Оптика epon/xpon, нюанси.

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Автор
Junior

Доброго дня. В мережевому обладнанні повний 0, а особливо в оптиці. Але виникає необхідність підключити оптику від тріолана.
Тому в мене є пара запитань, які треба уточнити:
1) Погуглив, побачив якісь gpon/epon/xpon. Попитав в підтримці тріолана, кажуть, що у них epon/xpon. Мені потрібен 1 гігабіт, бо тарифи однакові, а роутер дозволяє.
https://www.olx.ua/d/uk/obyavlenie/opt- ... derIndex=2
Такий підійде? Чи є взагалі різниця між різними такими пристроями, якщо і там і там xpon?
2) Мені потрібно залишити цей xpon (доречі, яка правильна назва цього пристрою?) в загальному коридорі в щитовій, що б не довбати стіну. В мене з квартири туди виведені кабелі витої пари, антенний і ще щось, певно телефонний, але третій кабель я ще не дивився, зовні на виту пару схожий. І от питання - як його заживити? Чи можна по не потрібному мені антенному коаксіальному кабелю пустити 12в для нього і чи не буде там сильного падіння напруги? Я навіть точну довжину його не знаю, може 2-3 метри. Бо через той кабель канал нічого не пропхнути, вже колись пробували. До роутера вита пара йде з щитової.
Тобто я ставлю xpon, заживлюю його з квартири, виту пару від роутера, яка зараз на скрутці, обжимаю і в нього. І, теоретично, все має працювати. За відсутності світла я заживлюю їх і інтернет має працювати.
.
Можливо я щось упустив? Буду радий підказкам. Бо з оптикою стикатимусь вперше в житті.
Евгений King
Member

Оператор зв'язку надає ONU термінал, власний не приймуть, таку можливість треба з ними узгоджувати, але враховуючи масу факторів вірогідність, що оператор дозволить використати власний термінал наближається до нуля.
По коаксілу живлення подати можна, але буде падіння напруги, може не запрацювати, або вилізуть проблеми згодом.
Загалом оптичний кабель заводять одразу в квартиру, ставлять термінал біля найближчої розетки в коридорі, а звідти вже тягнуть виту пару до роутера/ПК.
ZachKiev
Junior

Евгений King: 30.06.2024 17:54 Оператор зв'язку надає ONU термінал, власний не приймуть, таку можливість треба з ними узгоджувати, але враховуючи масу факторів вірогідність, що оператор дозволить використати власний термінал наближається до нуля.
Питав в техпідтримці, що мені треба. Цитата:
"Також потрібно додаткове обладнання ОНУ термінал(можна придбати у майстрів, орієнтовна вартість 800 грн)".
Як я зрозумів, я можу і свій під'єднати. Треба буде уточнити, про всяк випадок.
upd. Спитав, пишуть "Доброго вечора. Якщо у Вас є обладнання та воно підходитиме до нашої мережі, Вам не потрібно буде купувати додатково, але детальніше тільки майстер скаже при підключенні".
.
Добре. А для гігабітного інтернета який xpon термінал потрібен? Той підійде?
Avenger80
Member

ZachKiev
Зачем вам это всё? Оператор интернета проведёт оптический кабель в вашу квартиру, поставит своё ONU - точка!!! Других вариантов не будет и это для них самый оптимальный. Почему вы задаётесь такими вопросами - для меня непонятно. Вас это не должно беспокоить от слова совсем. Обычно что-то вот такое ставят - https://elmir.ua/ua/equipment_gpon_gepo ... mcQAvD_BwE . Но это пусть провайдер своё ставит.
ZachKiev
Junior

Avenger80: 30.06.2024 19:01 ZachKiev
Зачем вам это всё? Оператор интернета проведёт оптический кабель в вашу квартиру, поставит своё ONU - точка!!! Других вариантов не будет и это для них самый оптимальный. Почему вы задаётесь такими вопросами - для меня непонятно. Вас это не должно беспокоить от слова совсем.
Бо я не хочу за 800 придбати такий само xpon, як на алі чи олх за 300. :dontknow: Чесно кажучи, зайвих грошей зараз просто немає.
І стіну довбать не можна. Я розумію, що простіше за все приїхать, перфом дірку пробить а далі хоч трава не рости. Але в моїй ситуації краще уникнути цього. Тим більше - вита пара в мене виведена в щитову і гігабіт по ній чудово працює.
Avenger80
Member

