Что выбрать? Видеокарты + FAQ

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Ответить
Автор
Advanced Member

Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с выбором видеокарт.
FAQ:
В: На какие параметры стоит обратить внимание при покупки видеокарты?
О: Стоит обратить внимание на:
1) Объем видео памяти
2) Ширину шины
3) Количество шейдеров
4) Соответственно на частоты компонентов (Видеопамять, GPU, универсальные шейдеры)
5) Энергопотребление
6) В некоторых случаях на тепловыделение.

В: В чем отличие между производителями видеокарт напр. ASUS, MSI, XFX и т.д.?
О: Карты могут отличатся:
1) Комплектом поставки (Игры, переходники, клиенты на скачивания и т.д.)
2) Системой охлаждения
3) Наличием "отборных" чипов, у которых выше разгонный потенциал
4) Разгоном от производителя
5) Разводкой компонентов на РСВ
6) Гарантией от производителя.

В: Совместимы ли видеокарты с интерфейсом PCI-Express 2.0/3.0 с материнскими платами с интерфейсом PCI-Express 1.0 и наоборот?
О: Совместимы. Вот результаты тестов.

В: Карты с каким объемом памяти стоит брать для современных игр?
О: 3Gb - 11Gb
Обзоры и сравнительные тесты:

Тут можно сравнить все карты. (Данное сравнение не даст вам точной информации, так что стоит обратить внимание на материалы лаборатории overclockers.ua)
Обзоры и тесты карт в лаборатории overclockers.ua

Уточнить цены можно тут: http://hotline.ua

Оффтоп строго наказуем, поныть о стоимости и отсутствии наличия - Стоимость комплектухи: прогнозы, мысли, размышления
Покупка б/у видеокарты: стоит-ли и прочие вопросы

Хотите получить адекватные рекомендации - укажите разрешение вашего монитора и желаемое количество кадров, основные игры.
Остальную конфигурацию - по желанию

P.S. ВСЕМ "РАСКРЫВАТЕЛЯМ" ЧИТАТЬ ОБЯЗАТЕЛЬНО! viewtopic.php?p=2761824#p2761824 .
Последний раз редактировалось StasTODD 31.07.2010 02:49, всего редактировалось 7 раз.
GreenMile
Member

l-m: 15.10.2023 01:57 А тут на топовому проці (13900K) та посередньому ГПУ (4070Ti) не побачив в одній грі, та вже вивів для себе "аксіому" :facepalm:
Та розповідає людині яка як раз мала умові щоб побачити, що "щось не сходиться". Ну звісно не сходиться, якщо думати не вміти.
Замість тисячі слів - мій тест з залоченим ФПС в одній грі в однаковій сцені (!), щоб мінімізувати вплив інших чинників - гівно, слова людини в одній грі в різних умовах на проці який і без променів не витягує нічого - аксіома, тому що він підтримує вашу теорію :gigi: :up: Чесно, я навіть не здивований, чому претензії до тестів лише в на мою адресу, адже 4070ті посередня карта (дивно, шо до проца ще не доколупались), а ось 2060супер та під 2600к- ого, цей конфіг показує справжній стан речей :apes:

Відправлено через 3 хвилини 20 секунд:
Volodya811: 15.10.2023 00:24
GreenMile: 15.10.2023 00:16 Ну, а я вам показав конкретний приклад на КП2077 і одному конфігу, коли гра ні в що не впирається і чомусь навантаження не росте, то як же так, якщо ви кажете, що промені сильно навантажують проц? Щось не сходится, нє? :rolleyes:
Добре, що гру написали. Ці питання можете задати розробникам рушія гри. Що відбувається з навантаженням на процесор при активації променів в іграх серії БФ і в інших іграх з рушієм Фростбайт я написав.
Не розглядали тоді варіант написати розробникам БФ з тим же питанням? О, от бачте, вже з'являється рушій у фокусі дискусії, то може навантаження на проц значно складніша штука, для висновку "промені включив - навантаження зросло"?

