Что выбрать? Видеокарты + FAQ

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Ответить
Автор
Advanced Member

Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с выбором видеокарт.
FAQ:
В: На какие параметры стоит обратить внимание при покупки видеокарты?
О: Стоит обратить внимание на:
1) Объем видео памяти
2) Ширину шины
3) Количество шейдеров
4) Соответственно на частоты компонентов (Видеопамять, GPU, универсальные шейдеры)
5) Энергопотребление
6) В некоторых случаях на тепловыделение.

В: В чем отличие между производителями видеокарт напр. ASUS, MSI, XFX и т.д.?
О: Карты могут отличатся:
1) Комплектом поставки (Игры, переходники, клиенты на скачивания и т.д.)
2) Системой охлаждения
3) Наличием "отборных" чипов, у которых выше разгонный потенциал
4) Разгоном от производителя
5) Разводкой компонентов на РСВ
6) Гарантией от производителя.

В: Совместимы ли видеокарты с интерфейсом PCI-Express 2.0/3.0 с материнскими платами с интерфейсом PCI-Express 1.0 и наоборот?
О: Совместимы. Вот результаты тестов.

В: Карты с каким объемом памяти стоит брать для современных игр?
О: 3Gb - 11Gb
Обзоры и сравнительные тесты:

Тут можно сравнить все карты. (Данное сравнение не даст вам точной информации, так что стоит обратить внимание на материалы лаборатории overclockers.ua)
Обзоры и тесты карт в лаборатории overclockers.ua

Уточнить цены можно тут: http://hotline.ua

Оффтоп строго наказуем, поныть о стоимости и отсутствии наличия - Стоимость комплектухи: прогнозы, мысли, размышления
Покупка б/у видеокарты: стоит-ли и прочие вопросы

Хотите получить адекватные рекомендации - укажите разрешение вашего монитора и желаемое количество кадров, основные игры.
Остальную конфигурацию - по желанию

P.S. ВСЕМ "РАСКРЫВАТЕЛЯМ" ЧИТАТЬ ОБЯЗАТЕЛЬНО! viewtopic.php?p=2761824#p2761824 .
Последний раз редактировалось StasTODD 31.07.2010 02:49, всего редактировалось 7 раз.
daesz
Member

Bogdanish4e: 29.11.2024 22:31 буде краще?
Не буде, це нереально гаряча карта.
спойлер
Mixx
Member

Bogdanish4e
Паліт дуал, вона ж гейнвард гост... В трійку найгірших виконань можна сміливо занести. Гаряча і дуже високі оберти вентиляторів. Економія на всьому. З двохвентиляторних можна брати тільки асус дуал (не ево) та Інно 3д твін. Проблема в тому, що перша коштує не сильно дешевше великих 3 вентиляторних моделей, а друга залишилась в наявності тільки у сіровозів.
daesz
Member

Mixx: 29.11.2024 22:58 Bogdanish4e
Паліт дуал, вона ж гейнвард гост... В трійку найгірших виконань можна сміливо занести. Гаряча і дуже високі оберти вентиляторів. Економія на всьому. З двохвентиляторних можна брати тільки асус дуал (не ево) та Інно 3д твін. Проблема в тому, що перша коштує не сильно дешевше великих 3 вентиляторних моделей, а друга залишилась в наявності тільки у сіровозів.
Я особисто розглядав інно3д твін та зотак твін едж (але в той 9л корпус який я замовив лізуть тільки ВК до 49мм товщини, тобто окрім цих двох : ще мсі вентус, паліт дуал та піенвай венто, але всі три - ДУЖЕ погані карти). Власне про що я - зотак непоганий, по крайній мірі якщо лізе карта тільк итовщиною до 49мм та довжиною до 250 (заслужено названа найкращою sff моделлю серед 4070/с, хоча мені температурно інно3д і більше подобається) :)
https://www.nexthardware.com/recensioni ... edge-1680/
https://smallformfactor.net/articles/zo ... d-for-sff/
Melofon
Member

fludimir: 29.11.2024 15:087800 в мене в 2д дуже часто до 50вт кудись витрачала i нiчого не змiг з тим зробити, а 4070 стабiльно 10вт чи щось таке
Это ты чем замерял? Не GPU-Z случайно мониторил? Это бред на самом деле, оно показывает неправду, у меня когда-то и 1050ти в простое жрала 40 ватт в простое пока я не понял что прога врёт иногда, так что я бы точно не верил таким показателям в простое, никакая сравнительно современная карта не жрет сама в простое 50 ватт это 100% :learn:
fludimir
Member

Melofon
Не только по гпуз но и общему потреблению пк тоже. Да и сама карта в 2д нагревалась и периодически включала вентиляторы (впрочем услышать это нельзя было - 7800 нитро+ и в играх была практически бесшумной, а тут минимальные 500-600 оборотов, только увидеть), чего с нвидией никогда не происходит у меня.

