NAS: выбор, обсуждение, настройка, эксплуатация

Локальные сети и Интернет
Ответить
Автор
Advanced Member

Є план побудувати домашній сервачок. Так, щоб і залізо біль менш пристойне влазило і не дуже великий.
Базові вимоги:
АТХ материнка
4 шт+ 3.5 HDD
Щоб влазило 2 карти
Щоб не шуміло, адже стояти так чи інакше це буде в квартирі.
Подивився стандартні корпуси, але нічого під себе не знайшов. Основні проблеми - нераціональне використання місця, крихкі конструкції.
Прийшлось гострити олівця і сідати за кульман.
Накидав попередньо блок схему щоб зрозуміти, як воно все збереться до купи. Ось думаю, може ще якось оптимізувати можна.
спойлер
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Спереду буде пиловий фільтр. Думаю краще 3х120 поставити.
Між материнкою та БЖ буде трохи більше місця, поддон посуну трохи вглиб бо там місця забагато для дисків.
Васильович
Member

Ray2000gt: 01.09.2023 14:16Подивився стандартні корпуси, але нічого під себе не знайшов. Основні проблеми - нераціональне використання місця, крихкі конструкції.
Мені завжди цікавий був Fractal Design Node 304 для домашнього сервера.
А ще люди його непогано прокачують:
спойлер
Якщо змиритися з mATX форматом плати, то прекрасний кандидат в майже ідеальний домашній сервер.
Цікавий варіант, але боюся уявити ціну кінцевого продукту при виготовленні під замовлення :horror:
Ray2000gt
Advanced Member

Васильович: 01.09.2023 14:50Мені завжди цікавий був Fractal Design Node 304 для домашнього сервера.
Так, варіант хороший, але я вирішив зробити невеликий запас. Розміри мого корпуса 0.36х0.35х0.19 - це 24 л, Fractal - 19.5 л. Головна фішка мого - сумісність з картами, хоч 3 шт двослотові став, якщо материнка дозволить. Якщо порівнювати, то за габаритами нагадує невеликий стандартний мАТХ корпус.
Також вигадав досить цікаву схему антивібраційних і компактих кріплень HDD + щось накшталт бекплейну. :rotate: Намалюю трохи згодом, покажу.
Васильович: 01.09.2023 14:50боюся уявити ціну кінцевого продукту при виготовленні під замовлення
Конструкцію продумував з оглядкою на собівартість. Виробництво зараз недешеве, але якщо замовляти кількість, то радикально знижується.
Smok
Member

Ray2000gt: 01.09.2023 14:16 Є план побудувати домашній сервачок. Так, щоб і залізо біль менш пристойне влазило і не дуже великий.
Базові вимоги:
АТХ материнка
4 шт+ 3.5 HDD
Щоб влазило 2 карти
Щоб не шуміло, адже стояти так чи інакше це буде в квартирі.
Подивився стандартні корпуси, але нічого під себе не знайшов. Основні проблеми - нераціональне використання місця, крихкі конструкції.
Накидав попередньо блок схему щоб зрозуміти, як воно все збереться до купи. Ось думаю, може ще якось оптимізувати можна.
спойлер
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Спереду буде пиловий фільтр. Думаю краще 3х120 поставити.
Між материнкою та БЖ буде трохи більше місця, поддон посуну трохи вглиб бо там місця забагато для дисків.
головна поблема конструкції - БЖ над процом, мало місця для повітря та кулера цп
краще зробити або сендвіч, або sfx БЖ вниз як зараз роблять в великих корпусах, або sfx БЖ вперед, під передній верхній вентилятор
під замовлення такий буде мабуть 5-7тис
Ray2000gt
Advanced Member

Smok, факт. Для кулера взагалі місця немає, тому тільки під АІО. SFX не дуже хочеться, АТХ надійніше. А ось подвинути вперед - слушна ідея. Тоді можна буде ставити 90 мм вежу і позбавитись від АІО.
TomMass
Member

Ray2000gt
А що на тему продувки простіру жорстких дисків?
Вони теж тепло виділяють і його треба відводити, бо вони не дуже то люблять.
Scoffer
Member

TomMass: 01.09.2023 17:37бо вони не дуже то люблять.
Але і не дуже люблять холод. Здається тут в темі, а може і не тут, забув вже, колись скидував статистику що оптимальна температура в районі 30ки. Більше - погано, менше - ще гірше.

Відправлено через 3 хвилини 22 секунди:
спойлер
Изображение
Ось знайшов, навіть не 30, а 40 оптимум.
Ray2000gt
Advanced Member

Ніяк не можу знайти в нас гвинти для 3.5" HDD з гумовими вставками. На Алі/Амазон є, але ж час. Перерив весь Пром, ОЛХ, нічого не знайшов.
Випадково наштовхнувся на гумові ніжки :rotate:
Це найбільш наближене, до того, що мені треба. Замовив, їдуть, а поки по схемі замоделив їх. Наче може бути, але хотілося б трохи крупніше. Ну і тут доведеться свердлити отвір під UNC 6-32 (а потім ще шукати їх довжиною 10-12 мм).
спойлер
Изображение
Изображение
Изображение
Питання, може хтось підкаже, що можна під таке підлаштувати з наявного заводського. Або як виготовити недорого.
Alex+
Member

Ray2000gt
А отаке не підійде: https://izi.ua/p-56778863-bolty-dlya-kr ... uterakh-hp
?
j3s0n
Member

Васильович: 01.09.2023 14:50Мені завжди цікавий був Fractal Design Node 304 для домашнього сервера.
Був такий, непоганий, влазило 6 HDD і ще на дві крайні корзини я 2 SSD sata ставив, але рано чи пізно захочеться більш свіжого заліза і трохи більше дисків, бо чесно коли міняєш HDD у 304 моделі то ще той геморой (дуже тісно) і тоді я трошки офігів від цін на більш-менш сучасні міні ІТХ плати.

