Клуб поціновувачів старого заліза

Куратор темы: mklm
Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Member

Бумик
Хороша покупка, маю таку саму у боксовій комплектації, теж вспучило добру половину кондьорів у живленні проца. Тамм треба все міняти бо це ж СОЛТЕК, це класіка а класіку знать треба. В цілому добротна материнка, але по факту середняк з точки зору розгону, очікував від неї трохи більше але це мої ностальгічні проблеми пов'язані із любовью до СОЛТЕК :) А так вона просто дуже файно виглядає, лайк шер ріпост

Відправлено через 9 хвилин 18 секунд:
radical: 05.10.2023 12:14 Я, коли пересів з CRT на LCD, довго не міг звикнути. Я бачив там окремі пікселі, бачив по краю нерівномірність підсвітки, і довго не міг звикнути, що чорний колір тепер сірий і підсвічений.
Мені якось директор поставив новенький бюджетний Samsung LCD 17" 740N чи типу того, замість Samsung 15"
Так я попросив все повернути взад, бо мої очі просто вилізли від того лайна. А вдома я мав тоді 17" Samsung 757NF
А пересів я з нього лише на Dell 2007FP який теж взяв 4:3, бо для роботи такий був мені зручнішим. Потім він здох за місяць до закінчення гарантійного терміну, а купив я його на порозі кризи 2008 року ще за бакси. Коли мені по гарантії повернули гроші, вгадайте що, я знайшов дизайнера який продавав два таких монітори і поїхав вибрав собі один з двох, повернули мені щось там близько 2000 гривень, а той я взяв щось типу 1700 чи 1800 і він зараз досі зі мною. Правда це в мене п'ятий монітор, суто заради 4:3 та виклюсно для тестів старого заліза бо він єдиний має VGA B-)

Відправлено через 10 хвилин 6 секунд:
Andrey2005
DethKarz 1998 року - афігєнна гра, ганяли в неї у брата на компі бо в мене тоді ще не було, в нього навіть не знаю яке залізо було, думаю щось типу Пень 3. Ох ми там літали, я і зараз в неї періодично ганяю, маю кілька образів різних, якась версія навіть на сучасних вікнах працює

Відправлено через 19 хвилин 23 секунди:
Яке ж лайно плати MSI на 775 сокеті, вибачте канєшно але в мене вже підгорає. На ASUS закинув потрібний БІОС на флешку, зашив прямо через БІОС і всьо, але тут не так, тут по дороговалютному через командну строку, з дискетки. Ну добре, зайшов на сайт а там аж цілих 2 версії БІОС, лооол, свою стару звісно зберіг на всяк випадок і не даремно. Зашиваю останню версію маю якийсь дивний косяк із завантаженням системи, БІОС не ініціалізується, тільки після скиду налаштувань через кліркмос. Шию попередню версію, а там в налаштуваннях проца зникає половинний множник, тобто 8,5 для 9550 не можна поставити і всьо, більше версій немає :up:
radical
Member

spoglyadach: 05.10.2023 21:13 Яке ж лайно плати MSI на 775 сокеті,
Ха, там бувають і не такі пригоди. Одна і та ж PCB у них може мати окремі моделі або ревізії, і до кожної окремий біос. Прошивання чужого біосу може призвести до часткової або повної відмови плати, і прошивач не блокує по ROM ID прошивку не того біосу, бо він, очевидно, той самий. А модель (точна назва) у вигляді коду зазвичай на папірці, який наліплений на зворотному боці плати, так що її треба виймати з корпусу, щоб подивитись ревізію.
Плюс завжди гнилі електроліти, починаючи с сокета 370 і аж до 775 з P35 точно, які пухнуть просто від зберігання плати у коробці.
spoglyadach
Member

Я кондьори навколо сокета вже замінив на нормальні бо саме з P35 і товкався пів дня, були нічікони з іншого померлого асуса.
Але прошивка БІОС, ось на що пішло найбільше часу, кондьори то так, фігня. Дякуючи панству яке робило модифіковані БІОС під зяони, зашив нормальний БІОС який адекватно працює то ще й бонусом підтримка ксяонів буде. СТоковий звісно теж був, бо я його одразу на окрему дискету задампив, але вже як завівся з цією темою то хотілось вже зашити останню актуальну версію. Так ці придурковаті ще й з неймінгом тих версій не можуть, версія 1.16 що була зашита на плату, старіша за версію 1.10 :insane:
S
Member

Andrey2005: 05.10.2023 13:12 NFS 2 (1997 чи якого там) інколи лагав на 1 чи 2мб відіку (S3, мабуть virge). А на такому самому але 4Мб тих лагів вже не було. ПК той самий p133.
Я таких проблем не припоминаю, потому мне сложно что то сказать. Я помню, что на S3 Virge из коробки было распаяно 2Мб и еще 2 Мб можно было вставить в панельки на плате. Возможно причина в том что NFS 2 уже умело работать с 3D ускорителями типа Vodoo 3dfx, а S3 Virge это был тоже 2D/3D ускоритель хоть и не такой крутой как 3dfx. И может быть какие то функции задействовались и ему не хватало видеопамяти. В системных требованиях пишут 1 Мб видеопамять минимум https://www.pcgamingwiki.com/wiki/Need_for_Speed_II
Я так же помню, что одними их самых распространенными тогда были видяхи S3Trio64 и с ними все летало. Но так же существовала и урезанная версия S3Trio32.

