Выбор роутера

Локальные сети и Интернет
Ответить
Автор
Member

Kirakishou
не так. я маю мікроту наразі, і рекомендував би все ж таки ознайомитись з UI перед прийняттям рішення щодо купівлі.
Shpoker
Member

Kirakishou: 25.10.2023 21:22Загалом я не про це питаю, а про сам роутер. Як він порівняно з роутерами асус?

если что-то не работает в асусе - жди прошивку в которой поправят. в микротике без знаний хотя б неглубоких в сетях и их дебаге - побейся головой об стену, спляши ритуальный танец, прокляни тещу, потрать пол дня с тисипидампом, прочитай кучу релиз ноутсов к прошивкам, просто положи болт, а потом обнаружь что всё делал с не тем вланом и напейся с горя
Kirakishou
Member

Ortyomko
А winbox це не воно? Зараз вже якось інакше налаштовується? Просто якщо через winbox, то там нічого складного немає. В інтернеті є купа мануалів.
Ortyomko
Member

Kirakishou
це воно. ну якщо впевнені у собі, то можна спробувати.
від себе додам, що мав дві мікроти за вай фай і продав їх, бо було погане покриття і швидкість. По стабільності наче проблем не було. Залишив тільки сам маршрутизатор, і взяв точку доступу netgear за ті ж гроші що продав мікротік, так це небо і земля. Покриття 5ГГц нарешті вся 3к квартира (у мікротіка до балкону бувало і 2,4 не добивав). Ну і швидкість майже 1гбіт по безпроводу маю
За асус не можу нічого сказати.
artko
Member

Kirakishou: 25.10.2023 21:11 Погане залізо чи немає якихось функцій порівняно з Asus AX58U V2? Люди пишуть, що Mikrotik досить довго підтримує програмне забезпечення своїх пристроїв.
залізо типове. підтримка ДУЖЕ довга, на фоні усіх інших вендорів (маю мікрот 10+ років, на нього є апдейти). фунції - мікротік це в першу чергу маршрутизатор. ніякиї функцій типу усб накопичувач, торенти, принтери і т.п. із коробкі він не має. зовсім. Але те що вміє мікрот в плані роботи з мережою - асусу стоковому ще рости і рости.

p.s. так, у сучасних мікротів є докер, його можна вмовити робити багато ще чого. але це вже окремо.

Відправлено через 49 хвилин 48 секунд:
mraleks: 25.10.2023 18:52 Якщо читати уважно, то там було "Якщо об'єм даних не перевищував пропускну здатність".
Але з самого початку мова було про відносно сучасні Wi-Fi 2.4GHz і Wi-Fi 5GHz і тут вже різниці по пінгу не буде.
"кількість цеглин на заводі не повинна перевищувати X камазів на годину для сільскої дороги".

ви десь таке зараз кажете. можна більш розгорнуто, як швидкість передавання даних залежить від їх кількості? я не розумію таке змішування одиниць виміру :(
tablestikus
Member

Ortyomko: 25.10.2023 21:38 Kirakishou
це воно. ну якщо впевнені у собі, то можна спробувати.
від себе додам, що мав дві мікроти за вай фай і продав їх, бо було погане покриття і швидкість. По стабільності наче проблем не було. Залишив тільки сам маршрутизатор, і взяв точку доступу netgear за ті ж гроші що продав мікротік, так це небо і земля. Покриття 5ГГц нарешті вся 3к квартира (у мікротіка до балкону бувало і 2,4 не добивав). Ну і швидкість майже 1гбіт по безпроводу маю
За асус не можу нічого сказати.
так а яка впевненість треба для QuickSet при першому вході вбити пару параметрів і забути про нього? я тестував на домогосподарках - справлялися.
AndP
Member

подскажите, почему монитор подключается к частоте 2,4ГГц, все остальные девайсы, подключаются к 5ГГц? На роутере включен режим Смарт, как я понял, в этом режиме девайс подключается к лучшему сигналу, монитор находится в зоне стабильного 5ГГц, во-всяком случае, системник подключается у нему.
Avenger80
Member

