АКБ 60а + ИБП = ?

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Автор
Member

Alexsandr: 07.04.2024 20:15 ИБП успешно заряжает большие аккумуляторы. проверено, внешняя зарядка после ИБП пишет мол заряжено через несколько минут работы. Долго заряжает, но заряжает.
ИБП не дозаряжает автомобильный. банально он доводит до 14в. и падает на 13.3-13.5. если разрядить процентов на 30 такой акб раз в месяц, и потом долго висит на подзаряде, есть вероятность что он восстановится. но если циклы 1-2 раза в неделю. то рано или поздно будет идти сульфатация. и с каждым таким циклом емкость будет падать. То что автоматическая говорит что заряжен. он тупая просто видит преемлемое напряжение. если это гибриный акб. там легче. если кальций кальций, то ситуация усложняется. работать оно будет, вопрос сколько, иногда нужно и выравнивающй обслуживающий заряд делать. а это 14.6 вольта хотябы на часа-два.

Отправлено спустя 1 минуту 49 секунд:
adsdsome: 07.04.2024 22:34 Ребят, у меня по ходу не ИБП а инвертор будет, это ж разные вещи? :gigi: houli 800w - вот такой
а толку с него? кто будет перебрасывать на сеть? и обратно? кто будет автоматически заряжать?. это будет просто геморой. вставить туда, потом туда, потом зарядить. потом отключить и т.д.

Отправлено спустя 2 минуты 2 секунды:
GreenMile: 07.04.2024 23:13
Alexsandr: 07.04.2024 22:57
Похоже уже готовая https://rozetka.com.ua/ua/merlion-yt22198/p357382548/ Но там до 20А пишут только, для ленивых и для офиса или два в параллель :)
То фігня, до того ж це форм-фактор більший. А збірка на чотирьох 33140 поміщається замість стандартного 7-9 А*г свинцю всередину ДБЖ.
враховуйте, що всередені дбж помітно жаркувато, навіть коли він стоіть байпасом. і літій за це точно не подякує.

Отправлено спустя 2 минуты 45 секунд:
Взагалі одразу брати норм гібріднік, 12-24в. який розрахований пахати 24/7, який має різні налаштування, та алгоритми правильних зарядок різних АКБ. не так він вже дорого коштує, щоб манатися зі звичайними ДБЖ для резерву. ДБЖ, це чисто підстраховка для важливої роботи, пропало світло, зберіг проекти чи роботу, і потушив комп. циклічні відключення ДБЖ ніколи не витягне, банально по швидкості заряду.
GreenMile
Member

Timedemo: 08.04.2024 08:07 враховуйте, що всередені дбж помітно жаркувато, навіть коли він стоіть байпасом. і літій за це точно не подякує.
Все враховано, у lifepo4 робоча температура до 60 градусів, навпаки, чим вона більша, тим він може більший струм заряду приймати. А от низьких він не любить.
спойлер
Screenshot 2024-04-08 092022.png
AntonyKandaurov
Member

Вже давно розжували що автомобільний акум не годиться для дбж бо він просто, тупо, швидко здохне. Тим паче що за останні роки якісь дуже впала і новий акум через 2-3 роки йде на смітник ( прийомку) бо він вже не тримає заряд.
Timedemo
Member

AntonyKandaurov: 08.04.2024 14:32 Вже давно розжували що автомобільний акум не годиться для дбж бо він просто, тупо, швидко здохне. Тим паче що за останні роки якісь дуже впала і новий акум через 2-3 роки йде на смітник ( прийомку) бо він вже не тримає заряд.
півтора року працювали в сонячкі 2 автомобільних 190ач. балансири, правильний заряд, багато не розряджати, і треба брати гібрідні. зараз стан практично як нові.
adsdsome
Member

Timedemo: 08.04.2024 08:07
Alexsandr: 07.04.2024 20:15 ИБП успешно заряжает большие аккумуляторы. проверено, внешняя зарядка после ИБП пишет мол заряжено через несколько минут работы. Долго заряжает, но заряжает.
ИБП не дозаряжает автомобильный. банально он доводит до 14в. и падает на 13.3-13.5. если разрядить процентов на 30 такой акб раз в месяц, и потом долго висит на подзаряде, есть вероятность что он восстановится. но если циклы 1-2 раза в неделю. то рано или поздно будет идти сульфатация. и с каждым таким циклом емкость будет падать. То что автоматическая говорит что заряжен. он тупая просто видит преемлемое напряжение. если это гибриный акб. там легче. если кальций кальций, то ситуация усложняется. работать оно будет, вопрос сколько, иногда нужно и выравнивающй обслуживающий заряд делать. а это 14.6 вольта хотябы на часа-два.

