Последние статьи и обзоры
Новости
Проблема з оперативкою і вильотами DDR5,не проходь повз друже
-
Broller
Junior
Привіт,коротше останні місяці з'явився геморой у вигляді вильотів на робочий стіл у іграх,іноді з щаслим закінченням у вигляді BSOD,я звісно почав копати і згадувати всі факапи моєї системи,де вони проявляються,аналізувати логи у журналі помилок і з утиліти яка показує причини крашів.Згадав що мав проблему впринципі з самого початку,коли оновлення біоса виявлялось ще тією проблемою,бо доводились діставати одну планку ОЗУ,переставляти їх місцями,проводити ритуальні жертвоприношення щоб система врешті решт стартонула.І тут мій світлий і геніальний ґарбуз осяяло і я нарешті дійшов до етапу мемтесту(спойлер:це не зв'язано з мемами).
Пам'ять G.Skill Flare X5 6000 (32Gb),материнка Rog b650e-f,процесор R7 7700,якщо це важливо.Ну ось я запустив тест з двома планками у Expo режимі і мені видало що є проблеми з залізом,окей,я дістав одну планку і пустив тест знову.Одна планка успішно пройшла тестування у слотах А2 і В2,я цьому трішки зрадів,не буду приховувати бо хоча б зрозумів що проблема не в материнці,але то я просто забув ціни на оперативку,потім звісно усмішка з мого обличчя трішки поплила.Отже прийшов час перевірити і другу планку,як очікувалось система спочатку з нею не стратанула,але зі второго разу я все ж запустив славнозвісний мемтест і тут программа зразу висвітила що є проблема,перевірив дефектну планку також у двух слотах і у всіх двух писало про проблему.Сьогодні я вирішив ще раз перевірити пам'ять але вже без профілю Expo,можливо так було треба зробити зразу,щоб на 100% бути впевненим що проблема ні в чому іншому як в ОЗУ,але шо вже візьмеш з людини у горі.Так ось система пройшла пост код на JDEC частатох(чи як воно там правильно),але на етапі завантаження вінди вибило помилку і комп постійно йшов у ребут,доки я знову не виставив expo профіль,тоді система стартувала.
Отже підсумовуючи,одна планка пройшла перевірку у двух слотах,одна не пройшла перевірку ні в одному зі слотів,система чомусь не стратує з дефолтними частотами оперативи(тут вже при написанні цього триллеру мене осяяло,можливо треба було зробити clear CMOS і спробувати ще раз).Отже питання,чи на вашу думку тут явна проблема у дефектній пам'яті чи нє всьо так адназначна?Що порекомендуєте,бо все ж пам'ять недешеве задоволення станом на зараз і опинитись в такій же ситуації з новою пам'ятю якось не хочеться.
Дякую за увагу і наперед за рекомендації
Пам'ять G.Skill Flare X5 6000 (32Gb),материнка Rog b650e-f,процесор R7 7700,якщо це важливо.Ну ось я запустив тест з двома планками у Expo режимі і мені видало що є проблеми з залізом,окей,я дістав одну планку і пустив тест знову.Одна планка успішно пройшла тестування у слотах А2 і В2,я цьому трішки зрадів,не буду приховувати бо хоча б зрозумів що проблема не в материнці,але то я просто забув ціни на оперативку,потім звісно усмішка з мого обличчя трішки поплила.Отже прийшов час перевірити і другу планку,як очікувалось система спочатку з нею не стратанула,але зі второго разу я все ж запустив славнозвісний мемтест і тут программа зразу висвітила що є проблема,перевірив дефектну планку також у двух слотах і у всіх двух писало про проблему.Сьогодні я вирішив ще раз перевірити пам'ять але вже без профілю Expo,можливо так було треба зробити зразу,щоб на 100% бути впевненим що проблема ні в чому іншому як в ОЗУ,але шо вже візьмеш з людини у горі.Так ось система пройшла пост код на JDEC частатох(чи як воно там правильно),але на етапі завантаження вінди вибило помилку і комп постійно йшов у ребут,доки я знову не виставив expo профіль,тоді система стартувала.
Отже підсумовуючи,одна планка пройшла перевірку у двух слотах,одна не пройшла перевірку ні в одному зі слотів,система чомусь не стратує з дефолтними частотами оперативи(тут вже при написанні цього триллеру мене осяяло,можливо треба було зробити clear CMOS і спробувати ще раз).Отже питання,чи на вашу думку тут явна проблема у дефектній пам'яті чи нє всьо так адназначна?Що порекомендуєте,бо все ж пам'ять недешеве задоволення станом на зараз і опинитись в такій же ситуації з новою пам'ятю якось не хочеться.
