Пролема з реле напруги.

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Автор
Member

murzik
присмотрись к счетчику, там похоже 2,5мм. вот там и отгорит, и никак не твои 4мм меди, вот совсем никак
GreenMile
Member

murzik: 22.06.2024 15:30 встановив УЗО 10мА 25А на бойлер. і це дивно. зазвичай пів року-рік повинно пройти :lol:
для 1 кімнатної як щитова має виглядати?
ввхідний автомат - реле напруги - узо на все окрім пралки - узо пралки - автомати
?
4мм2 заводити чи 6? відстань метрів 7 буде. купити 6 не шкода. але чи зручно ним працювати...

Вхід в кватиру від щитка робіть 6мм кв., далі по хаті розводите 1,5, і 2,5 для звичних споживачів. Для бойлера, кондиціонера - 2,5.
6мм кв. прокладають на електроплиту 8+кВт.

Відправлено через 8 хвилин 4 секунди:
Shpoker: 22.06.2024 16:19 абажы, тогда у тебя не может быть 25А автомат (или их 2шт) и там действительно на ввод 6мм2 (что = 4мм меди)
Якщо квартира з електроплитою, то там окремий пакетник на 40А.
У мене квартира з електроплитою, будинок совковий, проводка стара ще. Від горіха до лічильника і від лічильника в пакетник 40А іде алюміній 10мм кв, товстезний. Далі на електрплиту іде 4мм кв., а на розетки і освітлення - 2,5 мм кв. При чому на розетки пакетник 16А, а на освітлення - 25А :gigi:

Відправлено через 27 хвилин 54 секунди:
Shpoker: 22.06.2024 16:28 murzik
присмотрись к счетчику, там похоже 2,5мм. вот там и отгорит, и никак не твои 4мм меди, вот совсем никак
Тільки от дроти на лічильнику можна помняти легко, а ввід у квартиру перетягувати вже ніхто не буде. Та і не може буде на лічильнику 2,5мм, якщо в хаті електроплита.
Там на фотці справа знизу три товсті дроти вверх ідуть, що потім чорною ізолентою замотані, то, схоже, АПВ-10, у мене такі в лічильник заходять, а тут фіг що зрозумієш, може вони там з міддю десь проскручувані і вона далі в лічильник іде :dontknow:
daesz
Member

Після декількох тижнів методом спостереження та дедукції вдалось визначити, що перехід реле в захист відбувається після того, як морозилка достатньо наморожує камеру. Поясню : на морозилці є 2 світлові індикатори, червоний свідчить про те, що температура внутрішнього середовища вища, ніж необхідна, та зелений, який свідчить про те, що необхідна температура досягнута. Так от - реле йде в захист при переході в червоного на зелене. Саме смішне, що якщо проґавити момент навіть на декілька хвилин, то реле піде в захист та не буде подавати е/е на морозилку, як результат температура посчне рости (ну типу ефект розмороження) і якщо нехай через 5 хвилин "передьорнути" реле в розетку - загориться знову червоне світло (тобто температура вища ніж потрібно) і при зміні на залене воно піде знову в захист.

Енівей, чи буде хто-небудь трохи більш компетентний в електриці та побутових приладах, хто зможе мені пояснити що не так із морозилкою? Додам тільки що при переході в режим "зеленого світла" ще не значить, що вона перестала наморожувати. (((Припустимо))) що нормальна температура для морозилки -20, а зміна світлового індикатора відбувається нехай на -17*С, тобто сама морозилка продовжує наморожувати. Тому (думаю) різку зміну кількості струму яку тягне морозилка можна відкинути (чи ні?).
Alexsandr
Member

У родителей холодильник Атлант так себя ведет, не дружит с реле от розетки. С реле в щитке же подружился успешно.
daesz
Member

