Huawei та SMIC під санкціями освоїли випуск 5-нм чипів

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Сообщение
Scoffer
Member
Аватара пользователя

Сообщение

Пропоную обговорити Huawei та SMIC під санкціями освоїли випуск 5-нм чипів

Я б сказав все що думаю про санкції, але це буде зовсім нецензурно.
sagifire
Junior
Аватара пользователя

Сообщение

Бабло перемогло бабло
agarus
Member

Сообщение

Тю. Наче перший раз. Вони вже й випуск 100Тб ssd освоїли з флешок на 64гб.

Дочекались би тесту роздрібного продукту.
Varvar
Member
Аватара пользователя

Сообщение

Тут дуже багато зірочок впущено. SMIC зможе робити саму просту літографію за цими нормами. Воні і 7нм могли робити. Чисто номінально.
Polyaan
Member

Сообщение

Хорошо, если б это оказалось правдой. Конкуренция нужна, как и разные производители. А то упадет условный метеорит на tmsc, а asml затопит, иии все :laugh:
ZSX
Member

Сообщение

Дуже погана новина, адже допомогають паРашці. А санкції... ну то Scoffer вже все сказав.
item2
Member
Откуда: Київ

Сообщение

Дивився я відео про те, як можна досягти 5-7 нм без використання EUV (Extreme ultraviolet lithography). Коротше, там давно відомий підхід з використанням багаторазової експозиції багатьма масками з деяким зміщенням. Таким чином навіть на звичайних літографічних машинах можна досягти менших розмірів. Процес звісно не дуже ефективний, але китайці схоже скупили багато старого обладнання, тому можуть собі дозволити. Але також не треба виключати, що вони колись можуть модернізувати наявні машини для використання EUV.
7_s_7
Member
Аватара пользователя

Сообщение

Санкции только стимулировали развивать внутренние возможности. Двигаются вперёд - молодцы.
П.С. политический подтекст опустим. Этот ресурс о технологиях а не ....
Hellsing777
Member

Сообщение

ZSX: 11.12.2023 20:05 Дуже погана новина, адже допомогають паРашці. А санкції... ну то Scoffer вже все сказав.
кітайози , а то ти так всіх азіатів образив
Hum
Member
Аватара пользователя

Сообщение

китайського SoC Kirin 9000S, який повністю виробляється в Китаї. І головним сюрпризом стало те, що цей 12-ядерний чип
Опечатка. У kirin 9000S конфигурация 8C/12T т.е половина ядер точно не арм.
Васильович
Member
Аватара пользователя

Сообщение

7_s_7: 11.12.2023 21:22П.С. политический подтекст опустим. Этот ресурс о технологиях а не ....
Через кілька тижнів вже 2024, а деякі індивіди досі роблять вигляд, що політика - це таке щось сферично-гіпотетичне, що можна отак просто відкинути з інших сфер життя :facepalm:
ronemun
Advanced Member

Сообщение

Не сайт, а помийна яма якась. Хоча б на пару діб затримали цю гнилу новину, щоб не підставлятись, якщо нема кому критично осмислити трюки жовтої преси. Навіть на всіх рус. ресурсах всі адеквати сміються з цієї новини, незважаючи на масу штатних промивачів мозгів.
1. про 5нм згадується нібито на офіційній новині, але лише чисто в примітці, а не основній новині. І, головне, ніхто не згадує про SMIC. Сам процесор випущений ще в 21 році, до введення санкцій. Ви подивіться коли вийшли ядра А77 - це вже древність, Snapdragon 865, на 7нм TSMC - передостаннє ядро ARM v8, а вже йде 4 покоління ARM v9. Але навіть коли ввели санкції то дозволили замовлення, які були вже підписані в контракті, виконати до кінця навіть після вступу санкцій у дію. Тож Huawei, знаючи що це останній заказ, наклепала пластин на роки вперед.
2. Ядро А77, а тим більше А57, настільки древнє, що робити його на нібито 5нм, та ще й рвучи останні жили з нещасної SMIC, обкладеної зі всіх сторін, тупість вселенського маштабу. Є знаачно важливіші задачі для цього ніж просто ліпити дулю, підставляючи себе під ще жорсткіші санкції. Тим більше для ноута де споживання дозволене в рази вище ніж у смартфона - там А77 на 5нм просто нічого робити.
3. А77 глупо робити на 5нм, коли воно з самого початку розроблене для 7нм. Тим більше що від вкрадженої ними ARM China є знаачно краще ядро - A78 - останнє ядро ARM v8, повністю переведене в кремній. Але навіть А78 в 2 рази гірше за сучасні A9 Cortex A7x0, я вже мовчу про нові ядра Apple. Нагадую основний принцип - ядро не розробляється без привязки до техпроцесу основного друкаря - якщо ARM представила А77, чи А78 і т.п. то воно не просто принципова схема, а повністю готова до виробництва у цього друкаря, розраховане і підтасоване до останнього буфера. Адже розробка сучасного ядра суперскладна задача, під силу тільки Інтел/АМД/ARM/Apple, і в них є сенс лише при дуууже надійному, вже дуууже пропрацьованому техпроцесі. Почитайте чому в АМД такі проблеми були з Buldozer - там 95% проблема була не архітектура, а новий техпроцес, який ну ніяк не клеївся, тому проста задача перетворилась в справжнє пекло. Ядро складається з тисяч типів простих модулів, які мають 100% бути робочими на новому техпроцесі, з невеликою корекцією, і аж тоді коли всі складники робочі приступають до виробництва нового ядра.
З ймовірністю 90% що ці 5нм це TSMC, якщо це дійсно 5нм, що може показати лише роздягання
НАдіюсь, надалі тут не будуть себе ганьбити жовтизною, навіть якщо її виставили в себе популярні закордонні сайти

