Что выбрать? Видеокарты + FAQ

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Ответить
Автор
Advanced Member

Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с выбором видеокарт.
FAQ:
В: На какие параметры стоит обратить внимание при покупки видеокарты?
О: Стоит обратить внимание на:
1) Объем видео памяти
2) Ширину шины
3) Количество шейдеров
4) Соответственно на частоты компонентов (Видеопамять, GPU, универсальные шейдеры)
5) Энергопотребление
6) В некоторых случаях на тепловыделение.

В: В чем отличие между производителями видеокарт напр. ASUS, MSI, XFX и т.д.?
О: Карты могут отличатся:
1) Комплектом поставки (Игры, переходники, клиенты на скачивания и т.д.)
2) Системой охлаждения
3) Наличием "отборных" чипов, у которых выше разгонный потенциал
4) Разгоном от производителя
5) Разводкой компонентов на РСВ
6) Гарантией от производителя.

В: Совместимы ли видеокарты с интерфейсом PCI-Express 2.0/3.0 с материнскими платами с интерфейсом PCI-Express 1.0 и наоборот?
О: Совместимы. Вот результаты тестов.

В: Карты с каким объемом памяти стоит брать для современных игр?
О: 3Gb - 11Gb
Обзоры и сравнительные тесты:

Тут можно сравнить все карты. (Данное сравнение не даст вам точной информации, так что стоит обратить внимание на материалы лаборатории overclockers.ua)
Обзоры и тесты карт в лаборатории overclockers.ua

Уточнить цены можно тут: http://hotline.ua

Оффтоп строго наказуем, поныть о стоимости и отсутствии наличия - Стоимость комплектухи: прогнозы, мысли, размышления
Покупка б/у видеокарты: стоит-ли и прочие вопросы

Хотите получить адекватные рекомендации - укажите разрешение вашего монитора и желаемое количество кадров, основные игры.
Остальную конфигурацию - по желанию

P.S. ВСЕМ "РАСКРЫВАТЕЛЯМ" ЧИТАТЬ ОБЯЗАТЕЛЬНО! viewtopic.php?p=2761824#p2761824 .
Последний раз редактировалось StasTODD 31.07.2010 02:49, всего редактировалось 7 раз.
sselesnes
Member

EddieDean тема - вибір відеокарт, а не ньюанси покупки в Елмірі
Скористуйтесь їхним сервісним центром - щоб зібрали комп з Вашою відеокартою
Bogdanish4e
Junior

до речі хотів також спитати що скажете про XFX Radeon RX 7800 XT Speedster SWFT 210 Core - вони дешевші від інших моделей, досить приваблива ціна. але 2 вентилі і не знаю як виробник по якості. хоча дають 3 роки гарантії на відміну від Palit того ж наприклад 1 рік...
чи варто доплатити трохи більше 2 тис. за АСУС? але там вже напевно сумнівна перевага, бо ще +3тис грн і вже можна взяти 4070С - хоча і Паліт з 1 роком гарантії...
Lekrs
Member

EddieDean
Подивитись відео збірки на ютуб, і повторити, навіть дитина справиться. Тому певне і мінусують.
Bogdanish4e
Junior

Bogdanish4e: 26.11.2024 16:38 до речі хотів також спитати що скажете про XFX Radeon RX 7800 XT Speedster SWFT 210 Core - вони дешевші від інших моделей, досить приваблива ціна. але 2 вентилі і не знаю як виробник по якості. хоча дають 3 роки гарантії на відміну від Palit того ж наприклад 1 рік...
чи варто доплатити трохи більше 2 тис. за АСУС? але там вже напевно сумнівна перевага, бо ще +3тис грн і вже можна взяти 4070С - хоча і Паліт з 1 роком гарантії...
Вітаю!
Перефразую трохи своє питання :)
Поки вибирав, "дешеві" варіанти 7800 пропали, розкупили, і залишились десь за 25 тис, як і писав раніше - різниці у продуктивності по багатьом тестам суттєвої не помітив у порівнянні з 4070С - десь краще, десь гірше, але різниця прибл. +- до 10 кадрів. Так, звичайно з променями різниця одразу зростає, але чи варто за них переплачувати, та і якщо правильно розумію мало в яких іграх ці промені є?
Брати б/у варіанти 6800 якось "стремно", не знаю, як вона довго прослужить, гарантії ж нема, та і напевно якщо дивитись з точку зору зекономити то вже краще трохи доплатити до вартості б/у 6800 і взяти 7700 - вони буде і нова, з гарантією і десь навіть потужніша.
Тому, згідно порад, дивлюсь поки на 4070С. Чекати 5 серію не варіант напевно - вони тільки в 1-у кварталі анонсуються, поки приїдуть до нас, поки більш менш стабілізується ажіотаж і ціна то пройде з півроку якщо не більше, а Сталкер2 пограти хочеться вже :)
Тому, поки бачу найкращі варіанти MSI GeForce RTX 4070 SUPER VENTUS 2X OC та ASUS Nvidia GeForce RTX 4070 SUPER DUAL EVO OC за 28 тис грн. - ще й зараз акція з подарунком гри Indiana Jones and the Great Circle™ - не суть, але приємно :) Ну і на обидві картки йде 3 роки гарантії, що важливо мені здається.
Питання - чи достатньо буде 2 вентилі для 4070С, чи все таки доплатити десь прибл 1000 грн і взяти на 3 вентилі, напр MSI GeForce RTX4070 SUPER 12Gb VENTUS 3X OC?
Якщо достатньо на 2 вентилі для цієї серії, то яку краще MSI чи ASUS? Шум не важливий, головне щоб більш надійніша, не перегрівалась і тд
Дякую!
oversteve
Member

