Windows 12 може вийти влітку 2024 року

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

Scoffer
Так расскажи что это. Я хочу разобраться.
Draqoon
Member

Куди вони спішать то :spy:
Scoffer
Member

overbloher
Віндозні права бачив колись? З вкладеними об'єктами і залежностями. От приблизно те ж саме.
https://www.usenix.org/legacy/publicati ... /main.html
Проблеми лінукса в двох речах:
1. Цитую, ACL Implementations: FreeBSD, Solaris, Irix, and HP-UX all have separate ACL system calls [21,9,23,17]. Linux does not have ACL system calls. Instead, ACLs are passed between the kernel and user space as EAs.
2. ACL не вимагається за замовчуванням, і софтороби на них забивають. На відміну від всіх перечислених вище ОС, а також макосі і вінди.
Тобто списки наче є. Але працюють не так як всюди і не обов'язкові. Наслідкі відповідні.

Відправлено через 7 хвилин 5 секунд:
SergiusTheBest: 04.12.2023 11:40можливо у вас є, чи ви просто так хейтите
Якби вони мені не потрібні були, то звідки б я б знав що в лінуксі з ними не дуже, а в допотопній солярі нормуль?)))

Відправлено через 4 хвилини 15 секунд:
Ну як нормуль, краще ніж в вінді немає ніде. Але ну хоч якось.

Відправлено через 12 хвилин 28 секунд:
А просто хейтити я можу репозиторійну систему розповсюдження пакетів і залежності, котрі малосумісні з будь-яким довготривалим (читати як корпоративним) софтом, через що підтримка рішень на лінуксах дещо напрягає.
Я розумію що зараз модно девопсити все в саму останню версію всього, але підхід не універсальний і не годиться на всі випадки життя.
overbloher
Member

Scoffer
Короче, я так понял, что здесь только owner, group и others, а в винде можно каждому пользователю и группе настроить разные разрешения на папку или файл. Правильно?

Отправлено спустя 2 минуты 47 секунд:
Scoffer: 04.12.2023 15:36
2. ACL не вимагається за замовчуванням, і софтороби на них забивають. На відміну від всіх перечислених вище ОС, а також макосі і вінди.
Тобто списки наче є. Але працюють не так як всюди і не обов'язкові. Наслідкі відповідні.
Ну да, если это так, то это хреново. Но, что поделать. Если с виндой возьмут за яйца, то придется приспосабливаться к Линуксу, благо для домашнего использования с ним можно жить, как мне пока кажется. Даже тех прав обрезанных хватит, чтобы жене и детям что-то ограничить. А так согласен, что винда, куда приятней и продвинутей и если бы мелкософт не борзел, то можно о Линуксе забыть.
exmate
Junior

overbloher: 04.12.2023 16:12 Scoffer
Короче, я так понял, что здесь только owner, group и others, а в винде можно каждому пользователю и группе настроить разные разрешения на папку или файл. Правильно?

Отправлено спустя 2 минуты 47 секунд:
Scoffer: 04.12.2023 15:36
Если с виндой возьмут за яйца, то придется приспосабливаться к Линуксу, благо для домашнего использования с ним можно жить, как мне пока кажется.
Можна з віртуалкою де Він7 або ХП з Офісом, Акробатом, Аутокад та пдф\оффіс пассшорд кракером крутится. Мені по работі таке треба, а ще багато які контори Теам меет юзають, редиски ...
SergiusTheBest
Member

Scoffer: 04.12.2023 15:36 Проблеми лінукса в двох речах:
1. Цитую, ACL Implementations: FreeBSD, Solaris, Irix, and HP-UX all have separate ACL system calls [21,9,23,17]. Linux does not have ACL system calls. Instead, ACLs are passed between the kernel and user space as EAs.
Ви цитуєте статтю 20 річної давності. Але не буду сперечатися, можливо і все погано з ACL. От тільки кому вони потрібні? Який життєвий сценарій не може покрити звичайна POSIX схема дозволів?
Scoffer
Member

SergiusTheBest
А то наче за 20 років шось змінилось :lol:
Вони потрібні всім кому треба нарізати права користувачів на якомусь внятному централізованому рівні так щоб не вишукувати де ще заблочити юзверя, котрий сто років як звільнився з контори, або ще гірше - змінив відділ і просто заблочити обліковий запис не варіант, а треба саме звірка прав. Тобто де-факто всім корпоратам від мала до велика.
Звісно можна і пласкими посікс групами все організувати, але це ну прям дуууже незручно і взагалі треш, угар і содомія.
Ekz0rcyst
Member

