Последние статьи и обзоры
Новости
Выбор оперативной памяти
-
Ray2000gt
Advanced Member
Ветка по выбору и обсуждению оперативной памяти. Тут даем советы, и отписываемся о впечатлениях от использования оперативной памяти.
Статистика разгона ведется в отдельной ветке.
Прежде чем задать вопрос, ознакомтесь с FAQ!
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Статистика разгона ведется в отдельной ветке.
Прежде чем задать вопрос, ознакомтесь с FAQ!
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Последний раз редактировалось Ray2000gt 11.11.2011 19:33, всего редактировалось 8 раз.
-
AndP
Member
a_z_z_y
Тайфун не хочет ДДР5 обрабатывать.
Версия 5,43, ,,,, пишут просто Хайникс.
Відправлено через 1 хвилину 53 секунди:
https://ibb.co/X7Vs0B0
Тайфун не хочет ДДР5 обрабатывать.
Версия 5,43, ,,,, пишут просто Хайникс.
Відправлено через 1 хвилину 53 секунди:
https://ibb.co/X7Vs0B0
-
a_z_z_y
Member
Ver 5.43.13 - це hynix m-die
Вам ще пощастило.
З таким профілем могли б покласти самсунги чи прості господі мікрони.
- самсунги
-
Craft
Member
Всім вітання!
Вирішив оновити свій старенький комп з Corei7 920 на свіжіший, бо відеокарта потужна 1070, а ряд ігор не хочуть працювати, через вибрики денуво.
До материнки Asus TUF GAMING X670E-PLUS WIFI треба обрати комплект пам'яті. Підкажіть нормальну
Kingston Fury DDR5 32GB 2x16GB 6000MHz Beast AM5 Black (KF560C36BBEK2-32)
Exceleram DDR5 32GB 2x16GB 6000MHz White Sark (EBW50320603238CD)
Подобається останній, бо там є "on-die ECC", бо більше працюю ніж граюся і креслення і всяке. Але вже не знаю, як вони по репутації
Вирішив оновити свій старенький комп з Corei7 920 на свіжіший, бо відеокарта потужна 1070, а ряд ігор не хочуть працювати, через вибрики денуво.
До материнки Asus TUF GAMING X670E-PLUS WIFI треба обрати комплект пам'яті. Підкажіть нормальну
Подобається останній, бо там є "on-die ECC", бо більше працюю ніж граюся і креслення і всяке. Але вже не знаю, як вони по репутації
-
a_z_z_y
Member
1. Вся ддр5 оператива йде з ECC.Craft: ↑ 27.08.2024 22:20 Всім вітання!
2. Порада універсальна - для АМ5 брати 6000с30..с32. Виробник плашек не має значення.
3. З того що ви написали краще під параметри підпадає EBW50320603238CD.
PS: не переплачуйте за Х670 чіпсет. Якщо вже так треба псі 5.0 по колу - ну то Strix B650E дивіться. Інакше - іншу плату на B650 чіпсеті. PSI 5.0 відях ще немає і ще нескоро карти впруться в наявний псі 4.0 інтерфейс.
-
Craft
Member
Та щось на стілусі X670Е та B650E-E приблизно в однакову ціну 13800. Відяхи міняю кожні пару років для ігор. А материнку хочу взяти із великим запасом, в мене міняється рідко. Відчуття, що мінятиму потім вже під квантовий проц
Дякую за пораду))
Дякую за пораду))
-
Wireless
Member
Гарна порада дивитись сумісні комплекти оперативи на сайті виробника материнки, бо відбулась ситуація:
Взяв am5 msi b650p pro та кінгстон 6000 - не підійшла, тому взяв gskill flare аналогічну
Зібрав батьку на asus tuf b650е з xflare - не підійшла, зате підійшла моя kingston, а gskill відправився назад
І, дійсно, передивившись на сайті виробника плат, я знайшов відповідні підходящі плашки, а перших там не було.
Перші плашки працювали, але не тримали expo профілі
Взяв am5 msi b650p pro та кінгстон 6000 - не підійшла, тому взяв gskill flare аналогічну
Зібрав батьку на asus tuf b650е з xflare - не підійшла, зате підійшла моя kingston, а gskill відправився назад
І, дійсно, передивившись на сайті виробника плат, я знайшов відповідні підходящі плашки, а перших там не було.
-
a_z_z_y
Member
Можна більше деталей про "не підійшла" і "не тримала ЕХРО профіль".Wireless: ↑ 28.08.2024 03:52 Взяв am5 msi b650p pro та кінгстон 6000 - не підійшла, тому взяв gskill flare аналогічну
Коли саме була та ситуація?
