Клуб поціновувачів старого заліза

Куратор темы: mklm
Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Member

Откопал в ящике 3DFX ATX-2465a4. В новую плату не подключить как я понимаю для проверки. Эта карта вообще интересна кому-то может быть?
radical
Member

Alexsandr
Подключить можно на какой-нибудь i865, например. 3dfx всегда интересна.

Отправлено спустя 3 часа 29 минут 32 секунды:
Это какой-то особо дешманский вариант 4200?
Вендора кто-нибудь узнает? Вроде инно3д делали на коричневом текстолите похожие 4МХ, но 4200 с таким кулером не гуглятся
спойлер
4200ti.png
Vlad Tepec-Dracula
Member

В мене була схожа 4200 з золотим текстолітом і золотим радіатором від PROLINK PixelView
Якийсь дешевий Китай мабуть, нонейм підвал
radical
Member

Знайшов, Axle

https://skylots.org/6536300575/Videokar ... 4MB+128bit

тільки на скайлотсі 64МБ, а тут 128, але без DVI
ну й там, де 64МБ, там память 4нс, а де 128МБ, там 5нс, якщо я правильно роздивився маркування
ale4316
Member

Доброго дня. Шукаю таку річ : PCA-6740 чи аналогічну. Може хтось десь бачив в продажу.
спойлер
IMG20240917142734.jpg
Tfd
Member

radical: 16.09.2024 13:50 66 шина (теоретично є розгін до 75 і 83, але як це реалізував виробник, невідомо) і несумісність з інструкціями SSE, тобто ХР/2000 зразу швах, а 98 буде працювати, поки не зустрінеться софт, який спробує до них звернутись. Це може бути драйвер відеокарти, який використовує фічі AGP, яка-небудь вуда буде працювати.
Насправді ж Win2000 і XP для свого функціонування жодним чином не вимагають підтримки SSE. Ці ОС без всякого шаманства повзають і на Pentium-S який навіть MMX не знає. Так само і драйвери nVidia Detonator або Forceware інсталюються і функціонують без SSE. Проте дійсно, будучи добре під них оптимізованими, працюють за їх відсутності не так продуктивно. Принцип у тодішнього оптимізованого софта був простий: якщо є SSE то з ним виконуємо все швидко і красиво, якщо ж немає але можливо/потрібно задіяти ММХ то теж буде ОК хоча й повільніше; ну а якщо ж і ММХ відсутній то зробиться все на базовому х86 та FPU - повільно проте надійно.

Чіпсету ж 440LX то все взагалі по цимбалах. Його проблема це застарілість BIOS-ів та VRM у багатьох відповідних плат + відсутність підтримки шини FSB на 100МГц. Хоча нарід має досвід запусків "Копермайнів" на деяких з цих материнок - Celeron з 66MHz FSB а також Pentium III та Celeron 800+ з даунклоком шини до 83 чи 75МГц. Інколи з правкою BIOS, інколи без. Кому як пощастить. Але у разі успіху WinXP та SSE там роблять. У разі неуспіху - на старому доброму Pentium II або Celeron Mendocino Ви свою Win2k-XP таки запустите. :)
radical
Member

Tfd
Tfd: 18.09.2024 10:03 Насправді ж Win2000 і XP для свого функціонування жодним чином не вимагають підтримки SSE.
Я ніде не писав, що вимагає. Більш того, сам ставив ХР SP3 на керамічний атлон, вона матюкалась, що не знайдені деякі інструкції, але все одно ставилась.
Tfd: 18.09.2024 10:03 Чіпсету ж 440LX то все взагалі по цимбалах.
Tfd: 18.09.2024 10:03 Але у разі успіху WinXP та SSE там роблять.
Ну то спробуйте завантажити 2000/хр на 440LX з коппермайном.
Єдиний варіант - це завантажитись з процесором без SSE і підмінити його на проц з SSE в режимі гібернації
Tfd
Member

radical: 18.09.2024 10:36 Ну то спробуйте завантажити 2000/хр на 440LX з коппермайном.
Єдиний варіант - це завантажитись з процесором без SSE і підмінити його на проц з SSE в режимі гібернації
Звучить як виклик. :) Але стало цікаво. Здається, у мене десь була одна чи дві слотові плати на i440LX. З точки зору теорії, не бачу жодних причин чому на LX не повинен працювати "Коппер" чи Win2k-XP разом з ним. Старий дрімучий VRM що не вміє менше ніж 1,8В чи BIOS на конкретній платі може бути проблемою, але щоб сам чіпсет каламутив воду... Треба спробувати.

Ось наприклад комради успішно справлялися із запуском Cu-mine:
https://www.vogons.org/viewtopic.php?p=1091228#p1091228
Правда WinXP там не згадується. /
radical
Member

Ото ж і воно. 98 там встановлюється і буде працювати, аж поки, приміром, не спробувати поставити драйвер на AGP відео, який може використовувати SSE. До речі, можна спробувати поставити драйвер с медосіною, щоб він запам'ятав, що SSE немає, а потім замінити його на целерон коппер.
Tfd: 18.09.2024 12:05 З точки зору теорії, не бачу жодних причин чому на LX не повинен працювати "Коппер" чи Win2k-XP разом з ним.
Про це вже років 20 було написано-переписано, на rom.by зокрема.