Bogdanish4e
Не то чтобы я агитирую за обычную 4070, но при ограниченном бюджете рассмотреть можно - она медленнее 4070с на 15% и если обычную можно взять за 25 а супер за 30 то «выгодность» карт одинаковая. Брать 4070с с плохим охладом я бы не стал, лучше нормальная 4070 или 7800
GreenMile
Member

daesz: 29.11.2024 16:37
fludimir: 29.11.2024 15:08
Нещодавно один товариш купив 6950 щоб в сталкера пограти, в нього якийсь звичайний бп 600вт, ну меню вiн побачив, а далi комп перестав вмикатись :gigi:
Тут недавно була людина яка також на БЖ економити хотіла. Вжарив 3090 як результат. Після того взяв 4070тіс і зник з форуму, незрозуміло чим то закінчилось, але мб і її вжарив :rotate:
Так і народжуються міфи :) БЖ там не винен був, там просто юзер ідіот, зробив саме те, що йому прямим текстом сказали не робити ні в якому разі і про що є купа попереджень від виробників відеокарт, ще й не зрозумів натяків, коли БЖ в захист уходив.
VladimirV
Member

А есть ли смысл прямо сейчас обновлять карту, если можно включить ждуна и посмотреть что там будет с рынком при выходе Blackwell и RDNA4?
Полетят ли на вторичку все эти супер тиай?
Как с 3090 случилось, что она проиграла 4070супер, при х3 жоре...
lewerlin
Member

VladimirV: 30.11.2024 17:14Полетят ли на вторичку все эти супер тиай?
VladimirV: 30.11.2024 17:14Как с 3090 случилось, что она проиграла 4070супер, при х3 жоре...
Їх далеко не та кількість полетить, аби ціни смачні були. 3000/6000 серії клепались і відвантажувались на піку майнінгу, тому вони так і коштують - пропозиції забагато. Ви по факту якщо і підете на вторинку, то за 3000/6000, за ті ж гроші, що і зараз і почекавши рік. Залізо це не інвестиція, щоб його ловити "на низах". Берете по грошах, коли треба/хочеться.
VladimirV
Member

lewerlin: 30.11.2024 17:27 Ви по факту якщо і підете на вторинку, то за 3000/6000, за ті ж гроші, що і зараз і почекавши рік. Залізо це не інвестиція, щоб його ловити "на низах". Берете по грошах, коли треба/хочеться.
Ну речь не только про вторичку. А про конкурентный прайс и в магазинах(в том числе) на остатки предыдущего поколения, например весной, или когда там с конвеера пойдут мидлы последнего поколения. Тут речь конечно же не про инвестицию, а про апгрейд по расчету, с той же 3000\6000 серии, как пример.
Конечно большинство абсолютное берут импульсивно когда хочется, это понятно. Но как мне кажется это просто нерационально сейчас.
Если условно взять (понятно майнинг) цены за которые покупалась 3000 серия в первые полтора года выхода, и за которую ее брали последние полтора года, это вообще :rotate: Незнаю как назвать даже слово.
Последний раз редактировалось VladimirV 30.11.2024 17:42, всего редактировалось 1 раз.
oversteve
Member

VladimirV: 30.11.2024 17:14 А есть ли смысл прямо сейчас обновлять карту, если можно включить ждуна и посмотреть что там будет с рынком при выходе Blackwell и RDNA4?
якщо не жме прям вже і в планах покупка карти за 800-1к зелені, то само собою є зміст зачекати, але скорше за все орієнтуйтеся на термін в півроку+-
з 3090 і 4070с приклад не дуже релевантний, між ними 3.5роки різниці
daesz
Member

