The Witcher 3 запустили на процесорі RISC-V

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Сообщение
1234waltz
Member

Сообщение

Пропоную обговорити The Witcher 3 запустили на процесорі RISC-V
The Witcher 3: Wild Hunty на процесорі Milk-V Pioneer через застосунки Box64, Wine і DXVK.
Оце так оверхед)
Scoffer
Member
Аватара пользователя

Сообщение

До речі Milk-V - щиро китайська контора. Китайці зараз сильно педалюють RISC-V.
AFU_power
Member
Аватара пользователя

Сообщение

Scoffer
Бо ситуація постійно балансує на грані того, що їх полишать норм заліза, а ріск-5 опенсорс, без зборів, робить хто хоче і що хоче
Scoffer
Member
Аватара пользователя

Сообщение

AFU_power
Хай роблять собі на здоров'я. RISC-V - одна з самих гівняних ISA. Нещодавно виявилось що її зневажаю не тільки я, а і сам Лінус Торвальдс :laugh:

Відправлено через 4 хвилини 48 секунд:
До речі тести сабжевого проца якщо кому цікаво
https://arxiv.org/pdf/2309.00381
м'яко кажучи, нічого видатного
AssayMAS
Member
Откуда: ][аркiв

Сообщение

в ПК\ноутах плохо, а в роутерах норм... настолько норм что на роутерах эмулятор ДОСа поднимали и в игры играли... другой вопрос зачем. Еще в тетрисах с денди, сегой, ... видел. Как и в паре "телефонов для пожилых".
RISC-V это не про быстродействие или передовые технологии, это про открытый выходной код... и любой лидер банановой республики или корпорации может гордо заявить мол я сам процессор сделалЪ (передрал).
RISC-V это настолько круто что его берут совсем нищие ибо нет отчислений лицензионных.

Как посчитали когда то около 2010 то RISC-V конечному потребителю обходится дороже х86 решений на 60-80%... никс системы дороже Винды в обслуживании за год на 20-40%. (с буржуинских платных инет журналов 2010-х мне влом первоисточник искать)
Scoffer
Member
Аватара пользователя

Сообщение

AssayMAS
RISC-V унікальна тим, що однаково гівняна всюди. От який би сегмент не взяв, будь-то іот, ноут чи суперкомп'ютер, то завжди є кращий варіант. Так зробити ще постаратись треба, не у кожного з першого разу вийде. Але шара, так.
block_stupid
Member
Аватара пользователя

Сообщение

AssayMAS: а в роутерах норм...
В яких роутерах? На бомжатському рівні типу 100/1000 мегабіт (рівень Г мамонта 20 літньої давності, яке було і на бюджетних мамках)? Та загальною пропускою здатністю в 2.5 гігабіта по всім портам?

Коли треба дійсно норм роутер, то беруть знову коробочку x86, бо виявляється потужнішою і більш енергоефективною і до неї шіпляють якусь wi-fi точку.
Або вже спеціалізовані профейсійні коробки, то там може бути що завгодно: x86, arm, mips і всяка інша солянка.

x86 показує (наприклад amd), що можна робити повноцінні і енергоефективні ядра. Ще настане час, коли той же intel/amd перескочать в мобільний сегмент.
Основним тормозним фактором є тільки доступні обсяги виробництва на передових техпроцесах.

А RISC-V взагалі виглядає чисто як китайських проект, бо це їм більше треба і грошей туди вливають.
Сходу не найшов новину, на днях була, що вони і це тут хочуть стандартизувати, а там вже щось будуть і закритим робити, або під патентом (воно само собою з'явиться).
Бо всіх задовбав цей рандом. Що ARM, що RISC-V грають в гру "дожени x86" обіцянками про енегоефетивність, відкритість, кращість, чи ще щось.