AndP
Вообще, это слегка нестабильный режим - может скакать очень часто с 2,4Ггц на 5Ггц и наоборот. Может сидеть на 2,4Ггц, когда ты видишь, что может спокойно быть на 5Ггц. В общем, ерунда это всё... Лучше разделить сети и посадить каждый девайс на нужную вам сеть. Чтоб была одна сеть - 2,4Ггц, а вторая - 5Ггц. Зачем вам для монитора, который статичный - смартконнект? И вообще зачем он нужен - реальный практический смысл? А ещё, если у вас есть, в интерфейсе роутера должно быть что-то типа предпочитать сеть (частоту) для каждого устройства - типа предпочитать 5Ггц или предпочитать 2,4Ггц. Решение о подключение к какой сети принимает само устройство, а не роутер. Может устройству (монитору) не нравится канал на 5Ггц, который ставит роутер, надо поиграться ещё с номерами каналов, может быть. Так что лучше разделить сети - выключить режим, назвать, к примеру, для 2,4Ггц - Mukola, для 5Ггц - Mukola 5G. :) И монитор и комп подсоединить на Mukola 5G. Будет всё стабильно и не будет тогда таких вопросов.
tablestikus
Member

AndP: 26.10.2023 01:14 подскажите, почему монитор подключается к частоте 2,4ГГц, все остальные девайсы, подключаются к 5ГГц? На роутере включен режим Смарт, как я понял, в этом режиме девайс подключается к лучшему сигналу, монитор находится в зоне стабильного 5ГГц, во-всяком случае, системник подключается у нему.
Band Steering лагає і працює не так як треба. Загалом я ще не бачив щоб воно працювало ідеально і не користуюсь однаковими назвами мереж на обидва діапазона.
AndP
Member

Avenger80: 26.10.2023 07:17 И вообще зачем он нужен - реальный практический смысл?
Когда занят системник, гуглю на мониторе или смотрю кино.

Відправлено через 2 хвилини 1 секунду:
Avenger80: 26.10.2023 07:17 Так что лучше разделить сети - выключить режим, назвать, к примеру, для 2,4Ггц - Mukola, для 5Ггц - Mukola 5G. :) И монитор и комп подсоединить на Mukola 5G. Будет всё стабильно и не будет тогда таких вопросов.
Так и есть, при фиксировании каналов, работает стабильно, на заданной частоте

Відправлено через 37 секунд:
tablestikus: 26.10.2023 08:41 Загалом я ще не бачив щоб воно працювало ідеально і не користуюсь однаковими назвами мереж на обидва діапазона.
понял
Avenger80
Member

AndP
Я имел ввиду зачем нужен Смартконнект (Band Steering) для стационарных вещей типа монитора или компа, а не зачем нужен инет на мониторе (хотя тоже такого не встречал). :) Та и вообще - пользы я не увидел от этой технологии (Смартконнект), ну да в рекламе красиво расписано. :)
Alexandrro
Member

Выбираю сейчас роутер до 3000 грн (80$)
Остановился на Xiaomi AX6000
Роутер будет использоваться исключительно как Wi-Fi (ЛАН-порты использоваться не будут)
Интернет будет подключаться 1 гбит, но то что он поддерживает 2.5 гбит это хорошо, пусть будет на будущее. Всё-таки не хочется каждый раз менять роутер при смене тарифа.
От роутера в принципе много не требуется. Нужен стабильный хороший приём, стабильная работа и нормальная дальность.
Я бы и дешевле купил что-то, но как я понял до 2200-2500 особо ничего интересного нет (можно было бы взять тот же Xiaomi AX5400 или AX6S, например, но AX5400 стоит ~2200 грн, а AX6S вообще 2600-2700. там уже 300 грн докинуть и АХ6000 взять можно, нет смысла).
Есть ли что-то лучше за 80$ ?
Или что-то достойное, с 2.5 гбит, за 1500-2000? (чтобы был смысл брать вместо АХ6000)