VladimirV: 30.11.2024 17:37
lewerlin: 30.11.2024 17:27 Ви по факту якщо і підете на вторинку, то за 3000/6000, за ті ж гроші, що і зараз і почекавши рік. Залізо це не інвестиція, щоб його ловити "на низах". Берете по грошах, коли треба/хочеться.
Ну речь не только про вторичку. А про конкурентный прайс и в магазинах(в том числе) на остатки предыдущего поколения, например весной, или когда там с конвеера пойдут мидлы последнего поколения. Тут речь конечно же не про инвестицию, а про апгрейд по расчету, с той же 3000\6000 серии, как пример.
Конечно большинство абсолютное берут импульсивно когда хочется, это понятно. Но как мне кажется это просто нерационально сейчас.
Если условно взять (понятно майнинг) цены за которые покупалась 3000 серия в первые полтора года выхода, и за которую ее брали последние полтора года, это вообще :rotate: Незнаю как назвать даже слово.
4000 покоління нвідії уже частково позникало з полиць (думаю ви пропустили новину про це також), 7000 амуде залишилось в дешманських виконаннях в основному. 4000/8000 не буде їсти менше е/е, навпаки більше (по крайній мірі нвідія, що там в амуде ще буде видно), приріст продуктивності в растрі буде незначний (саме тому 4000 уже зняли з виробництва). Про підняття податків з січня та ріст долара варто згадувати?
VladimirV
Member

daesz: 30.11.2024 17:46 4000 покоління нвідії уже частково позникало з полиць (думаю ви пропустили новину про це також), 7000 амуде залишилось в дешманських виконаннях в основному. 4000/8000 не буде їсти менше е/е, навпаки більше (по крайній мірі нвідія, що там в амуде ще буде видно), приріст продуктивності в растрі буде незначний (саме тому 4000 уже зняли з виробництва). Про підняття податків з січня та ріст долара варто згадувати?
Не переконали. До презентації Блеквелл карт залишилось півтора місяці, на хотлайні безліч пропозицій 4000 серії, в тій же новині,(в новині поруч, вибачаюсь)яку як ви кажете я пропустив, допускається вихід карт нижчого рівня весною.
Напевно, що займати лінії випуском минулого покоління просто не раціонально? Але що їх прямо дефіцит по нашому ринку точно не видно. І деякий час іх точно будуть допродавати після релізу Блеквелл. С того що там виклали в доступ, так споживання зросте відносно тих же маркувань. Питання лише в продуктивності і воно відкрите поки що.
Податок на армію з 1.5 до 5%? Ну ок... Про долар не потрібно бо це безперервний процес. Хтось бачив колись, щоб він в нас падав? :D Зберігайте заощадження в тому що не девальвує, наче ж не про це форум... Бо до чого тут це.
daesz
Member

VladimirV: 30.11.2024 18:11
daesz: 30.11.2024 17:46 4000 покоління нвідії уже частково позникало з полиць (думаю ви пропустили новину про це також), 7000 амуде залишилось в дешманських виконаннях в основному. 4000/8000 не буде їсти менше е/е, навпаки більше (по крайній мірі нвідія, що там в амуде ще буде видно), приріст продуктивності в растрі буде незначний (саме тому 4000 уже зняли з виробництва). Про підняття податків з січня та ріст долара варто згадувати?
Не переконали. До презентації Блеквелл карт залишилось півтора місяці, на хотлайні безліч пропозицій 4000 серії, в тій же новині,(в новині поруч, вибачаюсь)яку як ви кажете я пропустив, допускається вихід карт нижчого рівня весною.
Напевно, що займати лінії випуском минулого покоління просто не раціонально? Але що їх прямо дефіцит по нашому ринку точно не видно. І деякий час іх точно будуть допродавати після релізу Блеквелл. С того що там виклали в доступ, так споживання зросте відносно тих же маркувань. Питання лише в продуктивності і воно відкрите поки що.
Податок на армію з 1.5 до 5%? Ну ок... Про долар не потрібно бо це безперервний процес. Хтось бачив колись, щоб він в нас падав? :D Зберігайте заощадження в тому що не девальвує, наче ж не про це форум... Бо до чого тут це.
https://www.overclockers.ua/ua/news/har ... 10/135843/
https://www.overclockers.ua/ua/news/nvi ... -lovelace/
А також, окрім росту з 1.5 до 5 - зросте також податок на імпорт, про який вже не одноразово говорили :
https://www.rbc.ua/rus/news/zelenskiy-p ... 89900.html