Отправлено спустя 1 минуту 49 секунд:
adsdsome: 07.04.2024 22:34 Ребят, у меня по ходу не ИБП а инвертор будет, это ж разные вещи? :gigi: houli 800w - вот такой
а толку с него? кто будет перебрасывать на сеть? и обратно? кто будет автоматически заряжать?. это будет просто геморой. вставить туда, потом туда, потом зарядить. потом отключить и т.д.

Отправлено спустя 2 минуты 2 секунды:
GreenMile: 07.04.2024 23:13 То фігня, до того ж це форм-фактор більший. А збірка на чотирьох 33140 поміщається замість стандартного 7-9 А*г свинцю всередину ДБЖ.
враховуйте, що всередені дбж помітно жаркувато, навіть коли він стоіть байпасом. і літій за це точно не подякує.

Отправлено спустя 2 минуты 45 секунд:
Взагалі одразу брати норм гібріднік, 12-24в. який розрахований пахати 24/7, який має різні налаштування, та алгоритми правильних зарядок різних АКБ. не так він вже дорого коштує, щоб манатися зі звичайними ДБЖ для резерву. ДБЖ, це чисто підстраховка для важливої роботи, пропало світло, зберіг проекти чи роботу, і потушив комп. циклічні відключення ДБЖ ніколи не витягне, банально по швидкості заряду.
Хотел узнать
Я
Я
Я
Alexsandr
Member

Timedemo: 08.04.2024 08:07 ИБП не дозаряжает автомобильный. банально он доводит до 14в. и падает на 13.3-13.5. если разрядить процентов на 30 такой акб раз в месяц, и потом долго висит на подзаряде, есть вероятность что он восстановится. но если циклы 1-2 раза в неделю. то рано или поздно будет идти сульфатация. и с каждым таким циклом емкость будет падать. То что автоматическая говорит что заряжен. он тупая просто видит преемлемое напряжение.
В машине 13,8 вольт зарядка, ИБП дает схожее напряжение. Крайне редко из машины достают акум для подзарядки.
Timedemo: 08.04.2024 08:07если это гибриный акб. там легче. если кальций кальций, то ситуация усложняется. работать оно будет, вопрос сколько, иногда нужно и выравнивающй обслуживающий заряд делать. а это 14.6 вольта хотябы на часа-два.
Увы, в машине этого всего тоже нет. Но даже в жигулях кальциевый служит несколько лет, хотя он более требовательный к обслуживанию.
GreenMile
Member

adsdsome: 08.04.2024 20:05Хотел узнать
Я
Я
Я
Особливої різниці не буде, окрім того, у ВЧ-інвертора меньше власне споживання і він дає на виході чисту синусоїду якщо вірити інтернету. ДБЖ це теж інвертор, тільки НЧ.
Якщо ви плануєте довго працювати на ПК від акума, то 60-ка стартерна поганий варіант.
Timedemo
Member

Alexsandr: 08.04.2024 21:31
Timedemo: 08.04.2024 08:07 ИБП не дозаряжает автомобильный. банально он доводит до 14в. и падает на 13.3-13.5. если разрядить процентов на 30 такой акб раз в месяц, и потом долго висит на подзаряде, есть вероятность что он восстановится. но если циклы 1-2 раза в неделю. то рано или поздно будет идти сульфатация. и с каждым таким циклом емкость будет падать. То что автоматическая говорит что заряжен. он тупая просто видит преемлемое напряжение.
В машине 13,8 вольт зарядка, ИБП дает схожее напряжение. Крайне редко из машины достают акум для подзарядки.
Timedemo: 08.04.2024 08:07если это гибриный акб. там легче. если кальций кальций, то ситуация усложняется. работать оно будет, вопрос сколько, иногда нужно и выравнивающй обслуживающий заряд делать. а это 14.6 вольта хотябы на часа-два.
Увы, в машине этого всего тоже нет. Но даже в жигулях кальциевый служит несколько лет, хотя он более требовательный к обслуживанию.
В машине 13,8в, нужно ремонтировать машину. ниже 14.2 не бывает ни при каких обстоятельствах.
увы, но в машинах современных, это есть. и 14.6в. на саса акуме не редкость и регулярно и стабильно присутсвует. во всяком случае на моем авто точно.
GreenMile
Member

Alexsandr: 08.04.2024 21:31 В машине 13,8 вольт зарядка, ИБП дает схожее напряжение. Крайне редко из машины достают акум для подзарядки.
Не зовсім, від 13,8 до 14,7В, менше значення (13,8В) на ХХ влітку може бути на зарядженому АКБ без споживачів, під навантаженням напруга виросте одразу (ось відосик як веде себе генератор на ХХ під навантаженням). Але так, прикол в тому що АКБ на автомобілі ніколи не заряджається до 100%, але його в такому режимі вистачає на 3-4 роки, якщо регулярно їздити, бо для пуску справного двигуна потрібно близько 0,4А*г ємності (власне тому кишенькові джамп-стартери пускають двигуни). Я свої акуми регулярно заряджаю зарядним і роблю їм КТЦ, останні два (на двох машинах) прожили 10 і 11 років відповідно. А ті, хто не обслуговують - зазвичай міняють кожні 2-3 роки.
Але це все лірика насправді.
Crong
Member