Відправлено через 4 хвилини 22 секунди:
l-m: 15.10.2023 01:57А по факту, навіть теоретично, промені навантажують ЦПУ, адже він, наприклад бере участь у побудові BVH. До речі, як раз у 4000 серії є покращення в цьому плані, та навантаження на ЦПУ зменшилось (але не зникло).
Оце до чого я вів, що слабкі карти не в змозі опрацювати той же BVH повноцінно і можливо спихують це на ЦПУ, тому така різниця ;)
Volodya811
Member

GreenMile: 15.10.2023 11:00
l-m: 15.10.2023 01:57 А тут на топовому проці (13900K) та посередньому ГПУ (4070Ti) не побачив в одній грі, та вже вивів для себе "аксіому" :facepalm:
Та розповідає людині яка як раз мала умові щоб побачити, що "щось не сходиться". Ну звісно не сходиться, якщо думати не вміти.
Замість тисячі слів - мій тест з залоченим ФПС в одній грі в однаковій сцені (!), щоб мінімізувати вплив інших чинників - гівно, слова людини в одній грі в різних умовах на проці який і без променів не витягує нічого - аксіома, тому що він підтримує вашу теорію :gigi: :up: Чесно, я навіть не здивований, чому претензії до тестів лише в на мою адресу, адже 4070ті посередня карта (дивно, шо до проца ще не доколупались), а ось 2060супер та під 2600к- ого, цей конфіг показує справжній стан речей :apes:

Volodya811: 15.10.2023 00:24

Добре, що гру написали. Ці питання можете задати розробникам рушія гри. Що відбувається з навантаженням на процесор при активації променів в іграх серії БФ і в інших іграх з рушієм Фростбайт я написав.
Не розглядали тоді варіант написати розробникам БФ з тим же питанням? О, от бачте, вже з'являється рушій у фокусі дискусії, то може навантаження на проц значно складніша штука, для висновку "промені включив - навантаження зросло"?

l-m: 15.10.2023 01:57А по факту, навіть теоретично, промені навантажують ЦПУ, адже він, наприклад бере участь у побудові BVH. До речі, як раз у 4000 серії є покращення в цьому плані, та навантаження на ЦПУ зменшилось (але не зникло).
Оце до чого я вів, що слабкі карти не в змозі опрацювати той же BVH повноцінно і можливо спихують це на ЦПУ, тому така різниця ;)
Гра БФ5 2018 року. Карта 2060 Супер - 2019 року. Цієї карти в цій грі достатньо, щоб мати 200+ ФПС на 1080р на високих у стандартних режимах гри (при сучасному на той час процесорі). і7 2600 слабкий для 2060 Супер, лише на 50% її навантажує. Тому, в цих умовах ідеально видно, коли не вистачає саме процесора. І якщо з променями фрізи, а 2060 Супер завантажена на 40%, а процесор на 100%, то тут і школяру 2 класу зрозуміло, де слабке місце. При цьому, без активації променів, процесор завантажений на 70-75 і фрізів немає.
Melofon
Member

iBrute

Не советую смотреть такие видосики на ютубе т.к. обычно у их создателей не было того что они типа тестировали, циферки берут или с других сайтов или с потолка, нужно смотреть обзоры где видно как автор держит в руках тестируемые видеокарты и показывает тестовый стенд, все видосы-сравнения где этого всего нет делают свои видео не имея на руках никаких видеокарт или процессоров.
GreenMile
Member

Volodya811: 15.10.2023 12:01
GreenMile: 15.10.2023 11:00 Замість тисячі слів - мій тест з залоченим ФПС в одній грі в однаковій сцені (!), щоб мінімізувати вплив інших чинників - гівно, слова людини в одній грі в різних умовах на проці який і без променів не витягує нічого - аксіома, тому що він підтримує вашу теорію :gigi: :up: Чесно, я навіть не здивований, чому претензії до тестів лише в на мою адресу, адже 4070ті посередня карта (дивно, шо до проца ще не доколупались), а ось 2060супер та під 2600к- ого, цей конфіг показує справжній стан речей :apes:

