Частка Linux на ринку операційних систем зросла до рекордних 4,45%

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

Не дивно що популярність падає, коли ОС вважає що вона головніше за тебе і може перезавантажити систему для встановлення апдейтів прям коли їй заманеться і пофіг що в тебе не збережений прогрес. Коли з кожною новою версією кардинально міняється весь досвід(при кожному апдейті постійно доводиться гуглити як зробити щось елементарне), зміни пуску також божествені - ти вводиш назву встановленої апки, а воно тобі відкриває бінг :banghead:
avebael
Member

У меня есть достаточно древняя железяка z77@2500k, так вот вчера ставил Mint, поклацал вечерочек, и показалось что 10 ltsc шустрее. Ну либо одинаково. Точно нет каких-то секретов, благодаря которым динозавр зашуршал, как 12 лет назад.

Но это неглавный минус! Главный минус в том, что нужно искать аналоги для кучи рабочего софта к которому привык. К какому-то нет альтернатив вообще (screaming frog, topaz a.i., a-parser, madvr, notepad++ и т.д.). Пиратский софт который ламался на ура нужно заменить опенсорсными поделками студентов. Про игры слышал что костыли нашли, и ФПС догогяет виндовский, но проблема в том что в игры почти не играю. А вот с рабочим софтом полная непригодность.

Да последняя вин11 про, с 1100 активными процессами тот ещё кал, и майки шустро копают себе могилу, если не перестанут накачивать дистрибутив блоатвером и приложениями которые никто неюзает. +Вчера много хомяков узнало что майки искусственно занижали ФПС мнимой защитой. Но если обращаться гайдами, и всякими утилитами, выпилить мусор, то из той же ltsc 2021 можно сделать лялю со 115 фоновыми процессами, удалить дефендер, накотить тем-свистоперделок, забекапить акронисом, и чем вам не вечная идеальная ос.

Имхо конечно и извините если задел чьи-то чувства к святому опенсоурсу.
:beer:
Последний раз редактировалось avebael 28.08.2024 11:41, всего редактировалось 2 раза.
Ray2000gt
Advanced Member

bigmonstr666: 28.08.2024 10:25 переходив весною на нову систему і вирішив встановити 11ку... і це просто капець, щоб налаштувати якісь іконки, як у мене було в 10ці, мені просто прийшлося гуглити, бо інтерфейс з налаштуванннями просто кінчений. я дійсно просто згорів від цього всього, а мені потрібно було щось дефолтне виставити, так як було у 10ці. тому не рекомендую 11ку, бо якщо щось налаштувати потрібно, то це якісь таньці з бубном ізза всратості меню налаштувань :censoured:
Навіщо юзеру намагатись переробити інтерфейс 11 на 10? Простіше лише звикнути до 11.
Я ось люблю покопирсатись в Лінукс без GUI, але для мене це чисто серверна ОСь. Не бачу ніякого сенсу і, тим більше, зручності переходити на Лінукс на десктопі. Для цього є Вінда і Мак.
Scoffer
Member

Ray2000gt
Може тому що інтерфейс він11 малювали тупі макаки?
stakanctl
Member

Scoffer: 28.08.2024 11:42 Ray2000gt
Може тому що інтерфейс він11 малювали тупі макаки?
А може ні?
Scoffer
Member

stakanctl
Може, якщо тобі подобається все робити через сраку.
stakanctl
Member

Scoffer: 28.08.2024 11:46 stakanctl
Може, якщо тобі подобається все робити через сраку.
Лише якщо через твою :)
Dremjke
Member

artko: 28.08.2024 10:47Цікаво, якого саме софта нормального нема? Ви не забуваєте часом, що це інша ОС, і як і до будь якої іншої системи треба звикати, а не тягти звичні ідеї використання?
Абсолютно будь-якого. Лінуксові опенсорсні аналоги, як правило, те ще гімно. Але то вже дійсно хто до чого звик. Я звик, що на вінді є буквально все і працює стабільно, на відміну від Лінукса.
Як серверна ОС - ок, свої задачі виконує і досить якісно, але в прикладних задачах, на жаль, ні. Воно і не дивно, що доля Лінуксу така маленька і суттєвого росту немає, це дані буквально як похибка.
Piter Cantrope
Member

Я був здивований підтримкою заліза в лінуксі. Мої Bluetooth навушники з мікрофон, які ніяк не хочуть працювати нормально під віндою і макос, працюють ідеально під лінуксом з останнім ядром, так же як і на телефоні. Старезний HP принтер працює без жодного софту. Mediatek wi-fi модуль у вінді глючить після зникнення світла, а під лінуксом працює собі і не свариться.

