Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Moderator

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Изображение

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
luckygamerks
Member

Galactick: 09.12.2024 14:54
luckygamerks: 09.12.2024 14:27
Спробую і я вам щось порекомендувати, може мене виправлять.
Процесор ви мабуть поплутали з 7500F
Кулер можливо такий https://hard.rozetka.com.ua/ua/id-cooli ... 385415697/ саме для цього процесора ps120se надлишковий
На сьогодні з бу мабуть краще 6800XT за умовні 12 тисяч ви не знайдете.
Блок живлення вроді як нормальний, принаймні його десь тут рекомендували.
Озу можна любу 6000 cl30-32, можливо ще 6400 cl32, наприклад ці, остання, якщо хочеться ргб https://hotline.ua/ua/computer/moduli-p ... 3DpriceAsc але це не 4000 а умовні 4500
Так, з процесором опечатка.
Кулер думав може з запасом щоб в біосі виставити тихий режим і не чути його. З id-cooling у мене так собі досвід поки що. Їхні 120х25 усі що у мене були шуршали навіть на мінімальних обертах, а от слімові 120х15 чудові, але труть лопасті на високих. У мене зараз ID-Cooling IS-50X V2 і якби я його не бачив, то і не знав би що він працює. Якщо 224 буде таким же тихим, то це чудово. Дякую за пораду.
Я зараз сам у пошуках, збираю приблизно те саме, тому ще почекайте поради більш досвідчених форумчан =)
VladimirV
Member

Galactick: 09.12.2024 14:08 Вітаю шановні. Переїжджаю за профільного AM4 в на AM5. ПК для фільми, серіали, ігри.
Вибираю ОЗП, блок живлення і кулер для ЦП.
Пріоритет - тиша без навантаження, ціна.
Кулер дивлюсь Thermalright PA120SE Бентежить що може бути отака от ситуація
спойлер
Screenshot 2024-12-09 142410.png
БП FSP HYDRO G PRO 650W hybrid В нього 3 шт. 8 pin для ВК? В оглядах бачив 2. Роз'єм CPU на БП можна використовувати для PCIe?
спойлер
Screenshot 2024-12-09 141720.png
ОЗУ, мабуть, з Китаю 6400cl32/6000cl30 якщо тут за ~4000 не знайдеться нічого.
1) По поводу кулера - зачем ставить вентили как на фото? Тот что ближе к I/O Shield должен стоять посредине между двумя башнями. У башен есть спец вырезы как раз чтоб ничего там не мешало. А высота самих пропеллеров регулируемая. На Алике у TR есть магазин https://www.aliexpress.com/store/1102982283 А так можно и дешевле, но только вам решать.
2) То наверное какая-то старая версия FSP HYDRO G PRO 650W на скринах? Потому что тут 4 шт. PCI-e 8-пин https://hotline.ua/computer-bloki-pitan ... 0w-hg2-650
Тут https://www.fsplifestyle.com/ru/product ... O650W.html (на фото на странице товара, 2 разъема в БП, но в комплекте 4 кабеля - прям зачет фсп)
3) Поддерживаю, хотя большиство тут наверное нет и лучше бы переплатили.
Galactick
Member

VladimirV
1) Я забув пояснити. Передній вентилятор перекриває ОЗП. На Asrock HDV наче як роз'єми близько до сокета, ні? Знаю, що його можна підняти вище, але тоді постає питання помістити то все в бажаний корпус. Хоча з невисокими плашками має бути ОК.
2) Та отож. На сторінці угорі, де слайди, три роз'єми, а нижче вже 2. Мабуть, на хотлайн і т.д. фото 850-ки чи що. У gecid огляд 750-ки за 2020 рік - два, у іншому за 2022 у 650 - два. В одному з магазинів відповіли
"Доброго дня. 6+2-pin 4 шт – для підключення відеокарти та 4+4-pin 2 шт – для живлення процесора."
Ситуація. Треба шукати власників 650-ки. Є варіанти за +- суму з гібридним режимом вентилятора?
3) 2х16 6400cl32 T-Create за 4200 з купоном зараз можна взяти або такі ж KingBang за 3800.
acm_fan
HWBOT OC Team

