Последние статьи и обзоры
Новости
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждение
-
poulk
Advanced Member
Данная ветка посвящена выбору а так же обсуждению различных вопросов связанных с системами воздушного охлаждения.
Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.
Похожие темы:
Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение
СВО (вода) вопросы, проблемы и их решения, советы
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.
Похожие темы:
Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение
СВО (вода) вопросы, проблемы и их решения, советы
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Последний раз редактировалось EvGaS 10.11.2011 13:51, всего редактировалось 38 раз.
-
ssd
Member
Охлаждение процессора. Вентилятор 120мм
Стрелкой показано направление воздушного потока
Радиатор 1 еле тёплый. Радиатор 2 ощутимее теплее.
Задача: остудить радиатор 2
Х - туда дополнительный вентилятор не поставишь (память не даст)
8 - сюда можно. Правда будет очень близко к корусному на выдув и ребром упираться на радиаторы питания процессора
Вопрос. Какой тип вентилятора ставить? F или Р? Получается чтобы лучше работал на отсос
8 - сюда можно. Правда будет очень близко к корусному на выдув и ребром упираться на радиаторы питания процессора
Вопрос. Какой тип вентилятора ставить? F или Р? Получается чтобы лучше работал на отсос
-
daesz
Member
Тільки Р.ssd: ↑ 20.11.2023 00:17 Вопрос. Какой тип вентилятора ставить? F или Р? Получается чтобы лучше работал на отсос
Ф = то флоу (потік), його ефективність втрачається в будь яких слабопродуваєних місцях, Р має підвищений статичний тиск і основним призначенням якраз-таки покращена продумаємість міжреберної у радіаторах
-
Enombre de soberano
Member
ssd
А чего не поставить 92 мм вентилятор?
Если спереди Noctua NF-A9 25ми толщиной
Если сзади Noctua NF-A9 можно и 14 мм
А чего не поставить 92 мм вентилятор?
Если спереди Noctua NF-A9 25ми толщиной
Если сзади Noctua NF-A9 можно и 14 мм
-
ssd
Member
Enombre de soberano
вот над вариантами и думаю. Из мыслей радиатор 1 и так холодный, надо как-то усиливать поток в радиаторе 2. Да и дороговато как-то.
вот над вариантами и думаю. Из мыслей радиатор 1 и так холодный, надо как-то усиливать поток в радиаторе 2. Да и дороговато как-то.
-
oversteve
Member
друга башта в любому випадку буде тепліше за першу, бо вона протягує крізь себе повітря, яке вже частково нагрілося першою баштоюssd: ↑ 20.11.2023 00:17 Охлаждение процессора. Вентилятор 120мм
на рахунок того, який вентилятор поставити - в ідеалі щоб там був такий самий, як той, що в середині кулера, бо будете мати додаткову гризоту з тим, щоб вирівняти їх оберти відповідним чином, щоб один не тормозив/розганяв інший
власне те саме стосуєть і заднього вентилятора, якщо він буде дуже близько до цього, що ззаду башти
-
er[socrates]
Member
Зачем?ssd: ↑ 20.11.2023 00:17Радиатор 1 еле тёплый. Радиатор 2 ощутимее теплее.
Какой ЦП? Какие температуры на ЦП и МП в простое/нагрузке?
-
ssd
Member
Спасибо за замечания! Подумаю ещё. Маленький корпус - большие проблемыoversteve: ↑ 20.11.2023 15:10 будете мати додаткову гризоту з тим, щоб вирівняти їх оберти відповідним чином, щоб один не тормозив/розганяв інший
власне те саме стосуєть і заднього вентилятора, якщо він буде дуже близько до цього, що ззаду башти
-
daesz
Member
Цікаво як ноктуа і термалрайт (fc140) умудряються нормально контролювати оберти передньому 120 і центральному 140 пропелерах. Я от розглядав покупку 140мм від ноктуа (тої що з кріпленням під 120) в (надіюсь, далекому) майбутньому і це питання трохи бентежилоoversteve: ↑ 20.11.2023 15:10 в ідеалі щоб там був такий самий, як той, що в середині кулера, бо будете мати додаткову гризоту з тим, щоб вирівняти їх оберти відповідним чином, щоб один не тормозив/розганяв інший
-
ssd
Member
AMD 7500f. Простой (браузеры и офис) 45-47. При нагрузке 75 (это с открытым корпусом и принудительном его охлаждении извне корпуса - ещё не придумал как охлаждать корпус)
Возможно вы и правы. С таким процессором и не нужно дополнительный кулер.
ЦП меня, честно говоря, удивил. До этого был интел и там при загрузке ЦП температура росла плавно. АМД резко от 45 сразу до 75 за секунду-другую (даже радиатор не успевает прогреваться - проверял термоинтерфейс и установку - там всё нормально). Дальнейшие значения зависят от охлаждения корпуса. Но над этим ещё думаю. Есть идеи. В соседней ветке поделюсь, когда оформлю их в текст.