Гра БФ5 2018 року. Карта 2060 Супер - 2019 року. Цієї карти в цій грі достатньо, щоб мати 200+ ФПС на 1080р на високих у стандартних режимах гри (при сучасному на той час процесорі). і7 2600 слабкий для 2060 Супер, лише на 50% її навантажує. Тому, в цих умовах ідеально видно, коли не вистачає саме процесора. І якщо з променями фрізи, а 2060 Супер завантажена на 40%, а процесор на 100%, то тут і школяру 2 класу зрозуміло, де слабке місце. При цьому, без активації променів, процесор завантажений на 70-75 і фрізів немає.
Ми ходимо по колу. Для того, щоб оцінити навантаження від променів - необхідно зробити однакові умови і виключили інші чинники, як мінімум примусово обмежити ФПС щоб він був однаковий в обох випадках і пройти одну і ту саму сцену в грі з ввімкненими променями і без. От я так і зробив в КП, скріни приклав - навантаження на проц ±1-2%, що тут має бути зрозуміло школяру 2 класу?
Я би міг зараз запусти ще плаг тейл, хогвартс, протестити, що там відбувається в однакових умовах, але я вже побачив, що тут суть питання нікому не цікава, тут більшості важливо лише нахамити співрозмовнику і самоствердитись, відстоюючи свою точку зору, сорян, це без мене, можете вважати, що ті скріни - то фотошоп із другого класу школи :facepalm:
shad_1985
Member

GreenMile: 15.10.2023 12:15От я так і зробив в КП, скріни приклав - навантаження на проц ±1-2%, що тут має бути зрозуміло школяру 2 класу?
От тобі відео
спойлер
де видно, що навантаження проц с 70-78 впало до 58-66 і це легка сцена. Все більш-меньш канали кажуть, що промені вимогливі до процесора, люди купляють більш потужні процесори щоб грати з променями, а ти кажеш, що процесору все одно. Я змінив ryzen 5500 на 5600 та получив до + 20% по фпс, але це ж маячня, променям байдуже на процесор, бо так гадаєш ти.
Volodya811
Member

GreenMile: 15.10.2023 12:15
Volodya811: 15.10.2023 12:01

Ми ходимо по колу. Для того, щоб оцінити навантаження від променів - необхідно зробити однакові умови і виключили інші чинники, як мінімум примусово обмежити ФПС щоб він був однаковий в обох випадках і пройти одну і ту саму сцену в грі з ввімкненими променями і без. От я так і зробив в КП, скріни приклав - навантаження на проц ±1-2%, що тут має бути зрозуміло школяру 2 класу?
Я би міг зараз запусти ще плаг тейл, хогвартс, протестити, що там відбувається в однакових умовах, але я вже побачив, що тут суть питання нікому не цікава, тут більшості важливо лише нахамити співрозмовнику і самоствердитись, відстоюючи свою точку зору, сорян, це без мене, можете вважати, що ті скріни - то фотошоп із другого класу школи :facepalm:
Ви говорите про свій ТОПОВИЙ процесор. Реальний процент завантаження у Вашому випадку помітити складно, бо у нього висока частота, багато ядер, великі кеші. І ми знаємо, що якщо процесор завантажений, навіть, на 50% по графіку, не факт, що він може видати більше ФПС у певній грі і на певному рушію. Бо ядер багато, є гіпертрейдніг та інше. А от на слабких процесорах все видно дуже добре. Тому, Ви не можете зрозуміти, що відбувається.
П.С. Поставте БФ5. І пограйте режим Вогневий шторм з променями. Цікаво, чи будуть фрізи на Вашому процесорі, чи його буде достатньо.

