Выбор роутера

Локальные сети и Интернет
Ответить
Автор
Member

artko: 25.12.2023 10:32 як ви збирались побачити налаштування smb у квіксет - незрозуміло.
как у всех наверное 99 % роутерах для дома которые оборудованы USB 3.0 портом

Отправлено спустя 3 минуты 31 секунду:
только не говорите что ax3 не позиционируется как домашний роутер с усб портом для передачи данных
спойлер
Screenshot 2023-12-25 at 10-42-16 MikroTik.png
artko
Member

Avenger80
ну ось особисто я замінив wi-fi мікрота на openwrt.
чому - на моєму зоопарку саморобних приладів (усілякі esp8266, esp32, bk7231 та інші) мікрот периодично на деякий час давав відмову в підключенні таких приладив. чому? не знаю, в мене знань не вистачило розібратись що саме і де невірно зроблено та налаштовано.

ок. замінив. що змінилося у якості роботи wi-fi ? так, виросла швидкість у ноутбука (не вражений, бо з'явилася підтримка wi-fi6).
так, мій телефон став в спідтесті вижимати не 300мбіт/сек, а 500мбіт/сек.
один найдальший датчик - зміг таки підключитися до головного роутера, а не як раніше до більш близкого (в мене їх два).

все. ніякої різниці більше не помітив. усі прилади працюють, усе конектится, інтернет бігає. головне що отримав - так, чудернацька грабля з підключенням девайсів періодична щезла.

також в мене деякий час (близько двох років) на підприємстві була мережа wi-fi на мікротах, невеличка, до 10 AP на одному контроллері. ніяких суттевих проблем не мав, користувачи не жалілися (але переважно 5ггц диапазон використовувався)
bes
Member

я даже не пишу как обычному пользователю дома настроить wireguard :laugh: :lol: я смотрел гайды и понял что я обойдусь без впн на роутере
artko
Member

bes

ну, мікротік то окрема штука :) там ... for all you storage purposes... на зараз це логи роутера та докер контейнери :)
ну може в останніх версіях щось з'явилось (маю сумнів) а я не бачив цього.

в першу чергу мікротік - це роутер. це головне, що треба про нього знати.

Відправлено через 1 хвилину 1 секунду:
bes: 25.12.2023 10:45 я даже не пишу как обычному пользователю дома настроить wireguard :laugh: :lol: я смотрел гайды и понял что я обойдусь без впн на роутере
він там дуже просто налаштовується.. точнісінько так, як на будь якому linux роутері :)
а якщо взяти l2tp/ipsec - так ще простіше.
bes
Member

artko: 25.12.2023 10:47 bes

ну, мікротік то окрема штука :) там ... for all you storage purposes... на зараз це логи роутера та докер контейнери :)
ну може в останніх версіях щось з'явилось (маю сумнів) а я не бачив цього.

в першу чергу мікротік - це роутер. це головне, що треба про нього знати.
я первый 6 часов только искал почему у меня не включается вайфай если скинуть настройки :laugh: :lol: потом по гайдам я настроил бриджы эти, потом фаервол и usb настроил . Вайфай почему то отваливался на регионе Украина я выбрал США и все в принципе работает стабильно. Хотя покрытие по Wifi упало. Может я когда то дойдут дорасту до настройки vpn. Но зачем мучатся если можно за эти деньги купить любой другой роутер которые ты будешь настраивать не по гайдам я не понимаю.
artko
Member

bes
"проблема" мікротіка в тому, що він передбачає у користувача трохи знань з мережевих технологій. якщо у користувача це є - ніякого гайду не потрібно.
не знаете? до ваших послуг квіксет, який налаштує саму базу роутера (буде віфі, dhcp, роздавання інтернету).

все інше, заради чого беруть саме мікротік - вже потребує знань та розуміння, що саме вам треба. але мікротіку треба продавати свої прилади, ну і ось так виходить.

Відправлено через 2 хвилини 59 секунд:
і, доречі - впн у мікрота квіксет теж налаштовує :)
bes
Member

artko: 25.12.2023 11:03 і, доречі - впн у мікрота квіксет теж налаштовує :)
не знаю что там за vpn настраивается через квик сет, мне надо wireguard настроить и сервер на vps
artko
Member

bes
ух.. а підкажіть роутер, який зі свого інтерфейсу вміє налаштувати сервер wireguard на vps віддаленому?
bes
Member

artko: 25.12.2023 11:12 bes
ух.. а підкажіть роутер, який зі свого інтерфейсу вміє налаштувати сервер wireguard на vps віддаленому?
на кинетики просто закидываешь конфиг файл и все сразу работает
artko
Member

bes

у вас вище заявлено що треба налаштувати сервер на впс. ось і було питання - який роутер вміє налаштовувати сервер впн на впс?