Galactick: 09.12.2024 18:12Треба шукати власників 650-ки.
Шапку бы читать внимательнее сперва:
Moderator: 06.11.2014 15:39Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
У того БП два гнезда на панели, куда подключаются два комплектных кабеля, в сумме получается четыре вилки для ВК (2*2).
Покупать решето-корпус и ждать тишины... Брать БП за 4к, зачем? Для 7500F? Очень своеобразно. Поскольку тема - комплексная, то озвучивается бюджет и хотелки, а качать баланс будут паны в комментах. Если Вы уже сами всё выбрали - Вам в темотреды по уточнению деталей.
Galactick
Member

acm_fan
У мене зараз відкритий стенд, до цього був решето корпус і все що я від нього чую це писк відеокарти. Жодного звуку від вентиляторів, бо в ВК і БП вони стоять. Оце і була моя хотєлка ще в першому повідомленні. Той фсп привів як приклад такого. А за скільки тоді? Чіфтек за 1,5к? А відеокарта від святого духу працюватиме. Якщо є такі з гібридним режимом вентилятора, то киньте посилання. Чи це вже в іншу тему?
VladimirV
Member

Galactick: 09.12.2024 18:12 VladimirV
1) Я забув пояснити. Передній вентилятор перекриває ОЗП. На Asrock HDV наче як роз'єми близько до сокета, ні? Знаю, що його можна підняти вище, але тоді постає питання помістити то все в бажаний корпус. Хоча з невисокими плашками має бути ОК.
2) Та отож. На сторінці угорі, де слайди, три роз'єми, а нижче вже 2. Мабуть, на хотлайн і т.д. фото 850-ки чи що. У gecid огляд 750-ки за 2020 рік - два, у іншому за 2022 у 650 - два. В одному з магазинів відповіли
"Доброго дня. 6+2-pin 4 шт – для підключення відеокарти та 4+4-pin 2 шт – для живлення процесора."
Ситуація. Треба шукати власників 650-ки. Є варіанти за +- суму з гібридним режимом вентилятора?
3) 2х16 6400cl32 T-Create за 4200 з купоном зараз можна взяти або такі ж KingBang за 3800.
1) Все ок будет, высота кулера если мы говорим о PA120Se (PA120) 154, если поднять вентилятор над ОЗу ну допустим на 5 мм, то корпус желательно иметь по совместимости до 160мм+ высоты охлаждений.
2) На самом деле пофик сколько там коннекторов, он все равно так называемый Single rail (вся мощность из одного источника), и вам дают два провода по два для видеокарты, то есть хоть все 4(хотя таких наверное и нет ну в теории) подключайте в одну карту.
3) Ну на алике только с купонами и акциями интересны, иначе можно и у нас взять. Видно что вы сами способны разобраться очень даже неплохо.

Отправлено спустя 32 минуты 43 секунды:
за высоту вентилятора затупил. Не смотрел что Vinga CS315B поддерживает 155мм высоту, что впритык... Незнаю, тут надо сидеть и считать :beer:
chakuza
Junior

Вітаю, допоможіть зібрати домашній сервер під лінукс (докери, торенти, плекс, розумний дім). З однієї сторони бюджет необмежений, з іншої хочу розуміти градації, щоб обрати топ за свої.

З бажаного:

1. Невеликий (або найменший) розмір корпусу, максимальна безшумка, світодіодики непотрібні - пріоритет безшумка.
1. а) Мені також потрібна торенто-качалка та HDD-диски. Як зараз роблять? Невеликий по розміру лінукс сервер для всякого окремо і NAS для торентів окремо? В мене є пет проекти, що час від часу перекодовують чи стрімлять відео, отже потрібен процесор потужніший, чим в NAS.

