Последние статьи и обзоры
Новости
Періодичні вимикання та горіння на мат.платі DRAW
-
Blackbloomer_boom
Junior
Всіх вітаю!
Звертались до трьох майстрів, всі розводили руками: "все чудово". Буду дуже вдячна за любу допомогу.
Комп'ютер новий, збирався майстром. Проблеми почались відразу: при ввімкненні через хвилину може вимкнутись екран та периферія, усі деталі працюють (кулери крутяться, все світиться), кнопка живлення не реагує і допомагає лише вимкнення з розетки. Через пару таких вимкнень, танців з бубнами, може включитися та чудово працювати.
З часом помітила, що перед вимкненням на материнській платі загорається червоним CPU, а після горить DRAW
Збірка:
AMD Ryzen 7 5700X 3.4(4.6)GHz 32MB sAM4 Box
Gigabyte B450 AORUS ELITE V2 (sAM4, AMD B450)
Gigabyte GeForce RTX 3060 VISION OC 12288MB (GV-N3060VISION OC-12GD 2.0)
Corsair DDR4 16GB (2x8GB) 3200Mhz Vengeance LPX White (CMK16GX4M2B3200C16W)
Zalman GigaMax GVII 750W (ZM750-GVII)
Kingston NV2 3D NAND 1TB M.2 (2280 PCI-E) NVMe x4 (SNV2S/1000G)
СВО Arctic Liquid Freezer II 360 (ACFRE00068A)
Звертались до трьох майстрів, всі розводили руками: "все чудово". Буду дуже вдячна за любу допомогу.
Комп'ютер новий, збирався майстром. Проблеми почались відразу: при ввімкненні через хвилину може вимкнутись екран та периферія, усі деталі працюють (кулери крутяться, все світиться), кнопка живлення не реагує і допомагає лише вимкнення з розетки. Через пару таких вимкнень, танців з бубнами, може включитися та чудово працювати.
З часом помітила, що перед вимкненням на материнській платі загорається червоним CPU, а після горить DRAW
Збірка:
AMD Ryzen 7 5700X 3.4(4.6)GHz 32MB sAM4 Box
Gigabyte B450 AORUS ELITE V2 (sAM4, AMD B450)
Gigabyte GeForce RTX 3060 VISION OC 12288MB (GV-N3060VISION OC-12GD 2.0)
Corsair DDR4 16GB (2x8GB) 3200Mhz Vengeance LPX White (CMK16GX4M2B3200C16W)
Zalman GigaMax GVII 750W (ZM750-GVII)
Kingston NV2 3D NAND 1TB M.2 (2280 PCI-E) NVMe x4 (SNV2S/1000G)
СВО Arctic Liquid Freezer II 360 (ACFRE00068A)
-
seraphic
Member
Нужно найти мастера который собирал ПК?
-
DuckRider
Member
Память не запустилась на хмп. Вольтаж нужно накинуть 0.02 на память
-
Blackbloomer_boom
Junior
DuckRider, не підкажете яким чином можна це зробити? Наче бачу ці параметри в ХМP, але не знаю де саме і що змінювати
Відправлено через 1 хвилину 30 секунд:
seraphic, майстер також розводить руками, разом з ним перевстановлювали біос. Сказав, що більше ідей нема що саме може бути не так. Тому стараюсь вирішити проблему хоч якось.
Відправлено через 1 хвилину 30 секунд:
seraphic, майстер також розводить руками, разом з ним перевстановлювали біос. Сказав, що більше ідей нема що саме може бути не так. Тому стараюсь вирішити проблему хоч якось.
-
shatun
Member
І показати йому відгуки на цю МП: https://hard.rozetka.com.ua/gigabyte_b4 ... /comments/seraphic: ↑ 13.09.2023 11:23 Нужно найти мастера который собирал ПК?