Scoffer
Це не значить що ACL в Linux не працюють. Все зводиться до конкретного кейсу використання. Зручніше в Windows? Ну так в чому проблема? Не бачу сенсу топити за якусь конкретну платформу... Це ж мляха інструмент, не більше не менше.
Shkrabaliuk
Member

Я краще куплю підписку у kmstools :rotate:
Scoffer
Member

Ekz0rcyst
Якщо значна частина совтописців забили на акл де-факто, то це значить що не працюють. Мало кому треба акл на голій ос. В інших ос варіанта забити для них немає. В інших ОС акл ввімкнено за замовчуванням. А у лінукса як завжди свій шлях: є все, все можна, але через задній вихід :laugh:
SergiusTheBest
Member

Scoffer: 04.12.2023 16:42 А то наче за 20 років шось змінилось :lol:
Вони потрібні всім кому треба нарізати права користувачів на якомусь внятному централізованому рівні так щоб не вишукувати де ще заблочити юзверя, котрий сто років як звільнився з контори, або ще гірше - змінив відділ і просто заблочити обліковий запис не варіант, а треба саме звірка прав. Тобто де-факто всім корпоратам від мала до велика.
Звісно можна і пласкими посікс групами все організувати, але це ну прям дуууже незручно і взагалі треш, угар і содомія.
Хіба це все не вирішується підключенням LDAP, наприклад FreeIPA? Там є підтримка вкладених груп.
Scoffer
Member

SergiusTheBest
Це різні рівні надбудов. АКЛ в ос, ЛДАП над ос. ЛДАП, як правило, підтримує все що підтримує ОС. Тобто через лдап рулиш акл'ми.

Відправлено через 13 хвилин 40 секунд:
SergiusTheBest
І якщо вже зайшла мова про лдап, то лдап як надбудова акл в лінуксі формально є. А групових політик як надбудови над СЕлінукс немає, якщо не рахувати такими ansible і аналоги, бо це якби не зовсім те, це більше до аналога сццм. В "дорослих" юніксах, знову ж таки, все було.
Ekz0rcyst
Member

Scoffer
А що скажете про NFS v4 ACL? Доволі гнучко можна роздати права. А ще можна створити різні групи для користувачів з роздачею на них прав і не втратити в швидкодії. Та і з софтом не буде таких проблем. Зрештою на ACL не зійшовся світ клином.
Alexsandr
Member

MqM: 02.12.2023 14:14 Більше всяких різних Віндовс, от наче 11ку встигли доробити. Ніколи не вір словам, що якась Віндовс стане останньою.
Может будет как виста и 7-ка. 11 все таки сыровата, сколько пилят,а все не то получается.

Отправлено спустя 23 минуты 38 секунд:
OC Falcon: 04.12.2023 06:38 Аналогично, конкретно из-за отсутствия этой функции 11 вообще не рассматриваю как вариант.
Функция группировки наоборот очень спасает. Когда открыто 30-60 файлов только экселя самое то. Но где-то писали, что можно разгруппировать.
OC Falcon: 04.12.2023 06:38Еще бесит, что начиная с определенной версии убрали возможность независимой регулировки уровня громкости разных источников.
Кому эти функции могли мешать? Убрали нужное, зато завезли кучу шлака :facepalm:
Чего убрали? Что неудобно сделали громкость это да, но каждое приложение со своей громкостью.
Nekotechpriest
Junior

Drimrex: 02.12.2023 17:15 Linux кажись твій час настав.....
Та вже відносно давно, як перейшов, то зрозумів, що вінда мені нафіг не вперлася, можеш робити із системою що завгодно і коли завгодно, а не те, що хоче корпорація зла
YoDA_91
Member

MqM: 02.12.2023 21:03
YoDA_91: 02.12.2023 17:15
В смысле навязывают? Я при запуске винды ниразу не видел каких-либо навязчивых сообщений, что вот, обновись до 11, быстро.
у вас часом обнови не вимкнені? Мені часто пропонує обновитися, при чому я відмовляюся, і через деякий час знову пропозиція
Нет. Кроме как в самом центре обновления я больше нигде не вижу сообщений о возможности обновиться до 11

Изображение
Ответить