ZachKiev
Ну значит на сайте своего провайдера или у техподдержки спросите какие ONU они используют и такой купите. Я так понял, что мой провайдер использует ONU PICOTEL PU-X910, они его на сайте и предлагают за 900грн, хотя он в магазине за 590грн. Я правда не очень сильно знаком со спецификой подключения и оплаты за оптический интернет. Как они дают этот терминал в аренду или как и что потом? Самому интересно. Так оптика это про не гигабит, почему многие так думают, гигабит и на витой паре будет. Оптика - это про блэкаут. :)
P.S. Ну какая это редиска целенаправленно ставит минусы?
ZachKiev
Junior

Avenger80: 30.06.2024 19:13 ZachKiev
Ну значит на сайте своего провайдера или у техподдержки спросите какие ONU они используют и такой купите. Я так понял, что мой провайдер использует ONU PICOTEL PU-X910, они его на сайте и предлагают за 900грн, хотя он в магазине за 590грн. Я правда не очень сильно знаком со спецификой подключения и оплаты за оптический интернет. Как они дают этот терминал в аренду или как и что потом? Самому интересно. Так оптика это про не гигабит, почему многие так думают, гигабит и на витой паре будет. Оптика - это про блэкаут. :)
Так мова і йде про відключення. Так в мене зараз 100 мегабіт по витій, був гігабіт, просто зараз не треба. Але по витій парі при відключенні не працює. Провайдер не хоче заживлювати обладнання. Типу - не подобається? Терпи чи тягни оптику. Можна змінить провайдера, але то таке. Краще вже оптику зроблю. А гігабіт по оптиці цікавить виключно тому, що 100 мегабіт і гігабіт в одну ціну.

Відправлено через 50 секунд:
Може й дійсно простіше в майстра за 800 взяти. Тут не в ціні питання, а в тому, що я не хочу за 800 отримати той же пристрій, що і за 300.
Термінал в оренду не дають. Треба купувати чи мати свій. Варто якось уточнити, який саме термінал продають за 800. Бо в мене таке відчуття, що техпідтримка сама не в курсі.
Bender911
Member

ZachKiev
Якщо купите своє і будуть якісь проблеми з інетом можуть кивати на ваш термінал, до цього варто бути готовим.

Не зрозуміло від якого девайсу ви живлення плануєте давати в ту шафу, де ви зібрались ставити ONU.
lewerlin
Member

Avenger80: 30.06.2024 19:13Я так понял, что мой провайдер использует ONU PICOTEL PU-X910, они его на сайте и предлагают за 900грн, хотя он в магазине за 590грн.
ZachKiev: 30.06.2024 19:09Бо я не хочу за 800 придбати такий само xpon, як на алі чи олх за 300.
З вас провайдер запросто здере цю різницю в 400-600грн, за послугу "налаштування" самокупленої ОНУшки. І ви дасте привід тех. підтримці ввічливо і обґрунтовано вас посилати, раптом що. Тут принциповий момент для прова навіть не в "заробити", а у викиданні двох відділів за межі зони комфорту, відпрацьованих процедур.
S
Member

ZachKiev: 30.06.2024 19:09Бо я не хочу за 800 придбати такий само xpon, як на алі чи олх за 300. :dontknow: Чесно кажучи, зайвих грошей зараз просто немає.
Если дом подключен к Vodafone то у них ONU бесплатно.
Crossbow
Member

контора краде гроші!
ZachKiev
Junior

S: 30.06.2024 22:28
ZachKiev: 30.06.2024 19:09Бо я не хочу за 800 придбати такий само xpon, як на алі чи олх за 300. :dontknow: Чесно кажучи, зайвих грошей зараз просто немає.
Если дом подключен к Vodafone то у них ONU бесплатно.
Оце також цікавий момент. Треба поцікавитись, бо вони багато вигідних пропозицій робили.
Користуєтесь? Як якість послуги?