Діло ваше. Ті моделі які я моніторив собі (список під спойлером) - залишились у дешманських магазинах, ну тобто на місці їх немає, а тільки "під замовлення".
спойлер
Изображение
Також моніторив 7800 найтро+ (по причині того що свою продавав) та інколи заглядав на паверколор ред девл - їх не було в наявності в нормальних магазинах понад 3 місяці, зараз з'явились в більш-менш нормальних (брейн, елмір, енко, тощо - скажем так магазини другого "ешелону популярності") - ціна 28к, а то й 29-30к, а були по +-26к.

Ріст продуктивності якщо й буде - то в РТ та ефетивніші апскейлери (бо буде новіше покоління тензорних та РТ ядер), про длсс/фср4.0 (ну чи як він там буде називатись) ака апскейлер текстур - це про споживання ВРМ, а не про ріст продуктивності. Якщо взяти останні новини по кількості куда блоків - то помітно, що їх відсипали на різницю в 5-7% максимум.
VladimirV
Member

daesz
Ну так то окремі моделі, воно завжди так. Я наприклад зараз корпус не можу знайти який хотів, і який був скрізь місяця 2 тому... А ви під СФФ сбірку карти. Але загалом поки вони є, якщо не брати до уваги виконання.
З амд то взагалі цікаво чому іх завжди мало возять. Я рік тому купляв карту, і дуже хотів 6800, 6800хт з магазину, але майже одні рефаби та сіряк... 6700XT майже не було, 6700 не було взагалі зовсім. Чому в нас амд дуже мало завжди, то для мене теж питання, на яке я просто забив.
Середньорічну ціну на карти можна глянути на Хотлайні. Я бачу вцілому, що в $ вона впала а в ₴ ні.
Податок на імпорт? Не бачив такого. Може про скасування безмитного ліміту? Чи просто маєте на увазі що всі прайси будут +3,5%? :) Що логічно.
Ну а так побачим. Самому цікаво що буде с цінами на 40-серію в кінці зими и на 50-серую. Що буде с реальною продуктивністю.
Зараз би я не брав карту 40хх під апгрейд, але наполягати не буду. Бо не "ванга", це моє суб'єктивне враження.
daesz
Member

VladimirV: 30.11.2024 18:57 daesz
Ну так то окремі моделі, воно завжди так. Я наприклад зараз корпус не можу знайти який хотів, і який був скрізь місяця 2 тому... А ви під СФФ сбірку карти. Але загалом поки вони є, якщо не брати до уваги виконання.
Я й говорив, що частково зростуть. Чесно кажучи - вже зросли, ще на початку літа 4070с дуал від асуса коштував біля 27 в хороших магазинах (наприклад, комтрейдинг чи розетка була 28, але із 5% знижнкою виходило 27), зараз вони вже 30к+ коштують.
VladimirV: 30.11.2024 18:57 З амд то взагалі цікаво чому іх завжди мало возять. Я рік тому купляв карту, і дуже хотів 6800, 6800хт з магазину, але майже одні рефаби та сіряк... 6700XT майже не було, 6700 не було взагалі зовсім. Чому в нас амд дуже мало завжди, то для мене теж питання, на яке я просто забив.
Я незнаю що з ними відбувається, але те що у нас чи сіряк, чи якісь рефаби одні від амуде (6000 серія) - це факт, тут безспірно.
VladimirV: 30.11.2024 18:57 Податок на імпорт? Не бачив такого. Може про скасування безмитного ліміту? Чи просто маєте на увазі що всі прайси будут +3,5%? :) Що логічно.
І те, і інше. Підозрюю, що ціни повиростають тупо на все. Ціною і до, і вище 150є. Та й 3.5% для бариг магазинів - це 7-10% для пересічного покупця. Це не кажучи про військовий збір для фопів (чи ви думаєте вони по доброті душевній будуть сплачувати +10%?) :-/

Відправлено через 8 хвилин 23 секунди:
daesz: 30.11.2024 18:28 про длсс/фср4.0 (ну чи як він там буде називатись) ака апскейлер текстур - це про споживання ВРАМи*, а не про ріст продуктивності.
Опечатався в попередньому пості :shuffle:
BuTaJIuK
Junior