Bogdanish4e: 28.11.2024 13:17
Bogdanish4e: 26.11.2024 16:38 до речі хотів також спитати що скажете про XFX Radeon RX 7800 XT Speedster SWFT 210 Core - вони дешевші від інших моделей, досить приваблива ціна. але 2 вентилі і не знаю як виробник по якості. хоча дають 3 роки гарантії на відміну від Palit того ж наприклад 1 рік...
Вітаю!
Поки вибирав, "дешеві" варіанти 7800 пропали, розкупили, і залишились десь за 25 тис, як і писав раніше - різниці у продуктивності по багатьом тестам суттєвої не помітив у порівнянні з 4070С - десь краще, десь гірше, але різниця прибл. +- до 10 кадрів. Так, звичайно з променями різниця одразу зростає, але чи варто за них переплачувати, та і якщо правильно розумію мало в яких іграх ці промені є?
Брати б/у варіанти 6800 якось "стремно", не знаю, як вона довго прослужить, гарантії ж нема, та і напевно якщо дивитись з точку зору зекономити то вже краще трохи доплатити до вартості б/у 6800 і взяти 7700 - вони буде і нова, з гарантією і десь навіть потужніша.
Тому, згідно порад, дивлюсь поки на 4070С. Чекати 5 серію не варіант напевно - вони тільки в 1-у кварталі анонсуються, поки приїдуть до нас, поки більш менш стабілізується ажіотаж і ціна то пройде з півроку якщо не більше, а Сталкер2 пограти хочеться вже :)
Тому, поки бачу найкращі варіанти MSI GeForce RTX 4070 SUPER VENTUS 2X OC та ASUS Nvidia GeForce RTX 4070 SUPER DUAL EVO OC за 28 тис грн. - ще й зараз акція з подарунком гри Indiana Jones and the Great Circle™ - не суть, але приємно :) Ну і на обидві картки йде 3 роки гарантії, що важливо мені здається.
Питання - чи достатньо буде 2 вентилі для 4070С, чи все таки доплатити десь прибл 1000 грн і взяти на 3 вентилі, напр MSI GeForce RTX4070 SUPER 12Gb VENTUS 3X OC?
Якщо достатньо на 2 вентилі для цієї серії, то яку краще MSI чи ASUS? Шум не важливий, головне щоб більш надійніша, не перегрівалась і тд
Дякую!
чи краще доплатити і взяти 4070с ніж 7800 - якщо можете, то як на мене краще, рт вже багато де є, далеко не всюди воно прям сильно в очі кидається, але надалі ігр з рт буде ще більше, на даному етапі длсс краще за фср і з нього іноді реально є профіт
на рахунок версії - вантуз 2 і дуал ево то троха ущербні версії які є зміст брати хіба що для сфф збірки, де критичні розміри, так що вантуз 3 буде явно краще із цих 3
Геральт
Member

Bogdanish4e: 28.11.2024 13:17ало в яких іграх ці промені є
По променях: в мене особисто променясті ігри займають 25% "меню" (веду статистику тайтлів від моменту покупки 6900), а ігрового часу і того менше. Бо їх переважно тулять в короткі коридорки на противагу довгим aRPG. Але хтось може 24/7 в D4 зависати і просто життя не уявляє без променів. Тому тут індивідуально.
Свою брав в сіровозів. Хоч і нова, але фактично без гарантії. Крім того гарантія не гарантує безпроблемного сервісу. 7700 менше пам'яті і нова буде дорожче ніж б/у 6800.
Брати 12гігову карту під кінець 2024 за 30к...ну, таке собі. Вантуз - не найкраще виконання, наскільки знаю. Вже краще dual від асуса. Але то зелені краще підкажуть.
Vlaad13
Member