Відправлено через 3 хвилини 25 секунд:
Bender911: 30.06.2024 21:19 ZachKiev
Якщо купите своє і будуть якісь проблеми з інетом можуть кивати на ваш термінал, до цього варто бути готовим.

Не зрозуміло від якого девайсу ви живлення плануєте давати в ту шафу, де ви зібрались ставити ONU.
Також слушна думка.
Та я вже змирився. 800, так 800 :D
З живленням так, питання ще не вирішив. Хочу спробувати по коаксіальному антенному кабелю. Припаяти роз'єми тато-мама з обох боків і юзать як подовжувач, якщо критичного падіння напруги не буде. Треба завтра спробувати подати 12в і перевірити падіння.
В мене там ще один кабель є. 1 в 1 зовні, що вита пара. Поки не розмотував і не дивився. Можна, певно і через нього спробувати, запаралеливши жили навпіл і припаявши роз'єми.
Ці кабелі були прокладені ще давно, при ремонті. А зараз в той кабель канал нічого нового не протягнути - не йде.
S
Member

ZachKiev: 30.06.2024 23:30Оце також цікавий момент. Треба поцікавитись, бо вони багато вигідних пропозицій робили.
Користуєтесь? Як якість послуги?
Нет просто смотрел их сайт. Они сейчас предлагают 1 месяц и подключение бесплатно, а дальше 250 грн в месяц.
https://www.vodafone.ua/home-internet
Для підключення швидкісного оптичного інтернету необхідно обов’язково встановити абонентський термінал. Vodafone забезпечує цим обладнанням своїх клієнтів без будь-якої додаткової плати.
Отправлено спустя 1 минуту 17 секунд:
Crossbow: 30.06.2024 23:06 контора краде гроші!
На мобильном пока не замечал если и воруют то немного. Лет 10 назад подключали услуги левые типа мелодий на звонке и прочей лабуды но об этом смска приходила и я их сразу отключал. А интернет так и подавно там чистую абонку платить.
Евгений King
Member

ZachKiev: 30.06.2024 19:09
Avenger80: 30.06.2024 19:01 ZachKiev
Зачем вам это всё? Оператор интернета проведёт оптический кабель в вашу квартиру, поставит своё ONU - точка!!! Других вариантов не будет и это для них самый оптимальный. Почему вы задаётесь такими вопросами - для меня непонятно. Вас это не должно беспокоить от слова совсем.
Бо я не хочу за 800 придбати такий само xpon, як на алі чи олх за 300. :dontknow: Чесно кажучи, зайвих грошей зараз просто немає.
І стіну довбать не можна. Я розумію, що простіше за все приїхать, перфом дірку пробить а далі хоч трава не рости. Але в моїй ситуації краще уникнути цього. Тим більше - вита пара в мене виведена в щитову і гігабіт по ній чудово працює.
Скупий придбає 2-3 термінали, бо 1й не підійшов, другий лагає, а третій наче працює але як лайно
Купуйте у них, вони ж його і поміняють потім в разі проблем
Купивши самі - відповідальність за девайс на вас
Якщо девайс виявиться не сумісним, заплатите і ті 400-500грн що витратили на нього, ще й 800 монтажникам віддасте
Там є вендор локи, не будь яка ONU може працювати, плюс там є класифікація, є різні ONU з різною потужністю передатчика. Плюс в них багатио браку, часто б.в. як нове продають і т.д. Але ви купуйте, не переймайтесь, все буде добре, у Вас же є зайві гроші )
ZachKiev
Junior

