Выбор ИБП/UPS

Корпуса и источники питания
Ответить
Автор
Member

molla
Взяв собі недорогий CyberPower UT850EG.Система теж десь максимум може з монітором 350w.БЖ на 650w.ПОКИ зі своєю задачею справляється. Гарантія 2 роки.
Vovk_Z
Member

molla: 07.08.2023 08:54 Подскажите какой взять ИБП чтоб в случае отключения света была возможность просто завершить работу ?
БП: MSI MPG A650G, максимальное потребление всей системы с монитором будет около 300-350w
Щоб просто закінчити роботу, тобто, умовно 2-4 хв - вистачить будь якого, з вихідною потужністю (активною) вище 400-500 Вт. Виробники вказують повну вищу, ніж видаватиметься активна, тому це має бути ДБЖ від 750-800 ВА і вище. Більш важливо - справні заряджені батареї.
Але ще є проблема сумісності (чи потенційної несумісності) конкретного виду ДБЖ з БЖ вашого ПК. Зараз в потужних БЖ поголовно є система APFC яка не завжди сумісна з простими ДБЖ, що без чистого синусу на виході.
Alex+
Member

Vovk_Z: 09.08.2023 00:30що без чистого синусу на виході.
І з чистим синусом теж :(
molla
Member

а якщо трошки дешевше CyberPower UT1050E https://hotline.ua/ua/computer-istochni ... ?tab=about Час переходу на батарею, мс: 4 такого хвате ? :shuffle:
Alex+
Member

molla
особисто я б трохи докинув до версії на 1500
Artem_K
Member

Vovk_Z
Питання сумісності з APFC вирішується запасом по потужності. В мене ДБЖ з часом переходу 6 мс та апроксимацією, без проблем переходе на батареї при максимальному навантаженні (330 Вт) й тримає довго, але запас у 2,7 рази. Дивлячись за моніторінгом у перші секунди переходу - менше ніж у 2 рази я би не брав, при переході короткочасна просадка досить суттєва.
molla
Member

Alex+
CyberPower UT1500E, але він з вентилятором
вентилятором на нёму буде працювати постiйно?, чи тiльки при переходi на акамулятори ?
Alex+
Member

molla
Ні не постійно. При зарядці та великому навантаженні (нагріві)
Але якщо він вмикається, то одразу на макс. обертах, тобто буде шуміти відчутно.
Я зазвичай міняю одразу вертушки на тихі (якщо не важлива гарантія на прилад), і воно перестає хвилювати

Відправлено через 1 годину 35 хвилин 20 секунд:
Випадково потрапив на очі червоненький ДБЖ невідомої для мене марки Salicru: https://hotline.ua/ua/computer-istochni ... 2af000004/
Маркетологи зробили ефективний крок пофарбувавши його в примітний колір, так би і не помітив :gigi:
Думав що воно таке ж підвальне як і все інше, проте трохи погуглив здивувався, що це бренд з Іспанії, є свій офіційний сайт і представник в Україні. Всередені все пристойно, плата дуже схожа на розробку від Ippon. Ознакою гарного тону - батареї стоять якісні - Yuasa\CSB\Leoch (якщо не покрадуть в магазині). Воно без вентилятора (тут палка в двох кінцях: з одного боку тиша, з іншого батареї швидше вийдуть з ладу в душному корпусі), має швидкість 2-6мс і гарантію 2 роки. За свою ціну виглядає привабливо. Але це лише поверхневий огляд, особисто їх не щупав. Якщо маєте бажання, можете роздивитись цей варіант
Vovk_Z
Member

На час переходу/перемикання ДБЖ можна не звертати уваги - він завди (вказується виробником) достатньо малий, з кратним запасом від критичного значення. Критичне значення - 50-100 мс (можна округлити до 50 мс). Тобто, думаю, 99% справних ПК не помітять пропадання напруги на 50 мс.
Alex+
Member

Vovk_Z
Взагалі то час утримання по специфікаціям АТХ у блока живлення повинно бути не нижче 16мс (16-20 в залежності від частоти мережі), а у ТСа у блока взагалі 14мс. У нормальних ДБЖ цей параметр зазвичай 2-4мс типовий і до 10мс максимальний (час на заспокоєння контактів, вирівнювання параметрів сигналу тощо). Запас 4мс якось не дуже тішить.
Так що все ж краще не зневажати цим параметром
LiquidStorm
Member

Але як вийде з ладу, буде цікава забавка із ремонтом.

Щодо запасу потужності та APFC, з власного досвіду: маєм комп (БЖ на 650Вт), два монітора 24", лампу LED та ресівер, усе підключається до безперебійника, типове споживання потужності цим обладнанням ~300Вт. Маєм три безперебійника: лінійно-інтерактивні MGE 750VA та 1500VA, та подвійного перетворення 1000VA. З осені 2022 усі по черзі живили вищевказане обладнання.
1) 750VA із старим (3+ роки) зарядженим акумом не тримає нагрузку, перемикається на акум і все відразу гасне.
2) 750VA із свіжим зарядженим акумом тримає нагрузку в моменти відімкнення/перепадів світла, часу є близько 5хв при просадці заряду акума не нижче 30% (щоб трохи пожив)
Вентилятора в 750VA - немає, шум помітний лише коли працює інвертор, але не сильно чути

3) 1500VA із двома старими (5+ років) зарядженими акумами тримав нагрузку, запас по часу приблизно як в 750VA із новим акумом. Після кількох висадок в нуль акуми довелося замінити
4) 1500VA із двома новими зарядженими акумами тримає нагрузку в любих випадках, запас по часу 15..20хв
Вентилятор в 1500VA - є, але з моменту покупки послідовно впаяний резистор, тому оберти меньші і шум фактично відсутній. Може троха проявлятися, коли працює інвертор.

