Что выбрать? Видеокарты + FAQ

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Ответить
Автор
Advanced Member

Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с выбором видеокарт.
FAQ:
В: На какие параметры стоит обратить внимание при покупки видеокарты?
О: Стоит обратить внимание на:
1) Объем видео памяти
2) Ширину шины
3) Количество шейдеров
4) Соответственно на частоты компонентов (Видеопамять, GPU, универсальные шейдеры)
5) Энергопотребление
6) В некоторых случаях на тепловыделение.

В: В чем отличие между производителями видеокарт напр. ASUS, MSI, XFX и т.д.?
О: Карты могут отличатся:
1) Комплектом поставки (Игры, переходники, клиенты на скачивания и т.д.)
2) Системой охлаждения
3) Наличием "отборных" чипов, у которых выше разгонный потенциал
4) Разгоном от производителя
5) Разводкой компонентов на РСВ
6) Гарантией от производителя.

В: Совместимы ли видеокарты с интерфейсом PCI-Express 2.0/3.0 с материнскими платами с интерфейсом PCI-Express 1.0 и наоборот?
О: Совместимы. Вот результаты тестов.

В: Карты с каким объемом памяти стоит брать для современных игр?
О: 3Gb - 11Gb
Обзоры и сравнительные тесты:

Тут можно сравнить все карты. (Данное сравнение не даст вам точной информации, так что стоит обратить внимание на материалы лаборатории overclockers.ua)
Обзоры и тесты карт в лаборатории overclockers.ua

Уточнить цены можно тут: http://hotline.ua

Оффтоп строго наказуем, поныть о стоимости и отсутствии наличия - Стоимость комплектухи: прогнозы, мысли, размышления
Покупка б/у видеокарты: стоит-ли и прочие вопросы

Хотите получить адекватные рекомендации - укажите разрешение вашего монитора и желаемое количество кадров, основные игры.
Остальную конфигурацию - по желанию

P.S. ВСЕМ "РАСКРЫВАТЕЛЯМ" ЧИТАТЬ ОБЯЗАТЕЛЬНО! viewtopic.php?p=2761824#p2761824 .
Последний раз редактировалось StasTODD 31.07.2010 02:49, всего редактировалось 7 раз.
l-m
Member

Ijachok
Загалом — не варто, більше глюків, гірша швидкодія, менше можливостей, драйвер чужорідний в системі, немає доступу через стандартні інтерфейси як-от hwmon.
Однак, залежить від запитів користувача та його везіння :)

Зі швидкодією особливо все сумно у Паскалей — там якийсь дефект в дизайні архітектури, через що деякі обчислення непропорційно повільніші відносно конкурентів. Зокрема це дуже помітно в іграх з DX12, які в Лінуксі працюють через транслятор у Вулкан — якщо на нормальних відеокартах це інколи навіть швидше оригінального DX12-коду працює, то на Паскалях величезний провал у швидкодії. Мав деякий час GTX1080, так вона бувало примудрялась поступатись бюджетній 5500XT 8GB, яка споживає вдвічі менше.
Чому про це згадав — топові Паскалі попадають у ваш бюджет.

Також уточніть запит — що означає "для роботи"? Чим для роботи не влаштовує вбудована графіка Ryzen 5600G? (якщо у вас вірно вказано в профілі).
Та й для роботи б краще монітор замінити...
Ijachok
Member

Vlaad13: 14.10.2023 17:52
Ijachok: 14.10.2023 17:00
спойлер
У когось є досвід використання відеокарт nVidia разом з Linux? Особливо цікавлять Мінт чи Убунту. Просто чув, що є якісь питання до драйверів. До опенсорсних - точно. А як що до пропрієтарних? Питаю, бо без цього розуміння, не знаю, чи варто взагалі розглядати карти на чіпах nVidia.

А загалом, думаю про покупку відеокарти ціною між 5 (за вживану) і 9 тис. грн. Для роботи з роздільною здатністю 1680:1050

мжливо дозбираемо до 11 к грн и купимо3060ti?
а чого для вас така погана вiнда 10? :gigi:
Та мені і 9 тис. трохи шкода тратити :) І так можна дуже далеко зайти, збільшуючи бюджет, тисяч до 20 - без проблем. Але я не впевнений, чи воно мені потрібно
А щодо Вінди, то мені вона ок, стоїть 10 як друга система, але відмовлятись від Лінукса не збираюсь. Він і для роботи потрібен, і для повсякденного користування мені досить приємний
l-m: 14.10.2023 18:03 Ijachok
Загалом — не варто, більше глюків, гірша швидкодія, менше можливостей, драйвер чужорідний в системі, немає доступу через стандартні інтерфейси як-от hwmon.
Однак, залежить від запитів користувача та його везіння :)

