Выбор роутера

Локальные сети и Интернет
Ответить
Автор
Member

tablestikus: 25.08.2023 16:32 Можна згадати їх відношення до OpenVPN)
ну, OpenVPN це суто софтова фіча, а от коли радіомодулі мають підтримку Wave 2, а готові девайси на них - ні, то вже зовсім інша історія.
tablestikus
Member

Mad Dog
ну я прокачав собі віфі в мікротіку до 550мбіт. Не знаю нафіга але зробив. Хоча мені і старих 100мбіт з головою вистачало...
Scoffer
Member

Вилізайте з анабіозу, на роутерОС 7 драйвера від виробника чіпа, а не свої. Відповідно вайвай теж від виробника чіпа, рівно такий же як всюди.
tablestikus
Member

Scoffer: 25.08.2023 17:16 Вилізайте з анабіозу, на роутерОС 7 драйвера від виробника чіпа, а не свої. Відповідно вайвай теж від виробника чіпа, рівно такий же як всюди.
ну на сьомій вони це додали вже в прошивку
Scoffer
Member

tablestikus
Там проблема була в тому, що на 6й допотопне ядро, 2.4 чи щось типу того, і, відповідно, драйверів ніхто під нього сто років як не писав. На 7й ядро актуальне, дрова актуальні.
Mad Dog
Member

Scoffer: 25.08.2023 17:16 Вилізайте з анабіозу, на роутерОС 7 драйвера від виробника чіпа, а не свої. Відповідно вайвай теж від виробника чіпа, рівно такий же як всюди.
Такий же але не зовсім як всюди. :) Крім чіпа є ще інші апаратні елементи та налаштування від яких може дуже сильно залежати робота вафлі.

На той же АС2 РОС7 без проблем ставиться. Але Wave 2 не запустиш навіть на версії з 256 оперативки.
tablestikus
Member

Scoffer: 25.08.2023 17:19 tablestikus
Там проблема була в тому, що на 6й допотопне ядро, 2.4 чи щось типу того, і, відповідно, драйверів ніхто під нього сто років як не писав. На 7й ядро актуальне, дрова актуальні.
якщо не помиляються записи мої, я взяв АС3 з прошивкою 6.47.8 і через додавання extra-package Wave2 на ньому все завів. Звістно вже на 7ій гілці зараз вже сиджу але щось від екстра-пакета так і не відмовивс чогось
termit
Member

ого тут срачі... :)
Шановні, підкажіть будь ласка, хоть щось знає погане чи якісь проблеми про ZyXEL NBG7510 (NBG7510-EU0101F)?
Дякую.
Scoffer
Member

termit
Можу сказати щось погане про інший зухель: "розумний" poe свіч постійно норовить переткнутись з гігабіта на сотку, і допомагає лише ребут, чим мене дуже дратує.
artko
Member

termit: 30.08.2023 14:32 ого тут срачі... :)
Шановні, підкажіть будь ласка, хоть щось знає погане чи якісь проблеми про ZyXEL NBG7510 (NBG7510-EU0101F)?
Дякую.
а чим саме зацікавив? не знайшов навіть технічних спеціфікаций, що там стоїть. про сторонню firmware наче теж не стоїть мріяти, якщо рідна не влаштує...
termit
Member

artko: 31.08.2023 12:39
а чим саме зацікавив? не знайшов навіть технічних спеціфікаций, що там стоїть. про сторонню firmware наче теж не стоїть мріяти, якщо рідна не влаштує...
ціна, фірма, наявність beamforming та ofdma(облом, немає), вже тестую вдома, ну як тестую... підключив-налаштував, донька користується, каже швидкість виросла. До цього був лінксіс але модель непам'ятаю, простенький, в тому не влаштовувало покриття, а так - був ідеальним, пароль від нього забував постійно бо не доводилось навіть заходити на нього))

специфікації NBG7510:
спойлер

Wireless Speed

AX1800 (600+1200Mbps)
Standard Compliance

IEEE 802.11 ax/n/b/g 2.4 GHz
IEEE 802.11 ax/ac/n/a 5 GHz
Simultaneous Dual-band WiFi:
2.4GHz AX: 2x2 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40MHz, up to 574 Mbps*
5GHz AX: 2x2 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80MHz, up to 1201 Mbps*
MU-MIMO capable for simultaneous data streaming
Beamforming for 2.4GHz & 5GHz bands
Processor: Airoha EN7528HU dual core up to 900 MHz
Compatible with 802.11a/b/g/n/ac WiFi standards