5) 1000VA із трьома новими акумами. Чудовий безперебійник, дає чистий синус, переключень акумів нема, нагрузка завжди живиться від інвертора, час резерву ~12..15хв.
Вентилятор тут виє постійно, дуже чутно за любих умов, навіть якщо безперебійник вимкнений, але вставлений шнур в розетку 220В. Коли нагрузка росте - вентилятор розкручується ще сильніше. Додатковий нюанс: через цей безперебійник не варто вмикати лазерний принтер/МФУ, бо в момент друку споживання його може сягнути більше 1000Вт і безперебійник відімкне навантаження.

Тому, зі свіжим акумулятором хороший 750+ безперебійник буде тримати комп/монітор зі споживанням 300..350Вт щоби ви мали можливість зберегти документи і завершити роботу. Меньше - сумнівно, більше - затратніше, але матимете і часу запас краще.

P.S. Типовий свинцево-кислотний AGM акум має 400+ циклів при розрядці не нижче 50%, 250+ циклів при розрядці не нижче 30% і близько 100 циклів при розрядці в 0. Взимку 2022/2023 за час у 4 години, коли давали світло, акум встигав набирати +40% заряду, та втрачав мінімум 3 цикла за сутки. Час життя акума в таким умовах - від 1 місяця до 3.
Последний раз редактировалось LiquidStorm 10.08.2023 00:14, всего редактировалось 1 раз.
Alex+
Member

Справа в тому, що не можна всі випадки рівняти по собі. Поведінка на різних компах з різним БЖ буде різна, та і дбж буде інший з іншими параметрами
LiquidStorm
Member

Alex+: 10.08.2023 00:13 всі випадки рівняти по собі
Звичайно, тому і вказано про власний досвід. Усі три моделі безперебійників - відомого виробника MGE (згодом Eaton), із простішими моделями досвід може бути гірший.

Для орієнтиру, ціни на вищевказані безперебійники, на час їх покупки, складали:
  • лінійно-інтерактивний 750ВА - $160
  • лінійно-інтерактивний 1500ВА - $350
  • подвійного перетворення 1000ВА - $550
Последний раз редактировалось LiquidStorm 10.08.2023 00:21, всего редактировалось 1 раз.
Alex+
Member

У мене такий є з більш сучасних. Там від eaton залишилася тільки назва. Занапастили класний бренд, тепер ось і тріплайт та сама доля чекає :(
LiquidStorm
Member

Alex+: 10.08.2023 00:20 від eaton залишилася тільки назва
Шкода, якщо так.
Останній Eaton на 1600ВА брали на фірму в 2013 році, ще ніби з тих старіших, досі живий (три рази акуми міняли). Зі свіжого брали Ritar RTM3000 (1800W) у кінці 2021 - теж непоганий (на ітбокс зараз є такий уцінений, може кого зацікавить) тіко важкий піпєц (4 акума).
Alex+
Member

LiquidStorm: 10.08.2023 00:24 свіжого брали Ritar RTM3000 (1800W)
Доречі про ці рітари. Я думав вони хоча б якесь відношення мають до виробника однойменних батарей (причому не самих поганих), але виявляється це не так. Просто використовують їх ім'я. Навіть сайта їх не знайшов
LiquidStorm: 10.08.2023 00:05буде цікава забавка із ремонтом.
Не думаю, бо платформа уніфікована і не має нічого унікального.
Ось нещодавно придбав собі новенький упс від досить відомого бренду socomec.
І що ви думаєте? Начинка в середині 1 в 1 копія мого Eaton, єдине що більш якісного виконання - конденсатори ніпони та джамікони, реле від омрон, транзюки сет. Пластик товщиною десь 4мм, батарея юаса.
Але сама плата виробництва Ippon, серія comfo pro. Досить надійна, особливо коли нема економії на деталях.
LiquidStorm
Member

Alex+: 10.08.2023 00:48
LiquidStorm: 10.08.2023 00:24 свіжого брали Ritar RTM3000 (1800W)
Доречі про ці рітари. Я думав вони хоча б якесь відношення мають до виробника однойменних батарей (причому не самих поганих), але виявляється це не так. Просто використовують їх ім'я. Навіть сайта їх не знайшов
Мені здається, що безперебійники від Ritar - то була старіша "проба пера", бо софт, що ішов із ним на СД (PowerManager II) датований 2013 роком, а документація - взагалі за 2007мий. Цілком допускаю, що до нас завезли якісь залишки складські, а самі Ritar давно зфокусувалися суто на акумах.
Проте, суто по роботі, в нас нарікань на безперебійник не було, працює справно. В одній з кімнат підприємства електрики щось намутили: безперебійник відразу ставав на батарею, поки не перевернули вилку в розетці.
Ortyomko
Member

хочу взять ИБП на литийионах под ONU и роутер. То, что вижу на рынке сейчас как для меня, слишком слабые батареи имеет. Находил ли кто-то ИБП на 12В с ёмкостью хотя бы от 60Втч ? А лучше 100
заранее спс :beer:
Alex+
Member

Ortyomko
Може самому зібрати?
Ortyomko
Member

Alex+
як варіант. хотілося б, готове рішення, але якщо не знайду то напевно так і зроблю.

ось таке знаходив, але там видає максимум 1А на 12В, для онушки норм а для роутера скоріш за все не вистачить https://www.amazon.com/TalentCell-Unint ... B07WLD32RP
Ответить