Зі швидкодією особливо все сумно у Паскалей — там якийсь дефект в дизайні архітектури, через що деякі обчислення непропорційно повільніші відносно конкурентів. Зокрема це дуже помітно в іграх з DX12, які в Лінуксі працюють через транслятор у Вулкан — якщо на нормальних відеокартах це інколи навіть швидше оригінального DX12-коду працює, то на Паскалях величезний провал у швидкодії. Мав деякий час GTX1080, так вона бувало примудрялась поступатись бюджетній 5500XT 8GB, яка споживає вдвічі менше.
Чому про це згадав — топові Паскалі попадають у ваш бюджет.

Також уточніть запит — що означає "для роботи"? Чим для роботи не влаштовує вбудована графіка Ryzen 5600G? (якщо у вас вірно вказано в профілі).
Та й для роботи б краще монітор замінити...
Дякую за розгорнуту відповідь.
Під "для роботи", мав на увазі "буде працювати в такій роздільній здатності 1680:1050". Що мені потрібно від відеокарти - можливість пройти аддон Cyberpunk із високими налаштуваннями, змогти запустити останнє Метро (з Ryzen 5600G не вийшло це зробити) ну і сподіваюсь дочекатися Сталкера, але там уже як вийде.
А саме для роботи, звичайно, вистачає і Ryzen 5600G + мого монітора. Браузер, VS Code, Jupiter Notebook і Sublime не вимагають чогось кращого :)
Крім того, у мене система працює з ББЖ Powercom 800 VA, тому за можливості брав би карту, яка споживає менше, на всякий. Не впевнений, але остерігаюсь того, що навантажу якимось RX5700-м і ББЖ не зможе витримувати момент переходу на батарею

Тому підсумую/уточню запит:
1. Безпроблемна робота з Лінукс
2. Достатня продуктивність для Кіберпанка з високими налаштуваннями в р.з. 1680:1050, очевидно, що без променів
3. Забув важливий момент, тиша. Готовий не тільки розбиратись з даунвольтом, а і скидати частоти. Але і карту бажано якнайтихішу
4. Менше енергоспоживання буде перевагою
5. Ціна 5000 (вживана) - 9000 (нова)

Буде працювати в системі:
спойлер
AMD Ryzen 5600G / MSI B550 / 32 Gb DDR4 3600 / SSD Samsung EVO 970 512 Gb + SSD Samsung EVO 970 4 Tb + HDD WD 2 Tb / Be Quiet Pure Power 12 550 W / Dell 22" (1680:1050)
Мені виглядає так, що оптимальними були б вживана RX 5600XT (але поки ніде таких не бачив :rotate: ) або нова RX 6600 Pulse. Також думав про юзану 1660 Super, але якщо вона погано дружить з Лінуксом, то можна не розглядати цей варіант. Та може є якісь кращі варіанти?
Nortrom
Member

Шо то немцев на этой неделе прорвало. Ну, и мусор в виде 4060 тоже продается, реклама делает свое дело :gigi:
спойлер
Изображение
P.S 7700XT у нас 20к уже, ещё 1к можно скидывать
daesz
Member

Nortrom: 14.10.2023 19:50 Шо то немцев на этой неделе прорвало.
7800хт нарешті рестокнули по Європі, хоча не всі моделі :D
Alexanderxxl
Member

Всем здравствуйте, подскажите пожалуйста resizable bar если мат плата поддерживает и если включить то на rtx 2060 super будет работать?? А то не могу понять, вроде в интернете где-то читал что может работать... Вот по этому и хочу более детально и точно узнать. (Не судите строго) Спасибо.
Nortrom
Member

da973esz: 19.01.1970 16:09
Nortrom: 14.10.2023 19:50 Шо то немцев на этой неделе прорвало.
7800хт нарешті рестокнули по Європі, хоча не всі моделі :D
Hellhound на 1м месте :)
Прайс неплохой на 6700 - https://telemart.ua/ua/products/xfx-rad ... -67xlkwfdv
l-m
Member