ну так.. наче нема у мікрота імпорта конфігу, не в останню чергу тому, що wireguard досить специфічна штука і поняття "кліент" у нього не дуже є. мабуть тому і не робили (для опенвпн імпорт конфіга є, наприклад), розраховуючи що таке користувач сам зробити зможе.

на кінетиках закидуєшь і одразу працює... а як? якщо я хочу на цей впн звертатися тільки до конкретних вузлів мережі, це теж конфіг враховує та кінетік сам розбереться? (це до чого питання - в мене на роутері 1 опевпн конфиг та 6 wireguard на зараз. як кінетік зробить маршрути, коли йому згодувати 7 різних конфігів? цікаво)
bes
Member

artko: 25.12.2023 11:33 який роутер вміє налаштовувати сервер впн на впс?
я вообще не понимаю причем тут сервер vps к роутеру :lol: Я говорю за свою конкретные задачи, настроить сервер и получив файл конфига настроить это все на роутере в два клика . Я не думаю что это какая то фишка кинетика - скорей всего это можно сделать на асусе или ещё где то на нормальном роутере :lol: :laugh:

Отправлено спустя 1 минуту 46 секунд:
artko: 25.12.2023 11:33 не в останню чергу тому, що wireguard досить специфічна штука і поняття "кліент" у нього не дуже є.
надо уточнять что это только на роутерах микротик, там где заявлена поддержка этого протокола скорей всего настройка делается в те же два клика
afhpwnd
Member

Знову битва Мікротіку з іншими роутерами домашнього сегменту.
Складно. Дуже складно все в мікротіку.
Що просто? - Базове налаштування з функціями як у всіх інших домашніх роутерів. Все інше - треба хоч трохи розуміти алгоритми і послідовність всіх дій, англійську мову, колупати постійно інтернет...
Ось в мене стоїть задача: Є роутер в одному кінці квартири і необхідно щоб вайфай був у іншому кінці квартири без прокладання додаткового кабелю від роутера(короче - нормальне покриття вайфаєм всієї квартири).
Я навіть не уявляю, як це зробити швидно і без цсіляких зусиль, не витрачаючи на це години або дні часу?
Ну, куплю я ще один роутер мікротіка чи точку доступу мікротіка - а як це налаштувати, я навіть не уявляю.
У Кінетіка - кнопку на роутері натиснув і вуаля - МЕШ, в Асус - через веб інтерфейс.
Сиджу і гадаю - чи брати ще один мікротік і ломати голову, чи купити вторий асус і замутити МЕШ на ньому (так як є в наявності 1 роутер асус з підтримкою МЕШ).
bes
Member

artko: 25.12.2023 11:33 на кінетиках закидуєшь і одразу працює... а як?
вы даже не можете представить как это просто скопировать - вставить и все просто работает :laugh:

Отправлено спустя 2 минуты 48 секунд:
artko: 25.12.2023 11:33 а як? якщо я хочу на цей впн звертатися тільки до конкретних вузлів мережі
там можно делить сети и добавлять туда устройства, через консоль там можно прописывать я не думаю что у вас возникнут какие то проблемы если вам это действительно надо. Мне это просто не сильно интересно как обычному домашнему пользователю.

Отправлено спустя 5 минут 50 секунд:
afhpwnd: 25.12.2023 12:37 Складно. Дуже складно все в мікротіку.
ну людям сложно осознать что никому не надо тот функционал который ты не можешь настроить. Какая разница мне что я могу на нем реализовать если я просто не понимаю как это сделать .
artko
Member

bes: 25.12.2023 12:37 надо уточнять что это только на роутерах микротик, там где заявлена поддержка этого протокола скорей всего настройка делается в те же два клика
специфікація wireguard не залежить від типу роутера. то що на кінетіках зробили якийсь скрипт для конкретної умови налаштувань - це просто окрема робота виробника. до протоколу не має жодного відношення.

Відправлено через 7 хвилин 1 секунду:
afhpwnd: 25.12.2023 12:37 Знову битва Мікротіку з іншими роутерами домашнього сегменту.
Складно. Дуже складно все в мікротіку.
та нема ніякої битви. в нього просто по іншому все налаштовується, ну ось так латвійці вирішили, що так краще. і все. скоріш за все маркетологи вирішили що треба продавати і домашнім користувачам - так з'явився квіксет. все інше там як було з розрахунку на кваліфікованого користувача, так і залишилось.
afhpwnd: 25.12.2023 12:37 Що просто? - Базове налаштування з функціями як у всіх інших домашніх роутерів. Все інше - треба хоч трохи розуміти алгоритми і послідовність всіх дій, англійську мову, колупати постійно інтернет...
якщо розуміти алгоритми - колупати не треба. але це так, не для пересічного користувача.
afhpwnd: 25.12.2023 12:37 Ось в мене стоїть задача: Є роутер в одному кінці квартири і необхідно щоб вайфай був у іншому кінці квартири без прокладання додаткового кабелю від роутера(короче - нормальне покриття вайфаєм всієї квартири).
коротка відповідь - це неможливо. треба найбільш якісне покриття? будь ласка, тягніть дроти до другого роутера. все інше - так чи інакше буде компромісом. особливо якщо ваш роутер не має окремого радіомодуля під зв'язок з другим роутером. (а ось деякі мікротікі якраз таке і мають, саме під таке збочення :) )