А вообще, если у тебя до 1995 года был хотя бы DX2-66/80 или DX4-100 с видяхой Trident то чувствовал ты себя просто отлично. Ну а позже желательно было уже первый пень иметь с S3 Trio64, а в идеале какую то Vodoo. Ближе к нулевым у же вторые пни пошли с Riva TNT итд итп.
Andrey2005: 05.10.2023 13:12 Але так, до якогось моменту в іграх все обчислював проц і відяха просто відповідала за вивід на екран (ну майже)
В Спектруме вообще видеокарты не было и ничего. А вот например в Ямахах MSX2 уже был VDP чип который довольно много чего умел сам, хоть и дискретной видеокартой не был. Потому игрухи на Ямахе в 80х пожирнее спектрумовских да и часто PCшных были.
radical
Member

spoglyadach: 06.10.2023 00:20 версія 1.16 що була зашита на плату, старіша за версію 1.10
я ж кажу, могли просто бути різні моделі або ревізії, треба дивитися або по історію нумерації біосів, або код на паперовій наліпці. Іноді з чужим біосом працює нормально, іноді працює криво, але можна ще штатно перешитися, а іноді зовсім швах. А біос там зазвичай запаяний, але поруч є піни... ні не для програматора, бо я колись намагався через них перешити запоротий біос, нічого не вийшло. Вони для підключення резервної флешки, з якої іде старт в першу чергу, а потім уже можна перешити основну.
spoglyadach
Member

radical
Так, я зрозумів про що мова, вже зашив правильний БІОС, просто на сайті MSI про це нічого не написано. Навіть у того ж гігабайта на їхньому сайті при скачуванні чогось можна обирати ревізії і там же йде ілюстрація вигляду материнки цієї ревізії, але це мабуть занадто простий шлях. Виходить що я зашивав БІОСИ не від своєї ревізії і вони навіть працювали, навіть стрес-тести проходили в OCCT. На сайті тупо немає сторінки для іншої ревізії, або хоча б окремої закладки, оце треш. Вже після того як зашив, знайшов якесь посилання яке веде на якийсь файловий архив на глобальному сайті і вже там лежить маленька лінка на одну єдину версію БІОС B-) :up:

Тепер зрозуміло чому у мануалі до прошивки БІОС написано ось це

WARNING!!!!!
DON'T FLASH FROM A FLOPPY DISK!!!!
DON'T FLASH WHEN YOUR SYSTEM IS RUNNING FINE!!!!
DON'T FLASH IF YOU DON'T KNOW WHAT YOU ARE DOING!!!!

Але ж я шив з флопі :kbd:
offece-trader
Member

Здравствуйте

Попались тут две оригинальные 286 материнки в руки, настолько оригинальные что микросхемы стикерами приклеены контрольными даже не порванными. Вопрос, на что следует обратить внимание перед подключением что бы не спалить, если оно еще живое ? Хватит ли для включения матери + видеокарты ? ДИН для клавиатуры распаян на матери, но есть пустой кусок кроваток, как определить это под дополнительную память или под основную ? Фото смогу только вечером или завтра сделать, но может кто из фанатов 286 сможет чего подсказать ?
radical
Member

offece-trader: 06.10.2023 14:33 Вопрос, на что следует обратить внимание перед подключением что бы не спалить, если оно еще живое ?
на потекшие батарейки и разъеденные электролитом дорожки
offece-trader
Member

radical: 06.10.2023 14:46
offece-trader: 06.10.2023 14:33 Вопрос, на что следует обратить внимание перед подключением что бы не спалить, если оно еще живое ?
на потекшие батарейки и разъеденные электролитом дорожки
Это само собой. На одной плате батарейка на месте, вроде без следов коррозии, на второй батарейка тупо откушена.
Бумик
Member

