Что выбрать? Видеокарты + FAQ

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Ответить
Автор
Advanced Member

Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с выбором видеокарт.
FAQ:
В: На какие параметры стоит обратить внимание при покупки видеокарты?
О: Стоит обратить внимание на:
1) Объем видео памяти
2) Ширину шины
3) Количество шейдеров
4) Соответственно на частоты компонентов (Видеопамять, GPU, универсальные шейдеры)
5) Энергопотребление
6) В некоторых случаях на тепловыделение.

В: В чем отличие между производителями видеокарт напр. ASUS, MSI, XFX и т.д.?
О: Карты могут отличатся:
1) Комплектом поставки (Игры, переходники, клиенты на скачивания и т.д.)
2) Системой охлаждения
3) Наличием "отборных" чипов, у которых выше разгонный потенциал
4) Разгоном от производителя
5) Разводкой компонентов на РСВ
6) Гарантией от производителя.

В: Совместимы ли видеокарты с интерфейсом PCI-Express 2.0/3.0 с материнскими платами с интерфейсом PCI-Express 1.0 и наоборот?
О: Совместимы. Вот результаты тестов.

В: Карты с каким объемом памяти стоит брать для современных игр?
О: 3Gb - 11Gb
Обзоры и сравнительные тесты:

Тут можно сравнить все карты. (Данное сравнение не даст вам точной информации, так что стоит обратить внимание на материалы лаборатории overclockers.ua)
Обзоры и тесты карт в лаборатории overclockers.ua

Уточнить цены можно тут: http://hotline.ua

Оффтоп строго наказуем, поныть о стоимости и отсутствии наличия - Стоимость комплектухи: прогнозы, мысли, размышления
Покупка б/у видеокарты: стоит-ли и прочие вопросы

Хотите получить адекватные рекомендации - укажите разрешение вашего монитора и желаемое количество кадров, основные игры.
Остальную конфигурацию - по желанию

P.S. ВСЕМ "РАСКРЫВАТЕЛЯМ" ЧИТАТЬ ОБЯЗАТЕЛЬНО! viewtopic.php?p=2761824#p2761824 .
Последний раз редактировалось StasTODD 31.07.2010 02:49, всего редактировалось 7 раз.
Kirakishou
Member

Ну і чого вони досягнуть цим дефіцитом? Того, що ще більше людей перейде грати на консолі? Середня по потужності відеокарта коштує вже дорожче консолі. У мене зараз на комп’ютері немає жодної гри в яку я граю і якої немає на консолі. Більш того, деякі з цих ігор прийшли на комп’ютер з консолі, а деякі на консолі мають кращу графіку, бо гру спеціально переробляли під плейстейшн 5, а деякі на консолі мають длс, яких немає на комп’ютері.
Vlaad13
Member

Volodya811: 31.10.2023 20:31
daesz: 31.10.2023 20:24
Скажу вам більше - судячи зі зливів, ціна на 4090 після виходу супер версій виросне на 100-200$, щоб зробити нижчі версії більш привабливими для покупців.
Цікаво, що відеокарт АМД також немає на ринку. Я маю на увазі не лише 7900 ХТХ, а й навіть 7800 ХТ дуже мало. Видно, що і АМД дуже регулює ринок, щоб ціни не падали. Постійний "штучний дефіцит".
За таку поведінку, треба покарати цих "бариг". Не купувати, ні Нвідіа, ні АМД принципово. Якщо є можливість почекати, то чекаємо на Інтел. Інтел, будучи монополістом багато років такого ніколи не витворяла.
все эти три фирмы принадлежат одним и тем же "людям" :laugh: - вы только себя накажите :lol:
Entar
Member