Но ещё вопрос, роутер будет стоять на шкафу под потолком, и там не хватит высоты для того чтобы антенны были направленны вверх.
Что если антенны будут в горизонтальном положении? (то есть как бы лежать на шкафу)
Приём будет нормальным или антенны должны быть строго направлены вверх?
Можно было бы на стену повесить роутер, но у АХ6000 не предусмотрено такой установки.
Avenger80
Member

Alexandrro
А где вы нашли Xiaomi AX6000 за 3000грн? А, увидел, на Али можно за 3300грн. купить сейчас. Ну и на OLX тоже около 3000 грн.
mraleks
Member

artko: 25.10.2023 22:53
mraleks: 25.10.2023 18:52 Якщо читати уважно, то там було "Якщо об'єм даних не перевищував пропускну здатність".
Але з самого початку мова було про відносно сучасні Wi-Fi 2.4GHz і Wi-Fi 5GHz і тут вже різниці по пінгу не буде.
"кількість цеглин на заводі не повинна перевищувати X камазів на годину для сільскої дороги".

ви десь таке зараз кажете. можна більш розгорнуто, як швидкість передавання даних залежить від їх кількості? я не розумію таке змішування одиниць виміру :(
Якщо намагатися втулити в канал більше даних ніж його пропускна здатність - щось буде чекати в черзі і це очевидно буде впливати на час їх передачі.
Вам треба перестати плутати швидкість передачі і пропускну здатність і після цього прийде зрозуміння що пінг від переходу на 5GHz не зміниться порівняно з 2.4GHz.
artko
Member

mraleks: 26.10.2023 14:56 Якщо намагатися втулити в канал більше даних ніж його пропускна здатність - щось буде чекати в черзі і це очевидно буде впливати на час їх передачі.
Вам треба перестати плутати швидкість передачі і пропускну здатність і після цього прийде зрозуміння що пінг від переходу на 5GHz не зміниться порівняно з 2.4GHz.
ще раз питаю, яким чином швидкіть передавання у каналі залежить від кількості даних?
у вас швидкість камаза(пакета) на дорозі раптом стала залежати від черги камазів (пакетів) на прохідній цегляного заводу.

може перестанете змішувати одиниці виміру та поняття? довжина черги вплива виключно на час передавання черги, а не даних, які вже передаються.

а розуміння що пінг на різних діапазонах може відрізнятися, якщо подивитесь відповідну документацію. (наголошую, різниця непринципова для побутового використання і не факт що ви її помітите. але вона є.)

нагадаю, обговорюємо ваше тверження
mraleks: 25.10.2023 10:47 Швидкість з якою пакетики бігають ніяк не залежить від частоти, тільки кількість цих пакетиків за одиницю часу (і то не від частоти, а від стандарту вафлі).
Відправлено через 22 хвилини 25 секунд:
Alexandrro: 26.10.2023 14:20 Остановился на Xiaomi AX6000
....
Я бы и дешевле купил что-то, но как я понял до 2200-2500 особо ничего интересного нет (можно было бы взять тот же Xiaomi AX5400 или AX6S, например, но AX5400 стоит ~2200 грн, а AX6S вообще 2600-2700. там уже 300 грн докинуть и АХ6000 взять можно, нет смысла).
усе ж від побажань до роутера :) той же AX6S по cpu - швидше(2х1.35ггц vs 2х1.2ггц) якщо вас влаштовує рідна китайска прошивка - чому ні, можете спробувати.(альтернативних на нього немає. тому якщо виникнуть проблеми - то ой)
с 2,5гбіт дешевих моделек наче ще нема. (теж, як на мене, сумнівний плюс для wan порта)
Alexandrro
Member

