unique-neon: ↑
18.11.2024 21:41Ефект є від резисторів, але як їх крутити без поняття. В авто хоча би в біос заходив, трохи змінив два з них (біос автоматом ті значення виставляв при виборі XMP профіля на 6400) і взагалі пост не відбувається.
Я іще не багато тестував, але проблему вже намацав. Принаймні воно стосується AsRock.
6400 ще нз на скільки стабільно працє, але бенчмарк y-cruncher вже пройшов. Раніше не можливо було на робочий стіл зайти. Ну майже, один раз таки встиг зробити скрін з ZenTimings.
Помітив що плата підбирає одні опори на частотах від 4800-6200. І радикально інші (при цьому менші) від 6400 і не знаю до якої частоти. При цьому в Piter Cantrope взагалі інша материнка і до того ж двослотава. І якщо пам'ять не зраджує (десь посіяв скрін), то на 7400 виставляє в нього такі ж опори
viewtopic.php?p=3877222#p3877222 як в мене було на 6400.
Загалом склалось враження, що AsRock ще в часи Ryzen 7000, намацав опори під якусь зі своїх материнок, і застосовує їх на всіх материнках і на всіх процесорах без розбору. Навіть біоси однаково нумеруються. І виглядають однаково. Лише скіни міняються))
Чим я поки що пом'якшив проблему - використав для 6400 ті ж опори що і на 6200.
Відправлено через 8 хвилин 22 секунди:
Втім одні і ті ж опори для підвищення частот незкінченно застосовувати не можна. Треба шукати компроміс між спотворенням сигналу і його відбиваннями.
Мало що зрозумів зі статті
https://habr.com/ru/articles/766468/ , але чим вищі ODT опори тим менше споживання пишуть.
Мабуть тому AsRock виставляє підвищені опори на нижчих частотах, оскільки спотворення сигналу не такі критичні через довшу хвилю.
Що робиться на інших плтах не знаю, але якщо не лінь, то діліться))
Якщо AsRock скидує опори для вищих частот, то мабуть щось знає, і є сенс їх понижати при переході на вищу частоту, якщо без того не береться. Ще буду пробувати.