Відправлено через 19 хвилин 54 секунди:
item2: 11.12.2023 20:07 Дивився я відео про те, як можна досягти 5-7 нм без використання EUV (Extreme ultraviolet lithography). Коротше, там давно відомий підхід з використанням багаторазової експозиції багатьма масками з деяким зміщенням. Таким чином навіть на звичайних літографічних машинах можна досягти менших розмірів. Процес звісно не дуже ефективний, але китайці схоже скупили багато старого обладнання, тому можуть собі дозволити. Але також не треба виключати, що вони колись можуть модернізувати наявні машини для використання EUV.
В результаті максимум що вийде то Інтел 14+++++++
taras_cs
Member
Аватара пользователя
Откуда: Варшава-Київ-Дніпро

Сообщение

ronemun: 11.12.2023 22:25НАдіюсь, надалі тут не будуть себе ганьбити жовтизною, навіть якщо її виставили в себе популярні закордонні сайти
Не переймайтесь настільки. Якщо президентом оберуть Трампа, "жовтизну" читатимемо на перших шпальтах кожного дня, ото буде халепа.
спойлер
30 января Бюро экономического анализа при Министерстве торговли США опубликовало первую оценку (обычно бывают 3 оценки, но друг от друга они отличаются не существенно) ВВП за 2019 год. Как и предсказывали все аналитики, рост оказался меньше чем в предыдущем году, однако прежде чем продолжить, я ещё раз хочу напомнить знаменитое выступление Трампа. Это было в декабре 2017 года, когда принимался закон о налогах. Тогда Трамп вышел к журналистам и сказал - сейчас рост ВВП будет 4%, 5%, а может быть даже 6%. Каждый процент это два с половиной триллионов.
(judeomasson)
Відправлено через 5 хвилин 58 секунд:
Або навіть так:
спойлер
Ещё в 2013 году я писал что Apple переносит завод по производству компьютеров "Mac Pro" из Китая в США, однако с удивлением прочитал в твиттере Трампа, что оказывается Трамп только что открыл этот завод. Он так и написал - я открыл завод. Цитирую этот твит дословно:

Today I opened a major Apple Manufacturing plant in Texas that will bring high paying jobs back to America. Today Nancy Pelosi closed Congress because she doesn’t care about American Workers!

Перевод:

Сегодня я открыл крупный завод Apple Manufacturing в Техасе, который вернет высокооплачиваемые рабочие места в Америку. Сегодня Нэнси Пелоси закрыла Конгресс, потому что ей нет дела до американских рабочих!
ronemun
Advanced Member

Сообщение

Навіть TSMC 7нм техпроцес для Zen3 вже перевела на EUV, на відміну від початкових 7нм для Zen2
Інтел свої зарашні Інтел7 (10нм) досягала 6 років, перший Canon Lake у 18 році вийшов настільки тухлим що у 2ядерному проці для ноутів прийшлось відключати відеокарту, яка займала 60% кристалу :lol: Брак був фантастичний.
Sapphire Rapids, зарашні Xeon 84xx, вже з самим сучасним ядром Golden Cove, відкладались 3 роки, випустили масу бета варіантів, і то максимум 60 ядер, при тому що прийшлось ліпити з 4х чіплетів по 380мм2 - брак колосальний, неприйнятний по ціні навіть для проців по ціні 10к+. І це Інтел, яка зуби зїла на виробництві чіпів. І це на тих же сканерах ASML що і у всіх інших. А SMIC на б/у сканерах без EUV з першого разу копійчані чіпи для ноутів на застарілій архітектурі на 5нм :laugh: Віримо, звичайно ж :lol:
Последний раз редактировалось ronemun 11.12.2023 23:14, всего редактировалось 1 раз.
Hum
Member
Аватара пользователя

Сообщение

ronemun
Архитектура ядер у процессоров кирин неправильно определяется программами. Ни одно ядро с архитектурой арм не умеет в многопоточность, а у ядер Кирин она есть. Вывод какой?
ronemun
Advanced Member