Можливо, але перш ніж щось "крутити" у вольтажах - достатньо відкрити CPU-Z і глянути на якій частоті працює.DuckRider: ↑ 13.09.2023 12:11 Память не запустилась на хмп. Вольтаж нужно накинуть 0.02 на память
Бо якщо врубили ХМР а на ній не стартонуло, то МП на другий раз повинна запускати біос з дефолтною частотою.
Тобто нічого на індікаторах помилок бути не повинно би.
Але судячи по відгукам - то з цією моделлю може бути що завгодно...
-
KimRomik
Member
треба в першу чергу скинути біос
це можна зробити перемичкою чи зняттям батарейки
і оновити його на свіжішу версію
це можна зробити перемичкою чи зняттям батарейки
і оновити його на свіжішу версію
-
shatun
Member
Капець... У ПК якісь проблеми - може МП, може не МП...Blackbloomer_boom: ↑ 13.09.2023 12:36 DuckRider, не підкажете яким чином можна це зробити? Наче бачу ці параметри в ХМP, але не знаю де саме і що змінювати...
Вмикання ХМР - це одна з проблем. Давайте її активуємо.
![gigi :gigi:](./images/smilies/gigi.gif)
Навпаки - її треба деактивувати виставившми пам'ять у Default. Тобто ОЗУ буде працювати на своїй мінімальній частоті але стабільно.
Якщо допоможе і ПК стане норм працювати, то вже потім "крутити" ті ХМР параметри.
Тоді вийде, що або сама пам'ять "не може", або МП "не може" з цією ОЗУ.
Майстра за барки - і нехай копає, що з чим не хоче працювати. Якщо він норм людина - нехай потім тягне інше ОЗУ для тестів. Якщо козел - то піде у "відказ".
Так, так - це повинен робити господар ПК, а не те рило, що його збирало. Класика жанру...KimRomik: ↑ 13.09.2023 12:42 треба в першу чергу скинути біос це можна зробити перемичкою чи зняттям батарейки і оновити його на свіжішу версію
![:-/ :-/](./images/smilies/smirk.gif)
-
seraphic
Member
как "Мастер" может разводить руками? возвращайте ПК и свои деньги за него, не понимая где в ПК что находиться вам форум не поможет, выяснять должен ваш "мастер"Blackbloomer_boom: ↑ 13.09.2023 12:36 seraphic, майстер також розводить руками, разом з ним перевстановлювали біос. Сказав, що більше ідей нема що саме може бути не так. Тому стараюсь вирішити проблему хоч якось.
Увы всё что тут напишут маловероятно вами выполнимо
-
Blackbloomer_boom
Junior
Зрозуміла, що нічого не розумію крім того, що проблема дійсно в мат.платі. І, на жаль, вже нічого не повернеш в магазин. Всім дякую
Підкажете майстрів/сервіси до яких можна звернутись в Києві з цією проблемою?
Підкажете майстрів/сервіси до яких можна звернутись в Києві з цією проблемою?
-
gehka3
Катярко
Blackbloomer_boom
А официальной гарантии нет?
А официальной гарантии нет?
-
KimRomik
Member
те що я написав можна зробити в домашніх умовах і без втрати гарантії (якщо вона звісно є)shatun: ↑ 13.09.2023 12:49Так, так - це повинен робити господар ПК, а не те рило, що його збирало. Класика жанру...KimRomik: ↑ 13.09.2023 12:42 треба в першу чергу скинути біос це можна зробити перемичкою чи зняттям батарейки і оновити його на свіжішу версію![]()
треба вижати максимум з компа, якщо безрезультатно - повертати в магазин
-
Blackbloomer_boom
Junior
KimRomik, чи можете скинути статтю як саме це зробити цим методом?
