ну, OpenVPN це суто софтова фіча, а от коли радіомодулі мають підтримку Wave 2, а готові девайси на них - ні, то вже зовсім інша історія.tablestikus: ↑ 25.08.2023 16:32 Можна згадати їх відношення до OpenVPN)
Последние статьи и обзоры
Новости
Выбор роутера
-
Mad Dog
Member
-
tablestikus
Member
Mad Dog
ну я прокачав собі віфі в мікротіку до 550мбіт. Не знаю нафіга але зробив. Хоча мені і старих 100мбіт з головою вистачало...
ну я прокачав собі віфі в мікротіку до 550мбіт. Не знаю нафіга але зробив. Хоча мені і старих 100мбіт з головою вистачало...
-
Scoffer
Member
Вилізайте з анабіозу, на роутерОС 7 драйвера від виробника чіпа, а не свої. Відповідно вайвай теж від виробника чіпа, рівно такий же як всюди.
-
tablestikus
Member
ну на сьомій вони це додали вже в прошивкуScoffer: ↑ 25.08.2023 17:16 Вилізайте з анабіозу, на роутерОС 7 драйвера від виробника чіпа, а не свої. Відповідно вайвай теж від виробника чіпа, рівно такий же як всюди.
-
Scoffer
Member
tablestikus
Там проблема була в тому, що на 6й допотопне ядро, 2.4 чи щось типу того, і, відповідно, драйверів ніхто під нього сто років як не писав. На 7й ядро актуальне, дрова актуальні.
Там проблема була в тому, що на 6й допотопне ядро, 2.4 чи щось типу того, і, відповідно, драйверів ніхто під нього сто років як не писав. На 7й ядро актуальне, дрова актуальні.
-
Mad Dog
Member
Такий же але не зовсім як всюди. Крім чіпа є ще інші апаратні елементи та налаштування від яких може дуже сильно залежати робота вафлі.Scoffer: ↑ 25.08.2023 17:16 Вилізайте з анабіозу, на роутерОС 7 драйвера від виробника чіпа, а не свої. Відповідно вайвай теж від виробника чіпа, рівно такий же як всюди.
На той же АС2 РОС7 без проблем ставиться. Але Wave 2 не запустиш навіть на версії з 256 оперативки.
-
tablestikus
Member
якщо не помиляються записи мої, я взяв АС3 з прошивкою 6.47.8 і через додавання extra-package Wave2 на ньому все завів. Звістно вже на 7ій гілці зараз вже сиджу але щось від екстра-пакета так і не відмовивс чогосьScoffer: ↑ 25.08.2023 17:19 tablestikus
-
termit
Member
ого тут срачі...
Шановні, підкажіть будь ласка, хоть щось знає погане чи якісь проблеми про ZyXEL NBG7510 (NBG7510-EU0101F)?
Дякую.
Шановні, підкажіть будь ласка, хоть щось знає погане чи якісь проблеми про ZyXEL NBG7510 (NBG7510-EU0101F)?
Дякую.
-
Scoffer
Member
termit
Можу сказати щось погане про інший зухель: "розумний" poe свіч постійно норовить переткнутись з гігабіта на сотку, і допомагає лише ребут, чим мене дуже дратує.
Можу сказати щось погане про інший зухель: "розумний" poe свіч постійно норовить переткнутись з гігабіта на сотку, і допомагає лише ребут, чим мене дуже дратує.
-
artko
Member
а чим саме зацікавив? не знайшов навіть технічних спеціфікаций, що там стоїть. про сторонню firmware наче теж не стоїть мріяти, якщо рідна не влаштує...termit: ↑ 30.08.2023 14:32 ого тут срачі...
Дякую.
-
termit
Member
ціна, фірма, наявність beamforming та ofdma(облом, немає), вже тестую вдома, ну як тестую... підключив-налаштував, донька користується, каже швидкість виросла. До цього був лінксіс але модель непам'ятаю, простенький, в тому не влаштовувало покриття, а так - був ідеальним, пароль від нього забував постійно бо не доводилось навіть заходити на нього))artko: ↑ 31.08.2023 12:39
а чим саме зацікавив? не знайшов навіть технічних спеціфікаций, що там стоїть. про сторонню firmware наче теж не стоїть мріяти, якщо рідна не влаштує...