Відправлено через 5 хвилин 27 секунд:
bes: 25.12.2023 12:47 вы даже не можете представить как это просто скопировать - вставить и все просто работает :laugh:
можу уявити :) саме через те, жо не вийшло "просто вставить и все работает" на асусі, я його викинув свого часу та поставив мікротік. і вуаля - працює саме так як треба!
bes: 25.12.2023 12:47 там можно делить сети и добавлять туда устройства, через консоль там можно прописывать я не думаю что у вас возникнут какие то проблемы если вам это действительно надо. Мне это просто не сильно интересно как обычному домашнему пользователю.
ось! ключьова фраза - мені не потрібно :) але якщо раптом у вас так потреба виникне - я б хотів подивитись, як ви її вирішите. :) у кінетіка чудова прошивка, але вона оперує передвстановленими шаблонами того як треба. крок не туди - у вас проблеми, гугліть, шукайте рішення, лізьте у консоль... це ще добре, що там якось можна. на інших побутових - приїхали.
а той же мікрот - так ось же все воно! :) тому - кожному своє. треба вам длна, усб, самба і інші не роутерні завдання? ось вам кінетік, асус і т.п. треба більше роутерних задач? мікротік, edge router, openwrt. і це добре, є з чого вибрати.
bes: 25.12.2023 12:47 ну людям сложно осознать что никому не надо тот функционал который ты не можешь настроить. Какая разница мне что я могу на нем реализовать если я просто не понимаю как это сделать .
вас тортурами змушують налаштовувати те що вам не потрібно? наче ні. і до чого тут мікротік?
Avenger80
Member

artko
Было бы классно, если бы маркетологи с программистами Микротика пошли дальше в квиксет и создали простую современную оболочку со всеми базовыми функциями в простом виде (шаблоны базовых функций в зависимости от разъёмов, функционала - готовые пресеты), а если уж совсем нужно копаться и подстраивать очень тонко для себя - на тебе обычная оболочка Advanced (и вот тут все прелести RouterOS) - этот бы роутер покупали все - и простые пользователи и продвинутые. Так как это был бы монстр в овечей шкуре. И продажи скаканули вверх. Но, видно, компания небольшая, рассчитывает только на свою нишу, на больше пока денег нет или желания. Хотя маленькие робкие шажки она делает. Но это ещё очень неуклюже получается. Хотя всё может быть - и скоро от Микротика выйдет новая RouterOS с современным модерновым интерфейсом с оболочками Basic и Advanced (переключается как в биосе - одной кнопкой). :)
Минус втулили... А теперь представим, что Микротик действительно так и делает и обновляет оболочку свою кардинально, выпускает новые модели для дома со слоганами - best choice for home, best experience, more userfrendly :)
artko
Member

як на мене, хай краще займаються routeros як і зараз. Бо порадити роутер для побутового користувача з базовими запитами є з чого, а якщо треба щось більш просунуте - то тільки мікротік і є. (щоб wi-fi + роутер комбайн був). ну, це особиста думка. можливо ще щось є, але не бачив у масовому виді.
tablestikus
Member

artko: 25.12.2023 15:48
як на мене, хай краще займаються routeros як і зараз. Бо порадити роутер для побутового користувача з базовими запитами є з чого, а якщо треба щось більш просунуте - то тільки мікротік і є. (щоб wi-fi + роутер комбайн був). ну, це особиста думка. можливо ще щось є, але не бачив у масовому виді.
з аналогів мікротіка тільки софтові рішення на серваки чи віртуалки тулити
bes
Member

artko: 25.12.2023 14:55 вас тортурами змушують налаштовувати те що вам не потрібно? наче ні. і до чого тут мікротік?
для меня пытки вообще настроить микротик даже то что мне надо чуть больше квик сета :laugh: :lol:
artko
Member

tablestikus: 25.12.2023 17:11 з аналогів мікротіка тільки софтові рішення на серваки чи віртуалки тулити
ну чому. та ж openwrt може навіть більше. але там вже треба повноцінній лінуксоід.
VovaII
Member

Вибачаюсь за таке питання: а чи буває роутер із впн?
Потреби дві:
1) торенти, більшість яких на рф;
2) Інколи в Танки зіграти(не перевів аккаунт на Європу, тепер маю клопіт)
Дякую.
Ответить