Рік тому деякі плати асус були доволі капризні до оперативки. Stix, TUF... Думаю що вже мали б вирішити ті питання.
-
Hells Angels
Member
фігня то всеWireless: ↑ 28.08.2024 03:52Гарна порада дивитись сумісні комплекти оперативи на сайті виробника материнки
у мене спокійно працює гудрам котрого немає у списку, у брата на асусі працює flare x5(cl-30) котрої також там немає у списку
F5-6000J3040F16GX2-RS5K типу підтримує експо, але на 6000 не заводилась, 4800 з коробки, ручками стабільно лише на 5600a_z_z_y: ↑ 28.08.2024 10:40Можна більше деталей про "не підійшла" і "не тримала ЕХРО профіль".
-
VAL_Tee
Junior
Доброго вечора, підкажіть. Вже стоїть 2х8. Цю пам'ять купував разом із компом. Якщо брати ще 2х8 від іншого виробника, але частота та таймінги будуть такі самі - чи будуть вони працювати у двоканалі?
Зараз стоїть ось таке - https://imgur.com/a/jhxeUe8
Хочу взяти отаке - https://ek.ua/ua/PATRIOT-MEMORY-PSP416G3200KH1.htm
Що порадите?
Відправлено через 5 годин 26 хвилин 27 секунд:
Або таку саму взяти?
https://ek.ua/ua/SAMSUNG-M378A1K43EB2-CWE.htm
Зараз стоїть ось таке - https://imgur.com/a/jhxeUe8
Хочу взяти отаке - https://ek.ua/ua/PATRIOT-MEMORY-PSP416G3200KH1.htm
Що порадите?
Відправлено через 5 годин 26 хвилин 27 секунд:
- спойлер
- Та що у мене має таймінги cl22, робоча напруга 1.2, частота 3200
Або таку саму взяти?
https://ek.ua/ua/SAMSUNG-M378A1K43EB2-CWE.htm
-
a_z_z_y
Member
VAL_Tee
Я б дивився в сторону самсунга, якщо маркування на плашках повністю ідентичне.
Або ж якщо проц не повний равлик - взяв би 2х16гб з людськими таймінгами, а стокові 2х8гб продав би.
ПС: заповніть профіль. Не ясно на який ПК то все ставитись буде.
Я б дивився в сторону самсунга, якщо маркування на плашках повністю ідентичне.
Або ж якщо проц не повний равлик - взяв би 2х16гб з людськими таймінгами, а стокові 2х8гб продав би.
ПС: заповніть профіль. Не ясно на який ПК то все ставитись буде.
-
VAL_Tee
Junior
А сильно помітна різниця по таймінгам між cl16 і cl22, якщо пк в основному використовується для геймінгу?
-
a_z_z_y
Member
VAL_Tee
Залежить від того яка у вас система (процесор, відеокарта, монітор) і наскільки чутливі ви до рваного фпс. А також в які ігри граєте.
Вцілому можна отримати +5-10% фпс. А якщо більш прискіпливо підійти до вибору оперативи під вашу систему то відчутно більше.
Навіть якщо у вас не дуже крута відеокарта, то ви можете отримати більший мінімальний фпс, хоча середній залишиться на тому ж рівні. Це збільшить плавність геймплею.
Залежить від того яка у вас система (процесор, відеокарта, монітор) і наскільки чутливі ви до рваного фпс. А також в які ігри граєте.
Вцілому можна отримати +5-10% фпс. А якщо більш прискіпливо підійти до вибору оперативи під вашу систему то відчутно більше.
Навіть якщо у вас не дуже крута відеокарта, то ви можете отримати більший мінімальний фпс, хоча середній залишиться на тому ж рівні. Це збільшить плавність геймплею.
-
ASTON
Member
Я замінив 2х8 на 2х16 - нехай із нижчою частотою і не такими сексуальними таймінгами як було, але виявилося, що навіть старі ігри в які я граю виводять тепер загальне споживання пам'яті за 17-18Гб.
Плюс можна запускати браузер і пару інших програм. не боячись тепер вильотів (які траплялися раніше, можливо якраз із-за недостатності пам'яті).
Поки другий тиждень вильотів із ігр не було.
Плюс можна запускати браузер і пару інших програм. не боячись тепер вильотів (які траплялися раніше, можливо якраз із-за недостатності пам'яті).
Поки другий тиждень вильотів із ігр не було.