-
oversteve
Member
додавання вентилятора туди не буде якоюсь панацеєю, яка допоможе скинути 10ок градусів, можливо просто є зміст проаналізувати схему циркуляції повітря в корпусі в загальному, але може бути й таке, що вона ітак цілком ок і ви просто шукаєте собі додаткову гризоту на рівному місціssd: ↑ 20.11.2023 15:22Спасибо за замечания! Подумаю ещё. Маленький корпус - большие проблемыoversteve: ↑ 20.11.2023 15:10 будете мати додаткову гризоту з тим, щоб вирівняти їх оберти відповідним чином, щоб один не тормозив/розганяв інший
-
aaleksandrenko
Member
в комплекті є перехідник для підключення двох вентиляторів в один слот.daesz: ↑ 20.11.2023 15:24Цікаво як ноктуа і термалрайт (fc140) умудряються нормально контролювати оберти передньому 120 і центральному 140 пропелерах. Я от розглядав покупку 140мм від ноктуа (тої що з кріпленням під 120) в (надіюсь, далекому) майбутньому і це питання трохи бентежилоoversteve: ↑ 20.11.2023 15:10 в ідеалі щоб там був такий самий, як той, що в середині кулера, бо будете мати додаткову гризоту з тим, щоб вирівняти їх оберти відповідним чином, щоб один не тормозив/розганяв інший
Один кабель йде 4пін, другий 3 пін. Відповідно інфа для обертів зчитується з того кабелю що 4 пін (ведучого вентилятора)
Той же термалрайт fc140 має оберти 120мм вентилятора 1850 об/мин, а 140мм вентилятор 1800 об/мин. Там напевно й не важливо який ведучий.
На scythe fuma 2 я бачив там різний колір в перехідника був - червоний та чорний щоб правильно підключити вентилятори. Бо там перший тонкий на 15мм і напевно має крутитись швидше.
Тому рекомендую вибирати вентилятри з однаковими обертами якщо будуть підключені через перехідник, або просто підключати окремо в слоти і виставляти однакову криву обертів.
-
anyname
Member
Так ребра радіаторів принаймі у ноктуа з боків не зашиті .тобто якщо передній кулер надме трохи більше - то воно з боків вийде , а якщо надме трохи менше - то воно з боків трохи всмокче.daesz: ↑ 20.11.2023 15:24Цікаво як ноктуа і термалрайт (fc140) умудряються нормально контролювати оберти передньому 120 і центральному 140 пропелерах. Я от розглядав покупку 140мм від ноктуа (тої що з кріпленням під 120) в (надіюсь, далекому) майбутньому і це питання трохи бентежилоoversteve: ↑ 20.11.2023 15:10 в ідеалі щоб там був такий самий, як той, що в середині кулера, бо будете мати додаткову гризоту з тим, щоб вирівняти їх оберти відповідним чином, щоб один не тормозив/розганяв інший
-
aaleksandrenko
Member
до речі, якщо передній 120, посередині стоїть на 140 і вони мають однакові оберти то фактично другий втягуватиме десь на 10-20% більше повітря.anyname: ↑ 20.11.2023 15:45Так ребра радіаторів принаймі у ноктуа з боків не зашиті .тобто якщо передній кулер надме трохи більше - то воно з боків вийде , а якщо надме трохи менше - то воно з боків трохи всмокче.daesz: ↑ 20.11.2023 15:24
Цікаво як ноктуа і термалрайт (fc140) умудряються нормально контролювати оберти передньому 120 і центральному 140 пропелерах. Я от розглядав покупку 140мм від ноктуа (тої що з кріпленням під 120) в (надіюсь, далекому) майбутньому і це питання трохи бентежило
Я думаю так зроблено спеціально, щоб другий вентилятор точно не випустив всередину корпусу гаряче повітря яке пропустив через себе перший вентилятор через першу секцію радіатора, а решту добрав вже при необхідності з боків.
-
oversteve
Member
у випадку нокти 140 мають нижчі оберти ніж 120aaleksandrenko: ↑ 20.11.2023 15:51до речі, якщо передній 120, посередині стоїть на 140 і вони мають однакові оберти то фактично другий втягуватиме десь на 10-20% більше повітря.anyname: ↑ 20.11.2023 15:45
Так ребра радіаторів принаймі у ноктуа з боків не зашиті .тобто якщо передній кулер надме трохи більше - то воно з боків вийде , а якщо надме трохи менше - то воно з боків трохи всмокче.
Я думаю так зроблено спеціально, щоб другий вентилятор точно не випустив всередину корпусу гаряче повітря яке пропустив через себе перший вентилятор через першу секцію радіатора, а решту добрав вже при необхідності з боків.
у випадку термалрайту - думаю ніхто сильно з підбором не заморочувався, і там таки один тягне/штовхає інший власне по тестах "гібриди" трохи більш шумні, ніж ті, що з однаковими вентиляторами
-
daesz
Member
aaleksandrenko: ↑ 20.11.2023 15:41 в комплекті є перехідник для підключення двох вентиляторів в один слот.