Звичайно, коли треба якийсь робочий софт, який нічим не замінити, то тільки вінда і макос. Але для багатьох речей лінукс цілком норм, порівняно з тим наскільки сирим він був 10-15 років тому.

Мені ще цікаво наскільки на поширення лінуксу впливає ціна на вінду і платні проги під вінду. Бо тут, де ми звикли все качати з торентів, це одне. А в країнах, де люди реально купують ліцензійну ОС за 100 чи скільки там доларів, і проги теж - це зовсім інше.

Відправлено через 6 хвилин 30 секунд:
Dremjke: 28.08.2024 11:50 Воно і не дивно, що доля Лінуксу така маленька і суттєвого росту немає
Ну якщо вірити даним цього Statcounter, то частка в серпні 2020 року була 1.84%, а зараз 4.45%, тобто ріст майже в 2.5 рази за 4 роки. Це суттєво.
artko
Member

Dremjke: 28.08.2024 11:50 Абсолютно будь-якого. Лінуксові опенсорсні аналоги, як правило, те ще гімно. Але то вже дійсно хто до чого звик. Я звик, що на вінді є буквально все і працює стабільно, на відміну від Лінукса.
Як серверна ОС - ок, свої задачі виконує і досить якісно, але в прикладних задачах, на жаль, ні. Воно і не дивно, що доля Лінуксу така маленька і суттєвого росту немає, це дані буквально як похибка.
дивно. щодо стабільності - не маю суттевих зауважень ні до вінди, ні до лінукса. навіть лінукс стабільніший, суб'єктивно. От примусові оновлення і усілякі фонові сервіси у вінді - бісять. софт - це вже окреме питання. Враховуючи що я вже давно намагаюсь нічого не красти - і так користуюсь або купленим, або безкоштовним софтом - не бачу ніяких переваг windows для себе на зараз.
А згадуючи хм, альтернативний доволі інтерфейс у він11 - так і навпаки.
der_meister
Member

народ, вы так восхваляете линукс, прикрутить термопринтер я не смог. чтоб подключить банальний нр1018, потребовалось СТОЛЬКО усилий, что я офигел просто. и да, я не спец. просто хотел на всех рабстанциях поставить и забыть.
я уже молчу про более специфическую периферию. уж лучше винда со своими фоновыми сервисами (на моем ПК это все не ощущается), куда подключил БОЛЬШИНСТВО устройств, и оно работает. без геммора.
_clawfinger_
Member

Ого...
Якщо не помиляюсь, то десь півроку тому було в районі 2%. До речі, на сайті можна подивитися статистику по країнам. Багаторічна політика майків, роздавати в Україні ноутбуки й пк школам та іншім освітнім установам принесла свої плоди. У нас 85% зав'язано на віндовс, а ще армія... Тож не дивно, що гугл теж почав роздавати хромбуки.
Тож не дивно що так, адже софт ламаний використовують, по факту безкоштовний. Якби у нас софт теж купляли, то думали б про альтернативу. Як індуси, у них лінукс досяг 14% й стабільно росте. Скоріше всього вони й вплинули на статистику, а враховуючи їх кількість, то вочевидь це не кінець.
Alligator
Member

_clawfinger_: 28.08.2024 13:30 Ого...
Якщо не помиляюсь, то десь півроку тому було в районі 2%. До речі, на сайті можна подивитися статистику по країнам. Багаторічна політика майків, роздавати в Україні ноутбуки й пк школам та іншім освітнім установам принесла свої плоди. У нас 85% зав'язано на віндовс, а ще армія... Тож не дивно, що гугл теж почав роздавати хромбуки.
Тож не дивно що так, адже софт ламаний використовують, по факту безкоштовний. Якби у нас софт теж купляли, то думали б про альтернативу. Як індуси, у них лінукс досяг 14% й стабільно росте. Скоріше всього вони й вплинули на статистику, а враховуючи їх кількість, то вочевидь це не кінець.
З лінуксом є нюанс, якщо оновити однотипний парк заліза, встановити однаковий софт та використовувати принтери однієї лінійки то воно чудово працює і документи не рве, й весь актуальний софт підтримує. Проблема шкіл у тому, що ось комп'ютерний клас відкритий у 2008 та оновлений у 2017, ось вам два ноутбука від мера міста, ось вам моноблок за призове місце у міському конкурсі, а це від випускників 11-А, а це знайомого на роботі віддали після списання й т.д., там нереально зробити стандарт і тому нереально використовувати лінукс. А при цьому бюджет освіти такий що деякі військові відомства слюні пускають.
Scoffer
Member

_clawfinger_
Роблю ставку що китайці нарешті оновили віндовс хр на якийсь благословений особисто пінем дистрибутив в держ конторах, звідси і такий швидкий ап.

