Выбор роутера

Локальные сети и Интернет
Ответить
Автор
Member

IvanCh: 03.10.2023 09:04
Mad Dog: 02.10.2023 17:23 Багато ти бачив щоб оптичні комутатори вішали на стовпи, як тут розказують? Ніхто у здоровому глузді це робити не буде.
Що у одній що у іншій оптичній технології обладнання провайдера може стояти за десяток км від абонента у серверній з резервним живленням...
ПОН біль вигідніший для провайдера при побудові мережі... і на цьому плюси закінчуються )
практично всі багато поверхівки це сугубо оптика до будівлі, на горищі ставлять медіаконвектори і свічі і розтягують це все по квартирам. тому якби це приблизно і є те що ти описуєш.
1. Мова була про стовпи в приватного сектору, перекрутив на багатоповерхівки;
2. мова йшла про порівняння двух типів оптичних технологій, ти вже на мідь переводиш;
3. ніхто зараз медіаконвертери на горищах не ставить, тому їх і продають на олх на вагу;
4. так само як комутатори на горищах ставлять ОЛТи і так само їх треба якось живити;
5. якщо вже перевів стрілки на мідь, то для абонента вона знову таки має купу переваг у порівнянні з оптикою;
Ekz0rcyst
Member

Mad Dog
Загалом все так, але пункт №5 у вашому твердженні м'яко кажучи сумнівний. В приватному секторі "мідь" м'яко кажучи не має переваг в порівнянні з оптикою, - підключіть абонента ethernet-ом якщо його будинок за півкілометра або й більше від вузла L2. Ну це зновуж таки в ПРИВАТНОМУ СЕКТОРІ.
IvanCh
Member

Mad Dog
1 мова в першу черзу була за придатність технології зробити мережу більш стійкою до відключень електроенергії. кількість обладнання прямо впливає на це.
2. ці дві технології приречені жити поруч і живити одну одну.
3. оце вже смішно. сенс ставити цілий олт, якщо весь будинок потім розводять на мідь? ставлять саме медіаконвектор(ну чи його sfp аналог) + програмовані світчі.
багатоквартирні будинки навіть зараз в основній масі на ній. Дехто дійшов до того що в будинок заходить пон чи 10гб пон, а далі sfp Onu модуль і світчі це роздають в мідь.
Тоді olt стоїть на групу будинків. а нев кожному.

І саме головне, а відки olt по вашому бере той же інтернет :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , у більшості випадків з тієї же активної оптики.

4+5. мідь має і дуже важливий недолік. це дальність. кожні 100м, а з велики швидкостями і менше треба або репітери або ті ж світчі.
І у великих будинках вистачить одного olt(і можливо на сусідні лишиться, глибина дерева до 60 км). А для міді треба ставити купу світчів. Я не раз бачив як вони по підїздам висять,
чи десь на всяких карнізах і коробочках заховані. а це все тільки погіршує стійкість до вимкнень електрики.

Відправлено через 8 хвилин 45 секунд:
Ekz0rcyst
навіть в багатоквартирному. все йде до того що мідь це буде рішення останіх метрів. тобто максимум по квартирі розвезти.
ДО висоток йтиме активна оптика. всередині це буде поном розкидатися і заводитися в квартири.

А коли появиться 50гб пон то можливо на 1 рівень вище буде пон. типу в багатоквартирний будинок заходитме 50гб пон і по 10гб пон він буде розкидатися по споживачам.
Ekz0rcyst
Member

IvanCh
Немає сенсу сперечатись, - PON себе чудово показує в приватному секторі та насправі і в багатоповерхівках теж. З цим я згоден. А дискуссії стосовно переваг та недоліків не бачу сенсу розводити коли все й так очевидно. :)
j3s0n
Member