CPU

900 MHz Dual-Core
Memory

DDR256MB RAM
Flash

NAND Flash 128MB
Antenna

4 External Antennas
WAN

One 10/100/1000 Mbps Ethernet RJ-45 port with auto MDI/MDIX support
LAN

Three 10/100/1000 Mbps Ethernet RJ-45 ports with auto MDI/MDIX support
Buttons

LED On/Off
WPS
Reset
Power

12 V DC, 1A

Security

IPSec Pass-Through
PPTP Pass-Through
WPA3-PSK/WPA3-SAE with AES
WPS Support
Guest Network
Automatic Firmware Update
Wireless Features

Guest WiFi
WiFi Protected Setup (WPS)
QoS: WiFi Multimedia (WMM)
Auto channel selection
4 SSIDs for multiple purpose
Multicast-Unicast Conversion
Traffic separation from host network
Band Steering
AP Steering
Wired Interface

One WAN 10/100/1000 Mbps port
Three LAN 10/100/1000 Mbps ports
Routing Protocols

WAN type: Static IP, DHCP, PPPoE
IGMP v1/v2/v3
Auto-IP change
IPv4/IPv6
Network Address Translation (NAT)
DHCP server/client
Dynamic DNS
Firewall

Stateful Packet Inspection (SPI)
Deny of Service (DoS) Prevention
MAC Filter
TCP/IP Filter
Operation Mode

Standard mode (Router mode)
Bridge mode (Access point mode)
Web Browser

Advanced wired & wireless setup and management
Parental Control
Diagnose
https://www.zyxel.com/ua/uk-ua/products ... ifications
openwrt для Zyxel NBG-серії - є, думаю і під цей буде,
Andrii_s
Junior

Панове, доброго дня.

Маю потребу у створенні робочого VPN для шерингу файлів та перекиданні проєктів на рендер ферму через менеджер.
Проблеми з роботою VPN (OpenVPN) на даний момент немає, але є потреба збільшити швидкість передачі файлів, оскільки вона становить ~10мб/с. В усіх користувачів Гігабітний тариф і я так розумію, що проблема у роутері. Стоїть вже давно не новий Asus RT-AC88U з останньою прошивкою від Merlin.

Для збільшення швидкості планую придбати Mikrotik RB5009UG+S+IN з підтримкою WireGuard (вже використовується свіч цієї ж марки, тож вибір припав на нього) і для Wi-Fi хотів би продовжити використання Asus RT-AC88U у режимі Access Point.

Чи вирішить все вищеописане проблему зі швидкістю і чи не буде проблеми у зв'язці Mikrotik/Asus при роздачі Wi-Fi?

Дякую.
Tesseract
Member

Andrii_s
Гігабіт для VPN сервера - це серйозне навантаження. Тут звичайно залежить від виду шифрування, але я б поки що лишив наявне обладнання, а сам VPN сервер переніс на якийсь комп'ютер. Тут можливо доведеться трохи повозитись з маршрутизацією, наприклад прописати на головному роутері маршрут до компа з VPN сервером, і вказати маску VPN мережі. Після цього намагатись ганяти потрібні файли через тунель і дивитись навантаження процесора на обох кінцях.
Andrii_s
Junior

Tesseract
Цілий гігабіт не потрібен, 500мбіт влаштувало б.
У моєму випадку хотів би все влаштувати з мінімумом налаштувань, тож готовий заплатити за дорожчий роутер.
Shpoker
Member

Andrii_s
Поставь тазик за роутером с процом хотя б на 1155 сокете, на нем опенвпн подними и выбрось порт наружу. Вот это реально решение проблемы с впн и роутером
Ну или шифрование отруби, авось чуточку поможет. Проблема в том что я еще не встречал роутера который мог бы аппаратно держать опенвпн, а не софтово
Andrii_s
Junior

Shpoker
На даний момент в локальній мережі стоїть TrueNas Core з Ryzen 5 7600 та 32гб оперативки з якого і тягнуться всі файли. Бачив там плагін OpenVPN. Через такий варіант вийде зробити?
Shpoker
Member

Andrii_s
Да, не вижу никаких преград хотя эту ос никогда не колупал. С таким то процом должно летать
Andrii_s
Junior

Shpoker
Ок.
Дякую.
WalkMan
Member

Andrii_s
на форумі є приклад утилізації гігабіту RB5009UG+S+IN https://forum.mikrotik.com/viewtopic.ph ... 57#p906457 але там зроблений тунель між двома роутерами
Shpoker
Member

Минусатор, мозг себе отминусируй или по делу пиши. Нашелся рубатель правды матки про "все должно быть искаропки, ваши костыли не канонично". Тьфу.

Отправлено спустя 1 минуту 24 секунды:
Опенвпн это не айписек, который оффлоадится уже лет 8 точно с приемлимым шифрованием
Ответить