2. Холодно та енергоефективно, але щоб потужно
3. Нормальний Wi-Fi адаптер з дровами під лінукс, так як буде стояти в іншій кімнаті, чим роутер. Кабель на разі провести не в змозі.
4. 32 Гб оперативки
5. SSD на 256

Дякую
daesz
Member

chakuza: 09.12.2024 22:56 Вітаю, допоможіть зібрати домашній сервер під лінукс (докери, торенти, плекс, розумний дім). З однієї сторони бюджет необмежений, з іншої хочу розуміти градації, щоб обрати топ за свої.

З бажаного:

1. Невеликий (або найменший) розмір корпусу, максимальна безшумка, світодіодики непотрібні - пріоритет безшумка.
1. а) Мені також потрібна торенто-качалка та HDD-диски. Як зараз роблять? Невеликий по розміру лінукс сервер для всякого окремо і NAS для торентів окремо? В мене є пет проекти, що час від часу перекодовують чи стрімлять відео, отже потрібен процесор потужніший, чим в NAS.

3. Нормальний Wi-Fi адаптер з дровами під лінукс, так як буде стояти в іншій кімнаті, чим роутер. Кабель на разі провести не в змозі.
4. 32 Гб оперативки
5. SSD на 256

Дякую

lewerlin
Member

chakuza: 09.12.2024 22:56Вітаю, допоможіть зібрати домашній сервер під лінукс (докери, торенти, плекс, розумний дім). З однієї сторони бюджет необмежений, з іншої хочу розуміти градації, щоб обрати топ за свої.

З бажаного:

4. 32 Гб оперативки
5. SSD на 256

Дякую
Інтел(ради квіксінку), не f(бо нам же треба квіксінк), не топ(бо горять), і не проци з е-ядрами(бо докер скисне). Тобто 12400/12500( в 12100 старіша версія кодека).
NAS з iSCSI, фізично буде десь біля роутера, софтово - в системі, кодуватиме квіксінк.
Напрямок такий десь.
lordep
Member

chakuza: 09.12.2024 22:56 Вітаю, допоможіть зібрати домашній сервер під лінукс (докери, торенти, плекс, розумний дім). З однієї сторони бюджет необмежений, з іншої хочу розуміти градації, щоб обрати топ за свої.

З бажаного:

4. 32 Гб оперативки
5. SSD на 256

Дякую
Корпус доведеться шукати на "аліку" JONSBO N2 https://www.aliexpress.com/item/1005004980577095.html (до 5-и SATA HDD/SSD).
Як варіант...
Процесор Intel Core i5-12400 (CM8071504555317)
Повітряне охолодження ID-COOLING IS-47-XT
Материнська плата ASUS ROG STRIX B760-I GAMING WIFI (90MB1D90-M0EAY0) - до 4-х SATA HDD/SSD
Пам'ять для настільних комп'ютерів G.Skill 32 GB (2x16GB) DDR5 6400 MHz Ripjaws S5 Black (F5-6400J3239G16GX2-RS5K)
SSD накопичувач Kingston FURY Renegade 500 GB (SFYRS/500G)
Блок живлення FSP DAGGER PRO 550W (SDA2-550) - або тихіший Cooler Master V750 SFX GOLD (MPY-7501-SFHAGV)
= 27 957 грн (enko.com.ua)
https://hotline.ua/ua/buymatrix/4bea0656374574995d2a/
спойлер
Изображение
Приклад системи в JONSBO N2 https://pcpartpicker.com/b/yYnLrH :)
MMikhail
Member