Ekz0rcyst: 03.10.2023 00:13Загалом AX2 дійсно пристойний роутер
Я та людина, яка повернула його в магазин через день, навіть АС2 мені подобався більше.
Ekz0rcyst
Member

j3s0n
Чому повернули? Чим AC2 більше сподобався?
artko
Member

j3s0n
теж цікаво послухати. наче єдине, що в ас2 краще - є USB порт
j3s0n
Member

Ekz0rcyst
artko
ас2 сподобався в той час коли користувався, зараз би його не брав би, ах2 гріється сильно навіть в простої, вайфай дуже поганий і оптимізація заліза дуже погана, при торентах їв 50% процесору, там де умовний 5009 їв озу 200мб, ах2 їсть 300-400мб, треба було рішення "все і одному", а по факту знов був куплений 5009 і точка доступу.
artko
Member

j3s0n: 03.10.2023 14:59 Ekz0rcyst
artko
ас2 сподобався в той час коли користувався, зараз би його не брав би, ах2 гріється сильно навіть в простої, вайфай дуже поганий і оптимізація заліза дуже погана, при торентах їв 50% процесору, там де умовний 5009 їв озу 200мб, ах2 їсть 300-400мб, треба було рішення "все і одному", а по факту знов був куплений 5009 і точка доступу.
на форумах опенврт зустрічав стверження від розробників, що ах драйвер квалкома дуже полюбляє оперативу - на пристроях з меньше чим 512мб пам'яти майже не працює зовсім. може і у вас це жерла не роутерос сама, а драйвера квалкома? (все ж 5009 не несе бездротового зв'язку)
а по процесору.. так ах2 зарізаний маркетологами за швидкодією. він для 5009 не конкурент, звісно...
j3s0n
Member

artko
може, ну я купляв його ще з першої ревізії, рік тому мабуть, може щось поміняли вже, може мені не поталанило, 5009 схоже закрив питання поки не буде більше 1 гБіт від провайдера, звісно він дорогий, але він не відчуває взагалі дестяків клієнтів і торенти, при цьому завжди там щось 41 градус процесор і 800мб вільно озу.

От що я взагалі не зрозумів - це нові налаштування вайфаю на мікротах, скільки не намагався більше 300мбіт не було, там де просто точка від unifi видає 700мбіт.
Mad Dog
Member

IvanCh: 03.10.2023 12:50 Mad Dog
1 мова в першу черзу була за придатність технології зробити мережу більш стійкою до відключень електроенергії. кількість обладнання прямо впливає на це.
2. ці дві технології приречені жити поруч і живити одну одну.
3. оце вже смішно. сенс ставити цілий олт, якщо весь будинок потім розводять на мідь? ставлять саме медіаконвектор(ну чи його sfp аналог) + програмовані світчі.
багатоквартирні будинки навіть зараз в основній масі на ній. Дехто дійшов до того що в будинок заходить пон чи 10гб пон, а далі sfp Onu модуль і світчі це роздають в мідь.
Тоді olt стоїть на групу будинків. а нев кожному.

І саме головне, а відки olt по вашому бере той же інтернет :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , у більшості випадків з тієї же активної оптики.

4+5. мідь має і дуже важливий недолік. це дальність. кожні 100м, а з велики швидкостями і менше треба або репітери або ті ж світчі.
І у великих будинках вистачить одного olt(і можливо на сусідні лишиться, глибина дерева до 60 км). А для міді треба ставити купу світчів. Я не раз бачив як вони по підїздам висять,
чи десь на всяких карнізах і коробочках заховані. а це все тільки погіршує стійкість до вимкнень електрики.

Відправлено через 8 хвилин 45 секунд:
Ekz0rcyst
навіть в багатоквартирному. все йде до того що мідь це буде рішення останіх метрів. тобто максимум по квартирі розвезти.
ДО висоток йтиме активна оптика. всередині це буде поном розкидатися і заводитися в квартири.

А коли появиться 50гб пон то можливо на 1 рівень вище буде пон. типу в багатоквартирний будинок заходитме 50гб пон і по 10гб пон він буде розкидатися по споживачам.
Тупо якась маячня, сам все перекручуєш та сперечаєшся сам з собою. :lol:
То нащо ставити олт на будинок, то "І у великих будинках вистачить одного olt" :
Медіаконвертер це не те саме що сфп модуль. Є купі медіаконверторів з сфп портом. це типу медіаконвертер у квадраті? :super:

Але не буду тобі заважати сперечатись самим з собою. Продовжуй.

