Разгон памяти

Обсуждение оперативной памяти
Ответить
Автор
Member

Евгений King: 11.01.2024 19:15
GreenMile: 11.01.2024 18:57 TM5 то ні про що, то лише первинний швидкий тест - завалится, чи ні. Стабільність пам'яті перевіряється мемтест86 хоча б з 4-5 проходів повних (в СЦ на ніч колись залишали крутитись якщо біли підозри об'єктивні), якщо проходить без помилок, тоді y-cruncher-ом поліруєте і тільки після цього можна сказати, що память в цілому стабільна.
Якось і смішно і сумно...
мемтест86 шляпа трошки, по перше 32Гб тестувати там це точно на ніч, по друге той же профіль 1usmus_v3 більш показовий за мемтест86, ганяв я вже це Г, за ніч жодної помилки, запустив TM5 і на 20й хвилині посипалось щастя.
y-cruncher теж трохи не те пальто, фактично той самий Cinebench R23, я звісно спробую, проте у мене є сумніви )
Я описав свій сценарій, мені не треба 24/7/365 стабільність, аби така була потреба, система стояла би в стокових значеннях і була б взагалі класу Workstation. Мене цікавить виключно стабільність в іграх )
Ви можете вважати як хочете, але мемтест86 то те, що приймається в СЦ як доказ дефектної пам'яті, на відміну від всяких ТМ5. Ніяких ночей не потрібно, 64 Гб один прохід займає десь 1,5-2 години, 32Гб в половину менше і я не просто так написав, що мінімум 4-5 проходів підряд треба крутити. Тут скоріше питання, що ви там перевірите за один прохід ТМ5 при тому, що частина пам'яті у вас зайнята системними процесами.
Ви спочатку питаєте як тестувати пам'ять, а потім намагаєтесь довести, що С23 це те саме, що і кранчер :dontknow: Ну ок, робіть як знаєте, люди в гілці про розгін пам'ять мабуть від нічого робити перевіряють саме кранчером.
Евгений King
Member

a_z_z_y: 11.01.2024 19:19 Евгений King
RCD дуже залежить від температури. Тобто якщо ви обдуваете оперативку, то більш низькі значення будуть стабільними.
Якщо ж гріти до 80С і для вас це ок, то будете ловити помилки і доведеться збільшувати таймінг.
ТМ5 дуже сильно гріє оперативу як ніяка інша задача, тому без обдуву я б її не ганяв взагалі.
Профілі 1usmus_v3 та anta777 відрізняються по часу виконання та довжині одного циклу.
Початок другого циклу у anta777 може бути наприклад на 30+ хв і там якраз йде тест особливо чутливий до температури.
А 1usmus_v3 може вже скінчитися до того моменту, якщо дефолтні 3 цикли ганяти :gigi: Поставте у конфігу там 7 чи 11 циклів - теж довго йти буде.

Дуже гарно тестує стабільність оперативки Y-Cruncher. На АМД виявляє помилки раніше ніж тм5.
Для 32гб оперативи актуально 2.5b запускати, щоь займало більшу частину.
Качати можна з оффсайту, або як частину бенчмарк-утіліти BenchMate з зручним інтерфейсом.
:beer:
Щось таке я і нарив, теж на температури грішив.
Дякую, загалом ситуація зрозуміла, хмм, може карлсона на СВО CPU розвернути на обдув, теоретично це повністю вирішить всі питання охолодження.

Відправлено через 2 хвилини 21 секунду:
GreenMile: 11.01.2024 19:24
Евгений King: 11.01.2024 19:15

Якось і смішно і сумно...
мемтест86 шляпа трошки, по перше 32Гб тестувати там це точно на ніч, по друге той же профіль 1usmus_v3 більш показовий за мемтест86, ганяв я вже це Г, за ніч жодної помилки, запустив TM5 і на 20й хвилині посипалось щастя.
y-cruncher теж трохи не те пальто, фактично той самий Cinebench R23, я звісно спробую, проте у мене є сумніви )
Я описав свій сценарій, мені не треба 24/7/365 стабільність, аби така була потреба, система стояла би в стокових значеннях і була б взагалі класу Workstation. Мене цікавить виключно стабільність в іграх )
Ви можете вважати як хочете, але мемтест86 то те, що приймається в СЦ як доказ дефектної пам'яті, на відміну від всяких ТМ5. Ніяких ночей не потрібно, 64 Гб один прохід займає десь 1,5-2 години, 32Гб в половину менше і я не просто так написав, що мінімум 4-5 проходів підряд треба крутити. Тут скоріше питання, що ви там перевірите за один прохід ТМ5 при тому, що частина пам'яті у вас зайнята системними процесами.
Ви спочатку питаєте як тестувати пам'ять, а потім намагаєтесь довести, що С23 це те саме, що і кранчер :dontknow: Ну ок, робіть як знаєте, люди в гілці про розгін пам'ять мабуть від нічого робити перевіряють саме кранчером.
Дякую, але як зазначили люди вище і згідно моїх спостережень мемтест86 мені нічого не скаже, у мене перегріваються модулі, судячи з усього. Так і не зрозумів при чому тут СЦ, СЦ вже займаються оверлоком системи?
GreenMile
Member

