Високе споживання при відтворенні відео на відеокарті RX 7800 XT

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Автор
Member

Придбав RX 7800 XT і зіштовхнувся з наступними проблемами. При відтворені відео на 4К моніторі відеокарта споживає 60 Вт, причому вимкнення апаратного декодування не впливає на споживання — відеокарта все одно споживає 60 Вт. Що на ютубі, що скачане відео, що 1080р, що 4К — при відтворені будь-якого відео відеокарта завжди споживає 60 Вт. Якщо замість 4К монітора поставити 1080р – тоді споживання біля 30 Вт.

Помітив, що при відтворені відео, відеокарта виходить на максимальні частоти роботи пам’яті. Причому, в іграх пам'ять не завжди працює на максимальних частотах. Це можна якось пофіксити?

Також, якщо робити швидку навігацію по відео при увімкненому апаратному декодуванні в усіх популярних плеєрах картинка починає сипати глітчами, і якщо продовжувати навігацію – падає драйвер. АМД писали про схожу проблему в примітках до адреналіну 24.7.1: Black corruption may be observed while fast forwarding using PotPlayer. Трохи погугливши, я з’ясував, що згадки про цю проблему були і раніше. Ще в примітках до драйверів версії 17.2.1 були згадки про схожу проблему: DXVA H.264 encoded video may experience corruption when fast forwarding or seeking through content. Я перевірив на своїй RX 470 з останнім драйвером – дійсно, драйвер також падає при швидкій навігації по відео. Поведінка така ж, як і на RX 7800 XT. Якщо вимикаю апаратне декодування, то швидка навігація працює нормально. Як гадаєте, є надія на те, що вони виправлять цю проблему? Зважаючи, що їй вже не один рік.

Хотілося б знизити споживання при відтворені відео хоча б до 30 Вт.

Скріншоти споживання та глітчів під спойлером.
спойлер
Изображение
Изображение
Изображение
Grava
Member

Десь я вже все це бачив :-/ і нікнейм знайомий :-/
waryag
Member

Kirakishou: 26.10.2024 15:11Придбав RX 7800 XT
Щоб написати, яка погана карта від АМД? І чому не інтел? :popcorn:

П.С. Де ЗЗЗ? Не боїтесь, що випишуть з фанбоїв міхойо?
П.П.С. Як же шаблонно виглядають іконки їх ігор...
Volodya811
Member

Kirakishou: 26.10.2024 15:11 Придбав RX 7800 XT і зіштовхнувся з наступними проблемами.
Спробуйте у операційній систем поставити режим "максимального енергозбережння" і подивитися, чи знизиться енергоспоживання відеокарти.
daesz
Member

Kirakishou: 26.10.2024 15:11 Також, якщо робити швидку навігацію по відео при увімкненому апаратному декодуванні в усіх популярних плеєрах картинка починає сипати глітчами, і якщо продовжувати навігацію – падає драйвер.
Я вам раніше вже писав - в мене цієї проблеми немає на аналогічній ВК. Можливо проблема таки в плеєрі?
https://streamable.com/o2zik4

(відео не 4к, щоправда, в мене сетап моніторів 1080р+2к, то ж 4к відео змісту в любому випадку немає)
Ray2000gt
Advanced Member

Проблема с високою частотою памʼяті тягнеться ще з HD 7970, якщо не помиляюсь. На RX точно вже було.
Kirakishou
Member

Volodya811
Volodya811: 26.10.2024 16:04Спробуйте у операційній систем поставити режим "максимального енергозбережння" і подивитися, чи знизиться енергоспоживання відеокарти.
Спробував. Ні, це не впливає на споживання. Вона не споживає рівно 60 Вт, а хвилями від 50 Вт до 70 Вт, в середньому 60 Вт. Скріншот під спойлером.
спойлер
Изображение
waryag
waryag: 26.10.2024 16:01Щоб написати, яка погана карта від АМД?
Зараз би при заробітній платі 11к гривень купувати відеокарту за 28к для того, щоб комусь щось довести на форумі. Придбав, бо мене переконали, що це найкращий вибір за свої гроші на той момент, коли я її купував. Відеокарта супер, вона тягне потрібні мені ігри в 4К, хоч і не без проблем в деяких іграх. Виконання від Сапфір також дуже чудове. Але я хочу розібратися, чому таке велике споживання при відтворені відео.
Щодо Зенлесса, то я вже давно створив тему на форумі підтримки АМД і люди відписалися, що проблема там є. Як на RX 7800 XT, так і на RX 7900 GRE. Цей daesz пан також перевіряв цю гру на своїй відеокарті і може підтвердити, що проблема там є. Мій знайомий перевіряв гру на RTX 4080 і сказав, що у нього таких проблем немає. Питання до вас, як до експерта. Це проблема з грою чи з драйверами від АМД?