Відправлено через 13 хвилин 14 секунд:
GreenMile: 15.10.2023 12:15
А навіщо Ви лочите ФПС? Для тесту зменшіть роздільну здатність гри до 1080р. Поставте середні (високі) налаштування графіки. Подивіться завантаження процесора. Запишіть. Потім включіть промені, і порівняйте завантаження процесора. Тоді буде більш очевидно, бо процесор, що в першому випадку (без променів), що в другому (з променями), буде завантажений по максимуму. І тоді буде легше побачити різницю по моніторингу.
daesz
Member

shad_1985: 15.10.2023 13:55 От тобі відео
спойлер
де видно, що навантаження проц с 70-78 впало до 58-66 і це легка сцена. Все більш-меньш канали кажуть, що промені вимогливі до процесора, люди купляють більш потужні процесори щоб грати з променями, а ти кажеш, що процесору все одно. Я змінив ryzen 5500 на 5600 та получив до + 20% по фпс, але це ж маячня, променям байдуже на процесор, бо так гадаєш ти.
Все що це відео доказує - це те що процесор може видати більше кадрів, які він відповідно й опрацьовує в більшій кількості, в результаті чого і загружений більше.
Залочте кадри на тому показнику який маєте з променями, а потім виключте промені. Відео можете не знімати, результат ми і так знаємо ;)

Volodya811: 15.10.2023 14:22 А навіщо Ви лочите ФПС?
:facepalm:
shad_1985
Member

daesz
Ти сліпий? Я так і зробив
daesz
Member

shad_1985: 15.10.2023 15:14 daesz
Ти сліпий? Я так і зробив
Я бачу 80 в першому прогоні і 90 в другому з локом на 144 90 :D
Volodya811
Member

daesz: 15.10.2023 14:57
shad_1985: 15.10.2023 13:55 От тобі відео
спойлер
Все що це відео доказує - це те що процесор може видати більше кадрів, які він відповідно й опрацьовує в більшій кількості, в результаті чого і загружений більше.
Залочте кадри на тому показнику який маєте з променями, а потім виключте промені. Відео можете не знімати, результат ми і так знаємо ;)

Volodya811: 15.10.2023 14:22 А навіщо Ви лочите ФПС?
:facepalm:
Поясню детальніше, чому не треба лочити ФПС:
1. Ступінь завантаження потужного процесора при складних задачах визначити важко. Оскільки процесор складається з блоків, кожен з яких виконує свої задачі (інструкції). І якщо один з блоків завантажений на 30%, другий на 100%, то наскільки завантажений процесор?
2. Грає роль розмір кешів. Наприклад, процесор 11900К в тестах 720р видає до 20% більше ФПС, ніж у 1080р в деяких іграх.

А тепер до реалій. Якщо Ви лочите ФПС на 13900К, цим Ви, наприклад, знижуєте навантаження на кеші процесора. При вмиканні променів, навантаження на кеш може зрости, але вільного буде достатньо і по моніторингу Ви не побачити цього навантаження. Тому, треба давати навантаження на процесор 100% (зняти лок), як з променями, так і без. І дивитися не на ФПС, а на завантаження процесора по моніторингу.
daesz
Member

Volodya811: 15.10.2023 16:40 процесор 11900К в тестах 720р видає до 20% більше ФПС, ніж у 1080р в деяких іграх.
спойлер
Изображение
Volodya811
Member

daesz: 15.10.2023 16:45
Volodya811: 15.10.2023 16:40 процесор 11900К в тестах 720р видає до 20% більше ФПС, ніж у 1080р в деяких іграх.
спойлер
Изображение
Читайте, поглиблюйте свій рівень знань https://www.anandtech.com/show/16495/in ... 00k-11600k
Nortrom
Member