GreenMile: 08.04.2024 22:16Я свої акуми регулярно заряджаю зарядним і роблю їм КТЦ, останні два (на двох машинах) прожили 10 і 11 років відповідно. А ті, хто не обслуговують - зазвичай міняють кожні 2-3 роки.
А я 8 років назад як поставив на скутер новий AGM акумулятор, так його ні разу не знімав і не обслуговував. За весь час розряджав тільки два раза, бо довго крутив стартером, але потім кікстартером запустив двигун і поїхав кататись щоб зарядився акумулятор. Двигун завжди запускаю тільки електростартером, кікстартер то аварійний варіант.
Декілька днів назад викотив з холодного гаража після трьох місячного простоя, трохи стартером покрутив, і поїхав. А все тому що немає струму витоку, і справно працює зарядка яка дає на холостых 14,35в, а на максимальних обертах 14,74в.

Акумулятори помирають у кого перезаряд, і він кипить, або часто розряджають з хронічним недозарядом, і він сульфатується.
GreenMile
Member

Crong
АГМ і стартерний заливний акуми - це зовсім різні речі. Мова то як раз про сучасні авто, а не жигулі 50-річні, де масу виключив і все ок, і не про скутер, де той акум без споживання знаходиться. В авто одна тільки сигналка за добу може вижирати до 0,5-1А*г (20-30мА в режимі охорони), а ще є власна електроніка, мультимедіа, тому це трохи непорівнювані речі :) Стартерні вмирають саме від хронічного недозаряду в авто (перезаряд - то несправність, її не берем до уваги), це власне те, що я намагався сказати і наочно продемонстрував тестом вище, дуже сумніваюсь, що хтось неперервно по 15-30 годин за кремом знаходиться щоб той акум регулярно заряжався до повної :)
Crong
Member

GreenMile
На скутери теж ставлять сигналізації які розряджають акумулятор за 1-2 тижня простою. А якщо ще є проблеми з запуском двигуна, і кожного разу довго крутять стартером, а їдуть 10-15 хв. То в таких умовах, і на скутері будь-якого акумулятора вистачає приблизно на рік.
Timedemo
Member

Crong: 08.04.2024 23:35
GreenMile: 08.04.2024 22:16Я свої акуми регулярно заряджаю зарядним і роблю їм КТЦ, останні два (на двох машинах) прожили 10 і 11 років відповідно. А ті, хто не обслуговують - зазвичай міняють кожні 2-3 роки.
А я 8 років назад як поставив на скутер новий AGM акумулятор, так його ні разу не знімав і не обслуговував. За весь час розряджав тільки два раза, бо довго крутив стартером, але потім кікстартером запустив двигун і поїхав кататись щоб зарядився акумулятор. Двигун завжди запускаю тільки електростартером, кікстартер то аварійний варіант.
Декілька днів назад викотив з холодного гаража після трьох місячного простоя, трохи стартером покрутив, і поїхав. А все тому що немає струму витоку, і справно працює зарядка яка дає на холостых 14,35в, а на максимальних обертах 14,74в.

Акумулятори помирають у кого перезаряд, і він кипить, або часто розряджають з хронічним недозарядом, і він сульфатується.
так АГМ акуми і на авто по 10 років працюють зі стар-стоп системами. АГМ і звичайний наливний, мають кардинально різні експлуатаційні характеристики.
adsdsome
Member

GreenMile: 08.04.2024 22:02
adsdsome: 08.04.2024 20:05Хотел узнать
Я
Я
Я
Особливої різниці не буде, окрім того, у ВЧ-інвертора меньше власне споживання і він дає на виході чисту синусоїду якщо вірити інтернету. ДБЖ це теж інвертор, тільки НЧ.
Якщо ви плануєте довго працювати на ПК від акума, то 60-ка стартерна поганий варіант.
та был бы у меня вариант другой - я может и попробовал бы )
GreenMile
Member

adsdsome: 09.04.2024 15:51
GreenMile: 08.04.2024 22:02 Особливої різниці не буде, окрім того, у ВЧ-інвертора меньше власне споживання і він дає на виході чисту синусоїду якщо вірити інтернету. ДБЖ це теж інвертор, тільки НЧ.
та был бы у меня вариант другой - я может и попробовал бы )
Ну, варіанти є завжди :) Можна працювати на ноуті, можна купити Б/В акуми ліфепо, тут навіть в темі пропонували, можна переосмислити підхід і відмовитися від подвійного перетворення та придбати Pico-PSU ват на 300, він на вхід приймає 12В, на вихід дає всі необхідні для ПК напруги, інвертор 220В не потрібен, немає втрат на перетворенні і так далі.
Ответить