Та я вже зрозумів, що простіше взяти за 800 і все. :D

Відправлено через 18 хвилин 15 секунд:
S: 30.06.2024 23:43 На мобильном пока не замечал если и воруют то немного. Лет 10 назад подключали услуги левые типа мелодий на звонке и прочей лабуды но об этом смска приходила и я их сразу отключал. А интернет так и подавно там чистую абонку платить.
Колись років 10+ тому був дещо дотичний до тоді ще МТС і їх тарифів. Гроші ніколи не "крались". Тобто не буває ситуації, коли гроші є, а тут бац - і щезли з кінцями. Але були (на мою думку дещо шахрайські) штуки, коли, наприклад, на екрані телефона з'являлось повідомлення і натиснувши "ок" ти підключав собі якусь підписку. Таке дійсно було. МТС Клік, здається, називалось. То треба було зразу відключать. За кілька років пару раз бачив дійсно помилкові списання, через якісь баги. Там все завжди вирішувалось на користь клієнта. Бували "зальоти" у контрактників з інтернетом в роумінгу. От там були нереальні суми. Бо воно рахувало в борг десь по 120 грн за мб.
Звичайні припейд абоненти, переважно, взагалі безкоштовно чи майже безкоштовно користувались зв'язком. Насправді, мтс це дотував, виключно для розширення абонентської бази. Були тарифи, де безкоштовно на мтс, 27 копійок на все решту, без ніяких абонплат. Це десь 12 рік +-. І халява десь до 14 була, потім почали вводити абонплату і люди такі - а шо? За телефон тепер платить треба? Обнагліли! Я піду на київстар!!!!!11111 :lol:
S
Member

ZachKiev: 01.07.2024 00:42Колись років 10+ тому був дещо дотичний до тоді ще МТС
99.9% времени плачу тупо абонплату, очень редко когда за пакет выхожу.

Отправлено спустя 1 минуту 47 секунд:
Вот чего сейчас на рынке не хватает так это дешевых низкоскоростных тарифов типа 20 мбит/с. Самое дешевое нашел у Нашнет 50 мбит/с за 169 грн в мес, а остальное акции сплошные.
ZachKiev
Junior

Сьогодні нарешті дійшли руки до того коаксіального кабелю. Шикарний кабель! Я взагалі ті кабелі останній раз в дитинстві ще совкові бачив. А тут мідна багатожильна обмотка, під нею екран з мідної фольги. Дебела мідна жила всередині. Шикардос. Подав з лабораторника 12в. Падіння немає, от прям взагалі. На вході по мультиметру 12.02-12.04, на виході в щитовій 12.02. Супер.

Відправлено через 49 хвилин 26 секунд:
Замовив підключення Водафон. Завчасно спитав, чи зможуть мені оптику вивести в щитову. Кажуть - так. Едине, що черга 2-3 тижні.
Подивимось. Поки, наче, все складається.
ZachKiev
Junior

Всім дякую!
Позавчора підключився до водафону.
Хлопці, які приїхали тягнути оптику, це просто щось! Я в захваті! Я давно такого не бачив. Активні, комунікабельні, позитивні. Все зробили в ідеалі. Протягнули гарно, в квартиру по кабельканалу оптику не вдалось проштовхнути (як в свій час і виту пару від тріолану) тому зробили так, як я і планував - встановили в коридорі термінал, від нього до моєї витої пари скрутка. Все безкоштовно ще й місяць інтернету в подарунок. Все працює, все чудово. Швидкість на висоті. Коло роутера було 863 мегабіти завантаження і 411 віддача.
Зараз світла немає, інтернет працює.
І, головне - нарешті тріолан лососне тунця. З своїм хамським сервісом, пофігізмом на абонентів, відсутністю будь яких лояльностей і небажанням розвиватись (заживлювати обладнання і пропонувати акції на підключення оптики). Хотів від них піти ще взимку 22-23, бо на зауваження щодо їх відношення до клієнтів отримав бан, і вони відмовились заживлювать обладнання, а "нашнет" це зробив. Замовив підключення нашнету, але там хлопці виявились лінивими і не захотіли тягнути виту пару в щиток.
Ekz0rcyst
Member

ZachKiev
Тріолан не заводять PON в квартиру? Якщо така послуга є, тоді ваш коментар не має сенсу.
ZachKiev
Junior

Заводить. Але за гроші, 800 грн за термінал хочуть. Водафон дає безкоштовно і місяць інтернету бонусом.
Ответить