Я знаю тут есть люди работающие с 3D графикой. Прошу совета по апгрейду.
По пунктам правил темы:
1. По прайсу хотелось бы влезть в 800 баксов. Но с теми ценами, что я вижу не очень то и получается. С ценами творится что-то странное, например 7900X3D стоит сейчас 600 баксов, а пару месяцев назад стоил 450. :insane: Это с НГ связанно и стоит подождать, или что-то другое произошло? Мысли/советы приветствуются, особенно от людей работающих с графикой/3D.
2. Основное предназначение - работа в Unreal Engine 5.5 (производство видеоконтента). Немного After Effects для монтажа и 2D. Игры конечно, много, современные. Работаю на 2-х мониторах - 2К основной и FullHD "для менюшек". Играю в основном на 2К мониторе, иногда на 4К плазме (если игра хороша для геймпада и не требовательна).
3. Разгона не будет. Цель - надежная система, без перегревов и напрягов, которую можно оставить на пол дня на рендер (видеокарта в основном) и лечь спать.
4. Сейчас у меня такой конфиг:
Проц/кулер - i7-8700K + NOCTUA NH-D15
ОЗУ - 64 ГБ (DDR4 2400MHz)
БП - 1000W MSI MPG A1000G PCIE5 (покупался недавно поэтому с запасом на апгрейд)
Корпус - FRACTAL DESIGN Define R5 (если сборку можно впихнуть во что-то более компактное, то можно и поменять, т.к. он здоровый)
Видео - RTX 3900 (пока менять не планирую, т.к очень важен объем видеопамяти, а ближайший конкурент стоит дохера)

Цель - обновить проц (это тянет смену платформы и замену матери/ОЗУ). Думаю в сторону AMD на AM5. Для ускорения компиляции шейдеров, рендера Афтера и прочего. Думаю стоит смотреть в сторону 7900X3D/7950X3D/7900X/7950X. Думаю мне и 12/24 ядер хватит. Не уверен на счет x3D, нужен ли он. Читал тут, что с ними могут быть проблемы, но в Анриале вроде они более эффективны. Видел вышло новое поколение 9900X/9950Х, цены на него выше, но по производительности такое впечатление что ничего не поменялось.
Охлаждение - воздух. 79ХХ серия на воздухе живет вообще? Воду не хочу. Не знаю нужно ли менять башню, или взять дешевле для 8700К (он пойдет в другую сборку), а для текущей NOCTUA NH-D15 купить переходник.
Мать - не шарю в них, но дорогая думаю не нужна
ОЗУ думаю взять 2Х32, какую - я так понял, нужно смотреть после выбора материнской платы.
То есть апгрейд - проц/мать/ОЗУ/воздух.
lordep
Member

MMikhail: 10.12.2024 23:55 Я знаю тут есть люди работающие с 3D графикой. Прошу совета по апгрейду.
По пунктам правил темы:
1. По прайсу хотелось бы влезть в 800 баксов. Но с теми ценами, что я вижу не очень то и получается. С ценами творится что-то странное, например 7900X3D стоит сейчас 600 баксов, а пару месяцев назад стоил 450. :insane: Это с НГ связанно и стоит подождать, или что-то другое произошло? Мысли/советы приветствуются, особенно от людей работающих с графикой/3D.
2. Основное предназначение - работа в Unreal Engine 5.5 (производство видеоконтента). Немного After Effects для монтажа и 2D. Игры конечно, много, современные. Работаю на 2-х мониторах - 2К основной и FullHD "для менюшек". Играю в основном на 2К мониторе, иногда на 4К плазме (если игра хороша для геймпада и не требовательна).
3. Разгона не будет. Цель - надежная система, без перегревов и напрягов, которую можно оставить на пол дня на рендер (видеокарта в основном) и лечь спать.
4. Сейчас у меня такой конфиг:
Проц/кулер - i7-8700K + NOCTUA NH-D15
ОЗУ - 64 ГБ (DDR4 2400MHz)
БП - 1000W MSI MPG A1000G PCIE5 (покупался недавно поэтому с запасом на апгрейд)
Корпус - FRACTAL DESIGN Define R5 (если сборку можно впихнуть во что-то более компактное, то можно и поменять, т.к. он здоровый)
Видео - RTX 3900 (пока менять не планирую, т.к очень важен объем видеопамяти, а ближайший конкурент стоит дохера)