специфікації NBG7510:
- спойлер
-
Wireless Speed
AX1800 (600+1200Mbps)
Standard Compliance
IEEE 802.11 ax/n/b/g 2.4 GHz
IEEE 802.11 ax/ac/n/a 5 GHz
Simultaneous Dual-band WiFi:
2.4GHz AX: 2x2 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40MHz, up to 574 Mbps*
5GHz AX: 2x2 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80MHz, up to 1201 Mbps*
MU-MIMO capable for simultaneous data streaming
Beamforming for 2.4GHz & 5GHz bands
Processor: Airoha EN7528HU dual core up to 900 MHz
Compatible with 802.11a/b/g/n/ac WiFi standards
CPU
900 MHz Dual-Core
Memory
DDR256MB RAM
Flash
NAND Flash 128MB
Antenna
4 External Antennas
WAN
One 10/100/1000 Mbps Ethernet RJ-45 port with auto MDI/MDIX support
LAN
Three 10/100/1000 Mbps Ethernet RJ-45 ports with auto MDI/MDIX support
Buttons
LED On/Off
WPS
Reset
Power
12 V DC, 1A
Security
IPSec Pass-Through
PPTP Pass-Through
WPA3-PSK/WPA3-SAE with AES
WPS Support
Guest Network
Automatic Firmware Update
Wireless Features
Guest WiFi
WiFi Protected Setup (WPS)
QoS: WiFi Multimedia (WMM)
Auto channel selection
4 SSIDs for multiple purpose
Multicast-Unicast Conversion
Traffic separation from host network
Band Steering
AP Steering
Wired Interface
One WAN 10/100/1000 Mbps port
Three LAN 10/100/1000 Mbps ports
Routing Protocols
WAN type: Static IP, DHCP, PPPoE
IGMP v1/v2/v3
Auto-IP change
IPv4/IPv6
Network Address Translation (NAT)
DHCP server/client
Dynamic DNS
Firewall
Stateful Packet Inspection (SPI)
Deny of Service (DoS) Prevention
MAC Filter
TCP/IP Filter
Operation Mode
Standard mode (Router mode)
Bridge mode (Access point mode)
Web Browser
Advanced wired & wireless setup and management
Parental Control
Diagnose
https://www.zyxel.com/ua/uk-ua/products ... ifications
-
Andrii_s
Junior
Панове, доброго дня.
Маю потребу у створенні робочого VPN для шерингу файлів та перекиданні проєктів на рендер ферму через менеджер.
Проблеми з роботою VPN (OpenVPN) на даний момент немає, але є потреба збільшити швидкість передачі файлів, оскільки вона становить ~10мб/с. В усіх користувачів Гігабітний тариф і я так розумію, що проблема у роутері. Стоїть вже давно не новий Asus RT-AC88U з останньою прошивкою від Merlin.
Для збільшення швидкості планую придбати Mikrotik RB5009UG+S+IN з підтримкою WireGuard (вже використовується свіч цієї ж марки, тож вибір припав на нього) і для Wi-Fi хотів би продовжити використання Asus RT-AC88U у режимі Access Point.
Чи вирішить все вищеописане проблему зі швидкістю і чи не буде проблеми у зв'язці Mikrotik/Asus при роздачі Wi-Fi?
Дякую.
Маю потребу у створенні робочого VPN для шерингу файлів та перекиданні проєктів на рендер ферму через менеджер.
Проблеми з роботою VPN (OpenVPN) на даний момент немає, але є потреба збільшити швидкість передачі файлів, оскільки вона становить ~10мб/с. В усіх користувачів Гігабітний тариф і я так розумію, що проблема у роутері. Стоїть вже давно не новий Asus RT-AC88U з останньою прошивкою від Merlin.
Для збільшення швидкості планую придбати Mikrotik RB5009UG+S+IN з підтримкою WireGuard (вже використовується свіч цієї ж марки, тож вибір припав на нього) і для Wi-Fi хотів би продовжити використання Asus RT-AC88U у режимі Access Point.
