Выбор роутера

Локальные сети и Интернет
Ответить
Автор
Member

IvanCh: 02.10.2023 14:21якщо у вас активна топологія то яка онушка? може медіаконвертер?
Вірно, сплутав назви, це називається медіаконвертор. Дякую за підказку!

У мене раніше була активна оптика через медіаконвертор, дуже довго. Не було альтернативи довбаному Фрегату, мешканці Дніпра зрозуміють що це таке.
В минулому році змінив провайдера на місцевого, який протягнув інет по технології gpon. Тепер кабель з вулиці без сфп модуля йде прямо в онушку, а далі вже rj45 в роутер.
j3s0n
Member

Цікаво, а в цій темі є той дурачок що бігає по коментарях хотлайна і пише який АХ2 крутий роутер :D коли треба всього 3 дня для налаштування вайфаю.
Mad Dog
Member

_clawfinger_: 02.10.2023 14:35
IvanCh: 02.10.2023 14:21якщо у вас активна топологія то яка онушка? може медіаконвертер?

У мене раніше була активна оптика через медіаконвертор, дуже довго. Не було альтернативи довбаному Фрегату, мешканці Дніпра зрозуміють що це таке.
В минулому році змінив провайдера на місцевого, який протягнув інет по технології gpon. Тепер кабель з вулиці без сфп модуля йде прямо в онушку, а далі вже rj45 в роутер.
Написано так наче ПОН та ОНУ це якась панацея ))
Якщо що, для кінцевого споживача якраз "активна оптика" трохи краща ніж пон...
Ortyomko
Member

Mad Dog: 02.10.2023 14:50
_clawfinger_: 02.10.2023 14:35

Написано так наче ПОН та ОНУ це якась панацея ))
Якщо що, для кінцевого споживача якраз "активна оптика" трохи краща ніж пон...
чому?
nam5580
Junior

Mad Dog: 02.10.2023 14:50 Якщо що, для кінцевого споживача якраз "активна оптика" трохи краща ніж пон...
Чим краща?
На стовпі, де висить світч для активної оптики, пропало світло – все, інтернету нема. Причому нема і в абонентів, які в нього підключені, і далі по "ланцюжку" оптичних лінків.
PON в мого провайдера минулої зими відпрацював на 100%. Найдовші відключення були по 6 годин, інтернет не пропав жодного разу.
Це я про приватний сектор говорю. Але в багатоквартирних будинках, імхо, пон теж кращий – замість умовного безперебійника для світча на кожен під'їзд треба резервне живлення лише в точці, де стоять OLT провайдера, які можуть кілька будинків обслуговувати.
Последний раз редактировалось nam5580 02.10.2023 15:21, всего редактировалось 1 раз.
Donate
Member

nam5580: 02.10.2023 15:15
Mad Dog: 02.10.2023 14:50 Якщо що, для кінцевого споживача якраз "активна оптика" трохи краща ніж пон...
Чим краща?
На стовпі, де висить світч для активної оптики, пропало світло – все, інтернету нема. Причому нема і в абонентів, які в нього підключені, і далі по "ланцюжку" оптичних лінків.
PON в мого провайдера минулої зими відпрацював на 100%. Найдовші відключення були по 6 годин, інтернет не пропав жодного разу.
Вони там аккумулятори юзають. Як мінімум у місцевого провайдера так, інтернет є але якщо десь АКБ розрядится вночі то до того як вони замінять вранці інету не буде :shuffle:
artko
Member

Donate: 02.10.2023 15:18
Вони там аккумулятори юзають. Як мінімум у місцевого провайдера так, інтернет є але якщо десь АКБ розрядится вночі то до того як вони замінять вранці інету не буде :shuffle:
тоді вам пощастило. в мого провайдеру - нема світла, нема і інету. міняв того року на другого, з гпон.
IvanCh
Member

Пон не панацея. Але він по своій природі має на 95% менше активного обладнання. І логічно що легше заживити кілька olt терміналів, ніж купу активних вузлів в активній мережі.
Все залежить від бажання оператора вкладатися в резервне живлення.
Тому пон тут помічник але можливі варіянти.

П.с теоритичні недоліки пон мереж майже не помітні на практиці. А ось плюсів маса. Особливо те що в майбутньому можна буде перейти на 10g стандарти без перепрокдадання мережі
tablestikus
Member

j3s0n: 02.10.2023 14:48 Цікаво, а в цій темі є той дурачок що бігає по коментарях хотлайна і пише який АХ2 крутий роутер :D коли треба всього 3 дня для налаштування вайфаю.
це з яким інтелектом треба 3 дні на АХ2 вайфай налаштовувати?
Mad Dog
Member

nam5580: 02.10.2023 15:15
Чим краща?
Це я про приватний сектор говорю. Але в багатоквартирних будинках, імхо, пон теж кращий – замість умовного безперебійника для світча на кожен під'їзд треба резервне живлення лише в точці, де стоять OLT провайдера, які можуть кілька будинків обслуговувати.
Ну так тут питання до топології мережі, а не до технології. Повісь замість світча ОЛТ і буде те саме )) У багатоповерхівка так само багато хто ставить ОЛТи у самих будинках і там один фіг світч чи олт.