-
a_z_z_y
Member
Це ви своп вимикали? ресурс ссд економите чи як?ASTON: ↑ 02.09.2024 11:43не боячись тепер вильотів
-
VAL_Tee
Junior
Зараз почав грати у rage mp (онлайн gta 5), там 16 оперативи - то мінімум, який має бути, але вона забивається під час гри і через 1-2 години починаються фрізи. А так, якщо не брати до уваги саме цю, то звичайні, по типу callisto protocol, squad, rdr2, mafia та іншіa_z_z_y: ↑ 02.09.2024 11:22 VAL_Tee
-
Yaroslav
Member
На A-die trfc підтиснути важче. В цьому плані M-die навіть кращі.
Відправлено через 7 хвилин 6 секунд:
У випадку 2х32 напевне навіть краще m-die. Високих частот на нинішніх платформах досягнути дуже важко, але trfc зменшити можна добряче.a_z_z_y: Ver 5.43.13 - це hynix m-die
-
a_z_z_y
Member
Судячі з вашого профілюVAL_Tee: ↑ 02.09.2024 12:39Зараз почав грати у rage mp (онлайн gta 5), там 16 оперативи - то мінімум, який має бути, але вона забивається під час гри і через 1-2 години починаються фрізи. А так, якщо не брати до уваги саме цю, то звичайні, по типу callisto protocol, squad, rdr2, mafia та іншіa_z_z_y: ↑ 02.09.2024 11:22 VAL_Tee
Я б брав швидку, або розганябельну оперативу.CPU: Ryzen 5 5600G
RAM: Samsung DDR4 2x8 3200 MHz CL22
MB: MSI B550M PRO-VDH
Отут багато деталі подивіться
Відправлено через 7 хвилин 46 секунд:
Що ви з цим RFC носитеся? На ддр5 важливіше набагато розжати REFI максимально, тоді значення RFC перестають бути критично важливими для швидкодії системи. А значення RFC +- 20% цікаві лише для балів HWBOT.Yaroslav: ↑ 02.09.2024 12:57На A-die trfc підтиснути важче. В цьому плані M-die навіть кращі.AndP: ↑ 23.08.2024 19:54 Не могу знать, где А-дай. На Скиллах точно - М-дай. Корсары - не понятно.
У випадку 2х32 напевне навіть краще m-die. Високих частот на нинішніх платформах досягнути дуже важко, але trfc зменшити можна добряче.a_z_z_y: Ver 5.43.13 - це hynix m-die
-
Yaroslav
Member
Може й так, просто все разом вкупі зі вторинними дало непоганий прирістa_z_z_y: Що ви з цим RFC носитеся? На ддр5 важливіше набагато розжати REFI максимально, тоді значення RFC перестають бути критично важливими для швидкодії системи. А значення RFC +- 20% цікаві лише для балів HWBOT.
-
a_z_z_y
Member
ну дивіться. Цифри для 6000мгц.Yaroslav: ↑ 02.09.2024 17:59Може й так, просто все разом вкупі зі вторинними дало непоганий прирістa_z_z_y: Що ви з цим RFC носитеся? На ддр5 важливіше набагато розжати REFI максимально, тоді значення RFC перестають бути критично важливими для швидкодії системи. А значення RFC +- 20% цікаві лише для балів HWBOT.
REFI(авто)=11677. При розгоні(тобто збільшенні) ставиться 65535. Тобто це в 5.6разів більше. В 5.6 разів рідше буде викликатися цикл оновлення комірок.
RFC(авто)=884. При розгоні(тобто зменшенні) ставиться ~384. Тобто в 2.3 рази зменшується час оновлення комірок.
Якщо в дефолті то оновлення комірок займало 887/11677=7.6% тактів.
При REFI=65k, то вже 887/65535=1.35%
Дожати RFC - 384/65535=0.58%. Тюнимо лише один RFC - 384/11677=3.3%
Якщо REFI=65k можна ставити умовно з зав'язаними очіма - буде працювати, то RFC вже треба дивитися на чіпи і підбирати вручну значення з тестуванням.
Якщо ж RFC ставити грубо з запасом, то і приріст буде помітно менше.
ПС: тому я пишу всюди - поставили ЕХРО, то виставте ще REFI=65k. Отримаєте крутий результат без додаткових танців. Цей один твік дає 50-60% від повноцінного тюнінгу оперативки.
-
Yaroslav
Member
У випадку з DDR4 профіт теж крутий, особливо якщо процу недостатньо ПСП (типу 13700К/DDR4). В стоці щось типу 8000 з чимось, при 65535 фпс зростає з 90~92 під сотнюa_z_z_y: ПС: тому я пишу всюди - поставили ЕХРО, то виставте ще REFI=65k. Отримаєте крутий результат без додаткових танців. Цей один твік дає 50-60% від повноцінного тюнінгу оперативки.