Alexsandr: 01.07.2024 23:54 У родителей холодильник Атлант так себя ведет, не дружит с реле от розетки. С реле в щитке же подружился успешно.
:(
Ще помітив, що морозилка значно менше "гудить" поки наморожує, якщо включена через реле. Не впевнений із чим це пов'язано..
Donate
Member

daesz: 01.07.2024 04:06 Після декількох тижнів методом спостереження та дедукції вдалось визначити, що перехід реле в захист відбувається після того, як морозилка достатньо наморожує камеру. Поясню : на морозилці є 2 світлові індикатори, червоний свідчить про те, що температура внутрішнього середовища вища, ніж необхідна, та зелений, який свідчить про те, що необхідна температура досягнута. Так от - реле йде в захист при переході в червоного на зелене. Саме смішне, що якщо проґавити момент навіть на декілька хвилин, то реле піде в захист та не буде подавати е/е на морозилку, як результат температура посчне рости (ну типу ефект розмороження) і якщо нехай через 5 хвилин "передьорнути" реле в розетку - загориться знову червоне світло (тобто температура вища ніж потрібно) і при зміні на залене воно піде знову в захист.

Енівей, чи буде хто-небудь трохи більш компетентний в електриці та побутових приладах, хто зможе мені пояснити що не так із морозилкою? Додам тільки що при переході в режим "зеленого світла" ще не значить, що вона перестала наморожувати. (((Припустимо))) що нормальна температура для морозилки -20, а зміна світлового індикатора відбувається нехай на -17*С, тобто сама морозилка продовжує наморожувати. Тому (думаю) різку зміну кількості струму яку тягне морозилка можна відкинути (чи ні?).
Ну все залежить вiд типу компрессора... Якщо там звичайний компрессор то там релюшка можливо при вимиканнi компрессору щось робить не те, наприклад пробивае на корпус... Це у iнверторних немае повноцiнного вимикання, воно там лише регулюе обороти вiд типу задачi, а ось классичнi вимикаються повноцiнно. Тому б в першу чергу я б копав до реле :rotate:

Added in 35 seconds:
daesz: 02.07.2024 00:21
Alexsandr: 01.07.2024 23:54 У родителей холодильник Атлант так себя ведет, не дружит с реле от розетки. С реле в щитке же подружился успешно.
:(
Ще помітив, що морозилка значно менше "гудить" поки наморожує, якщо включена через реле. Не впевнений із чим це пов'язано..
Реле ж не стабiлiзатор напруги, воно там нiчого не змiнюе :gigi: Воно лише через себе фазу проганяе на скiльки я помятаю...
daesz
Member

Donate: 03.07.2024 12:59 Ну все залежить вiд типу компрессора... Якщо там звичайний компрессор то там релюшка можливо при вимиканнi компрессору щось робить не те, наприклад пробивае на корпус... Це у iнверторних немае повноцiнного вимикання, воно там лише регулюе обороти вiд типу задачi, а ось классичнi вимикаються повноцiнно. Тому б в першу чергу я б копав до реле :rotate:
Там звичайний, не інверторний комплесор. Вона не нова, але їй буквально декілька років із яких половину не працювала (відкупив у сестри). Бош, модель без поняття.
n+gibat[]r
Member

Реле напряжения отличная вещь, раньше жил без него, но как сгорел ноутбук и ремонт обошелся в 5000 грн то сразу понял что нужная вещь, купил Zubr MF2-63 в щиток и ещё штуки три розеточных ZUBR R116y с более тонкими настройками включения на холодильник, компьютер и другую важную технику.
Пока тьфу-тьфу-тьфу всё работает отлично.
radical
Member

О, якраз випадково побачив цю тему.
Якось звернув увагу, що при вмиканні світла після відключення воно нормально вмикається раза з п'ятого-шостого, блимають індикатори на клавіатурі, а потім тухнуть. Потім вже вмикається нормально, холодильник видає звичайну трель. Це накривається захисне реле чи це його нормальне спрацьовування на просідання напруги у першу мить після вмикання світла?
radical
Member