Kirakishou: 31.10.2023 22:10 Ну і чого вони досягнуть цим дефіцитом? Того, що ще більше людей перейде грати на консолі? Середня по потужності відеокарта коштує вже дорожче консолі. У мене зараз на комп’ютері немає жодної гри в яку я граю і якої немає на консолі. Більш того, деякі з цих ігор прийшли на комп’ютер з консолі, а деякі на консолі мають кращу графіку, бо гру спеціально переробляли під плейстейшн 5, а деякі на консолі мають длс, яких немає на комп’ютері.
Ну, є 3 аргументи:
1) Є все-таки купа ігор, на які грати нормально можна тільки на ПК (ММО, стратегії, ітд), і база у них чимала.
2) Консоль не дасть тої якості картинки.
3) Аргумент для не самого розвинутого світу... піратство.
Rucha
Member

Що зараз краще брати з RTX 4080 аби мати найменший шанс отримати свистючі дроселі?
Volodya811
Member

Vlaad13: 31.10.2023 22:11
Volodya811: 31.10.2023 20:31

Цікаво, що відеокарт АМД також немає на ринку. Я маю на увазі не лише 7900 ХТХ, а й навіть 7800 ХТ дуже мало. Видно, що і АМД дуже регулює ринок, щоб ціни не падали. Постійний "штучний дефіцит".
За таку поведінку, треба покарати цих "бариг". Не купувати, ні Нвідіа, ні АМД принципово. Якщо є можливість почекати, то чекаємо на Інтел. Інтел, будучи монополістом багато років такого ніколи не витворяла.
все эти три фирмы принадлежат одним и тем же "людям" :laugh: - вы только себя накажите :lol:
Можливо, але політика компаній різна, бо частка акцій не однакова у тих чи інших людей.
Та ж компанія АМД в 1990-ті і на початку 2000-х років не економила транзистори, а намагалася наздогнати і перегнати Інтел. Її процесори могли мати більше кешу і транзисторів, чим у Інтела. Порівняйте К6 і Пентіум ММХ. В такому разі, хоч в певних задачах, але АМД мали перевагу.
Наприкінці 2000-х років АМД змінила політику і почала "економити транзистори", бо всеодно компанія другого ешелону. В результаті шлак по усім фронтам: Бобкати, Бульдозери та інше.
Коли АМД майже збанкрутіла, то вже при розробці Зенів транзистори не жаліли, як не жаліли їх на РДНА2. Але, зараз знову жадібність прокинулась. РДНА3 вийшов шлаком, транзисторів у 7900 ХТХ значно менше, ніж у 4090 і чіп значно менше. АМД на презентації сказала, що кеш в РДНА3 порізали в два рази, бо і так вистачить, адже шина в два рази швидша. На виході, різниці в іграх між 7900 ГРЕ і 7800 ХТ немає, бо кеш обмежує старшу карту. Ті ж самі 64 МБ. Про кількість ядер порівняно з Нвідіа я мовчу.
Якщо Ви зливаєте архітектурно, то "кладіть більше транзисторів", а не вмикайте дурня і не випускайте шлак.
Балтазар
Member

Entar
Да,но игровой опыт,будет несколько другим в отличии от чистого натива с лучами.Опять таки не обязательно выкручивать лучи на максимум,можно и на средних если что :)
Vlaad13
Member

Rucha: 31.10.2023 23:03 Що зараз краще брати з RTX 4080 аби мати найменший шанс отримати свистючі дроселі?
gigabyte gaming или aurus