spoglyadach: 05.10.2023 21:13 Бумик
Хороша покупка, маю таку саму у боксовій комплектації, теж вспучило добру половину кондьорів у живленні проца.......... В цілому добротна материнка, але по факту середняк з точки зору розгону, очікував від неї трохи більше але це мої ностальгічні проблеми пов'язані із любовью до СОЛТЕК
На этой материнке с разгоном все ок.Заменил пухлячков,поставил на нее проц ХР2500 на шину 200(ака ХР3200),все отлично.В биосе настройки по дефолту,только шину с 166 на 200 поставил.Марк 2001 прошел на ура.Тест стабильности в Эверест 10 минут-все ок.Даже проц больше 38-39 С не нагрелся.Кулер хорший,он с медным пятаком.а я еще вентиль на 90мм поставил.Шумноват,но температуры проца отличные(там еще есть сокетный датчик,стоИт в выемке,как раз под процом.показывает температуру градусов на 15 выше,чем на проце).
Еще перешил биос с 1.4 на 2.0,потому как Семпрон 2600+ определялся.как Атлон МР,после прошивки на 2.0 все,ок...
Теперь бы видеокарту на эту систему найти типа Радеон 9800,на крайний случай 9600ХТ или жирафа что-то типа 5700\6600GT .
spoglyadach
Member

А хіба бартон покриває потреби 9800XT? Я щось давно нічого не збирав на бартоні що б поганяти, як буду перевіряти плату епокс, підкину їй 2500+ що б зацінити потужність амуде :)
А хтось з поціновувачів має зайвий кіт RDRAM пам'яті на продаж? Цікавлять 4 планки, або 2 + 2 термінатора
Бумик
Member

spoglyadach: 07.10.2023 22:01 А хіба бартон покриває потреби 9800XT?
Я написал просто 9800,не ХТ и не ПРО ,крайний случай 9600ХТ.
Можно было и Радеон 9500\9700,но их очень давно не встречал.Особый раритет,что ли или* поумирали* все,х.з.
spoglyadach
Member

Та це я спочатку 9600XT написав, а потім виправив на 9800, зараз би хоч якусь 9800 купити, вже пофіг яка там буде приставка сзаду
Бумик
Member

9600 ХТ была у меня давненько,от Гиги ,настоящая.то бишь с ДДР2 памятью.И проц Атлон ХР 2500@3200 ее нормально *тащил*.А сейчас в продаже попадаются 9600ХТ с памятью ДДР1,какие-то суррогаты.Считаю,что 9600ХТ как правило должна быть с памятью ДДР2.
Куда же все-таки пропали с поля зрения Радеон 9500\9700?Если 9800 еще встречаются в продаже,как не рабочие,а если и рабочие,то по дикому оверпрайсу.То вышеназванных вообще не видать.
saren
Member

ого вы тут, без меня, за пол-года, настрочили. :gigi:
ApostolCV
Member

Бумик, я вважаю що сонце має світити коли я захочу і трава має бути зеленою цілий рік. :D
9600XT як раз в основному йшли з DDR 1 . З DDR 2 всякі мутанти на 256MB які їм були так само потрібні як GTX 710 4GB.
У 9500/9700 був конструктивний "нюанс" із-за якого до наших днів дойшли одиниці.
Zakarul
Member

Бумик
9500/9700 сильно много и не было особо. Их не так чтоб и долго выпускали. Ну разве что кроме обычной 9700. А из-за кулера, который хрен получается снять, им не меняли 100500 лет термопасту, вот они почти все и погорели давно. Оставшиеся карты разошлись по рукам и никто их, как понимаешь, продавать уже не будет.
9500 в Украине купить практически нереально. карты, иногда, всплывали года так до 2015 - 2017.
9800 всплывают частенько довольно. Найти можно.
spoglyadach
Member

Бумик
Я в часи їх актуальності багато таких в руках потримав і всі були на продовгуватих чіпах ДДР1, а оці ДДР2 я зустрів вже тільки зараз на вторинному ринку. Тому щось трохи плутаєте, то мабуть деякі вендори почали випускати буст-версію що б насолити конкурентам і більше продавати своїх відях :)

Відправлено через 1 хвилину 52 секунди:
Zakarul: 08.10.2023 11:36 9800 всплывают частенько довольно. Найти можно.
Де вони спливають частєнько? Коли останню бачили/купували. Я за останні пів року бачив тільки двічі і одну з них купив, навіть справну :eek:
Zakarul
Member

spoglyadach
На олх. Купил 2 9800 про за последнее время, вообще их не разыскивая. 9800 куда чаще попадаются чем 9500 или 9700.
Кстати, полноценные x800xt/x850xt тоже все пропадают. Покупайте, пока видите))
spoglyadach
Member

Zakarul
Ну це за останній рік чи за останній місяць, не дуже зрозуміло про який проміжок часу йде мова. А X800-850 взагалі не бачив давно, можливо просто не трапляються на очі, ну тільки пару разів були PCIe-версії в сумнівному стані
Ответить