artko: 26.10.2023 15:44 усе ж від побажань до роутера :) той же AX6S по cpu - швидше(2х1.35ггц vs 2х1.2ггц) якщо вас влаштовує рідна китайска прошивка - чому ні, можете спробувати.(альтернативних на нього немає. тому якщо виникнуть проблеми - то ой)
с 2,5гбіт дешевих моделек наче ще нема. (теж, як на мене, сумнівний плюс для wan порта)
Почему решили, что кпу у AX6S быстрее? На AX6S стоит медиатек, на AX6000 стоит квалком. Скорость процессора измеряется не только мегагерцами. Тем более у AX6000 ещё есть плюс 1 ядро NPU с частотой 1.4 ГГц.
И в каких тестах AX6S в принципе может себя показать лучше, чем AX6000 ? Всё-таки AX6000 повыше классом, и разница в цене всего в 300 грн неоправданна для покупки AX6S (AX6S - 2700, AX6000 - 3000)
artko
Member

Alexandrro: 26.10.2023 16:04 Почему решили, что кпу у AX6S быстрее? На AX6S стоит медиатек, на AX6000 стоит квалком. Скорость процессора измеряется не только мегагерцами. Тем более у AX6000 ещё есть плюс 1 ядро
Виключно з міркувань, що в обох заявлені ядра cortex a53 (однакові, за винятком частоти), а також з тестів швидкодії OpenSSL від проекту OpenWRT, де можна якось спрогнозувати.
На жаль, підтримки IPQ5018 зараз нема, тому рівняти саме з ним не можу, ніяких тестів вендор не наводить. Може ви знаходили?

Щодо ціні - ну.. місяца два тому брав AX6S за 2100грн :) Для себе (підкреслю, для себе) переваг AX6000 не бачу - бо нема підтримки того ж OpenWRT.
А де на них "клас" пишуть? (чи ви про умовниій wi-fi клас?)
Alexandrro
Member

artko: 26.10.2023 16:21
Alexandrro: 26.10.2023 16:04 Почему решили, что кпу у AX6S быстрее? На AX6S стоит медиатек, на AX6000 стоит квалком. Скорость процессора измеряется не только мегагерцами. Тем более у AX6000 ещё есть плюс 1 ядро
Виключно з міркувань, що в обох заявлені ядра cortex a53 (однакові, за винятком частоти), а також з тестів швидкодії OpenSSL від проекту OpenWRT, де можна якось спрогнозувати.
На жаль, підтримки IPQ5018 зараз нема, тому рівняти саме з ним не можу, ніяких тестів вендор не наводить. Може ви знаходили?

Щодо ціні - ну.. місяца два тому брав AX6S за 2100грн :) Для себе (підкреслю, для себе) переваг AX6000 не бачу - бо нема підтримки того ж OpenWRT.
А де на них "клас" пишуть? (чи ви про умовниій wi-fi клас?)
Мне например наличие 2.5 гбит, 512 рам, нормальный рабочий вариант из коробки работы мимо 4х4 160 гц, Qualcomm IPQ5018 + 1 ядро NPU с частотой 1.4 ГГц, плюс более уверенный приём и лучшая дальность, намекает на то, что класс устройств всё-таки разный. К тому же АХ6S на али стоит почти в полтора раза дешевле, чем АХ6000 (непонятно почему в Украине АХ6000 стоит дешевле, чем самые низкие цены на али).
Поэтому если выбирать именно между этими двумя то вижу бОльший потенциал у АХ6000 (который мне сейчас не нужен, но может пригодиться через 2-3 года. у АХ6000 есть запас, так скажем, апгрейда своего тарифного плана и возможностей. у АХ6S его нет).
Поэтому экономия в 8$ того не стоит, при общей стоимости девайсов в 72$ и 80$ соответственно.
Это моё личное мнение, которое никому не навязываю :)
DEVES
Member

нормальный рабочий вариант из коробки работы мимо 4х4 160 гц
Очень сильно сомневаюсь.
Alexandrro
Member

DEVES: 26.10.2023 19:38
нормальный рабочий вариант из коробки работы мимо 4х4 160 гц
Очень сильно сомневаюсь.
Почему? На него в принципе нет кастомов, и по обзорам всё работает из коробки хорошо.
Ответить