Привіт.
Планую купити 4070 картку. Планую пограти в сучсні ігри, бо в мене 960gtx з 2 gb. Дота та герої тягнули, було все норм, поки не купив сталкера)). А у мене ще й 4к. Я розумію що ви мені зараз скажете, але так як я не часто граю в щось сучасне і комп здебільшого використовую для роботи, та старих ігор... То не хочу мати щось прожорливе і шумне та витрачати на це великі гроші. Хочу взяти 2 кулєрну карту. Бажано 4070, бо по обзорах - гарна продуктивність(так розумію що не для 4к, нічого, буду на гірших налаштуваннях грати), не високе споживання електрики, та економічна без наванатаження. Ітого - як я зрозумів по ютабах 4070 super - топ за свої гроші. Але із останніх постів в цій гілці я зрозумів що потрібно брати з нормальним охолодженням Asus(без evo) чи Inno3d, а це значить ціна 29-30. Можливо варто взяти просту 4070? Проста коштує 24+-, супер з поганим охолодженням 27, з нормальним охолодженням 29. Тобто різниця зі звичайною вже 5000 грн(21%). Не впевнений що воно того вартує.

Питання - На які моделі дивитись, і чи варто брати super якщо ціна-якість вже не так приваблива(як про це було в обзорах)? І можливо можна взяти asus evo чи msi oc та не паритись?
Последний раз редактировалось BuTaJIuK 30.11.2024 20:39, всего редактировалось 1 раз.
Podolyanin
Member

BuTaJIuK
А яке у Вас інше залізо, що з 960 одразу на 4070 замахнулись? :)
Bogdanish4e
Junior

VladimirV: 30.11.2024 17:14 А есть ли смысл прямо сейчас обновлять карту, если можно включить ждуна и посмотреть что там будет с рынком при выходе Blackwell и RDNA4?
якщо чесно, я так і думав спочатку теж - навіть тут писав - типу смисл вкидувати в вже застаріле покоління коли маячить на горизонті нове... але сів, подумав..
1. Нове покоління 5ххх поки презентують, поки з'явиться у нас в продажі, поки спаде ажиотаж і нормалізуються ціни пройде з півроку, не менше...
2. І можна б було почекати, але якби було вже на разі щось адекватне - то пересидів би, граю рідко, не кожного дня. Але в мене вже дуже застаріла RX570 тьа ще з 4Гб пам'яті і все більш менш адекватне впирається, пограти навіть на мінімалках ще та історія. ще й купив Сталкера 2 - зрозумів що можна навіть не пробувати бо споганю тільки кайф...
3. Так як як не дуже примхливий, мені супер промені, якість і тп не потрібно, то і не дивлюсь на дуже дорогі варіанти. І подумав якщо взяти 4070С або 7800 то мені повинно вистачити дуже надовго, бо повторюсь вік не той, вже не посидиш всю ніч за грою, та і граю останнім часом не кожного дня...
4. Ну і напевно не останню роль зіграла ситуація в країні - сорян за песимізм, чи реалізм (хто як сприймає) - подумав, що не можу планувати на півроку і більше, треба жити зараз. Не знаєш що чекає завтра, може і не потрібне вже буде це все...
BuTaJIuK
Junior

Podolyanin: 30.11.2024 20:39 BuTaJIuK
А яке у Вас інше залізо, що з 960 одразу на 4070 замахнулись? :)
Тут все не так погано, але комп теж буду оновлювати. Але пізніше. Ryzen 5 2600, 32 GB пам'яті, SSD на 512MB і SATA-ік на 2 TB, монік 27" 4K.
Зараз хочу пограти в RDR2. Тягне і на моїй карті, але на дуже низькій якості.
Последний раз редактировалось BuTaJIuK 30.11.2024 20:48, всего редактировалось 1 раз.
oversteve
Member

BuTaJIuK
тут вже вам самому вирішувати чи варте воно витрачених грошей, чи ні, єдине що можу сказати - 4070с в більшості випадків хватає щоб з длсс грати в 4к/60 кадрів з максимальними налаштуваннями і 4070с з нормальною СО і паверлімітом можна розкочегарити до рівня 4070ті+-
Ответить