bookkeeper86: ↑
09.01.2024 23:54
Вітаю, шановне панство.
Вирішив тут покопатись у старому залізі. Та потребую Вашої допомоги.
Материнка Asus P5BSE
Проц Xeon 5450
Оперативка 4*2GB 800MHz DDR2
БЖ Chieftec I-Arena 500W
Що б я не робив, ця шайтан-машина не стартує при частоті шини вище 310.
Множник FSB:DRAM тут може бути 1:1, 4:5, 2:3. Зміна цього параметра ніяк на здатність переварити більшу частоту шини не вплинула. Виходить, у частоту оперативки не упираюсь.
Зміна частоти PCI-Ex теж ні на що не вплинула.
Зміна множника процесора - теж глухо.
Енергозбереження вимкнув. БП з великим запасом.
Чи правильно я розумію, що я уперся у частоту шини, і ця плата не може переварити ефективну частоту більшу за 310*4=1240?
При множнику процесора 9, я отримую частоту процесора лише 2790. Навіть менше за сток. Що дуже прикро.
У зв'язку з цим у мене виникло ще 2 питання:
1. Це відношення ефективної частоти системної шини до її номінальної частоти, яке у мойому випадку дорівнює 4, звідки береться? Це якась константи для певного сокета/чипсета? Чи це залежить від кількості ядер/потоків у процесора?
2. Як тоді на 775 сокеті розганяють цей процесор до 4+ Ггц, якщо у нього множник максимум 9? Виходить, що є мамки, які здатні взяти 1800+Мгц по шині? Чи там якась інша залежність?
Сильно не бийте за, можливо, дурні питання, та дуже прошу допомогти мені розібратись у них. Бо я лише старий бухгалтер, який вирішив позайматись трохи некромантією, але виходить поки лише некрофілія))))