Последние статьи и обзоры
Новости
Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)
-
l-m
Member
Piter Cantrope
Непогано, і це ж на 8600G всього 8 CU, у 8700G вже 12
Непогано, і це ж на 8600G всього 8 CU, у 8700G вже 12
-
Piter Cantrope
Member
l-m
Ну так, непогано. Проц за 7к з продуктивністю 1070 яка на барахолці 4к коштує, і бере стільки ж енергії, як і увесь комп з цим апу.
У 8700G на 50% більша кількість CU, але продуктивность вища десь на 20%, не більше того. Я дивився тести. Але все одно, якщо до мого результату додати ще 20% від збільшення к-сті CU і ще нехай на 10% кращий розгін пам'яті, то це вже тягне на пристойний 1440p геймінг.
А в найстаршого з нових APU є навіть 16CU, на тоншому техпроцесі і кращій архітектурі. Я дивився огляди, але чесно кажучи результати в ноутах чи в міні-пк мало про що говорять. Треба їх ставити в десктопну материнку і гнати руками. Але АМД ще не скоро, мабуть, розродиться випустити ці нові апу на АМ5, і мене це дуже дратує.
Ну так, непогано. Проц за 7к з продуктивністю 1070 яка на барахолці 4к коштує, і бере стільки ж енергії, як і увесь комп з цим апу.
У 8700G на 50% більша кількість CU, але продуктивность вища десь на 20%, не більше того. Я дивився тести. Але все одно, якщо до мого результату додати ще 20% від збільшення к-сті CU і ще нехай на 10% кращий розгін пам'яті, то це вже тягне на пристойний 1440p геймінг.
А в найстаршого з нових APU є навіть 16CU, на тоншому техпроцесі і кращій архітектурі. Я дивився огляди, але чесно кажучи результати в ноутах чи в міні-пк мало про що говорять. Треба їх ставити в десктопну материнку і гнати руками. Але АМД ще не скоро, мабуть, розродиться випустити ці нові апу на АМ5, і мене це дуже дратує.
-
TvoqBatya
Junior
Я долго спал, или что произошло, почему 7800х3д с лета +5к в цене прибавил? Дефицит/инфляция/охеревшие барыги? Не нормально как то, учитывая что $ на +- тех же отметках
-
l-m
Member
на 20% це певно без розгону пам'яті, яка й краде ті +30% які б ще мали бути. Думаю що зі швидкою пам'яттю стане більше ніж 20% переваги у 12 CU над 8.Piter Cantrope: ↑ 08.11.2024 22:20 У 8700G на 50% більша кількість CU, але продуктивность вища десь на 20%, не більше того. Я дивився тести.
Їм би інфініті-кешу додати, як на дискретних відеокартах давно зробили, одразу б стали менше залежати від тої нещасної 128-біт ДДР5 що на десктопі
Довго спали, подорожчали вони давно вже всюди у світі та ще й дефіцит.TvoqBatya: ↑ 09.11.2024 02:40 Я долго спал, или что произошло, почему 7800х3д с лета +5к в цене прибавил? Дефицит/инфляция/охеревшие барыги? Не нормально как то, учитывая что $ на +- тех же отметках
-
Mixx
Member
А в нових апу, котрі на 40юнітів, часом кеш не завезли?
-
mult
Member
TvoqBatya
Відсутність конкуренції завжди приводила до росту цін з боку сильнішого тепер смачних цін навряд чи можна чекати.
Відсутність конкуренції завжди приводила до росту цін з боку сильнішого тепер смачних цін навряд чи можна чекати.
-
l-m
Member
Завезли наче трохи - 32 МБ, але там й 256-бітний контролер памʼяті LPDDR5X, так що на десктопі ми їх не побачимо.Mixx: ↑ 09.11.2024 08:05 А в нових апу, котрі на 40юнітів, часом кеш не завезли?
Ну й імхо 32 МБ буде мало на 40 CU. У 6700 XT з такою ж кількістю юнітів було цілих 96 МБ, та це з ПСП на 384 ГБ/с. А у Strix Halo буде тільки ~220 ГБ/с, бо частоти пам'яті значно нижчі (LPDDR5X-8533 по останнім чуткам).
Ну бувало й гірше, пам'ятаю у 2004-2006 роках були Pentium Extreme Edition та Athlon 64 FX по 1000 доларів. А це, навіть якщо брати офіційну інфляцію, 1700 доларів в сьогоднішніх цінах. Так що враховуючи що зараз флагмани відають по $650-700, нема особливо на що скаржитись, грубо кажучи на цілу $1000 подешевшали за останні 20 років.mult: ↑ 09.11.2024 08:47 TvoqBatya
-
TvoqBatya
Junior
М-да конечно, ну и делаmult: ↑ 09.11.2024 08:47 TvoqBatya
-
unique-neon
Member
В мене вже розгорається бажання зібрати щось компактне на APU i продати міні пк та десктопPiter Cantrope: ↑ 08.11.2024 22:20Ну так, непогано. Проц за 7к з продуктивністю 1070 яка на барахолці 4к коштує, і бере стільки ж енергії, як і увесь комп з цим апу.