Ijachok: 14.10.2023 19:21 Тому підсумую/уточню запит:
1. Безпроблемна робота з Лінукс
2. Достатня продуктивність для Кіберпанка з високими налаштуваннями в р.з. 1680:1050, очевидно, що без променів
3. Забув важливий момент, тиша. Готовий не тільки розбиратись з даунвольтом, а і скидати частоти. Але і карту бажано якнайтихішу
4. Менше енергоспоживання буде перевагою
5. Ціна 5000 (вживана) - 9000 (нова)
1. AMD
2. RX 6600 або краще. Ось тут тестували у 1920х1080, але зі стандартними пресетами, які вмикають FSR. Якщо вимкнути його для кращої якості, то у вас на 1680х1050 буде практично така ж швидкодія, можна на ці результати орієнтуватись.
Ну й там же наглядний приклад чому не варто брати NVIDIA:
спойлер
Unfortunately the NVIDIA Linux driver has been hanging when Cyberpunk 2077 finishes the benchmarking run with the GameThread process left running, so for this Steam Play testing are just the results of Cyberpunk on the Radeon GPUs with RADV.
3. Якщо AMD, то там навіть з консолі можна робити розгін (в тому числі даунвольт/даунклок). Вельми зручно при запущеній грі через ssh зі смартфона/планшета/ноута поміняти щось, та одразу бачити на оверлеї зміни у ФПС/споживанні/темпратурах. Ну або наприклад через CoreCtrl традиційно мишкою та повзунками)
4. Вище по лінку є графіки зі споживанням та ФПС на Вт. Лідери серед недорогих це 6600/6600XT/7600.
5. RX 6600 має наче влізти.
Ijachok: 14.10.2023 19:21 Мені виглядає так, що оптимальними були б вживана RX 5600XT
Ні. Мало пам'яті, гірша енергоефективність ніж у RDNA2/RDNA3, більше шанс купити замучену майнінгом.

Отже, з врахуванням бюджету - RX 6600, якщо дещо розширити, то RX 6600XT чи 7600. Та вже серед них шукати вдалу тиху модель.

Відправлено через 5 хвилин 43 секунди:
Alexanderxxl: 14.10.2023 20:01 Всем здравствуйте, подскажите пожалуйста resizable bar если мат плата поддерживает и если включить то на rtx 2060 super будет работать?? А то не могу понять, вроде в интернете где-то читал что может работать... Вот по этому и хочу более детально и точно узнать. (Не судите строго) Спасибо.
Весною пробував — не працювало. А що заважає самому вмикнути та перевірити?

Загалом, я б не дуже сумував, адже навіть на сучасних Nvidia немає великої користі, а в деяких іграх навпаки гірше стає.
Volodya811
Member

GreenMile: 14.10.2023 11:01
Volodya811: 14.10.2023 02:00. Особливо, коли вмикати трасування променів, тоді навантаження на процесор сильно зростає.
Якщо і зростає то на рівні похибки вимірювання ;)
У мене раніше був і7 2600 з картою 2060 Супер. В грі БФ5 процесор був завантажений на 70-75%, але як тільки я вмикав промені, навіть з DLSS, завантаження процесора 95-100% і фрізи. Тому, про похибки вимірювання мені не треба говорити.
А в режимі "Вогневий шторм" з променями, фрізи бували і по 2-3 секунди. Лише з переходом на і7 10700К в "Вогневому штормі" фрізи зменшилися до 1 секунди (з 2-3 секунд на і7 2600), але 10700К явно недостатньо для променів в БФ5. П.С. Фрізи виникали, коли починався шторм і різко змінювалася ситуація на карті.

Чим сильніше навантаження "променями", то тим потужніший треба процесор. В грі "Portal with RTX" перевага 13900К з ДДР5 над тим же 13900К з ДДР4 досягає стабільних 30-40%. Це щоб Ви розуміли, що потенціал ДДР5 буде задіяним, як і багатоядерні процесори.
GreenMile
Member

Volodya811: 14.10.2023 22:01
У мене раніше був і7 2600 з картою 2060 Супер. В грі БФ5 процесор був завантажений на 70-75%, але як тільки я вмикав промені, навіть з DLSS, завантаження процесора 95-100% і фрізи. Тому, про похибки вимірювання мені не треба говорити.
А в режимі "Вогневий шторм" з променями, фрізи бували і по 2-3 секунди. Лише з переходом на і7 10700К в "Вогневому штормі" фрізи зменшилися до 1 секунди (з 2-3 секунд на і7 2600), але 10700К явно недостатньо для променів в БФ5. П.С. Фрізи виникали, коли починався шторм і різко змінювалася ситуація на карті.

