстрее... и сразу. Это потом через год+- ПО под FX причесали и разрыв от конкурентов стал не разы, а десятки процентов...daesz: ↑ 08.01.2025 19:20Тобто неповноцінність була в рекламі? Окок
-
n+gibat[]r
Member
АМуДэ не хотят выпускать слишком мощный X3D x 2 процессор чтобы раньше времени не уничтожить Intel
-
Inqizitor2022
Member
Всё просто - АМД - жадные безумцы, которые, наплевав на свою репутацию, ради сиюминутной выгоды готовы разрушать свою репутацию примитивным обманом.
Примерно как Трамп разрушает репутацию США окончательно своими речами про Мексику, Канаду и Гренландию, разрушает 80 лет западного миропорядка.
Вот так и АМД ради копеечной экономии разрушают с таким трудом заработанную репутацию со времён Райзена 1700Х. До этого АМД были бесполезным хламом с просветами в 2000-2001, 2004-2005 годах (Интел всегда предлагал лучшие варианты, кроме 2004-2005 годов и в 2000-2001 АМД и Интел были на равных), но со времени 1700Х райзенов АМД перестали быть лузерами и предлагали что-то своё и оригинальное, вот эти годы они шли к 3Д серии, сделали и теперь народ начал их покупать, но делать топовый 16-ядерник без второго кэша - это явный обман (я уже не говорю, как на это отреагирует планировщик в играх). Обидно, что хождение по граблям теперь и у АМД распространенный вид спорта.
Примерно как Трамп разрушает репутацию США окончательно своими речами про Мексику, Канаду и Гренландию, разрушает 80 лет западного миропорядка.
Вот так и АМД ради копеечной экономии разрушают с таким трудом заработанную репутацию со времён Райзена 1700Х. До этого АМД были бесполезным хламом с просветами в 2000-2001, 2004-2005 годах (Интел всегда предлагал лучшие варианты, кроме 2004-2005 годов и в 2000-2001 АМД и Интел были на равных), но со времени 1700Х райзенов АМД перестали быть лузерами и предлагали что-то своё и оригинальное, вот эти годы они шли к 3Д серии, сделали и теперь народ начал их покупать, но делать топовый 16-ядерник без второго кэша - это явный обман (я уже не говорю, как на это отреагирует планировщик в играх). Обидно, что хождение по граблям теперь и у АМД распространенный вид спорта.