daesz
daesz: 26.10.2024 16:07Я вам раніше вже писав - в мене цієї проблеми немає на аналогічній ВК. Можливо проблема таки в плеєрі?
Я тому і створив цю тему, бо хочу розібратися. Сподіваюся, двох плеєрів вистачить? Свіжі скріншоти на фоні вашого повідомлення і з сьогоднішньою датою. Можу зробити будь-які скріншоти в будь-якому плеєрі.
Я думаю, що ви просто не достатньо швидко бігаєте по відео. Потрібно не просто натиснути кнопку вперед і все. Треба саме клацати клавішами вперед, потім назад, потім знову вперед. Типу як шукаєш якийсь момент на відео.
спойлер
Изображение
Изображение
Відправлено через 5 хвилин 37 секунд:
Ray2000gt
Ray2000gt: 26.10.2024 17:03Проблема с високою частотою памʼяті тягнеться ще з HD 7970, якщо не помиляюсь. На RX точно вже було.
Тобто з цим нічого не можна зробити? Просто в іграх частота пам’яті буває нижча, а ось при відтворені відео вона чомусь починає брати максимальні частоти. Навіщо воно потрібно при відтворені відео? Моя попередня карта від нвідія при відтворені відео скидала частоти і пам’яті, і ядра. Тому мене це і здивувало. Головне, що частоту ядра RX 7800 XT скидає, а ось пам'ять смажить на всю. За логікою — якщо в іграх вона може скидати частоту пам’яті, то чому тоді не робить це при відтворені відео? І хто в цьому винен? Залізо? Чи ті чудові хлопці, які пишуть драйвери?
Xeqtr
Junior

Kirakishou: 26.10.2024 17:10 Volodya811
Volodya811: 26.10.2024 16:04Спробуйте у операційній систем поставити режим "максимального енергозбережння" і подивитися, чи знизиться енергоспоживання відеокарти.
Спробував. Ні, це не впливає на споживання. Вона не споживає рівно 60 Вт, а хвилями від 50 Вт до 70 Вт, в середньому 60 Вт. Скріншот під спойлером.
спойлер
Изображение
waryag
waryag: 26.10.2024 16:01Щоб написати, яка погана карта від АМД?
Зараз би при заробітній платі 11к гривень купувати відеокарту за 28к для того, щоб комусь щось довести на форумі. Придбав, бо мене переконали, що це найкращий вибір за свої гроші на той момент, коли я її купував. Відеокарта супер, вона тягне потрібні мені ігри в 4К, хоч і не без проблем в деяких іграх. Виконання від Сапфір також дуже чудове. Але я хочу розібратися, чому таке велике споживання при відтворені відео.
Щодо Зенлесса, то я вже давно створив тему на форумі підтримки АМД і люди відписалися, що проблема там є. Як на RX 7800 XT, так і на RX 7900 GRE. Цей daesz пан також перевіряв цю гру на своїй відеокарті і може підтвердити, що проблема там є. Мій знайомий перевіряв гру на RTX 4080 і сказав, що у нього таких проблем немає. Питання до вас, як до експерта. Це проблема з грою чи з драйверами від АМД?

daesz
daesz: 26.10.2024 16:07Я вам раніше вже писав - в мене цієї проблеми немає на аналогічній ВК. Можливо проблема таки в плеєрі?
Я тому і створив цю тему, бо хочу розібратися. Сподіваюся, двох плеєрів вистачить? Свіжі скріншоти на фоні вашого повідомлення і з сьогоднішньою датою. Можу зробити будь-які скріншоти в будь-якому плеєрі.
Я думаю, що ви просто не достатньо швидко бігаєте по відео. Потрібно не просто натиснути кнопку вперед і все. Треба саме клацати клавішами вперед, потім назад, потім знову вперед. Типу як шукаєш якийсь момент на відео.
спойлер
Изображение
Изображение
Відправлено через 5 хвилин 37 секунд:
Ray2000gt
Ray2000gt: 26.10.2024 17:03Проблема с високою частотою памʼяті тягнеться ще з HD 7970, якщо не помиляюсь. На RX точно вже було.
Тобто з цим нічого не можна зробити? Просто в іграх частота пам’яті буває нижча, а ось при відтворені відео вона чомусь починає брати максимальні частоти. Навіщо воно потрібно при відтворені відео? Моя попередня карта від нвідія при відтворені відео скидала частоти і пам’яті, і ядра. Тому мене це і здивувало. Головне, що частоту ядра RX 7800 XT скидає, а ось пам'ять смажить на всю. За логікою — якщо в іграх вона може скидати частоту пам’яті, то чому тоді не робить це при відтворені відео? І хто в цьому винен? Залізо? Чи ті чудові хлопці, які пишуть драйвери?
Дуже перепрошую, не знаю конкретної відповіді на Ваше питання, але маю певну інформацію, яку черпнув одного разу з теми Виживальщики, де люди описували різні варіації по оптимізації енергоспоживання Пк, деякі люди наводили конкретні приклади, що на це впливає навіть герцовка монітора, Ви тестували на умовних 60?
daesz
Member