А загалом, враховуючи що єдине стабільне апі в лінуксі це вайн апі, і його ж і юзає більшість хоч на скількись складного десктопного софту, то, як на мене, давно варто було забити на посікс і просто пилити клон вінди на лінуксному ядрі. Профіта більше було б.
Alligator
Member

Scoffer: 28.08.2024 13:45 _clawfinger_
Роблю ставку що китайці нарешті оновили віндовс хр на якийсь благословений особисто пінем дистрибутив в держ конторах, звідси і такий швидкий ап.

А загалом, враховуючи що єдине стабільне апі в лінуксі це вайн апі, і його ж і юзає більшість хоч на скількись складного десктопного софту, то, як на мене, давно варто було забити на посікс і просто пилити клон вінди на лінуксному ядрі. Профіта більше було б.
Десь новина була. В госах китаю ставлять китайську народ... ОС на основі Debian з візуальним виглядом Windows 11 :D
artko
Member

Alligator
ще, мабуть, з не нудними шпалерами? :)
Alligator
Member

artko: 28.08.2024 14:00 Alligator
ще, мабуть, з не нудними шпалерами? :)
То вже у КНДР, а не КНР :lol:
1234waltz
Member

Пояснення цьому зростанню Linux based OS у світовому масштабі дуже-дуже просте. Ним користуються в тоталітарних помийках типу КНР, де з держ.сектора в юзерський, бо продаються багато ПК та лептопів, на різному хуавей зайлізі, лунгсунг та клонами першого райзена ліцензійними.
Phos4
Member

Ой та добре вам, сімку в свій час так само кляли ворчливі діди які пів життя просиділи на хр як і кожну вінду після неї, зараз дуже багато пристроїв на вінді з сенсорним екраном і ще з часів 8ки видно що майкрософти ніяк не придумають якийсь зручний інтерфейс щоб було одночасно зручно користуватись і сенсором і клавомишшю, могли б просто зробити окремий інтерфейс ближче до класичних для тих кому сенсорний ввід не потрібен, а так робота з вікнами стала кращою.
ArmagedoonZergs
Member

artko: 28.08.2024 10:47
Dremjke: 28.08.2024 09:38 Працюю з Linux виключно як з серверною ОС без GUI, нещодавно на віритуалку поставив декілька різних дистрів з різними DE і, на жаль, воно яким недолугим було, таким і залишилось. Софту нормального як не було, так і не має. Користуватися цією ОС як клієнтською і для прикладних завдань - це палки собі у колеса ставити. З віндою воно ну ніяк не зможе конкурувати, на жаль. всего, эта статистика
Цікаво, якого саме софта нормального нема? Ви не забуваєте часом, що це інша ОС, і як і до будь якої іншої системи треба звикати, а не тягти звичні ідеї використання?
Офісний пакет, офіційний робочий клієнт тімза, слака, зум який під вейлендом працює. І це я про "базові речі" кажу, які треба всім.

Перед тим як ти почнеш на мене слюною плюватись, я тобі це повідомлення з лінукса пишу. Сиджу на ньому 7+ років вже.
Це факт, розробники софта його тупо не підтримують. Зараз розклади такі МакОС -> Windows -> Linux. Це в плані приорітетів.

Але, тут такий момент, більшості людей то софт і не треба. Більшість, абсолютна більшість людей просто 90% часу сидить в хромі, якщо не 100% часу.
А як запускалка браузера - лінукс топ. Вірусів особливо не зловиш, все працює, лишнього немає.

Якщо ще тільки допилять підтримку ноутбуків і нормальну роботу для батареї...

Відправлено через 2 хвилини 25 секунд:
Scoffer: 28.08.2024 13:45 _clawfinger_

Ти наче толковий чувак. Але коли радиш пилити клон і робити франкештейна...
Лінуксу невистачає контролю. Ядром керує Лайнус - і з ним все ок, до нього нема притензій.
А от всим іншим - там зоопарк всього. Треба якусь велику контору (аля РедХат але більшу), яка прийде і скаже - ось буде ось так. І все, не подобається ідіть лісом.
Тоді і розробники софта підтягнуться. Бо зараз - це абсурд. Половина софта на флетпаках - інша полвина - на снапах. І щось там десь в репах лежить. Клоунада.
Про GTK/QT навіть писати лінь.
Ответить