Bogdanish4e: 28.11.2024 13:17
Вітаю!
Дякую!
для сталкера зелені краще на данний момент і коли червоні допиляють дрова не ясно
воно в дешевому сегменті вендорів +- все однакове гріється і відносно шумне, по якості теж (напевно я би рекомендував вантуз якщо брать щось дешеве - там попрацювали над охолодженням вже)
чим вам ця 7800хт не зайшла?
https://davi.com.ua/videokarta-powercol ... -16g-l-oc/
Bogdanish4e
Junior

мені промені та інша "красота" не важливі, мало звертаю увагу на таке) як на мене важливіша актуальність відеокарти на майбутнє - як я розумію, технологія від зелених дає приріст кадрів більший напр при переході з 2к на 4к ніж червоні, тобто більш менш можна буде комфортно пограти через деякий час, коли вимоги ці виростуть.
у мене зараз Radeon RX 570 4Gb і умудряюсь на мінімалках пограти більш менш все що цікавить - тобто не якість головне а краще щоб мін кількість кадрів для комфортної гри, щоб не бісило) тому розумію що те що зараз візьму то зміню не скоро, якщо саме не помре :) тому і так нудно і довго вибираю, вже пробачте...

Відправлено через 20 хвилин :
Vlaad13: 28.11.2024 13:58
для сталкера зелені краще на данний момент і коли червоні допиляють дрова не ясно
воно в дешевому сегменті вендорів +- все однакове гріється і відносно шумне, по якості теж (напевно я би рекомендував вантуз якщо брать щось дешеве - там попрацювали над охолодженням вже)
чим вам ця 7800хт не зайшла?
https://davi.com.ua/videokarta-powercol ... -16g-l-oc/
не маю нічого проти 7800 - намагаюсь зрозуміти як раз чи варто переплатити десь 3-4 тис за зелених. в мене вже друга карточка від АМД і в принципі проблем не мав з ними раніше. але якось більшість тут переконує саме за 4070С.
також я дивлюсь в конкретних магазинах щоб була розстрочка - мені так зручніше брати.
наприклад 4070С за 28 тис
https://artline.ua/uk/product/videokart ... s-o12g-evo
а для 7800 це мінімум 24 тис тут
https://nimpha.ua/249239-videokarta-sap ... lse-gaming
https://touch.com.ua/ua/item/asus-dual- ... ideokarta/
Kosdnepr
Member

Підкажіть будь ласка, за умови PCIe 3.0 для Full HD чи буде 4060 8gb краще за 3060 12gb?
Чи можуть бути нюанси сумісності 4060 / 3060 з досить потужним БЖ, але стандарту ATX 2.4 (Corsair HX750 Platinum)?
Filabatya
Member

Kosdnepr
Вона в всьому буде краща за попередницю, а ті міфічні 4гб просто чіп не вивезе на вис налаштуваннях. Різниця по пісіаях буде в погрішність
daesz
Member

Kosdnepr: 28.11.2024 16:52 Підкажіть будь ласка, за умови PCIe 3.0 для Full HD чи буде 4060 8gb краще за 3060 12gb?
Чи можуть бути нюанси сумісності 4060 / 3060 з досить потужним БЖ, але стандарту ATX 2.4 (Corsair HX750 Platinum)?
Нюансів не буде. 4060 буде в деяких випадках працювати чуть гірше тільки в тих випадках коли не буде вистачати шини. У 4060 доступний ФГ, який є доволі непоганою "фічею" (качав сталкера 2 суто попробувати ФГ, бо не було можливості глянути на нього в інших іграх) - отримуєш майже х2 кадрів і картинка не милиться взагалі (на відміну від непотреба в лиці апскейлерів), ніяких шлейфів/тощо також не зустрічав (читав, що амуде імплементували ФГ на високому рівні навіть у порівнянні з ФГ у нвідії).
l-m
Member

Vlaad13: 28.11.2024 13:58 для сталкера зелені краще на данний момент і коли червоні допиляють дрова не ясно
Драйвера треба допилювати як раз зеленим, а то навіть 4090 не може забезпечити рівний фреймтам, про що є відгуки навіть у нас на форумі.
Та й тести типу цього це підтверджують що на НВ фреймпейсінг справді чомусь дуже смиканий.