У мене у багатоквартирці і по міді 6 годин інет працює. У батьків приватний сектор, інет пропадає зразу як вимигають світло десь у провайдера... при чому їх будинок не на тій лінії... коли у них світло є, інтернета часто не було..

недоліки ПОН
На одному волокні може висіти до 128/64 абонента, на всіх 2,5/1,25 гб/с. Якщо у когось зависне ону і буде постійно світити у волокно чи підключить якийсь медіаконвертер/тестер до оптичного патчкорду то відчують всі. При чому ця проблема віддалено не вирішується, проблема буде поки провайдер не знайде абонента-диверсанта.
І геть інша справа коли ви у волокні один...
IvanCh
Member

Mad Dog
тим не менше olt терміналів в порядки менше.
проблеми коли якийсь особливий абон кладе пів мережі буває і в витій парі.
Mad Dog
Member

IvanCh: 02.10.2023 16:00 проблеми коли якийсь особливий абон кладе пів мережі буває і в витій парі.
Тільки в мережах з гівна та палок на тупарях. У нормальних мережах вже давно абоненти ізальовані друг від друга (vlan per user), і нікому крім собі не заважають.

Отправлено спустя 3 минуты 4 секунды:
IvanCh: 02.10.2023 16:00 тим не менше olt терміналів в порядки менше.
В теорії один ОЛТ може бути більше ніж на 10к абонентів... але наші провайдери не доросли до таких залізяк, от і тулять ОЛТи на 1-2 волокна на чердаках разом з комутаторами )
_clawfinger_
Member

Не слухай його.

Може за відсутності віялових відключень це було б так.
А в наших реаліях все інакше.

По-перше, головне як відносяться працівники провайдера. Якщо у фірмі на технічну частину забивають й роблять, аби як. То вони найкращу технологію зіпсують без варіантів. Це в підсумку вплине на стабільність зв'язку.

По-друге.
nam5580: 02.10.2023 15:15На стовпі, де висить світч для активної оптики, пропало світло – все, інтернету нема. Причому нема і в абонентів, які в нього підключені, і далі по "ланцюжку" оптичних лінків.
От й відповідь.
У мене так само.
IvanCh
Member

_clawfinger_
В мене 2 оператора з пон. Один спочатку тримав 2 год, потім пів години, потім замінили батареї і став тримати знову 2 год.
Інший практично ніколи не відвалювався при відсутності світла.

Все дійсно залежить від оператора. Але якби є надійні. І казати шо пон не вартий уваги не варто.
Mad Dog
Member

_clawfinger_: 02.10.2023 16:34
Не слухай його.

Може за відсутності віялових відключень це було б так.
:gigi:
Клоун, я тобі навіть приклад своїх батьків привів, коли при віялових відключеннях навіть коли є світло - інтернета нема.

Чим тут язвити краще сходи теорію по мережам почитай, а то пишеш маячню навіть не розрізнячі ону та медіаконвертер.
_clawfinger_
Member

IvanCh: 02.10.2023 16:45Все дійсно залежить від оператора. Але якби є надійні. І казати шо пон не вартий уваги не варто.
Тому я й наголосив, що важливо те, який провайдер, а потім вже інше. Он у людей провайдер не полінився акумулятори поставити, щоб заживити лінію.
IvanCh
Member

_clawfinger_
при однакових ввідних бажання, сил ресурсів успіху більше буде в оператора з пон. якраз через те що задача буде простіша.
Mad Dog
Member

IvanCh: 02.10.2023 17:07 _clawfinger_
при однакових ввідних бажання, сил ресурсів успіху більше буде в оператора з пон. якраз через те що задача буде простіша.
Багато ти бачив щоб оптичні комутатори вішали на стовпи, як тут розказують? Ніхто у здоровому глузді це робити не буде.
Що у одній що у іншій оптичній технології обладнання провайдера може стояти за десяток км від абонента у серверній з резервним живленням...
ПОН біль вигідніший для провайдера при побудові мережі... і на цьому плюси закінчуються )
Ekz0rcyst
Member

j3s0n
Загалом AX2 дійсно пристойний роутер та і базове налаштування через quick setup мало відрізняється від тогож tp-link, asus, etc... Інша справа, що можливостей з налаштування Mikrotik дасть більше. Як ви використовуєте цей інструмент залежить суто від вас, ні більше ні меньше.
IvanCh
Member

Mad Dog: 02.10.2023 17:23 Багато ти бачив щоб оптичні комутатори вішали на стовпи, як тут розказують? Ніхто у здоровому глузді це робити не буде.
Що у одній що у іншій оптичній технології обладнання провайдера може стояти за десяток км від абонента у серверній з резервним живленням...
ПОН біль вигідніший для провайдера при побудові мережі... і на цьому плюси закінчуються )
практично всі багато поверхівки це сугубо оптика до будівлі, на горищі ставлять медіаконвектори і свічі і розтягують це все по квартирам. тому якби це приблизно і є те що ти описуєш.
Ответить