Дякую за увагу і наперед за рекомендації
-
masik
Member
Часто читаю про проблеми ОЗУ G.Skill. Можливо погана якість останнім часом. Може має сенс використовувати Kingston?
-
AndP
Member
Broller
самый простой способ, взять у друзей/товарищей и подкинуть 2 планки памяти. Зачем гадать на кофейной гуще?
самый простой способ, взять у друзей/товарищей и подкинуть 2 планки памяти. Зачем гадать на кофейной гуще?
-
Broller
Junior
Можливо якби я мав змогу у когось попросити іншу оперативу я б не писав тут цю тираду,витрачаючи ваш час і свій?AndP: ↑ 11.10.2024 21:55 Broller
-
AndP
Member
Broller
вул. Італійська, 23, Одеса, Одеська область, 65014
Обслуживаемая территория: Одесса
Часы работы:
Закрыто ⋅ Откроется в 11:00 (сб)
Телефон: 096 483 8923
Спроси у них, смогут проверить твой комп или нет. Это КомпХ в Одессе.
Відправлено через 1 хвилину 16 секунд:
Тебе в любом случае надо искать оперу, что бы убедиться и купить новую.
вул. Італійська, 23, Одеса, Одеська область, 65014
Обслуживаемая территория: Одесса
Часы работы:
Закрыто ⋅ Откроется в 11:00 (сб)
Телефон: 096 483 8923
Спроси у них, смогут проверить твой комп или нет. Это КомпХ в Одессе.
Відправлено через 1 хвилину 16 секунд:
Тебе в любом случае надо искать оперу, что бы убедиться и купить новую.
-
AssayMAS
Member
а тупо замедлить ОЗУ в биосе не?
у Проца с ОФФ сайта максимальная пропускная способность памяти 5200 МГц
G.Skill Flare X5 6000МГц
Ставь 5200 если глючить продолжит то ставь меньше.
Ну не обязан проц тянуть 6000, а обязан 5200.
И может контакты памяти залапал
может проца ноги термопастой засрал
может памяти от разгона проца горячо
может БП на предельных для себя нагрузках начинает микропульсации слать по линии 12Вольт, а она все питает.
причин масса.
и поможет под вин тест памяти https://www.techpowerup.com/memtest64/
погоняй часок, погоняй часок нагрузив чем то проц
может разгон проца у тя не авто - а какой-то множитель стоит и на внутренние ошибки у тя не скидывание частоты, а вылет.
G.Skill Flare X5 6000МГц
может БП на предельных для себя нагрузках начинает микропульсации слать по линии 12Вольт, а она все питает.
причин масса.
может разгон проца у тя не авто - а какой-то множитель стоит и на внутренние ошибки у тя не скидывание частоты, а вылет.
-
Melki
Member
AssayMAS: ↑ 12.10.2024 06:39а тупо замедлить ОЗУ в биосе не?
вот и ответ на всёBroller: ↑ 11.10.2024 20:22одна планка пройшла перевірку у двух слотах,одна не пройшла перевірку ні в одному зі слотів
для начала, чтобы расставить все точки над Ё, найди две другие планки и попробуй на своей системе, или свои две планки попробуй на другой системе
-
vltk
Member
Broller
Просто пока худшую планку памяти вставьте во 2й слот от проца и вполне возможно система на 6000 станет стабильной.
Просто пока худшую планку памяти вставьте во 2й слот от проца и вполне возможно система на 6000 станет стабильной.
-
Broller
Junior
Проц працює у стоці,температури в нормі,в аіді під навантаженням 75 градусів,БЖ на 850 ватт від Bequiet,карта radeon rx 6800 xt,дуже я сумніваюсь що цей сетап аж так вантажить блок живлення,щодо термопасти,то як я казав одна планка проходить тести у двух каналах по черзі,а інша не проходить ні в одному,наносив я термопасту дуже обережно,тому скоріш би виключив цей варіант,але ви мене тут накрутилиAssayMAS: ↑ 12.10.2024 06:39 а тупо замедлить ОЗУ в биосе не?
G.Skill Flare X5 6000МГц
причин масса.
Відправлено через 2 години 2 хвилини 8 секунд:
UPD.Зараз спробував запустити систему на дефолтних налаштуваннях оперативи,без expo,перед цим зробив clear cmos,і комп не стратує,ні з двума планками,ні з однією,прийшлось знову увімкнути Expo щоб пк почав працювати,осчь такі вареники.Чесно незнаю навіть як це правильно загуглити щоб пошукати подібні проблеми
-
Романчег
Member
Напряжения немного добавь на оперативную память, самую малость и протестируй вновь.
