MSI 990XA-GD55

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Ответить
Автор
Junior

Доброго дня. Хочу знайти інформацію, як перевірити, чи пдтримує дана материнка відеокарти 1070ті та 2060. І ніде ніякої інфи не можу знайти. Раніше на сайті МSI наче перевіряв сумісність, а зараз такої опції немає. Хто може шось підказати, буду вдячний.
seraphic
Member

Никогда такого не было на сайте, несовместимость видеокарт это редкий случай
gehka3
Катярко

Всё поддерживает из двух
Gragonfire
Junior

доброго дня , вледельцы этой материнки , посмотрите у себя маркировку микросхемы bios а то я свою потерял
tsobko
Junior

Gragonfire: 03.08.2024 09:55 доброго дня , вледельцы этой материнки , посмотрите у себя маркировку микросхемы bios а то я свою потерял
Winbond 25Q64CVSIG

Відправлено через 3 хвилини 45 секунд:
Добрий день! Прошу власників даної материнської плати, хто має таку можливість, поділитися дампом робочого BIOS. У результаті збою пошкодилася робоча область флешки (перестала працювати мережева карта), а потім я трохи підпалив флешку під час випаювання-запаювання... Словом, замовив нові флешки.
Заздалегідь дуже дякую!
warchild2006
Member

tsobko: 16.09.2024 14:58
Gragonfire: 03.08.2024 09:55 доброго дня , вледельцы этой материнки , посмотрите у себя маркировку микросхемы bios а то я свою потерял
Winbond 25Q64CVSIG

Відправлено через 3 хвилини 45 секунд:
Добрий день! Прошу власників даної материнської плати, хто має таку можливість, поділитися дампом робочого BIOS. У результаті збою пошкодилася робоча область флешки (перестала працювати мережева карта), а потім я трохи підпалив флешку під час випаювання-запаювання... Словом, замовив нові флешки.
Заздалегідь дуже дякую!
https://ua.msi.com/Motherboard/990XAGD55/support
Там полный дамп 8 mb лежит, на вкладке AMI BIOS.
tsobko
Junior

Гарно дякую, warchild2006! Я скачував дану прошивку. Але, на жаль, не все так просто. Вирішив звернутися на форум, тому що перепробував практично все: придбав програматор, прошивав їм, випаював-запаював флешку, порівнював дамп, знятий з працюючого комп'ютера з офіційною прошивкою ... Поки що без толку. Щоправда, коли вперше перепрошив флешку за допомогою CH341A останньою версією біос, завантаженої з офсайту, все запрацювало, АЛЕ... Зникла мережева карта. Спершу думав, що згоріла. Та в диспетчері пристроїв вона світилася зі знаком оклику в жовтому трикутнику. Заміна драйверів нічого не давала. Потім знайшов інфу, що в ноутах так часто буває, після перепрошивки біосу: пропадає мережа, злітає ліцензія, що вшита в біос і т.п. Справа в тому, що в сучасних прошивках біос є робоча область, в якій знаходяться техдані про ліцензію, деякі пристрої (наприклад МАС-адреса мережевої карти), і ці дані постійні, тобто нові прошивки біос не затирають їх, а залишають без змін. Завантаживши останню прошивкуз офсайту, і відкривши її в НЕХ editor я побачив, що в ній немає даних до 80000 адреси, а в прошивці, знятій з працюючої плати (знімав з подібної, але іншої плати), ці дані є. Тому і прошу тих, хто має можливість зняти дамп біос з робочої материнської плати MSI 990XA-GD55, поділіться будь ласка. Можна це зробити навіть без випаювання флешки та без програматора, прямо в біосі, використовуючи утиліту M-Flash і зберігши дамп на звичайну флешку. Заздалегідь дякую за розуміння і допомогу!
radical
Member

tsobko: 17.09.2024 05:05 випаював-запаював флешку, порівнював дамп, знятий з працюючого комп'ютера з офіційною прошивкою пропадає мережа, злітає ліцензія, що вшита в біос і т.п. Справа в тому, що в сучасних прошивках біос є робоча область, в якій знаходяться техдані про ліцензію, деякі пристрої (наприклад МАС-адреса мережевої карти),
А що, роз'єму jspi1 на платі нема? MSI раніше його ставила на всі плати з запаяною флешкою.

Щодо макадреси, вона написана десь на наклейці на платі або коробці, повинна бути утиліта для її прошивки окремо в ту саму робочу область.
У асрока така була точно, я відновлював макадресу після прошивки хотсвапом.
Погугліть по прошивці макадреси, може, є якась універсальна утиліта, незалежна від виробника.
tsobko
Junior

radical, щиро вдячний Вам за слушні поради! Роз'єм jspi1 на платі є. Я здогадувався, що він може бути призначений для з'єднання з програматором, проте його контакти не всі продзвонюються з ногами запаяної флешки біоса. В керівництві з користування платою інфа щодо користування цим роз'ємом відсутня. Що цікаво,при завантаженні ОС з флешки з AdminPE на базі Windows 8 (Strelec) мережева карта працювала нормально, я навіть записав МАС-адресу. А от у повноцінній Windows 10 мережева відмовляється працювати.
Що ж до утиліти для запису МАС-адреси в біос, то для ноутів ASUS я її знаходив. Невже дані щодо МАС-адресу у всіх біос зназодяться в одному і томуж місці?
Ответить