Цель - обновить проц (это тянет смену платформы и замену матери/ОЗУ). Думаю в сторону AMD на AM5. Для ускорения компиляции шейдеров, рендера Афтера и прочего. Думаю стоит смотреть в сторону 7900X3D/7950X3D/7900X/7950X. Думаю мне и 12/24 ядер хватит. Не уверен на счет x3D, нужен ли он. Читал тут, что с ними могут быть проблемы, но в Анриале вроде они более эффективны. Видел вышло новое поколение 9900X/9950Х, цены на него выше, но по производительности такое впечатление что ничего не поменялось.
Охлаждение - воздух. 79ХХ серия на воздухе живет вообще? Воду не хочу. Не знаю нужно ли менять башню, или взять дешевле для 8700К (он пойдет в другую сборку), а для текущей NOCTUA NH-D15 купить переходник.
Мать - не шарю в них, но дорогая думаю не нужна
ОЗУ думаю взять 2Х32, какую - я так понял, нужно смотреть после выбора материнской платы.
То есть апгрейд - проц/мать/ОЗУ/воздух.
На сьогодні наявність комплектуючих відчутно скоротилась а ціни зросли. Процесори без 3D-кешу більш універсальні та в більшості робочих завдань показують себе краще ніж з 3D-кешем. Тому як варіант...
Процесор AMD Ryzen 9 7900X (100-100000589WOF)
Материнська плата ASRock B650M PG RIPTIDE
Пам'ять для настільних комп'ютерів GOODRAM 64 GB (2х32GB) DDR5 6000 MHz IRDM Black (IR-6000D564L30/64GDC)
= 33 819 грн ~ 808 у.о. (stylus.ua)
https://hotline.ua/ua/buymatrix/a19140767592cb7d8b41/
спойлер
Изображение
Вашої СО NOCTUA NH-D15 (одне з кращих "повітряних" рішень) повинно вистачить для вказаного ЦП (особливо в іграх), хоч температури будуть вищі ніж при використанні рідинної СО. За необхідності придбати перехідник Noctua NM-AM5/4-MP83.

https://www.techpowerup.com/review/amd- ... 3d/25.html (див. показники AMD Ryzen 9 7900X).
спойлер
Изображение
Изображение
Neo_City
Member

Порадьте що краще обрати? Мат плата X670E Steel Legend
Corsair DDR5-6000 65536MB PC5-48000 (Kit of 2x32768) AMD EXPO Vengeance Cool Grey (CMK64GX5M2B6000Z40)
Patriot Viper Venom DDR5-6400 65536MB (Kit of 2x32768) PVV564G640C32K
MMikhail
Member

lordep
Спасибо. У вас даже вложится в суму получилось.
Значит с ценами из-за наличия проблемы, и может это изменится после НГ ажиотажа? И можно будет выгодней взять? Я не очень спешу, раз не подходящий период по ценам, можно подождать.
Я правильно понял, что x3D все таки для рабочих задач не стоит брать, даже если он станет дешевле? А то в тестах в ютубе (тесты именно работы в Анреале) их вовсю продвигают. И в графиках у них температура ниже. еще немного напрягает, что на сколько я понял, для x3D нужно обязательно виндоус 11 ставить чтобы профит был (я ещё сижу на 10-ке).
Температуры на воздухе конечно впечатляют. Но воду очень не хочется ставить.
lordep
Member