-
Lorichic
Member
unique-neon
Я себе на 8500g собрал, но как дополнение к десктопу, мультимедиа, лёгкие игры, и когда свет отключали от станции напрямую через usb-c питал, так ещё меньше потребление(в обход внешнего БП)
CS2 100+ fps
Я себе на 8500g собрал, но как дополнение к десктопу, мультимедиа, лёгкие игры, и когда свет отключали от станции напрямую через usb-c питал, так ещё меньше потребление(в обход внешнего БП)
- спойлер
CS2 100+ fps
- спойлер
-
unique-neon
Member
Lorichic
А що за платформа, що дозволяє заживити через павер делівері?
А що за платформа, що дозволяє заживити через павер делівері?
-
Lorichic
Member
Станция bluetti ac200p, там на 60w выход, хватает, в обычном режиме так я его использую с внешним БП(19v), а при подключении к станции шнур Toocki 100W + переходник 100W USB C Female to Dc 5.5 х 2.5
https://vi.aliexpress.com/item/10050058 ... pt=glo2vnm
Материнка питается и преобразует в 12, 5, 3.3v через RGEEK Pico PSU 19V 200W
Отправлено спустя 8 минут 43 секунды:
unique-neon
От станции ещё можно запитать мини пк с разьёма прикуривателя(120w), покупаешь автомобильную зарядку для телефона с выходом 20v 5A, но надо смотреть чтоб зарядка была хотя бы с одним выходом на 100w, а то они пушут 100w а по факту это сумма двух-трёх выходов usb
https://vi.aliexpress.com/item/10050058 ... pt=glo2vnm
Материнка питается и преобразует в 12, 5, 3.3v через RGEEK Pico PSU 19V 200W
Отправлено спустя 8 минут 43 секунды:
unique-neon
От станции ещё можно запитать мини пк с разьёма прикуривателя(120w), покупаешь автомобильную зарядку для телефона с выходом 20v 5A, но надо смотреть чтоб зарядка была хотя бы с одним выходом на 100w, а то они пушут 100w а по факту это сумма двух-трёх выходов usb
-
Piter Cantrope
Member
Треба перейменувати тему з "ryzen 7000 серії" на "платформа ам5", мабуть. Бо вже вийшли і 9000 проци, і апу всякі є
Якщо збирати комп на апу, то треба на материнці з 2 слотами пам'яті. На 4-слотових це тільки себе мучити. Якщо глянути ті ж результати 3дмарк, то там всюди asus gene, gigabyte tachyon, asrock b650 hdv, b650i lightning, і всякі mini-itx плати.
Я свою відеокарту вже продав, до речі.unique-neon: ↑ 09.11.2024 11:23 В мене вже розгорається бажання зібрати щось компактне на APU i продати міні пк та десктоп
Якщо збирати комп на апу, то треба на материнці з 2 слотами пам'яті. На 4-слотових це тільки себе мучити. Якщо глянути ті ж результати 3дмарк, то там всюди asus gene, gigabyte tachyon, asrock b650 hdv, b650i lightning, і всякі mini-itx плати.
-
unique-neon
Member
Lorichic
А, зрозумів, думав що компютер вийшло заживити через USB-C на матплаті, все-таки через блок живленя це працює, але цікаво для розширення кругозору.
Piter Cantrope
Теж свою карту продав. Але розглядаю варіант, що може пізніше в гібридному режимі би юзав (монітор все-таки 4к, інді гуд працює, щось з апскейлером, щось без, але не більше того).
Про двослотові материнки - а модулі нормально охолоджуються? А то вони впритул стоять.
Також проблема з якою стикнувся - майже всі m-itx лише з одним відеовиходом, інший через USB-C (а швидкісні кабеля переважно короткі)
А, зрозумів, думав що компютер вийшло заживити через USB-C на матплаті, все-таки через блок живленя це працює, але цікаво для розширення кругозору.
Piter Cantrope
Теж свою карту продав. Але розглядаю варіант, що може пізніше в гібридному режимі би юзав (монітор все-таки 4к, інді гуд працює, щось з апскейлером, щось без, але не більше того).
Про двослотові материнки - а модулі нормально охолоджуються? А то вони впритул стоять.
Також проблема з якою стикнувся - майже всі m-itx лише з одним відеовиходом, інший через USB-C (а швидкісні кабеля переважно короткі)
-
Piter Cantrope
Member
unique-neon
Так, відеовиходи - це важливо. Свого часу була акція в телемарті і розетці, на якій можна було взяти asus x670e gene за 14к, але її не купив, бо там тільки type-c виходи.
Воно працює, але є всякі моменти. Я бачив x870 плати на яких є 2 стандартні hdmi-dp i 2 type-c, отака конфігурація мені подобається.
Стосовно охолодження - мої зелені планки без радіаторів охолоджуються нормально, між ними 1см відстані. А якщо є радіатори (які у 100% випадків тільки заважають) і ще й RGB стрічка, то охолодити дуже важко. Маю зараз такий кіт, то доводиться ставити ватну паличку між планками щоб трохи їх розсунути, і з двох боків вентилятори направлені на високих оборотах. Я б зняв радіатори, звичайно ж, але поки не впевнений чи буду лишати цю пам'ять собі. І дратує що 24пін дуже близько.