daesz: 28.11.2024 17:00 Нюансів не буде. 4060 буде в деяких випадках працювати чуть гірше тільки в тих випадках коли не буде вистачати шини. У 4060 доступний ФГ, який є доволі непоганою "фічею"
Нюанс утому, що ФГ потребує для своєї роботи додаткової відеопам'яті, а її й так всього 8 ГБ, у тому ж Сталкері цього мало навіть без ФГ.
Геральт
Member

daesz: 28.11.2024 17:00 У 4060 доступний ФГ, який є доволі непоганою "фічею" (качав сталкера 2 суто попробувати ФГ, бо не було можливості глянути на нього в інших іграх) - отримуєш майже х2 кадрів
Ага-ага

Also, running DLSS Frame Generation on an 8 GB GPU, the RTX 4060 for example, might be a problem: as it is constantly loading and unloading generated frames into the VRAM every time you look at your PDA, which might cause performance issues, even at 1080p, in prolonged gaming sessions depending on your in-game location. Remember the jittery shadows that we pointed out in the beginning of our conclusion? With DLSS Frame Generation enabled, this issue is amplified, and it is more visible across all resolutions and output framerates. On a positive note, the DLSS Frame Generation implementation does not have any jittering issues on the in-game on-screen UI, and it is running very well in terms of overall smoothness.

STALKER 2: DLSS vs. FSR vs. XeSS Comparison Review
daesz
Member

l-m: 28.11.2024 17:22
Vlaad13: 28.11.2024 13:58 для сталкера зелені краще на данний момент і коли червоні допиляють дрова не ясно
Драйвера треба допилювати як раз зеленим, а то навіть 4090 не може забезпечити рівний фреймтам, про що є відгуки навіть у нас на форумі.
Та й тести типу цього це підтверджують що на НВ фреймпейсінг справді чомусь дуже смиканий.

daesz: 28.11.2024 17:00 Нюансів не буде. 4060 буде в деяких випадках працювати чуть гірше тільки в тих випадках коли не буде вистачати шини. У 4060 доступний ФГ, який є доволі непоганою "фічею"
Нюанс утому, що ФГ потребує для своєї роботи додаткової відеопам'яті, а її й так всього 8 ГБ, у тому ж Сталкері цього мало навіть без ФГ.
Також вірно, але якщо трохи скинути якість текстур, то мало б бути достатньо (не в контексті сталкера, а в менш вибагливих іграх, хоча мб і в сталкері примінимо). Я качав чисто на потестити ФГ, був приємно здивований, правда, забув глянути споживання врами длсс юзав коли мав 2070, фср/хесс юзав вже на 7800хт, що перше, що друге мило мильне.
Vlaad13
Member

l-m: 28.11.2024 17:22
Ви знайшли який канал цитувати, там же усі тести вигадані :laugh: (хоча це не точно)
Ось норм тести
l-m
Member

Vlaad13: 28.11.2024 17:31 Ви знайшли який канал цитувати, там же усі тести вигадані :laugh: (хоча це не точно)
Може й так, але якось збігаються результати зі скаргами людей. Можливо ще від версії віндовс залежить, на HU має бути остання 24H2, а в тестах, які не тести — не відомо яка.
спойлер
Однак, навіть в результатах HU, при бажанні можна знайти підтвердження що на АМД інколи рівніший фреймтам. Наприклад у 7800ХТ в 1080 High 70/52 (avg/low 1%), а у 4070 - 76/52, отже на 7800ХТ фпс скаче на 35%, а на 4070 на 46%. Або в 1440p Epic - 7900XTX - 68/54, 4080 - 73/53, 26% та 38% відповідно.
Геральт
Member

В грі нема вн. бенча. Натестувати можна в будь-яку сторону. Навіть скрипт не дасть 100% відтворення.
Yaroslav
Member

Vlaad13: Ось норм тести
Якраз в цьому тесті й говорять, що скористатися фреймгенератором на 8ГБ-карті не вийде :dontknow:
так що 4060 з її 8ГБ просто гімно :down: Краще вже дійсно 3060 з 12, там хоч FSR3 FG можна врубати, доречі достойно працює, я не побачив різниці між DLSS FG.
EddieDean
Member

Панове я знову до вас! Підкажіть будь ласочка хто небудь зтикався з Sapphire PCI-E Radeon RX 7800 XT Pulse Gaming? Це той самий нітро+ тіки на 2 вентилятора? По температурам наче під навантаженням подивився 61 ядро та 81 хотспот. Це норм чи таки гаряче? При тому шо у тесті вентилятори були на 1000 обертів.
Yaroslav
Member

daesz: Я качав чисто на потестити ФГ, був приємно здивований, правда, забув глянути споживання врами
Вмикав FSR3 FG вкупі зі скейлингом DLSS на 3080Ti та 3090 - гарно працює :up:
Ответить