Евгений King: 11.01.2024 19:28 Дякую, але як зазначили люди вище і згідно моїх спостережень мемтест86 мені нічого не скаже, у мене перегріваються модулі, судячи з усього. Так і не зрозумів при чому тут СЦ, СЦ вже займаються оверлоком системи?
Один цикл мемтест86 включає купу різних паттернів, в тому числі, і такі які добре розігрівають пам'ять, просто ви мабуть не дочекались і одного повного циклу. Я обидва профільні тазіки крутив ТМ5, мемстест86 і кранчер, так ось на інтелі на 7600 ТМ5 гарно рапортував, що проблем немає, при тому що мемтест86 на другому-третьому циклі вивалював 3-5 помилок (це з вентилятором на пам'яті), кранчер рандомно, міг пройти, міг не пройти. Я розумію, що вам хочеться за 30 сек все виявити, але воно трохи складніше. В вашому випадку може і так, має місце перегрів, але це не обов'язково перегрів є причиню.
ROG__84
Member

Евгений King: 11.01.2024 18:38 Вітаю!

Хто як тестує стабільність, цікавить повна стабільність:
MemTest86 V10, MemTest5 anta777-extreme, y-cruncher, и можно еще occt -память/проц т.к нередко после разгона памяти ловит ошибки.
А вообще запускай игрули warzone или Battlefield 2042 они так норм память нагружают,если вылетов нет все ОК!
p.s. Лично у меня все проходит, кроме кранчара он на свое усмотрение тестит, бывает 2-3 часа норм, спустя время может показать ошибку :insane:
motor4ik
Junior

Вітаю! Цікавлять думки експертів по роботі памяті.
Пам'ять: Kingston DDR4 32GB (2x16GB) 3600Mhz FURY Renegade Black (KF436C16RB12K2/32)
Виставив таймінки як в Драм калькулятор для 3600, вроді працює стабільно.
Скрін з thaiphoon burner
https://prnt.sc/mkS0HPYG1w4d

Скрін з АIDA 3600:
https://prnt.sc/PIJBSos0hFmn
Cкрін ZenTimings:
https://prnt.sc/85WuSVuqNMDp

Скрін з АIDA 3733:
https://prnt.sc/BhhVyvknIMfJ

Скрін з таймінгами, ось, тому що не робив із ZenTimings:
https://prnt.sc/lKAcA8MYVl11

А от 3733 вже взяти не хоче, точніше бере, але сипи помилки. Напругу памяті піднімав до 1.42 не домагає. Може хто дасть якусь пораду.
Чи варто гратись заради лишніх пару гігів швидкості, та 1-2 нс latency?
a_z_z_y
Member

motor4ik: 19.01.2024 18:49Вітаю! Цікавлять думки експертів по роботі памяті.
Пам'ять: Kingston DDR4 32GB (2x16GB) 3600Mhz FURY Renegade Black (KF436C16RB12K2/32)
Виставив таймінки як в Драм калькулятор для 3600, вроді працює стабільно.
спойлер
Скрін з thaiphoon burner
https://prnt.sc/mkS0HPYG1w4d

Скрін з АIDA 3600:
https://prnt.sc/PIJBSos0hFmn
Cкрін ZenTimings:
https://prnt.sc/85WuSVuqNMDp

Скрін з АIDA 3733:
https://prnt.sc/BhhVyvknIMfJ

Скрін з таймінгами, ось, тому що не робив із ZenTimings:
https://prnt.sc/lKAcA8MYVl11
А от 3733 вже взяти не хоче, точніше бере, але сипи помилки. Напругу памяті піднімав до 1.42 не домагає. Може хто дасть якусь пораду.
Чи варто гратись заради лишніх пару гігів швидкості, та 1-2 нс latency?
Зверніть увагу на SCL блок. Він у вас 4/4 а по калькулятору вже 5/5 треба ставити.
Також рекомендую поставити у калькуляторі 3800мгц частоту і від тих таймінгів відштовхуватися.
Я б ше до RFC докинув пунктів 20. Як стабілізуете частоту - потім окремо дожати можна.
Ще проблеми на високій частоті з'являються через неоптимальні ProcODT чи CAD_BUS. Спробуйте значення з калькулятора...
А ви взагалі для 3733 таймінги міняете чи використовуєте ті що для 3600мгц вводили? :insane:
motor4ik
Junior

a_z_z_y
Для 3733 звісно міняю, ставлю все як в калькуляторі. Дуже дякую,завтра спробую ваші рекомендації.
motor4ik
Junior

Перепробував все і я так поняв пам'ять більше не витягує, 3666, 3733 і 3800 майже відразу помилки. Нічого не допомагає.
ProcODT чи CAD_BUS виставляв всі варіанти які пропонує калькулятор нічого не допомогло. Вольтаж підіймав на озу Макс до 1.42 теж нічого не дало.