Сьогодні прослідкував, при ввімкненні світла спочатку була напруга 205-208 В, реле з інтервалом секунд 5 намагалось ввімкнутись раз 5-6 і одразу вимикалось, лампа поруч блимала. А ввімкнулось одразу (запустився холодильник, судячи по трелі), коли напруга стала 220-230. Перевірив нижній поріг відключення, стоїть 171 В. Що це, реле вже накривається і треба його міняти?
Hotspur
Member

Dremjke: 06.06.2024 23:35Тема злободневная, потому есть вопрос знатокам.
Холодильник Samsung с инверторным компрессором и защитой от заниженного и завышенного напряжений. Есть ли смысл для него релюху ставить?
купи. питання не стільки захисту скільки затримку поставь 5 хвилин. коли включають світло - в мережі чорт зна що. дикі перепади. краще в цей час 3-5 хвилин посидіти без мережі. купляти зубр або дігітоп а не китайську фігню. В мене самого реле Зубр те що в щиток - дуже дуже корисна штука. Бо регулярно ідуть збої в мережі, було і 270 і 315 в розетках якби не реле напруги, особисто бачив 277, сусіди бачили 315. це ще до війни все погано було, а зараз стало гірше

Відправлено через 5 хвилин 36 секунд:
radical: 04.07.2024 16:57 О, якраз випадково побачив цю тему.
Якось звернув увагу, що при вмиканні світла після відключення воно нормально вмикається раза з п'ятого-шостого, блимають індикатори на клавіатурі, а потім тухнуть. Потім вже вмикається нормально, холодильник видає звичайну трель. Це накривається захисне реле чи це його нормальне спрацьовування на просідання напруги у першу мить після вмикання світла?
якщо є ваттметр той що в розетку при включенні уважно подивись яка напруга в мережі

Відправлено через 5 хвилин 5 секунд:
murzik: 22.06.2024 15:30для 1 кімнатної як щитова має виглядати?
8-15 автоматів. 1 двухполюсний загальний ввід. до лічильника. потім лічильник. потім реле напруги БІЛЬШЕ ніж ввідний автомат. ввідний 25А реле 50-60-70А. потім велике УЗО на квартиру. потім автомати на світло і розетки. якщо багатий потім маленькі УЗО на стіралку і бойлер. Шось таке. гора грошей
Dremjke
Member

Hotspur: 09.07.2024 13:14купи. питання не стільки захисту скільки затримку поставь 5 хвилин. коли включають світло - в мережі чорт зна що. дикі перепади. краще в цей час 3-5 хвилин посидіти без мережі. купляти зубр або дігітоп а не китайську фігню. В мене самого реле Зубр те що в щиток - дуже дуже корисна штука.
Дякую за пораду, треба буде зайнятися.
Hotspur
Member

Dremjke: 09.07.2024 16:18Дякую за пораду, треба буде зайнятися.
в мене як почались блекаути 2022 то реле постійно виключає мережу і завжди по перевищенню напруги. це при тому що в мене затримка 5 хвилин на включення. інакше б погоріло все к чорту
Alexsandr
Member

Hotspur: 09.07.2024 17:15
Dremjke: 09.07.2024 16:18Дякую за пораду, треба буде зайнятися.
в мене як почались блекаути 2022 то реле постійно виключає мережу і завжди по перевищенню напруги. це при тому що в мене затримка 5 хвилин на включення. інакше б погоріло все к чорту
Можливо потрібно підняти верхню межу. Мені здається 250-255 вольт по верхньому діапазону ставити потрібною
Hotspur
Member

Alexsandr: 10.07.2024 21:24Мені здається 250-255 вольт по верхньому діапазону ставити потрібною
в мене і так 260 стоїть
daesz
Member

Hotspur: 09.07.2024 13:14 питання не стільки захисту скільки затримку поставь 5 хвилин. коли включають світло - в мережі чорт зна що. дикі перепади. краще в цей час 3-5 хвилин посидіти без мережі.
Я от саме тому й придбав на всі "цінні" прилади в квартирі (ПК/морозилка/холодильник/котел), щоб не згоріли від пускової напруги після подачі е/е.
Xeqtr
Member

Зробили Ви це не по нормальному, вибачте, але це так ;)

Погоджуюсь зі всіма хто писав - поставити нормальне реле у щиток, з заміром напруги, автоматикою, регулюванн'ям верхньої і нижн'ьої межі. Кращого варіанта не придумаєш. Я таких навичок не маю, тому все зробив і купив чудовий електрик з Львівобленерго.