Відправлено через 10 хвилин 59 секунд:
Volodya811: 31.10.2023 23:58
Vlaad13: 31.10.2023 22:11
Можливо, але політика компаній різна, бо частка акцій не однакова у тих чи інших людей.
Та ж компанія АМД в 1990-ті і на початку 2000-х років не економила транзистори, а намагалася наздогнати і перегнати Інтел. Її процесори могли мати більше кешу і транзисторів, чим у Інтела. Порівняйте К6 і Пентіум ММХ. В такому разі, хоч в певних задачах, але АМД мали перевагу.
Наприкінці 2000-х років АМД змінила політику і почала "економити транзистори", бо всеодно компанія другого ешелону. В результаті шлак по усім фронтам: Бобкати, Бульдозери та інше.
Коли АМД майже збанкрутіла, то вже при розробці Зенів транзистори не жаліли, як не жаліли їх на РДНА2. Але, зараз знову жадібність прокинулась. РДНА3 вийшов шлаком, транзисторів у 7900 ХТХ значно менше, ніж у 4090 і чіп значно менше. АМД на презентації сказала, що кеш в РДНА3 порізали в два рази, бо і так вистачить, адже шина в два рази швидша. На виході, різниці в іграх між 7900 ГРЕ і 7800 ХТ немає, бо кеш обмежує старшу карту. Ті ж самі 64 МБ. Про кількість ядер порівняно з Нвідіа я мовчу.
Якщо Ви зливаєте архітектурно, то "кладіть більше транзисторів", а не вмикайте дурня і не випускайте шлак.
акций у них одинаково. Что intel, что АМД, что nvidia процентов этак на 60 принадлижат одной и той же компании vanguard group (у которой куча дочерних компаний black rock, стейт стрит, фиделити и др). Они полностью контролируют рынок и ценообразование. Они полностью контролируют все три компании. Политика у них одинаковая и все три компании жадные корпораты между которыми нет разницы. :lol:
Во вторых проблема АМД это не карты и их производительность или цена, или наличие (7800хт можно давно купить по норм цене, их куча на рынке - зайдите на хотлайн) Проблема амд - это софт. В рабочих задачах вся хваленая мощь амд похожа на мыльный пузырь который лопается при малейшей трудной задаче. Да и в играх до сих пор нет фср 3 (то есть он есть но что то работает плохо - а что то вообще не работает) :laugh:

Відправлено через 17 хвилин 45 секунд:
Entar: 31.10.2023 22:55
Kirakishou: 31.10.2023 22:10 Ну і чого вони досягнуть цим дефіцитом? Того, що ще більше людей перейде грати на консолі? Середня по потужності відеокарта коштує вже дорожче консолі. У мене зараз на комп’ютері немає жодної гри в яку я граю і якої немає на консолі. Більш того, деякі з цих ігор прийшли на комп’ютер з консолі, а деякі на консолі мають кращу графіку, бо гру спеціально переробляли під плейстейшн 5, а деякі на консолі мають длс, яких немає на комп’ютері.
Ну, є 3 аргументи:
1) Є все-таки купа ігор, на які грати нормально можна тільки на ПК (ММО, стратегії, ітд), і база у них чимала.
2) Консоль не дасть тої якості картинки.
3) Аргумент для не самого розвинутого світу... піратство.
еще можно вспомнить про шутеры, играть в которые на джостике то еще удовольствие :gigi:
anyname
Member

LiquidStorm: 31.10.2023 21:17
Volodya811: 31.10.2023 20:31 Інтел, будучи монополістом багато років такого ніколи не витворяла.
Бо в ті часи якщо ти не заповнюєш полиці магазів, це робили за тебе інші бренди. А зараз всі працюють за принципом будинків мод - краще продати 1 одиницю за 1000, ніж 3 по 333 чи 5 по 200: напрягу менше, профіту - більше.
Помиляєтесь. В ті часи Аті була самостійною компанією , яка заробляла на продажі відеокарт. І якщо вона хотіла більше грошей - то продавала більше ВК. а зараз - не продамо ВК , то продамо ЦП , й взагалі не треба дратувати дядька.дядько чоловік розумний , робимо як він - ВК поменше , цінник побільше.
Kirakishou
Member

