Nixlie: ↑
05.09.2023 11:23Про фізику і загалом цю логіку розумію, дякую. Але всеж прокоментую.
1. В серверах, наприклад, охолодження організоване формуванням повітряного потоку, який примусово нагнітається вентиляторами в повністю закритому корпусі. Охолоджується все чудово без усіляких сіточок ))
Але, як-то кажуть, є нюанс
Ви коли-небудь стояли поруч із сервером? Як там рівень шуму, норм?
У серверів є як вхід так і вихід для охолодження і там все організовано всередині так, щоб пробувалось по прямій із мінімальним опором повітряному потоку і максимально все охолоджувало дорогою, при цьому рівень шуму нікого не хвилює
В певних серверних ПК іноді також застосовуються спеціальні дифузори, бо там обладнання стандартне, а не так що я захотів поставити ноктуа, а хтось водянку.
Ви, звісно, зможете організувати в своєму тазіку продувку, але для того, щоб вона дійшла до рівня "дірявих" корпусів вам доведеться ставити якісь убер-кулери які будуть маслати на захмарних обертах постійно, коли в меш-корпусі вони будуть ледве на мінімумі.
Nixlie: ↑
05.09.2023 11:232. Схоже, шо я занадто узагальнив. Моє формулювання відноситься скоріш до конкретного дизайну в моєму Ліан Лі. Він спроектований ще в епоху до Core iX процесорів. І в ньому присутнє розділення потоків повітря для окремого охолодження дисків HDD із БЖ. Цим він суттєво відрізняється від усього, шо я бачу сьогодні в корпусах із можливістю нагнітати та витягувати повітря з будь-якої сторони корпусу. Саме це маю на увазі, коли кажу про принципову різницю.
В ту епоху у цивільних проців ТДП був максимум близько 100Вт і то це були кип'ятильники типу квада 6600, а так в середньому 60-70Вт, а зараз 250Вт і це навіть не стеля
З відяхами те саме, топовий gtx 580 (трислотовий) жер десь 250 Вт, зараз 4080 жере 320 Вт
На той час для такого ТДП вистачало просто "організувати потоки" в глухому ящику, зараз таке вже не проходить, ви на власному прикладі вже в цьому переконались. Хоча в мене старий ПК теж "тої епохи", при цьому в корпусі сітка знизу і 120 вентиль, сітка спереду і два 120 вентилі і сітка зверху і два 140 вентилі. Ну і задній, зрозуміло.
Простою "організацією потоків" вже неможливо розсіяти таку кількість тепла, тому зараз всі роблять діряві корпуси, а не страдають організацію потоків, от і все.