Один кабель йде 4пін, другий 3 пін. Відповідно інфа для обертів зчитується з того кабелю що 4 пін (ведучого вентилятора)
Той же термалрайт fc140 має оберти 120мм вентилятора 1850 об/мин, а 140мм вентилятор 1800 об/мин. Там напевно й не важливо який ведучий.
На scythe fuma 2 я бачив там різний колір в перехідника був - червоний та чорний щоб правильно підключити вентилятори. Бо там перший тонкий на 15мм і напевно має крутитись швидше.
Тому рекомендую вибирати вентилятри з однаковими обертами якщо будуть підключені через перехідник, або просто підключати окремо в слоти і виставляти однакову криву обертів.
Хвилювало якраз те, що на 2к обертів 120 може бути менш шумним ніж 2к обертів 140, та й 140 потрібно меншу швидкість для тієї ж ефективності і як в цьмоу випадку веде система не зрозуміло В мене той перехідних (розгалужувач) і на РА120 був, правда не використовую, бо МП має 2 виходи на кулер процесора - основний і опціональний:)oversteve: ↑ 20.11.2023 15:56у випадку нокти 140 мають нижчі оберти ніж 120aaleksandrenko: ↑ 20.11.2023 15:51
до речі, якщо передній 120, посередині стоїть на 140 і вони мають однакові оберти то фактично другий втягуватиме десь на 10-20% більше повітря.
у випадку термалрайту - думаю ніхто сильно з підбором не заморочувався, і там таки один тягне/штовхає інший власне по тестах "гібриди" трохи більш шумні, ніж ті, що з однаковими вентиляторами
Можливо, коли дійде до покупки, то просто візьму 140, повішаю на тавер, а 120 відключу на звичайний корпусний роз'єм і повішаю на задню стінку корпусу, ну або й справді буду підбирати 120тку щоб по обертах до 140 підходила
Последний раз редактировалось daesz 20.11.2023 16:03, всего редактировалось 1 раз.
-
aaleksandrenko
Member
отож, мені якраз такий бутерброд і не подобається.oversteve: ↑ 20.11.2023 15:56у випадку нокти 140 мають нижчі оберти ніж 120aaleksandrenko: ↑ 20.11.2023 15:51
до речі, якщо передній 120, посередині стоїть на 140 і вони мають однакові оберти то фактично другий втягуватиме десь на 10-20% більше повітря.
120мм вентилятор для мене тихий десь до 1200 обертів, а 140мм до 1000 обертів.
-
er[socrates]
Member
Нагрузка чем? ЦП на 100% и температура 75? Это норм. А какая башня?ssd: ↑ 20.11.2023 15:32AMD 7500f. Простой (браузеры и офис) 45-47. При нагрузке 75 (это с открытым корпусом и принудительном его охлаждении извне корпуса - ещё не придумал как охлаждать корпус)
Возможно вы и правы. С таким процессором и не нужно дополнительный кулер.
На место Х над ОЗУ можно цеплять любой, который не упрется в боковую стенку корпуса.
-
anyname
Member
120ка спереду мабуть заради кращої сумісності з пам'яттю оснащеною високими радіаторами. а 140вка має чуть більше навантаження , адже допомагає 120ці з переднім радіатором й самотужки дме задній. що мені в ноктуа подобається ,так це їхній сайт.заходиш обираєш модель кулера й бачиш перелік МП куди він стане нічому не заважаючи , й перелік моделей пам'яті , які під нього підлізуть.aaleksandrenko: ↑ 20.11.2023 15:51до речі, якщо передній 120, посередині стоїть на 140 і вони мають однакові оберти то фактично другий втягуватиме десь на 10-20% більше повітря.anyname: ↑ 20.11.2023 15:45
Так ребра радіаторів принаймі у ноктуа з боків не зашиті .тобто якщо передній кулер надме трохи більше - то воно з боків вийде , а якщо надме трохи менше - то воно з боків трохи всмокче.
-
ssd
Member
ОССТ - стабильная 75-77 градусов (был максимум градуса 82, но это какой-то пик, который я глазом и графиком не увидел). Аидой тоже 75 +/-er[socrates]: ↑ 20.11.2023 16:15 Нагрузка чем? ЦП на 100% и температура 75? Это норм. А какая башня?
На место Х над ОЗУ можно цеплять любой, который не упрется в боковую стенку корпуса.
Башня ID-COOLING SE-207-XT SLIM
Та да, наверное я лишние проблемы создаю там, где их нет. Буду в другой теме идеями по корпусным вентиляторам людей тревожить (они, идеи, не совсем стандартные).oversteve: ↑ 20.11.2023 15:39 можливо просто є зміст проаналізувати схему циркуляції повітря в корпусі в загальному, але може бути й таке, що вона ітак цілком ок і ви просто шукаєте собі додаткову гризоту на рівному місці
-
Piter Cantrope
Member
На AM5 і 1700 проци так поводять себе.ssd: ↑ 20.11.2023 15:32 До этого был интел и там при загрузке ЦП температура росла плавно. АМД резко от 45 сразу до 75 за секунду-другую