Entar
Погоджуюсь з цими аргументами, але вони не завжди працюють для ігор, які від самого початку зроблені для PlayStation, а вже потім портовані на ПК. Так, в більшості випадків на комп’ютері все одно буде краща графіка, але також є і винятки. Крім того, на комп’ютері ці ігри виходять з великим запізненням. А також, на комп’ютері не завжди виходять DLC або розширені версії (наприклад, Catherine та Catherine: Full Body).
Ось три гри, в які я зараз граю. Всі вони є на PlayStation. Більш того, Persona 5 Royal вже давно вийшла на PlayStation, а на ПК з’явилась лише минулого року. І я не впевнений, що вона має геть усі DLC, які є в версії Persona 5 Royal Ultimate Edition для PlayStation. А Genshin Impact хоч і вийшов на консолях пізніше, але на PlayStation 5 він має значно кращі текстури, ніж на ПК. Розробники спеціально переробили гру для PlayStation 5.
Щодо піратства – деякі ігри або неможливо спіратити, або немає сенсу піратити. Тому завжди є свої нюанси і все залежить від конкретних ігор та твоїх уподобань. Але загалом я також граю на ПК і вважаю що це найкраща платформа для ігор.
спойлер
2023-11-01_093308.jpg
Відправлено через 32 хвилини 57 секунд:
Невелике доповнення. Genshin Impact на PlayStation 4 вийшов в той же день, що на ПК. Але на PlayStation 5 він вийшов пізніше, бо сама консоль вийшла вже після релізу гри і вже для неї розробники спеціально переробляли гру. Особисто у мене немає PlayStation 5, але я бачив в інтернеті порівняння і на PlayStation 5 кращі текстури, ніж на ПК. Ще пам’ятаю, якась Лара Крофт також спеціально перероблялась для PlayStation 4 і там графіка теж була краща, ніж для версії на ПК. Також, Need for Speed Underground 2 виходив на Xbox 360 і теж мав кращу графіку. Тому аргумент про кращу графіку на ПК загалом працює, але є винятки.

Відправлено через 7 хвилин 2 секунди:
Хоча, щодо Need for Speed Underground 2 я не впевнений. Можливо там не графіка краща, а вона має підтримку широкоформатних екранів, чого в версії для ПК без модів немає. Точно не впевнений, бо давно про це читав.
yupi
Member

киньте табличку сравнений с 4070, где-то была в теме, но найти не могу.
что там на сегодня лучший выбор по охладу и элементной базе из 4070 вообще?
Liberty
Junior

Цікавить таке ж питання як і автора вище, але щодо 4070 ti
moto
Member

Друзья всем привет. В общем хочу заменить свою старую 1070,на что то современное, но есть дилемма в виде корпуса(zalman z11+) , и его ограничением по размеру видео карты в размере 290мм. Как бы корпус меня устраивает ,свою задачу выполняет , но если касаться апгрейда железа , то вылазят минусы с которыми нужно считаться. В общем суть вопроса что есть по видео картам в подходящем размере буду брать 3080 или 4070,еще не решил ,я просто смотрю что в моем случае просто так заменить карту не получиться , наверное еще и блок питания нужно будет менять , в общем вы то явно грамотней меня в этой теме, подскажите :beer: .
Конфиг железа.
спойлер
Материнка-Asus prime x470pro
Процессор-Ryzen 5 2600-будет меняться на 5800х-5900х
Охлаждение процессора-Zalman CNPS10X Performa
Видео карта-Palit GeForce GTX 1070 GameRock
Блок питания-Chieftec CTG-650C
Память-Kingston HyperX Predator Black (HX436C17PB3K2/16)
Звуковая карта-Creative SB AE-5
Корпус-zalman z11 plus
Реобас-Lamptron FC5-V2 black
Монитор-Dell UltraSharp U2412M Black-моник тоже будет заменен
Artem_M
Member