Kirakishou: 26.10.2024 17:10 daesz
спойлер
Изображение
Изображение
Я і клацав, і просто затискав вперед/назад :)
Kirakishou
Member

Xeqtr: 26.10.2024 17:22Ви тестували на умовних 60?
Так. У мене 4К монітор не може більше 60 герц, тому це споживання в режимі 4К@60.

Я, до речі, помилився, коли писав, що на 1080р споживання 30 Вт. Насправді 45 Вт. Просто я давно перевіряв і забув. Ось параметри споживання на роздільній здатності монітора 1080р – як бачимо, вона скинула частоту пам’яті. Як заставити її скидати частоту пам’яті на роздільній здатності екрана 2160р?
спойлер
Изображение
waryag
Member

Kirakishou: 26.10.2024 17:10Щодо Зенлесса, то я вже давно створив тему на форумі підтримки АМД і люди відписалися, що проблема там є. Як на RX 7800 XT, так і на RX 7900 GRE. Цей daesz пан також перевіряв цю гру на своїй відеокарті і може підтвердити, що проблема там є. Мій знайомий перевіряв гру на RTX 4080 і сказав, що у нього таких проблем немає. Питання до вас, як до експерта. Це проблема з грою чи з драйверами від АМД?
Я не експерт в цій галузі, і досвід з іграми міхойо обмежується кількома годинами в геншині... Але з кількох схожих ігр на одному рушії від одного розробника проблема лише в одній, можна обережно припустити, що накосячили у грі, а в АМД ще не дійшли руки до фіксу.
Enjoy
Member

У меня где-то так, иногда прыгает до 38-40, но в основном 28-32

Изображение
waryag
Member

Kirakishou: 26.10.2024 17:43Так. У мене 4К монітор не може більше 60 герц, тому це споживання в режимі 4К@60.

Я, до речі, помилився, коли писав, що на 1080р споживання 30 Вт. Насправді 45 Вт. Просто я давно перевіряв і забув. Ось параметри споживання на роздільній здатності монітора 1080р – як бачимо, вона скинула частоту пам’яті. Як заставити її скидати частоту пам’яті на роздільній здатності екрана 2160р?
TPU пише про 37 Вт в 4к@30
спойлер
Изображение
У карти є заводський розгін?
Последний раз редактировалось waryag 26.10.2024 17:57, всего редактировалось 1 раз.
Kirakishou
Member

daesz: 26.10.2024 17:37Я і клацав, і просто затискав вперед/назад :)
Хочу додати, що у мене це також не на кожному відео. Тільки на тих, де великий бітрейт. Як от копії блюрей дисків.

Код: Выделить всё

Format                      : BDAV
Format/Info                 : Blu-ray Video
File size                   : 26.4 GiB
Duration                    : 1 h 59 min
Overall bit rate mode       : Variable
Overall bit rate            : 31.7 Mb/s
Maximum Overall bit rate    : 48.0 Mb/s
Frame rate                  : 29.970 FPS
Таке враження, що вона просто не справляється з потоком.
daesz
Member

Kirakishou: 26.10.2024 17:57
daesz: 26.10.2024 17:37Я і клацав, і просто затискав вперед/назад :)
Хочу додати, що у мене це також не на кожному відео. Тільки на тих, де великий бітрейт. Як от копії блюрей дисків.