-
gehka3
Катярко
Blackbloomer_boom
Вы уже написали что ваш сборщик обновлял биос, соответственно там автоматически произошёл сброс настроек на дефолт, KimRomik невнимательно читал ваши сообщения
По правильному нужно начать с анализа ситуации на аппаратном уровне, найти узел сбоящий и затем двигаться в сторону решения, а не тыкать всё подряд по всем советам, в надежде шо "а вдруг"
Вы уже написали что ваш сборщик обновлял биос, соответственно там автоматически произошёл сброс настроек на дефолт, KimRomik невнимательно читал ваши сообщения
По правильному нужно начать с анализа ситуации на аппаратном уровне, найти узел сбоящий и затем двигаться в сторону решения, а не тыкать всё подряд по всем советам, в надежде шо "а вдруг"
-
shatun
Member
Знаєш скільки я бачив пошкоджених гнізд батарейок біоса за п'ятнадцять років? Десь біля 3 шт. - і це я не майстер по ремонту - це статистика по родичам/знайомим.KimRomik: ↑ 13.09.2023 13:24те що я написав можна зробити в домашніх умовах і без втрати гарантії (якщо вона звісно є)shatun: ↑ 13.09.2023 12:49 Так, так - це повинен робити господар ПК, а не те рило, що його збирало. Класика жанру...![]()
![dontknow :dontknow:](./images/smilies/dontknow.gif)
Так він міг одразу туди зайти і знов по рефлексу щось виставити типу турбо-буст чи ХМР...gehka3: ↑ 13.09.2023 13:42 Blackbloomer_boom Вы уже написали что ваш сборщик обновлял биос, соответственно там автоматически произошёл сброс настроек на дефолт,..
![:-/ :-/](./images/smilies/smirk.gif)
Последний раз редактировалось shatun 13.09.2023 13:51, всего редактировалось 1 раз.
-
AntonyKandaurov
Member
Blackbloomer_boom
майстер виявився гарним рукожопом. тоді він зовсім не "майстер" якщо так.
майстер виявився гарним рукожопом. тоді він зовсім не "майстер" якщо так.
-
gehka3
Катярко
shatun
Так предполагать - можно далеко зафантазировать)
И такие предположения не вяжутся с моментом что может включиться и долгое время норм работать
Так предполагать - можно далеко зафантазировать)
И такие предположения не вяжутся с моментом что может включиться и долгое время норм работать
-
shatun
Member
Тут мова не про "майстра", а скоріше про "збиральника ПК". Підбір комплектуючих і розуміння як воно працює на залізячному чи софтовому рівні - різні речі.AntonyKandaurov: ↑ 13.09.2023 13:47 майстер виявився гарним рукожопом. тоді він зовсім не "майстер" якщо так.
Бо якщо зібрав комплектуючі до купи і вже "майстер", то я прям "заслужений майстер".
![laugh :laugh:](./images/smilies/laugh.gif)
Та може бути що завгодно. Я раз за багато років с дурощів встановив гігавський APP Center бо був потрібен EasyTunegehka3: ↑ 13.09.2023 13:53 shatun Так предполагать - можно далеко зафантазировать)
Тиждень не міг зрозуміти, що в мене з вентилями відбувається - "взлітали" несподіванно без особливих навантажень.
Виявилось ними EasyTune в обхід біос-у намагався керувати, бо APP Center (у моєму випадку) автоматом запускався разом з віндою не розгортаючись і щось сам робив у фоні.
Последний раз редактировалось shatun 13.09.2023 14:09, всего редактировалось 1 раз.
-
gehka3
Катярко
shatun
Так отож)
Так отож)
-
AntonyKandaurov
Member
shatun
ну то він виходить отакий майстер-збирака кампюхрєра. купив "чьоткає рєшєніє ето гігабайт" запихнув туди все, воно не запускається - ну не знаю шо робити, я пішов гроші давайте.
ну то він виходить отакий майстер-збирака кампюхрєра. купив "чьоткає рєшєніє ето гігабайт" запихнув туди все, воно не запускається - ну не знаю шо робити, я пішов гроші давайте.
-
gehka3
Катярко
AntonyKandaurov
Там трое смотрело и ничего не увидело, или не в курсе?
Там трое смотрело и ничего не увидело, или не в курсе?
Blackbloomer_boom: ↑ 13.09.2023 10:55Звертались до трьох майстрів, всі розводили руками: "все чудово"