Shvlr
Member

Tfd: 18.09.2024 12:05 З точки зору теорії, не бачу жодних причин чому на LX не повинен працювати "Коппер" чи Win2k-XP разом з ним.
Ходили чутки, що SSE підгружає дані для обчислень більшої довжини одразу пакетом.
Типу 440ВХ - то є серверний чіпсет, тому у нього контролер пам'яті покріпше, а у ZX\LX він збоїть під таким типом навантаження.
Наскільки це правда - не знаю, Копери/Туалатини на "огризках" ходять тільки під 98 віндою.

Відправлено через 3 хвилини 39 секунд:
А чи в кого є працююча Х800 на ПСІ-Е?

Цікавить чи розпечена ось ця фігня при роботі.
Бо щось мій Х800, з котрим я трахався з місяць назад знову почав чудити, тільки трішки-трішки поіншому.
Тепер на G41 працює геть без проблем, а на С754 знову перестав ініціалізуватися.
Вложения
x800 reg.jpg
radical
Member

Shvlr: 18.09.2024 13:53 Типу 440ВХ - то є серверний чіпсет, тому у нього контролер пам'яті покріпше, а у ZX\LX він збоїть під таким типом навантаження.
Не зовсім так, LX просто створювався під РІІ, тому і тільки 66 шина і несумісність з SSE, якого тоді ще не було. ВХ просто був вже пізніше, LX аж ніяк не його обрізок.
Обрізок LX це ЕХ, у якого забрали підтримку багатопроцесорності (так, є LX слотові плати на два проца і гіг RAM) і половину банків RAM
А обрізок BX це ZX, 100 шина і 512 RAM
А серверним можна вважати хіба що GX, на ВХ ліпили Baby-AT плати всякі PCPartner'и, ну який він серверний?

х800 якась є, але вона GT чи щось типу того.
Shvlr
Member

radical: 18.09.2024 14:17
Shvlr: 18.09.2024 13:53
А серверним можна вважати хіба що GX, на ВХ ліпили Baby-AT плати всякі PCPartner'и, ну який він серверний?

х800 якась є, але вона GT чи щось типу того.
На скільки я пам'ятаю, там була думка, що на ВХ SSE працює чисто випадково, як і 133 шина
Типу пощастило

Щодо Х800 - та фігня живить псі-е
Якщо вона є на платі та буде не важко- тицьніть в неї пальцем
radical
Member

Shvlr
Ну, 133 на ВХ (як і гіг звичайної SDRAM) працює не ідеально і в "оверрежимі" , а підтримка копперів від виробників плат була таки офіційна.

Ввечері пошукаю свою карту і перевірю.
Tfd
Member

Вік живи, вік учись! Якось цей косяк з LX пройшов повз мене. Певно не було потреби комбінувати цей набір логіки з Cu-mine свого часу. Але дійсно виходить що i440LX та SSE то проблемна комбінація. Челендж скасовується, велосипед давно придуманий. )

Цікаво чому так. Чи то дійсно є якісь проблеми у контролера пам'яті чи шини при обміні даними з ATC кешем або із 128-бітними регістрами XMM? Чи ще щось?

Як би себе повів з SSE чіпсет 440FX? :)
radical
Member

Shvlr: 18.09.2024 14:39 Щодо Х800 - та фігня живить псі-е
Якщо вона є на платі та буде не важко- тицьніть в неї пальцем
Гаряча, довго палець не втримати. x800GT
Tfd: 18.09.2024 15:55 Як би себе повів з SSE чіпсет 440FX?
Не знаю, він досить рідкісний."
Але наче десь чув, що навіть на ЕХ цей баг пофіксили, хоча і без пруфів. Просто я особливого сенсу не бачу, ЕХ був "чипсетом для мендосін", ну стало можливо туди ставити коперцели, який там старший на 66 шині, 766?
Shvlr
Member

Tfd: 18.09.2024 15:55
Цікаво чому так. Чи то дійсно є якісь проблеми у контролера пам'яті чи шини при обміні даними з ATC кешем або із 128-бітними регістрами XMM? Чи ще щось?
Оскільки це вже не тягне на "один комп в сім'ї, від якого залежить шлюб"
Можливо намалювати перевірочний код, з послідовностями команд
Але ВХ ще доступний, тому простіше пошукати плати на ньому

Відправлено через 4 хвилини 54 секунди:
radical: 18.09.2024 17:36 Гаряча, довго палець не втримати. x800GT
Дякую!
На х600 воно досить холодне, хоча шина така сама
З одного боку "плюнути та розтерти", з іншого- заїло.
Вже пів карти замінено, а воно вистрибує :mad:
radical
Member

Shvlr
x800GTO2 (без додаткового живлення) - теж гаряча
Shvlr
Member

Короче кажучи, проблема вирiшилася - Х800 померла с кiнцями.
Не люблю глючне залiзо, тому без особливого суму.
Враховуючи стан термопасти (якесь сiре китайське лайно в станi цегли), таки ГП був пiдсмажений.
spoglyadach
Member

Да, за таку відяху на лох.уа мабуть вбивали один одного
спойлер
https://www.ebay.com/itm/166980153067?m ... &recoPos=7
Ответить