В мене вже 5-й рік все працює, були проблеми декілька років назад, і то вирішились підняттям верхньої межі до 260, були постійні стрибки до 240-255, з тим нічого не зробиш, така напруга в цілому будинку була на той час. Ну як не зробиш, я постійно дзвонив в ЖЕК і обленерго, бо по закону їх можна пінгувати, якщо напруга в щитку вище 242, нижче 198. Деколи щось робили, деколи просто руками розводили і казали, що не можуть нічого вдіяти, бо така вхідна напруга на весь будинок :eek:

Одного разу, за день до нового року, сталась дуже прикра ситуація, напруга в мережі була вище 260, і автоматика постійно спрацьовувала, це було ужасно. Електрик з ЖЕКу приїхав дуже швидко, та й каже то саме, така вхідна напруга на цю лінію у всьому будинку, мені дуже шкода і все таке інше, і потім видає ідейку :gigi: В кожному багатоповерховому будинку іде не одна лінія, а 2. Він провів заміри, на другій лінії чисто як намальовані 220 :gigi: Він пояснив, що таке буває, бо в будинку ніхто не проводив ніякого балансування споживачів, з того моменту як побудували будинок, і за збігом чисто випадковості, на одній лінії постійні перегрузки, прожорливі споживачі, а на другій взагалі все супер і мала загрузка. І це мій випадок, я просто зразу і подумав, та тільки в моєму під'їзді 15 % квартир на той час взагалі були пусті, хто за кордон, хто в село переїхав. А може всі ці люди якраз на цій лінії? Ну і він просто перепідключив всю квартиру на ту другу лінію, з того часу повний спокій. Безмежно вдячний тому дяді. :beer:
Alexsandr
Member

daesz: 10.07.2024 23:15
Hotspur: 09.07.2024 13:14 питання не стільки захисту скільки затримку поставь 5 хвилин. коли включають світло - в мережі чорт зна що. дикі перепади. краще в цей час 3-5 хвилин посидіти без мережі.
Я от саме тому й придбав на всі "цінні" прилади в квартирі (ПК/морозилка/холодильник/котел), щоб не згоріли від пускової напруги після подачі е/е.
Тут від місця залежить. У мене відразу все ок. У знайомого хвилин 20 напруга стрибає.
daesz
Member

Xeqtr: 11.07.2024 08:44 Погоджуюсь зі всіма хто писав - поставити нормальне реле у щиток
Я вже написав вище чому варіант в щиток не розглядав.

Відправлено через 2 хвилини 15 секунд:
Alexsandr: 11.07.2024 09:15
daesz: 10.07.2024 23:15
Тут від місця залежить. У мене відразу все ок. У знайомого хвилин 20 напруга стрибає.
В мене в мережі постійно 240 (маю випрямляч/стабілізатор на котлі з датчиком), але перших 1-3хв після подачі е/е 250.
Hotspur
Member

Xeqtr: 11.07.2024 08:44Погоджуюсь зі всіма хто писав - поставити нормальне реле у щиток, з заміром напруги, автоматикою, регулюванн'ям верхньої і нижн'ьої межі. Кращого варіанта не придумаєш. Я таких навичок не маю, тому все зробив і купив чудовий електрик з Львівобленерго.
повністью згоден але якщо старий щиток і все не сучасне це дорого переробляти . на нинішні ціни це 300-500 доларів тільки автомати реле узе коробка коментори шини кабеля+робота електрика окремо. тому люди в яких не зроблено під європейські норми щиток в квартирі будуть брати реле на розетки
Ответить