Чим сильніше навантаження "променями", то тим потужніший треба процесор. В грі "Portal with RTX" перевага 13900К з ДДР5 над тим же 13900К з ДДР4 досягає стабільних 30-40%. Це щоб Ви розуміли, що потенціал ДДР5 буде задіяним, як і багатоядерні процесори.
Ну то може поясните, чому я вимикаю промені і при залоченому ФПС навантаження на проц фактично не змінюється? :shuffle: Може, там справа ще в чомусь, наприклад, в 2060? ;)
Volodya811
Member

GreenMile: 14.10.2023 22:46
Volodya811: 14.10.2023 22:01

Ну то може поясните, чому я вимикаю промені і при залоченому ФПС навантаження на проц фактично не змінюється? :shuffle: Може, там справа ще в чомусь, наприклад, в 2060? ;)
Що я можу Вам пояснити про "сферичний кінь у вакуумі"? Я написав приклад конкретної гри БФ5. І ігри серії БФ процесорозалежні. Відеокарти для них мають значно менше значення, ніж процесор.
Я написав про карту 2060 Супер, а це фактично 2070, враховуючи те, що на 2060 Супер ставили чіпи виключно А1 і ці карти бустились до вищих частот, ніж 2070. Так от, в БФ5 2060 Супер з процесором і7 2600 була завантажена на 40%. ФПС був 60-90 кадрів в секунду. З 10700К ФПС був 140-220 на високих настройках графіки.
А тепер подумайте самі, чи була вузьким місцем 2060 Супер в БФ5 з променями і DLSS, коли вона була завантажена на 40%, а процесор на 100%.
GreenMile
Member

Volodya811: 14.10.2023 23:16
GreenMile: 14.10.2023 22:46 Ну то може поясните, чому я вимикаю промені і при залоченому ФПС навантаження на проц фактично не змінюється? :shuffle: Може, там справа ще в чомусь, наприклад, в 2060? ;)
Що я можу Вам пояснити про "сферичний кінь у вакуумі"? Я написав приклад конкретної гри БФ5. І ігри серії БФ процесорозалежні. Відеокарти для них мають значно менше значення, ніж процесор.
Я написав про карту 2060 Супер, а це фактично 2070, враховуючи те, що на 2060 Супер ставили чіпи виключно А1 і ці карти бустились до вищих частот, ніж 2070. Так от, в БФ5 2060 Супер з процесором і7 2600 була завантажена на 40%. ФПС був 60-90 кадрів в секунду. З 10700К ФПС був 140-220 на високих настройках графіки.
А тепер подумайте самі, чи була вузьким місцем 2060 Супер в БФ5 з променями і DLSS, коли вона була завантажена на 40%, а процесор на 100%.
Ну, а я вам показав конкретний приклад на КП2077 і одному конфігу, коли гра ні в що не впирається і чомусь навантаження не росте, то як же так, якщо ви кажете, що промені сильно навантажують проц? Щось не сходится, нє? :rolleyes:
Volodya811
Member

GreenMile: 15.10.2023 00:16 Ну, а я вам показав конкретний приклад на КП2077 і одному конфігу, коли гра ні в що не впирається і чомусь навантаження не росте, то як же так, якщо ви кажете, що промені сильно навантажують проц? Щось не сходится, нє? :rolleyes:
Добре, що гру написали. Ці питання можете задати розробникам рушія гри. Що відбувається з навантаженням на процесор при активації променів в іграх серії БФ і в інших іграх з рушієм Фростбайт я написав.
Nouriel
Member

Ijachok
не знаю як там, але всі хто мені траплявся з лінуксом сиділи на радеон
берете 6600, вона має 100 ват - 9к нова, бу - дешевше
l-m
Member

GreenMile: 15.10.2023 00:16 Ну, а я вам показав конкретний приклад на КП2077 і одному конфігу, коли гра ні в що не впирається і чомусь навантаження не росте, то як же так, якщо ви кажете, що промені сильно навантажують проц? Щось не сходится, нє? :rolleyes:
Не сходиться через декілька причин.
Тому що відсутня кваліфікація для подібних вимірювань. Порівняння по двох кадрах, які не збігатися навіть (!), з роздільністю вимірювання, яка не дозволить побачити відмінність меншу за +/- 10% (тобто до 20% у гіршому випадку), це клоунада, а не тести.
Причому, кадри навіть серед того що є в бенчмарку вибрані не найважчі для ЦПУ (незаангажованість, ага). А сам бенчмарк й близько не завантажує процесор як деякі локації з купою NCP та машин.

А по факту, навіть теоретично, промені навантажують ЦПУ, адже він, наприклад бере участь у побудові BVH. До речі, як раз у 4000 серії є покращення в цьому плані, та навантаження на ЦПУ зменшилось (але не зникло).

