Періодичні вимикання та горіння на мат.платі DRAW

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Автор
Junior

Всіх вітаю!
Звертались до трьох майстрів, всі розводили руками: "все чудово". Буду дуже вдячна за любу допомогу.

Комп'ютер новий, збирався майстром. Проблеми почались відразу: при ввімкненні через хвилину може вимкнутись екран та периферія, усі деталі працюють (кулери крутяться, все світиться), кнопка живлення не реагує і допомагає лише вимкнення з розетки. Через пару таких вимкнень, танців з бубнами, може включитися та чудово працювати.

З часом помітила, що перед вимкненням на материнській платі загорається червоним CPU, а після горить DRAW

Збірка:
AMD Ryzen 7 5700X 3.4(4.6)GHz 32MB sAM4 Box
Gigabyte B450 AORUS ELITE V2 (sAM4, AMD B450)
Gigabyte GeForce RTX 3060 VISION OC 12288MB (GV-N3060VISION OC-12GD 2.0)
Corsair DDR4 16GB (2x8GB) 3200Mhz Vengeance LPX White (CMK16GX4M2B3200C16W)
Zalman GigaMax GVII 750W (ZM750-GVII)
Kingston NV2 3D NAND 1TB M.2 (2280 PCI-E) NVMe x4 (SNV2S/1000G)
СВО Arctic Liquid Freezer II 360 (ACFRE00068A)
seraphic
Member

Нужно найти мастера который собирал ПК?
DuckRider
Member

Память не запустилась на хмп. Вольтаж нужно накинуть 0.02 на память
Blackbloomer_boom
Junior

DuckRider, не підкажете яким чином можна це зробити? Наче бачу ці параметри в ХМP, але не знаю де саме і що змінювати

Відправлено через 1 хвилину 30 секунд:
seraphic, майстер також розводить руками, разом з ним перевстановлювали біос. Сказав, що більше ідей нема що саме може бути не так. Тому стараюсь вирішити проблему хоч якось.
shatun
Member

seraphic: 13.09.2023 11:23 Нужно найти мастера который собирал ПК?
І показати йому відгуки на цю МП: https://hard.rozetka.com.ua/gigabyte_b4 ... /comments/
DuckRider: 13.09.2023 12:11 Память не запустилась на хмп. Вольтаж нужно накинуть 0.02 на память
Можливо, але перш ніж щось "крутити" у вольтажах - достатньо відкрити CPU-Z і глянути на якій частоті працює.
Бо якщо врубили ХМР а на ній не стартонуло, то МП на другий раз повинна запускати біос з дефолтною частотою.
Тобто нічого на індікаторах помилок бути не повинно би.
Але судячи по відгукам - то з цією моделлю може бути що завгодно...
KimRomik
Member

треба в першу чергу скинути біос
це можна зробити перемичкою чи зняттям батарейки
і оновити його на свіжішу версію
shatun
Member

Blackbloomer_boom: 13.09.2023 12:36 DuckRider, не підкажете яким чином можна це зробити? Наче бачу ці параметри в ХМP, але не знаю де саме і що змінювати...
Капець... У ПК якісь проблеми - може МП, може не МП...
Вмикання ХМР - це одна з проблем. Давайте її активуємо. :gigi:
Навпаки - її треба деактивувати виставившми пам'ять у Default. Тобто ОЗУ буде працювати на своїй мінімальній частоті але стабільно.
Якщо допоможе і ПК стане норм працювати, то вже потім "крутити" ті ХМР параметри.
Тоді вийде, що або сама пам'ять "не може", або МП "не може" з цією ОЗУ.
Майстра за барки - і нехай копає, що з чим не хоче працювати. Якщо він норм людина - нехай потім тягне інше ОЗУ для тестів. Якщо козел - то піде у "відказ".
KimRomik: 13.09.2023 12:42 треба в першу чергу скинути біос це можна зробити перемичкою чи зняттям батарейки і оновити його на свіжішу версію
Так, так - це повинен робити господар ПК, а не те рило, що його збирало. Класика жанру... :-/
seraphic
Member

Blackbloomer_boom: 13.09.2023 12:36 seraphic, майстер також розводить руками, разом з ним перевстановлювали біос. Сказав, що більше ідей нема що саме може бути не так. Тому стараюсь вирішити проблему хоч якось.
как "Мастер" может разводить руками? возвращайте ПК и свои деньги за него, не понимая где в ПК что находиться вам форум не поможет, выяснять должен ваш "мастер"
Увы всё что тут напишут маловероятно вами выполнимо
Blackbloomer_boom
Junior