Сообщение

Hum
Визначати можете що захочете, багато поточність річ елементарна на рівні планувальника - це просто сміття, ще в древньому пентіумі було, недаремно його потім в Core і Core 2 забрали, як і сучасних потужних ARM. Також ядро без багатопоточності елементарно переварює декілька потоків паралельно, і навіть дає більший профіт, ніж при 1му потоці, хоча часте переключення контекту мало б зробити навпаки - головне щоб не було вузьких місць, типу замалий кеш Л2, його слаба пропусrна здатність, і т.п.. , що і видно на тому ж Core/Core2 які без багатопоточності працювали в 2 потоки на ядро швидше ніж пень4 з багатопоточністю. Те що нібито своя архітектура - але чомусь код ARM іде без емуляції - це вже значить що це і є ARM
По суті вбудована багатопоточність річ класна, але це не значить що ядро без неї цього не може - будь-який проц перемикає контекст мінімум кожні 50мкс, зарашні можуть ще знаачно частіше, тож багатопоточність і так природня, хватає просто прописати що є ще одне віртульне ядро за тою ж адресою і все. Те що краще застососуються ресурси ядра -так їх ще треба мати - звідки вони візьмуться, якщо згідно тестів швидкість між А77 і А78. І ще раз кажу - запустіть на ядрі без багатопоточності 7zip в 1 і 2 потоки - і побачите що 2 потоки дають сумарну продктивність вищу ніж 1 - все тому що 1 процес завжди недовикористовує якусь частину ядра, що переходить як бонус для 2го потоку
З другої сторони - навіщо багатопоточність для таких слабих ядер - в них FPU 128 біт, як SSE2 в Pentium4 2000 року. Чим там будуть займатись 2 потоки? Якщо на 5нм це ядро займає максимум 2 мм2, їх можна хоч 20 шт на маленькому чіпі наліпити. Для прикладу Zen4c з FPU 512 біт і з 2 рази вищим IPC на 5нм займає 2,5 мм2 з кешом Л2 1МБ і 1,6 мм2 без нього. 2 потоки на ядро, очевидно, понижають середній IPC потоку мінімум в 1,5 рази, а тут і так IPC як у Intel 10 року, та ще й частота низька. Навіщо опускати і так низький IPC, якщо він завжди був найважливіше за все - проци Apple на 2 ядра були знаачно швидші за 6 ядерні топові ARM, і це без багатопоточності.
Последний раз редактировалось ronemun 11.12.2023 23:46, всего редактировалось 1 раз.
Hum
Member
Аватара пользователя

Сообщение

ronemun
Фишка кирин 9000s не в мощных ядрах, а в мощнейшем нейропроцессоре обработки изображений. Он вытягивает фото не по попугаям в антуту, а качество записи звука просто феноменальное в мобильном сегменте.

Відправлено через 14 хвилин 37 секунд:
ronemun
Cortex A-77 не поддерживает SMT. Никак.
ronemun
Advanced Member

Сообщение

Hum
:lol: Нейропроцесор в них приблизно той що у всіх, +/- 10-20, в кращому випадку 50 Топс. Але він нічого не вартий без навченої мережі - це як будь генієм типу 1 на міліон, все одно без підготовки в школі ти ніхто. Тому в google, huawei, apple, samsung і т.п. цілі комплекси спеців над цим були заняті давно. Навіть слабкий нейропроц може робити феноменальні речі по навченій кимось готовій супермережі. Зараз це вже локомотив прогресу - тільки вже не люди навчають, а мережі самі вчаться - див. генеративні, конкурентні і т.п., і простіше з привязкою до сервера виробника смартфона, чи виробника мережі - вони за пару копійок в місяць таки зроблять що не присниться навіть суперпроцам
zaqik
Member
Аватара пользователя
Откуда: Душниличі

Сообщение

Ничего нового не скажу, но в этой теме ещё не прозвучало, так что... Не понимаю, как в китае стоят рядом два завода: один правильный американский, делает что хочет и как хочет, а второй - подсанкционный китайский, где все только сидят и облизываются на технологии, которые видно в окно. Ах да, ещё продукцию первого в строжайшем секрете военизированными конвоями (а как иначе?) вывозят заграницу так, чтоб ни единого чипа не проронить на китайской земле :think:
ronemun
Advanced Member

Сообщение

Hum
Та що ви зі своїм SMT -я ж писав, що навіть на рівні ядра ОС будь-яке ядро без багатопоточності можна прописати як багатопоточне. ДЛя прикладу маєте гіпервізори - там можна на 1 фізичне ядро прописати хоч 100 логічних ядер. А тим більше це елементарно робиться в прошивці ядра - кожне ядро має адрес, це ж просто тупий ресурс. І ви можете прописати в прошивці хоч 100 віртуальних адрес, які будуть вести на одне і теж ядро. Це як одна мережева карта обслуговує потоки від багатьох прог, так само і ядро проца - там свій планувальник. І при запиті видасть вам інфу закладену в прошивку, а що насправді і де рбиться ніхто не знає
Последний раз редактировалось ronemun 12.12.2023 00:09, всего редактировалось 1 раз.
Ответить