Neo_City: 11.12.2024 11:24 Порадьте що краще обрати? Мат плата X670E Steel Legend
Corsair DDR5-6000 65536MB PC5-48000 (Kit of 2x32768) AMD EXPO Vengeance Cool Grey (CMK64GX5M2B6000Z40)
Patriot Viper Venom DDR5-6400 65536MB (Kit of 2x32768) PVV564G640C32K
Частота/таймінги краще в Patriot Viper Venom DDR5-6400 65536MB (Kit of 2x32768) PVV564G640C32K.
А взагалі вам сюди viewtopic.php?f=4&t=1616

Отправлено спустя 5 минут 27 секунд:
MMikhail: 11.12.2024 11:37 lordep
Значит с ценами из-за наличия проблемы, и может это изменится после НГ ажиотажа? И можно будет выгодней взять? Я не очень спешу, раз не подходящий период по ценам, можно подождать.
Я правильно понял, что x3D все таки для рабочих задач не стоит брать, даже если он станет дешевле? А то в тестах в ютубе (тесты именно работы в Анреале) их вовсю продвигают. И в графиках у них температура ниже. еще немного напрягает, что на сколько я понял, для x3D нужно обязательно виндоус 11 ставить чтобы профит был (я ещё сижу на 10-ке).
Будь ласка.
1) Зміни по наявності/цінам будуть після нового року але не відразу, доведеться ще почекати. Проте зміни цін можуть бути і в вищу сторону (курс долара). Якщо надумали - купуйте.
2) В цілому в робочих задач краще звичайні ЦП, можливо саме в роботі з Unreal краще x3D. Температури ЦП з x3D нижчі. Для ігор ЦП x3D типу 7950X3D / 7900X3D потрібно додатково налаштувати.
3) Так W11 24H2 це бажана ОС для АМ5.
4) Споживання ЦП (читай температури) можна знизити налаштуванням БІОС.
Vlaad13
Member

MMikhail: 11.12.2024 11:37 lordep
Даже топ воздух не справиться с 7900х летом - проц все время будет тротлить в рабочих задачах, там нужно будет либо андервольтить, либо температуру ставить, либо поверлимит.
Вода по типу Арктика решила бы все проблемы
chakuza
Junior

lewerlin, lordep Дякую.
lordep: 10.12.2024 10:38

З бажаного:

4. 32 Гб оперативки
5. SSD на 256

Дякую
Корпус доведеться шукати на "аліку" JONSBO N2 https://www.aliexpress.com/item/1005004980577095.html (до 5-и SATA HDD/SSD).
Як варіант...
Материнська плата ASUS ROG STRIX B760-I GAMING WIFI (90MB1D90-M0EAY0) - до 4-х SATA HDD/SSD
Пам'ять для настільних комп'ютерів G.Skill 32 GB (2x16GB) DDR5 6400 MHz Ripjaws S5 Black (F5-6400J3239G16GX2-RS5K)
Блок живлення FSP DAGGER PRO 550W (SDA2-550) - або тихіший Cooler Master V750 SFX GOLD (MPY-7501-SFHAGV)
спойлер
Изображение

А з корпусом інших варіантів немає? Лише алі?
Mixx
Member

MMikhail
Последние пару лет все только дорожает, если заначка в гривне - только потеряете от ожидания.
lordep
Member

chakuza: 11.12.2024 21:35 lewerlin, lordep Дякую.
lordep: 10.12.2024 10:38
Як варіант...
спойлер
Изображение

А з корпусом інших варіантів немає? Лише алі?
Компактне рішення під кілька SATA HDD/SSD тяжко знайти. Запитайте тут https://qwertyshop.ua/korpus-jonsbo-n2-white-305843 можливо є в наявності.
daesz
Member

Як варіант, але дорожче. З іншої сторони - цільний алюмінієвий шрауд, буде добре для охолодження, міцності та надійності. Та й алюміній ціну оправдовує :
https://hotline.ua/ua/computer-korpusa/jonsbo-n1-gray/
https://www.jonsbo.com/en/products/N1.html (тут є фото всередині)
спойлер
Ответить