По факту ж якщо треба NAS тихий для дому, то треба брати звичайний умовний Define (будь-який) і збирати на мікро АТХ платі, який валом, ставити нормальну башту на проц баксів за 30 (по типу перформи) і т.д.
Ray2000gt: 01.09.2023 15:23Головна фішка мого - сумісність з картами, хоч 3 шт двослотові став, якщо материнка дозволить.
А нашо карти на сервері? Ви так часто щось гоняєте в рендер? Так є https://home.tdarr.io/ який ставите на сервак і локально на свій геймерський комп і кажете тому, що на сервері щоб використовував для рендеру відяху з компа і все.
Ray2000gt: 03.09.2023 15:26 На Алі/Амазон є, але ж час.
2-3 тижня, максимум 5.
Васильович
Member

j3s0n: 03.09.2023 19:07але рано чи пізно захочеться більш свіжого заліза і трохи більше дисків
Ох, в мене вже давно стадія "хочу компактніше, тихіше, енергоефективніше" :shuffle:
Smok
Member

а я собі ось такий замовив-зробив, правда не вистачає часу зібрати хотсвап корзинки
mini-itx, наскільки пам'ятаю вийшло меньше 7.5L
спойлер
вид з нижнього лівого кута:
- зпереду прозорим 120мм вентилятор
- жовтим - 2.5" hdd (10 шт)
- зеленим - lan адаптер
- темно-червоним - sfx БЖ та материнка
- висота під кулер: noctua L12
Изображение

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Grava
Member

Є старенький пк на атлон 2 х3 та кілька хдд. Хочу все це поставити подалі від основного пк, і щоб воно вміло не тільки зберігати різні файли, а ще длна та качати торренти. Яка система це вміє за замовчуванням? Зараз тестую Openmediavault, наче все з плагінами э крім торрентів.
diesel1985
Member

Grava: 03.09.2023 21:37 Є старенький пк на атлон 2 х3 та кілька хдд. Хочу все це поставити подалі від основного пк, і щоб воно вміло не тільки зберігати різні файли, а ще длна та качати торренти. Яка система це вміє за замовчуванням? Зараз тестую Openmediavault, наче все з плагінами э крім торрентів.
Xpenology. Можливостей купа і навіть більше.
Grava
Member

diesel1985
hdd вистачає для системи?
Ortyomko
Member

Grava: 03.09.2023 22:04 diesel1985
hdd вистачає для системи?
там ОС ставиться не окремо, а на самі диски які будуть використовуватись.
Батацько різного перепробував накшталт OMV та і інше, але Xpenolody це топ. Фактично це ось зібрана з рідної для НАСів Synology. А вони вміють робити добре)
Васильович
Member

Grava: 03.09.2023 21:37Зараз тестую Openmediavault, наче все з плагінами э крім торрентів.
Я на сабжі використовую Transmission в Docker.
taxi911
Member

j3s0n: 03.09.2023 19:07
Був такий, непоганий, влазило 6 HDD і ще на дві крайні корзини я 2 SSD sata ставив, але рано чи пізно захочеться більш свіжого заліза і трохи більше дисків, бо чесно коли міняєш HDD у 304 моделі то ще той геморой (дуже тісно) і тоді я трошки офігів від цін на більш-менш сучасні міні ІТХ плати.
Fractal Design Node 304 влазить:
В корзини
- 6x3.5 HDD
- 4x2.5 HDD

МП формату mini-DTX або як їх називає Асрок Micro ATX: 19.1 x 18.8 см вони ж типу Нх10-HDV, DVS й інші але за умови заміни АТХ БП на меньший за розмір, бо стандартний на 2 см. ширший, типу sfx, Флех або інших розмірів, в мене наприклад стоїть SFF (7010 SFF POWER SUPPLY) ватт на 250, Дозволяє заховати провода за нього. Суть цього - поставити більш дешеву МП і мати 2 PCI-E роз'єми.
Ще можна втулити башту на проц типу Залмана Перформи і поставити проц в пасив.
Заміна дисків при всьму цьому - нелегка задача, особливо з баштою.

Grava
Шукай Transmission
Нажаль щось підказати по OMV не можу, бо сиджу на Xpenology
Grava
Member

taxi911: 03.09.2023 22:22сиджу на Xpenology
Перед роботою за 30 хвилин намагався розібратися, знайшов гайд, все встановилося, але потім після перезавантаження пк зник з мережі :rotate: . На офф сайті знайшов тему про сумісність версій з залізом, зрозумів що все не так просто. Чи є якась версія що нормально працює всюди? Може я по старому гайду встановлював.
taxi911
Member

Так, там проблеми з сумісність заліза та загрузчика, ще й налаштування Біос можуть впливати.
Яку ставив? 7 чи 6 версію?
Ответить