-
AssayMAS
Member
проблема или в одной памяти или в сокете проца или что мало вероятно в проце.
простой способ сдай память по гарантии - так как она в одном слоте на матери одна работает вторая нет.
если сильно ровные руки то извлеки проц из сокета и осмотри жопку проца на наличие отпечатков пальцев и затенения цвета отдельных контактных пластин. Осмотри сокет матери на наличие кривых пинов, засратости термопастой...
И как писал если проц или память частоту 5200 не тянут поставь меньше сколько в SPD памяти записано. 4800 4200 или тип того и посмотри запустится ли и не забуть вырубить профили разгона. Если норм запустится и пройдёт тесты - то память частоту не тянет значит не соответствует заявленным при покупке характеристикам - иди меняй по гарантии. (порой до месяца сидеть без ПК). Позвони узнай политику магазина по гарантийным обязательствам "на обмен\сдачу".
простой способ сдай память по гарантии - так как она в одном слоте на матери одна работает вторая нет.
если сильно ровные руки то извлеки проц из сокета и осмотри жопку проца на наличие отпечатков пальцев и затенения цвета отдельных контактных пластин. Осмотри сокет матери на наличие кривых пинов, засратости термопастой...
И как писал если проц или память частоту 5200 не тянут поставь меньше сколько в SPD памяти записано. 4800 4200 или тип того и посмотри запустится ли и не забуть вырубить профили разгона. Если норм запустится и пройдёт тесты - то память частоту не тянет значит не соответствует заявленным при покупке характеристикам - иди меняй по гарантии. (порой до месяца сидеть без ПК). Позвони узнай политику магазина по гарантийным обязательствам "на обмен\сдачу".
-
Broller
Junior
Здається що проблема саме в одній плашці оперативи,прогнав через мемтест 20 кіл і вибило 2992 помилкиAssayMAS: ↑ 12.10.2024 17:24 проблема или в одной памяти или в сокете проца или что мало вероятно в проце.
-
AssayMAS
Member
тут вопрос на какой частоте ошибки - если на 5,2-6ГГц то сдавай по гарантии, вопрос одну сдавать или две плашки - тут сам решай. Две одинаковые плашки памяти лучше чуток обычно гонятся чем разные. Но опять раз на раз не приходится.Broller: ↑ 12.10.2024 19:53проблема саме в одній плашці оперативи,
-
AndP
Member
AssayMAS
одну не поменяют, если это комплект
одну не поменяют, если это комплект
-
Broller
Junior
Система не стартує на дефолтних 4800,зараз підняв напругу до 1.4(стояло 1.35) вольти у expo профілі,тести не ганяв,але поки наче працює,зазвичай викидувало з ігор коли заходив з однієї в іншу,зараз вже 4 рази перезаходив у різні іграшки і наче тьфу тьфу,хоча щось сумнівно що ця поведінка зв'язана саме з напругою,у будь якому разі треба поспостерігатиAssayMAS: ↑ 12.10.2024 20:43тут вопрос на какой частоте ошибки - если на 5,2-6ГГц то сдавай по гарантии, вопрос одну сдавать или две плашки - тут сам решай. Две одинаковые плашки памяти лучше чуток обычно гонятся чем разные. Но опять раз на раз не приходится.Broller: ↑ 12.10.2024 19:53проблема саме в одній плашці оперативи,
-
S
Member
Зачем этот хлам использовать если есть Hynix, Micron или тот же Samsung.masik: ↑ 11.10.2024 20:44Kingston
-
AndP
Member
S
Kingston на Hynix в основном идет.
Відправлено через 28 секунд:
Ты наверное перепутал с ДДР 4
Kingston на Hynix в основном идет.
Відправлено через 28 секунд:
Ты наверное перепутал с ДДР 4
-
shnok
Member
тот случай когда купил KingBank Sharp Blade 6400MHz CL32 (EXPO) Hynix A-Die которые все поливают г@вном и все бегает на 6400 в ехпо без проблем
-
S
Member
Лучше брать Hunix и не выдумывать велосипед.AndP: ↑ 13.10.2024 01:14 Kingston на Hynix в основном идет.
-
masik
Member
Я бы не сказал что Kingston хлам. Крупнейший производитель. У меня с ним проблем не было никогда. А мантры с G. SKILL я встречаю постоянно. И что не так?S: ↑ 13.10.2024 00:40Зачем этот хлам использовать если есть Hynix, Micron или тот же Samsung.masik: ↑ 11.10.2024 20:44Kingston