moto: 01.11.2023 12:26
спойлер
Друзья всем привет. В общем хочу заменить свою старую 1070,на что то современное, но есть дилемма в виде корпуса(zalman z11+) , и его ограничением по размеру видео карты в размере 290мм. Как бы корпус меня устраивает ,свою задачу выполняет , но если касаться апгрейда железа , то вылазят минусы с которыми нужно считаться. В общем суть вопроса что есть по видео картам в подходящем размере буду брать 3080 или 4070,еще не решил ,я просто смотрю что в моем случае просто так заменить карту не получиться , наверное еще и блок питания нужно будет менять , в общем вы то явно грамотней меня в этой теме, подскажите :beer: .
Конфиг железа.
спойлер
Корпус-zalman z11 plus
RTX3080 наче не існує 290мм.
А от 4070 двокулерних повно. І вони не дуже гарячі, тобто вистачає їм і двох кулерів. І живлення їм менше потрібне ніж 3080.
Тож, якщо бюджет дозволяє, вибір є очевидним.
Nouriel
Member

moto
думаєте 600ват не вистачить для 200 ватної 4070?
shad_1985
Member

У мене zalman z9+ начинка така як і у zalman z11+, влазила карта Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X 305мм со старої материнкою. Після абгрейду вже INNO3D GEFORCE RTX 3080 ICHILL X3 300мм вже не влізла. Тут е питання чому, а тому що потрібно дивитися де знаходиться слот PCI-E, на старою системі був нижче напроти отсека ЖД, а зараз вище та мішає ребро отсеков під дисковод. Але пару ударив молотком справило цю досадну помилку :gigi:
Entar
Member

moto, завтра по идее поставлю себе rtx 4070, а у меня бп 600Вт той же серии, что у вас 650. По идее должно хватать с запасом, по результатам отпишусь.
Ряд 4070, и не самых плохих вроде влазят в 290мм.
С учетом бп и корпуса, имеет смысл либо рассматривать 4070 (что имхо в долгосроке лучше), или менять корпус и бп.
moto
Member

Nouriel: 01.11.2023 13:45 moto
думаєте 600ват не вистачить для 200 ватної 4070?
Я не знаю , так как буду еще процессор менять, а там и охлад новый наверное тоже нужен будет, в идеале конечно я думаю что будет купить новый корпус, и пересобрать по итогу все .

Отправлено спустя 3 минуты 8 секунд:
Artem_M
shad_1985
Entar
Вот пару минут нашего общения и я уже знаю что 3080 отпадает, отлично! Спасибо за обратную связь :beer: . А кто что думает о карте Asus Rtx 4070 dual 12G , по охладу и питанию ?,или такие вопросы уже не актуальны в современных картах .
Nouriel
Member

думаєте 600ват не вистачить для 200 ватної 4070 і 150 ватного 5900?
moto
Member

Nouriel Якщо ви так кажете , значить вистачить :)
Vlaad13
Member

moto: 01.11.2023 12:26 Друзья всем привет. В общем хочу заменить свою старую 1070,на что то современное, но есть дилемма в виде корпуса(zalman z11+) , и его ограничением по размеру видео карты в размере 290мм. Как бы корпус меня устраивает ,свою задачу выполняет , но если касаться апгрейда железа , то вылазят минусы с которыми нужно считаться. В общем суть вопроса что есть по видео картам в подходящем размере буду брать 3080 или 4070,еще не решил ,я просто смотрю что в моем случае просто так заменить карту не получиться , наверное еще и блок питания нужно будет менять , в общем вы то явно грамотней меня в этой теме, подскажите :beer: .
Конфиг железа.
спойлер
Корпус-zalman z11 plus
INNO3D PCI-Ex GeForce RTX 4070 Twin X2
тихая и небольшая

Відправлено через 2 хвилини 38 секунд:
yupi: 01.11.2023 11:54 киньте табличку сравнений с 4070, где-то была в теме, но найти не могу.
что там на сегодня лучший выбор по охладу и элементной базе из 4070 вообще?
у вас же 3080ti - зачем её менять то?
Вложения
4477.jpg
Ответить