Чи вирішить все вищеописане проблему зі швидкістю і чи не буде проблеми у зв'язці Mikrotik/Asus при роздачі Wi-Fi?
Дякую.
-
Tesseract
Member
Andrii_s
Гігабіт для VPN сервера - це серйозне навантаження. Тут звичайно залежить від виду шифрування, але я б поки що лишив наявне обладнання, а сам VPN сервер переніс на якийсь комп'ютер. Тут можливо доведеться трохи повозитись з маршрутизацією, наприклад прописати на головному роутері маршрут до компа з VPN сервером, і вказати маску VPN мережі. Після цього намагатись ганяти потрібні файли через тунель і дивитись навантаження процесора на обох кінцях.
Гігабіт для VPN сервера - це серйозне навантаження. Тут звичайно залежить від виду шифрування, але я б поки що лишив наявне обладнання, а сам VPN сервер переніс на якийсь комп'ютер. Тут можливо доведеться трохи повозитись з маршрутизацією, наприклад прописати на головному роутері маршрут до компа з VPN сервером, і вказати маску VPN мережі. Після цього намагатись ганяти потрібні файли через тунель і дивитись навантаження процесора на обох кінцях.
-
Andrii_s
Junior
Tesseract
Цілий гігабіт не потрібен, 500мбіт влаштувало б.
У моєму випадку хотів би все влаштувати з мінімумом налаштувань, тож готовий заплатити за дорожчий роутер.
Цілий гігабіт не потрібен, 500мбіт влаштувало б.
У моєму випадку хотів би все влаштувати з мінімумом налаштувань, тож готовий заплатити за дорожчий роутер.
-
Shpoker
Member
Andrii_s
Поставь тазик за роутером с процом хотя б на 1155 сокете, на нем опенвпн подними и выбрось порт наружу. Вот это реально решение проблемы с впн и роутером
Ну или шифрование отруби, авось чуточку поможет. Проблема в том что я еще не встречал роутера который мог бы аппаратно держать опенвпн, а не софтово
Поставь тазик за роутером с процом хотя б на 1155 сокете, на нем опенвпн подними и выбрось порт наружу. Вот это реально решение проблемы с впн и роутером
Ну или шифрование отруби, авось чуточку поможет. Проблема в том что я еще не встречал роутера который мог бы аппаратно держать опенвпн, а не софтово
-
Andrii_s
Junior
Shpoker
На даний момент в локальній мережі стоїть TrueNas Core з Ryzen 5 7600 та 32гб оперативки з якого і тягнуться всі файли. Бачив там плагін OpenVPN. Через такий варіант вийде зробити?
На даний момент в локальній мережі стоїть TrueNas Core з Ryzen 5 7600 та 32гб оперативки з якого і тягнуться всі файли. Бачив там плагін OpenVPN. Через такий варіант вийде зробити?
-
Shpoker
Member
Andrii_s
Да, не вижу никаких преград хотя эту ос никогда не колупал. С таким то процом должно летать
Да, не вижу никаких преград хотя эту ос никогда не колупал. С таким то процом должно летать
-
Andrii_s
Junior
Shpoker
Ок.
Дякую.
Ок.
Дякую.
-
WalkMan
Member
Andrii_s
на форумі є приклад утилізації гігабіту RB5009UG+S+IN https://forum.mikrotik.com/viewtopic.ph ... 57#p906457 але там зроблений тунель між двома роутерами
на форумі є приклад утилізації гігабіту RB5009UG+S+IN https://forum.mikrotik.com/viewtopic.ph ... 57#p906457 але там зроблений тунель між двома роутерами
-
Shpoker
Member
Минусатор, мозг себе отминусируй или по делу пиши. Нашелся рубатель правды матки про "все должно быть искаропки, ваши костыли не канонично". Тьфу.
Отправлено спустя 1 минуту 24 секунды:
Опенвпн это не айписек, который оффлоадится уже лет 8 точно с приемлимым шифрованием
Отправлено спустя 1 минуту 24 секунды:
Опенвпн это не айписек, который оффлоадится уже лет 8 точно с приемлимым шифрованием