Деколи читаю в темі вибору пам'яті люди питають "які радіатори кращі". Кращі такі, які легко знімаються і не заважають Мені здається, що багато людей навіть не здогадуються, що у них сині екрани і вильоти через високу температуру пам'яті. Бо насправді якщо напруга xmp в планках 1.45в, то без продуву можна доволі легко вийти за 50с по пам'яті, а там вже починаються помилки.
Так, відеовиходи - це важливо. Свого часу була акція в телемарті і розетці, на якій можна було взяти asus x670e gene за 14к, але її не купив, бо там тільки type-c виходи.
Воно працює, але є всякі моменти. Я бачив x870 плати на яких є 2 стандартні hdmi-dp i 2 type-c, отака конфігурація мені подобається.
Стосовно охолодження - мої зелені планки без радіаторів охолоджуються нормально, між ними 1см відстані. А якщо є радіатори (які у 100% випадків тільки заважають) і ще й RGB стрічка, то охолодити дуже важко. Маю зараз такий кіт, то доводиться ставити ватну паличку між планками щоб трохи їх розсунути, і з двох боків вентилятори направлені на високих оборотах. Я б зняв радіатори, звичайно ж, але поки не впевнений чи буду лишати цю пам'ять собі. І дратує що 24пін дуже близько.
- спойлер
Деколи читаю в темі вибору пам'яті люди питають "які радіатори кращі". Кращі такі, які легко знімаються і не заважають Мені здається, що багато людей навіть не здогадуються, що у них сині екрани і вильоти через високу температуру пам'яті. Бо насправді якщо напруга xmp в планках 1.45в, то без продуву можна доволі легко вийти за 50с по пам'яті, а там вже починаються помилки.
-
unique-neon
Member
А що ще не так, окрім кабелів?Piter Cantrope: ↑ 09.11.2024 14:16Воно працює, але є всякі моменти.
-
Piter Cantrope
Member
1) Вище споживання. І я це помічав не тільки на десктопі, на ноуті у мене теж так було. Був асус ноут, то він при підключеному моніторі через type-c жив від батареї наполовину менше, ніж коли монітор був піключений по hdmi.unique-neon: ↑ 09.11.2024 14:44А що ще не так, окрім кабелів?Piter Cantrope: ↑ 09.11.2024 14:16Воно працює, але є всякі моменти.
І те саме я бачив в інших ноутах, до речі. Читав якийсь огляд ноута з арм снепдрегоном, то оглядач казав що не може нормально порівняти час роботи від батареї, бо шассі на снепдрегон мало тільки type-c, і ноут жив всього 4 години з зовнішнім монітором, а макбук і x86 ноут мали hdmi і жили більше 10 годин.
2) Зображення з компа виводилось на екран тільки коли перезавантажити комп. Тобто
- включили комп, вже після того підключили монітор до type-c відеовихода материнки - зображення на моніторі нема
- спочатку підключили монітор, тоді увімкнули комп - зображення на моніторі є.
3) Лінуксові зовсім не сподобалось, я навіть не зміг налаштувати нормально другий екран. А коли було кілька моніторів підключених до звичайний hdmi-dp, то жодних проблем.
-
unique-neon
Member
Це двослотові? Що за плати? Перефільтрував asrock, asus, msi, gigabyte, але нічого не знайшов.Piter Cantrope: ↑ 09.11.2024 14:16Я бачив x870 плати на яких є 2 стандартні hdmi-dp i 2 type-c
З цікавішого знайшов gigabyte b650i aorus ultra, але там без type-c (що станом на сьогодні не страшно для мене)
Последний раз редактировалось unique-neon 09.11.2024 15:47, всего редактировалось 1 раз.
-
Lorichic
Member
Чтоб питать материнку от станции без блока питания, напрямую, надо вот такого плана МПunique-neon: ↑ 09.11.2024 13:43думав що компютер вийшло заживити через USB-C на матплаті, все-таки через блок живленя це працює,
https://hotline.ua/ua/computer-materins ... 300tm-itx/
Вход на 19v, подключение через кабель usb-c to usb-c + переходник как по ссылке выше с али, когда асрок на ам5 такую выпустит, да ещё и без чипсета, можно будет рассмотреть
-
unique-neon
Member
Lorichic
Цікаве рішення))
Але я трохи інше собі уявляв. Чим мені подобаються ноутбучні міні пк - те що єдиним USB-C кабелем:
- отримують живлення з монітора через power delivery
- отримують доступ до USB хабу монітора
- виводять картинку через dp alt mod
Так то варіант з Pico PSU виглядає цікаво.
Цікаве рішення))
Але я трохи інше собі уявляв. Чим мені подобаються ноутбучні міні пк - те що єдиним USB-C кабелем:
- отримують живлення з монітора через power delivery
- отримують доступ до USB хабу монітора
- виводять картинку через dp alt mod
Так то варіант з Pico PSU виглядає цікаво.