Як сильно промені навантажують ЦПУ на практиці залежить від ЦПУ, ГПУ, гри, її налаштувань, розрішення, та безпосереднього місця вимірювання у грі. Наприклад у тому ж Hogwarts Legacy є місця де непомітно, а є де майже будь-який процесор виявляється заслабким для того щоб повність завантажити 4090 при розрішеннях нижче 4к (Hogsmeade).
От там-то й видно й оверхед драйверів, й як промені навантажують. Тобто тоді, коли ЦПУ ботлнечить, а не ГПУ.
Без променів:
Всі більш-менш потужні ГПУ впираються у процесор, тому 7900ХТХ = ХТ, а 4090 = 3080. У Радеонів більше ФПС через менший оверхед драйверів.
Hogwarts Legacy.png
З променями:
досі існує обмеження з боку процесора, але ФПС на 4090 без променів був на 37% вище, тобто іншими словами - промені погіршили продуктивність Ryzen 7700X на 27%
Hogwarts Legacy RT.png
У 1440р досі 4090 повністю впирається в процесор та показує тіж 81 фпс тому що промені не навантажують ЦПУ (с)
Hogwarts Legacy RT 1440.png
Джерело.

А тут на топовому проці (13900K) та посередньому ГПУ (4070Ti) не побачив в одній грі, та вже вивів для себе "аксіому" :facepalm:
Та розповідає людині яка як раз мала умові щоб побачити, що "щось не сходиться". Ну звісно не сходиться, якщо думати не вміти.
divinity
Member

посередньому ГПУ (4070Ti)
:rolleyes:
l-m
Member

divinity
4070Ti це всього половина 4090. Нехай вимкне на 13900К половину ядер, та спробує подивитися чи щось зміниться. Навіть в Кіберпанку якщо вибирати важкі для ЦПУ локації.
iBrute
Junior

Джентельмени - трохи почитав поміркував - враховуючи те, що карту собі шукаю для fullHD геймінгу в не дуже вибагливі іграшки (Baldurus Gate 3, Diablo etc) - чи варто взагалі брати карту за 20+ тис. грн (на кшталт Sapphire Radeon RX 7800 XT 16GB GDDR6 Pure GAMING OC https://comtrading.ua/prod-vdeokarta-sa ... pu-695009/ ).
Наприклад - подивився тут порівняльні тести з 6700 - ніби в FullHD різниця аж ніяк не в два рази (а подекуди і мінімальна) - а по вартостя в тому ж телемарті зараз 6700 можна придбати за 12к грн https://telemart.ua/ua/products/xfx-rad ... 67xlkwfdv/.
Як вважаєте?
Дякую за думки зі сторони :beer:
divinity
Member

iBrute
для таких ігор вистачить і більш слабкої карти в fullhd (якщо 60 гц, а не 180). Але та 6700 в тестах то XT 192бітна, а не звичайна 10 гігова, вона 14к+ коштує.

l-m
яка різниця де яка половина? Якщо хуанг випустить 4099 alien edition, яка буде в 2 рази потужніша 4090, то від цього 4090 не стане "посередньою картою".

Раніше топ карти коштували 299 баксів, зараз по вашому посередня карта за 800+ баксів, яка краща за карти 99% юзерів у всьому світі, лише тому що вона половина 4090?

Навіть хуанг не скаже на 4070ті, що то посередня карта.
Artem_M
Member

iBrute
спойлер
iBrute: 15.10.2023 09:05 Джентельмени - трохи почитав поміркував - враховуючи те, що карту собі шукаю для fullHD геймінгу в не дуже вибагливі іграшки (Baldurus Gate 3, Diablo etc) - чи варто взагалі брати карту за 20+ тис. грн (на кшталт Sapphire Radeon RX 7800 XT 16GB GDDR6 Pure GAMING OC https://comtrading.ua/prod-vdeokarta-sa ... pu-695009/ ).
Наприклад - подивився тут порівняльні тести з 6700 - ніби в FullHD різниця аж ніяк не в два рази (а подекуди і мінімальна) - а по вартостя в тому ж телемарті зараз 6700 можна придбати за 12к грн https://telemart.ua/ua/products/xfx-rad ... 67xlkwfdv/.
Як вважаєте?
Дякую за думки зі сторони :beer:
Я б пошукав RX6800XT, а різницю вклав а апгрейд монітора до 1440р.
Балтазар
Member

iBrute
Очень много условностей.Это зависит от того на какой период берете видеокарту,долго ли будете сидеть на Full HD, будут ли включаться лучи и т.д.
Ответить