Відправлено через 3 хвилини 24 секунди:
AFU_power: 30.08.2024 11:57 опенсорс
Сьогодні опенсорс, а завтра за стандартизовану фічу, плати збір $0.05 з кожного чіпа, де є якийсь вже всім необхідний асік, чи інсуркціх впиляні кимось, і нові версії платні, а софта написано купа. + санкції, не можна постачати чіпи які мають "те і те", бо воно наше і під панетном і розробка США.

Це видно добре видно на софті опенсорс, скільки ж раз це було, а люди не вчаться.
опенсорс це не абсолютна свобода
Scoffer
Member
Аватара пользователя

Сообщение

block_stupid: 30.08.2024 12:48А RISC-V взагалі виглядає чисто як китайських проект, бо це їм більше треба і грошей туди вливають.
Я не знаю чому китайці врипились в цей RISC-V бо у них були свої куди більш цікаві розробки, але нам від того не гірше. Так хоч на скількись сповільниться їхній розвиток.
А загалом проблема RISC-V в походженні. Спочатку це був навчальний проект в вигляді сильно покоцаного міпса з іншими опкодами для обходу ліцензій від авторів міпса же (котрий в свою чергу вже просрав всі полімери і вибув з усіх ринків де раніше спостерігався). Через цю мінімалістичну природу архітектура тягне за собою дуже дивні речі, накшталт нормалізації кодування адрес переходів під якийсь примітивний декодер: [20][10:1][11][19:12]. В дужках це порядок бітів в адресі. Автори мабуть думають шо яка різниця скільки компілятор витратить часу на генерацію адреси і забувають що ще є JIT де цей час взагалі-то критичний. А JIT зараз приблизно всюди. Про те що проги можуть бути більше 4 гіг архітектур не знає, навіть 64-бітна, там потрібен цілий каскад інструкцій для переходів. Як і не знає що вхід в процедури часто закінчується поверненням з них, і пропонує замість ret юзати той же самий jump в зворотню сторону, попутно забиваючи модуль передбачення переходів зайвими записами. І так реально куди не плюнь, всюди якась незрозуміла шняга. На будь-яке зауваження щодо кастрованості системи команд сунуть ті свої micro-op fusion, але злиття операцій це дуже складно, навіть інтель лише декілька команд здатен злити і то виключно в р-ядрах, а вони його на половину isa розповсюдили, як результат в реальних процесорах їх взагалі немає від слова зовсім :laugh: Векторна частина архітектури просто не дієздатна для більшості реальних застосувань. Ну і так далі.
Як навчальний проект для студентів воно може і годиться, хоча я б тут теж посперечався. Але далі у авторів зірвало кукуху і вони чомусь вирішили що RISC-V здатен замінити всі архітектури на світі.
RISC-V - це максимально наглядний приклад як сучасні процесорні архітектури робити не треба. Відкрита вона чи закрита справа десята. Вона просто погана.
AssayMAS
Member
Откуда: ][аркiв

Сообщение

Scoffer: 30.08.2024 17:53всюди якась незрозуміла шняга
это вы к самобытным традициям 3х86 привыкли как норме
а Китайцы что отродясь х86 ассемблер не щупали, нормально и на ассемблере точнее Си под RISC-V пишут и оно работает... да на х86 было б в 5-10 раз быстрее разработка (из за кучи инструментария), но компартия не велит.
RISC-V "здатен НЕ замінити всі архітектури на світі" а сэмулировать. Что и видим по "тетрисам" с денди, сегой, спектрумом... + немножко самобытных ноунейме консолей.
block_stupid
Member
Аватара пользователя

Сообщение

Scoffer: 30.08.2024 17:53 Та RISC-V так і будуть доганяти ARM, а останні будуть доганяти x86.
По дорозі порушуючи свою фіолософію.
А китайці й надалі клепатимуть x86, ARM ліцензійні, хоч вони будуть і відставати.
А RISC-V, ще одна бочка для вливання грошей з надією потягатись з заходом, як вони це роблять з альтернативною енергетикою, на публіку одні перемоги, а копнути те що вони виробляються доставити не можуть, або воно вже не придатне для екслуатації. Прям "2аналоговнети" як у сусідів.
Ответить