Код: Выделить всё

Format                      : BDAV
Format/Info                 : Blu-ray Video
File size                   : 26.4 GiB
Duration                    : 1 h 59 min
Overall bit rate mode       : Variable
Overall bit rate            : 31.7 Mb/s
Maximum Overall bit rate    : 48.0 Mb/s
Frame rate                  : 29.970 FPS
Таке враження, що вона просто не справляється з потоком.
В мене найвище що по бітрейту знайшлось - це вінленд сага з 9.5к, от :
https://streamable.com/iu5f42
(в мене з гомом не було проблем за останні ~20 років, почав ним користуватись ще в школі. Не думаю, що він претендує на звання найкращого плеєра, але все що я коли небудь дивився - відтворював без проблем :) )
Kirakishou
Member

Enjoy
Enjoy: 26.10.2024 17:55У меня где-то так, иногда прыгает до 38-40, но в основном 28-32
А якщо розгорнути відео на весь екран? Бо у мене в такому режимі також споживає не 60 Вт, а 45 Вт.

waryag
waryag: 26.10.2024 17:56У карти є заводський розгін?
Це SAPPHIRE NITRO+, тому розгін мабуть є. Але я пробував перемикати біоси, це не впливало на споживання.
waryag: 26.10.2024 17:56TPU пише про 37 Вт в 4к@30
А ось це цікаво. Вони тестували за допомогою плеєра VLC. Щойно спробував, у мене на VLC споживає 45 Вт і при цьому відеокарта скидає частоти пам’яті!
спойлер
Изображение
Тобто її можна заставити скидати частоти пам’яті при відтворенні відео! В чому може бути причина, куди копати? На інших плеєрах (mpv, potplayer, mpc-hc, mpc-be) споживання 60 Вт, на VLC 45 Вт і скидає частоти пам’яті. Перейти на VLC для мене не варіант, бо я в основному дивлюся аніме, а у VLC поганий рендерер субтитрів та і сам плеєр так собі, про це навіть меми є.
спойлер
Изображение
При перегляді ютуб на весь екран споживання також 60 Вт. Якщо не на весь екран, то 45 Вт.

Відправлено через 7 хвилин 10 секунд:
daesz
daesz: 26.10.2024 18:08В мене найвище що по бітрейту знайшлось - це вінленд сага з 9.5к
У мене скоро дах поїде, але я все одно хочу докопатися до суті. Я пробував різні відео на робочому комп’ютері і вдома. І на RX 7800 XT, і на RX 470 були ці глітчі в різних плеєрах. Не на всіх відео, це так. Але на важких відео були. Я вже думав, що можливо жорсткий диск не вивозить такий бітрейт, тому скинув відео на ссд – і все одно ці глітчі є. За умови, що увімкнене апаратне декодування. Може у вас вимкнене апаратне декодування?
Я б зрозумів, що це якийсь прикол з плеєром, але воно є на різних плеєрах. І на різних відеокартах.
Може це прикол 10 вінди?
Enjoy
Member

Kirakishou: 26.10.2024 18:28А якщо розгорнути відео на весь екран?
Изображение Изображение

а вот на весь экран повышается, да :)

с 32 до 47 прыгает, причём довольно чаще, но это 1080p, сейчас попробую что то в VLC запустить потяжелее
Kirakishou
Member

Enjoy: 26.10.2024 18:35с 32 до 47 прыгает, но это 1080p, сейчас попробую что то в VLC запустить потяжелее
А яка у вас віндовс і яка відеокарта? Я вже думаю, може це прикол 10 вінди і ще того, що у мене розігнана відеокарта? Мене б влаштувало 30 Вт. Так, це не 15 Вт, які були у мене на попередній, але хоча б так.
daesz
Member

Kirakishou: 26.10.2024 18:35 daesz
daesz: 26.10.2024 18:08В мене найвище що по бітрейту знайшлось - це вінленд сага з 9.5к
У мене скоро дах поїде, але я все одно хочу докопатися до суті. Я пробував різні відео на робочому комп’ютері і вдома. І на RX 7800 XT, і на RX 470 були ці глітчі в різних плеєрах. Не на всіх відео, це так. Але на важких відео були. Я вже думав, що можливо жорсткий диск не вивозить такий бітрейт, тому скинув відео на ссд – і все одно ці глітчі є. За умови, що увімкнене апаратне декодування. Може у вас вимкнене апаратне декодування?
Я б зрозумів, що це якийсь прикол з плеєром, але воно є на різних плеєрах. І на різних відеокартах.
Може це прикол 10 вінди?
Я, чесно кажучи, навіть незнаю де апаратне декодування вимикається в адреналіні :D
Якщо підкажете - провірю :)
Kirakishou
Member

daesz: 26.10.2024 18:43Я, чесно кажучи, навіть незнаю де апаратне декодування вимикається в адреналіні
Це не в адреналіні, а безпосередньо в самому плеєрі. Завантажте портабл версію mpc-hc і спробуйте в ній. З вашими відео мабуть не буде проблем, бо як я вже казав, у мене звичайні відео також нормально промотуються, проблема саме з важкими відео. Я думаю, тому АМД це і не фіксить, бо мало людей дивиться блюреї, а тим більше швидко їх промотує.
Ответить