Отправлено спустя 7 минут 20 секунд:
Ekz0rcyst: 03.10.2023 11:44 Mad Dog
Загалом все так, але пункт №5 у вашому твердженні м'яко кажучи сумнівний. В приватному секторі "мідь" м'яко кажучи не має переваг в порівнянні з оптикою, - підключіть абонента ethernet-ом якщо його будинок за півкілометра або й більше від вузла L2. Ну це зновуж таки в ПРИВАТНОМУ СЕКТОРІ.
То ж IvanCh кидається із однієї крайності в іншу.
По міді та приватному сектору питань нема. їй там не місце. Навіть якщо забезпечиш живлення все рано чи пізно вигорить під час грози.
Дискусія почалась з порівняння пасивних та активних оптичних мереж...
Ekz0rcyst
Member

Mad Dog: 03.10.2023 16:32 По міді та приватному сектору питань нема. їй там не місце. Навіть якщо забезпечиш живлення все рано чи пізно вигорить під час грози.
Дискусія почалась з порівняння пасивних та активних оптичних мереж...
Все так. :beer:

Відправлено через 1 хвилину 12 секунд:
j3s0n
Ясно. Дякую за відповідь, задовольнили цікавість.
jstarks
Junior

Mad Dog: 02.10.2023 16:13
В теорії один ОЛТ може бути більше ніж на 10к абонентів... але наші провайдери не доросли до таких залізяк, от і тулять ОЛТи на 1-2 волокна на чердаках разом з комутаторами )
Доросли, не нужно за всех говорить.
Знаю у кого стоит Хуавей на 4к, с возможностью расширения до 14к абонов
AndP
Member

Посоветуйте, на какие модели обратить внимание с VPN. Пока смотрю на Netgear. Параметры: на 2-3 смартфона ВиФи, 2 Смарт ТВ 1ВиФи + 1 по кабелю, + скорее всего 2 системника в сети.
Бесценно
Member

AndP
Asus раджу, Аsus RT-AX58U-V2 (RT-AX3000 V2). Я на ОЛХ такий з США продаю), а ще в мене є Аsus RT-AX68U(на нього мерлін можна поставити).
AndP
Member

Бесценно: 07.10.2023 19:09 (на нього мерлін можна поставити).
это что такое?
Бесценно
Member

AndP
Та типу кастомна прошивка, всі хвалять)) https://www.asuswrt-merlin.net/
Noveon
Member

AndP: 07.10.2023 18:08Посоветуйте, на какие модели обратить внимание с VPN.
#Keenetic
               #Кінетік
                            #Кинетик
artko
Member

AndP: 07.10.2023 18:08 Посоветуйте, на какие модели обратить внимание с VPN. Пока смотрю на Netgear. Параметры: на 2-3 смартфона ВиФи, 2 Смарт ТВ 1ВиФи + 1 по кабелю, + скорее всего 2 системника в сети.
а що треба від впн? трохи більше деталей.
AndP
Member

artko: 08.10.2023 10:16
а що треба від впн? трохи більше деталей.
Виделся такой бутерброд: VPN в роутер - использование на всех устройствах по необходимости, как на системнике. Надо - включил, не надо - выключил. Но видимо, так не получится. Я еще не понял/не знаю, как он (VPN), включается/выключается в роутере.
ПыСы. Роутер будет Netgear, 99%.

Відправлено через 25 хвилин 43 секунди:
Вот с сайта Netgear, одному из юзеров: "Такие сервисы, как NordVPN или ExpressVPN, предлагают внешние серверы, к которым вы можете подключиться через зашифрованное подключение к Интернету, чтобы скрыть свой IP-адрес и, следовательно, свою личность. Некоторые из этих сторонних сервисов предлагают встроенное ПО, которое можно установить на модели маршрутизаторов Netgear. Каждый из них отличается, и вам придется искать список поддерживаемых моделей маршрутизаторов на веб-сайте каждого отдельного сервиса. Обратите внимание: установка сторонней прошивки на маршрутизатор Netgear приведет к аннулированию гарантии. Внимательно прочтите описание и процесс настройки каждой службы. Каждый из них отличается."

Теперь я совсем запутался, пошел Гуглить тему. :weep:
Ответить