враховуючи те, що карту собі шукаю для fullHD геймінгу в не дуже вибагливі іграшки (Baldurus Gate 3, Diablo etc)
Если собираетесь и в UE5 игры играть, то 7800XT, а если онлайн + диабло с балдурсом 24\7, то и 6700 хватит
daesz
Member

Volodya811: 15.10.2023 16:59 Читайте, поглиблюйте свій рівень знань https://www.anandtech.com/show/16495/in ... 00k-11600k
Вже бачу як ви поглибили - зниженням розширення ми, виявляється, збільшуємо фпс. Who would have thought.
Melofon
Member

daesz: 15.10.2023 17:36
Volodya811: 15.10.2023 16:59 Читайте, поглиблюйте свій рівень знань https://www.anandtech.com/show/16495/in ... 00k-11600k
Вже бачу як ви поглибили - зниженням розширення ми, виявляється, збільшуємо фпс. Who would have thought.
Нифига себе :eek:
:lol:
Volodya811
Member

daesz: 15.10.2023 17:36
Саме так. Не дякуйте. Бо в процесорозалежних іграх перехід з 1080р до 720р може не призвести до збільшення ФПС. У мене на і7-11900 навіть з 2060 Супер в БФ 2042 різниці між середні 1080р і 720р майже немає.

Відправлено через 2 години 53 хвилини 50 секунд:
Ждунам на замітку!!!!

Intel Battlemage Flagship full specs

Node: TSMC 4nm
Xe: 56
Shaders: 7,168
Boost Clock: 2.8GHz
Bus: 256bit

The rest is unknown.

Expect 4070 Ti in gaming. Could be 4080 in compute.

https://twitter.com/GraphicallyChal/sta ... 3384894475

Відправлено через 10 хвилин 22 секунди:
Ціна за топчик від Інтела буде 449 доларів. Площа чіпа 402 мм2. Матимемо 4070Ті+ за 20+ к грн. Шаг і мат жадібній АМД і "дзвіночок" для Нвідіа.
Xardas_95
Member

Volodya811: 16.10.2023 00:12 Ждунам на замітку!!!!

The rest is unknown.

Ціна за топчик від Інтела буде 449 доларів. Площа чіпа 402 мм2. Матимемо 4070Ті+ за 20+ к грн. Шаг і мат жадібній АМД і "дзвіночок" для Нвідіа.
Хай для початку її випустять а вже потім після оглядів можна буде думати норм той батлмаг чи ні
Volodya811
Member

Xardas_95: 16.10.2023 00:23
Volodya811: 16.10.2023 00:12 Ждунам на замітку!!!!

The rest is unknown.

Хай для початку її випустять а вже потім після оглядів можна буде думати норм той батлмаг чи ні
Головне, щоб випустили. Уже зараз драйвери для Arc310-770 задовільні. Але є проблеми з контролером пам'яті і є проблеми з тим, що архітектура заточена під важкі завдання. Якщо це виправлять в Intel Battlemage, то на даний час, більше нічого не потрібно. Аналог DLSS у Intel є, є тензорні ядра, хороші кодери і декодери відео. Софт зараз пиляють під професійні застосунки. Потенціал Intel Battlemage буде розкритий і до рівня 4080 вона, теоретично, має дійти. І це за 449 доларів, що більш ніж у 2 рази дешевше. Народна карта буде.
zeter2599
Junior

Привіт. Вирішив обновити свою RX 5700 pulse. Граю в 2к, 60-75. Гц. Придивляюсь до RX 7900 gre, rtx 4070, 4070 ti, RX 7900 xt. Ніяк не можу визначитись, що порадите?
Mixx
Member

zeter2599
До 4к - 4070/7800хт с головой. Как по мне нвидия интереснее, производительности 4070 с головой хватает чтоб на длсс качество в 2к играть с лучами в любую игру в 60-100фпс, радеон в растре вроде как шустрее, но по технологиям и стабильности дров пропасть.
Ответить