Зрозуміла, що нічого не розумію крім того, що проблема дійсно в мат.платі. І, на жаль, вже нічого не повернеш в магазин. Всім дякую

Підкажете майстрів/сервіси до яких можна звернутись в Києві з цією проблемою?
gehka3
Катярко

Blackbloomer_boom
А официальной гарантии нет?
KimRomik
Member

shatun: 13.09.2023 12:49
KimRomik: 13.09.2023 12:42 треба в першу чергу скинути біос це можна зробити перемичкою чи зняттям батарейки і оновити його на свіжішу версію
Так, так - це повинен робити господар ПК, а не те рило, що його збирало. Класика жанру... :-/
те що я написав можна зробити в домашніх умовах і без втрати гарантії (якщо вона звісно є)
треба вижати максимум з компа, якщо безрезультатно - повертати в магазин
Blackbloomer_boom
Junior

KimRomik, чи можете скинути статтю як саме це зробити цим методом?
gehka3
Катярко

Blackbloomer_boom
Вы уже написали что ваш сборщик обновлял биос, соответственно там автоматически произошёл сброс настроек на дефолт, KimRomik невнимательно читал ваши сообщения

По правильному нужно начать с анализа ситуации на аппаратном уровне, найти узел сбоящий и затем двигаться в сторону решения, а не тыкать всё подряд по всем советам, в надежде шо "а вдруг"
shatun
Member

KimRomik: 13.09.2023 13:24
shatun: 13.09.2023 12:49 Так, так - це повинен робити господар ПК, а не те рило, що його збирало. Класика жанру... :-/
те що я написав можна зробити в домашніх умовах і без втрати гарантії (якщо вона звісно є)
Знаєш скільки я бачив пошкоджених гнізд батарейок біоса за п'ятнадцять років? Десь біля 3 шт. - і це я не майстер по ремонту - це статистика по родичам/знайомим. :dontknow:
gehka3: 13.09.2023 13:42 Blackbloomer_boom Вы уже написали что ваш сборщик обновлял биос, соответственно там автоматически произошёл сброс настроек на дефолт,..
Так він міг одразу туди зайти і знов по рефлексу щось виставити типу турбо-буст чи ХМР... :-/
Последний раз редактировалось shatun 13.09.2023 13:51, всего редактировалось 1 раз.
AntonyKandaurov
Member

Blackbloomer_boom
майстер виявився гарним рукожопом. тоді він зовсім не "майстер" якщо так.
gehka3
Катярко

shatun
Так предполагать - можно далеко зафантазировать)
И такие предположения не вяжутся с моментом что может включиться и долгое время норм работать
shatun
Member

AntonyKandaurov: 13.09.2023 13:47 майстер виявився гарним рукожопом. тоді він зовсім не "майстер" якщо так.
Тут мова не про "майстра", а скоріше про "збиральника ПК". Підбір комплектуючих і розуміння як воно працює на залізячному чи софтовому рівні - різні речі.
Бо якщо зібрав комплектуючі до купи і вже "майстер", то я прям "заслужений майстер". :laugh:
gehka3: 13.09.2023 13:53 shatun Так предполагать - можно далеко зафантазировать)
Та може бути що завгодно. Я раз за багато років с дурощів встановив гігавський APP Center бо був потрібен EasyTune
Тиждень не міг зрозуміти, що в мене з вентилями відбувається - "взлітали" несподіванно без особливих навантажень.
Виявилось ними EasyTune в обхід біос-у намагався керувати, бо APP Center (у моєму випадку) автоматом запускався разом з віндою не розгортаючись і щось сам робив у фоні.
Последний раз редактировалось shatun 13.09.2023 14:09, всего редактировалось 1 раз.
gehka3
Катярко

shatun
Так отож)
AntonyKandaurov
Member

shatun
ну то він виходить отакий майстер-збирака кампюхрєра. купив "чьоткає рєшєніє ето гігабайт" запихнув туди все, воно не запускається - ну не знаю шо робити, я пішов гроші давайте.
gehka3
Катярко

AntonyKandaurov
Там трое смотрело и ничего не увидело, или не в курсе?
Blackbloomer_boom: 13.09.2023 10:55Звертались до трьох майстрів, всі розводили руками: "все чудово"
Ответить