Які можна спробувати таймінги на 3600 ще ужати, чи то не має смислу? І доречі Latency 65-66 то нормально?
SVVAT
Member

Хлопці пам'ять G.skill Trident Z5 RGB 6000 36-36-36-98.
Не відображається в аіді64,та cpuz бачить,але не всі параметри,типи чіпів не пише.чкстоту вказує як 4800..хоча в біосі з ввімкнутим хмп все як слід..частота 6000.
У чому прикол?
AndP
Member

Специалисты оверклокеры :super: вопрос на засыпку. В БИОСЕ, просто добавляю частоту на память /6200/, остальные параметры, пока не трогаю. При перезагрузке - синька. Она другие параметры в авто, не загрузится? Плашки G.Skill 64 GB (2x32GB) DDR5 6000 MHz Ripjaws S5. CL32-38-38-96Робоча напруга: 1,4 B
a_z_z_y
Member

AndP
"Інші параметри" - то таймінги та налаштування плати по ЕХРО?
Вангую у вас вольтаж на SoC завеликий що не дає стартувати з правильними дільниками для fclk+uclk.
Якщо у вас зараз 1.3в, то ручками поставьте 1.25 а то і 1.2в

ПС: Ще б біос оновити на актуальний. І детальнішге писати проблему, а то у вас 2 комплекти мамка+проц в профілі. Скріншот ZenTimings для працюючих 6000мгц.
AndP
Member

a_z_z_y: 04.02.2024 15:18 AndP
"Інші параметри" - то таймінги та налаштування плати по ЕХРО?
нет. ХМР - дизейбл.

Відправлено через 1 хвилину 4 секунди:
a_z_z_y: 04.02.2024 15:18

ПС: Ще б біос оновити на актуальний. І детальнішге писати проблему, а то у вас 2 комплекти мамка+проц в профілі. Скріншот ZenTimings для працюючих 6000мгц.
не крайний, но свежий. Обновлял перед Новым годом.

Відправлено через 4 хвилини 16 секунд:
скрин
спойлер
ZenTimings_VwBY7BpxLF.png
a_z_z_y
Member

AndP
SoC voltage=1.2v і пробуйте 6200 ставити.
AndP
Member

a_z_z_y: 04.02.2024 15:45 AndP
при этом ХМР в отключенном состоянии или?
a_z_z_y
Member

AndP
Якщо ви вимкнете ХМР у вас стане 4800мгц з відповідними таймінгами
AndP
Member

a_z_z_y: 04.02.2024 15:45 AndP
Не могу SoC Voltage найти, как повилазило.
VDDP Voltag это не оно?

Відправлено через 17 хвилин 19 секунд:
вот что нахожу
спойлер
20240204_195438.jpg
l-m
Member

AndP
другий пункт - "VCORE SOC"
AndP
Member

l-m
спаситель :beer:

что-то получилось :rolleyes:
спойлер
aida64_hxRd9jraZT.png
спойлер
cpuz_i3yavhSuEz.png
спойлер
ZenTimings_g7k2ijKDUs.png
Відправлено через 13 хвилин 48 секунд:
я так и не нашел информацию по чипам или ну её искать? Буду теперь искать алгоритмы установки задержек. Только для чего, не понятно. Для А или М-дай.

Відправлено через 55 секунд:
a_z_z_y
l-m

спасибо, помогли.
a_z_z_y
Member

AndP
FCLK=2066 для синхрону поставьте.

Відправлено через 51 секунду:
Взагалі можна іі 2100, 2133 і т.д. ставити поки є стабільність. 2200 практичний потолок.
AndP
Member

a_z_z_y
Ага, как раз еду и думаю, за те 2000.

Надо учить мат.часть. :)

Відправлено через 7 хвилин :
Так же хочется понять, где грань и есть ли целесообразность в разгоне. Буду тестить.
Пока усвоил: чем ниже тайминги, тем быстрее работает память. Чем выше частота ОЗУ, тем выше будут и тайминги.
Так же не совсем понятно, почему в заводской ХМР, напряжение 1.4, нахиба? Если она на меньшем нормально работает.

Відправлено через 3 години 9 хвилин 34 секунди:
20 минут в ООСТ - ошибок нет.
Возник вопрос, до какоц температуры, можно не обращать на неё внимание? Планки прогрелись до 57 и 53,3 *С. Гугл как-то не уверенно "говорит, что норм рабочая Т до 85С. (как по мне, это до фигище). Нормальная 60-70.
Ответить