Підбір хаба для кулерів 3пін

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Автор
Junior

Вітаю. Прошу допомоги з вирішенням проблеми по охолодженню.
Маю 6 кулерів 120мм 3 пін, не PWM
Я маю вільних 3-4 роз'єми (4 пін) на материнці, вона без проблем керує одним кулером по DC і показує оберти.
Також, років надцять тому я придбав хаб для кулерів на Алі
спойлер
screenshot-exe.ua-2023.07.31-09_35_59.png
Виявив що цей хаб може керувати тільки 4пін pwm, 3 пін кулера просто шмалять на максимальну.

Тепер виходить що я зовсім ніяк не можу регулювати оберти.
Чи існує якийсь хаб чи розгалужувач щоб керувати 3 пінівськими кулерами?

Доповнення
Поки знайшов два варіанта:
1) GELID Solutions FC-PWM-04
2) VALUE 4-pin-4-pin/3-pin 0.12м (S0244)

Але я щось дуже сумніваюсь що воно працюватиме з 3 пін кулерами
taxi911
Member

timyrdp
- купляєте звичайні розгалуджувачі типу Y на 2-3 вентилі, вішаєте на кожний із каналів
- шукаєте тру 3пін ХАБ, але він буде регулювати оберти синхронно на всіх 6 вентиляторах.

Все це за умови, що МП дійсно вміє регулювати оберти 3 пін на всіх вищевказаних роз'ємах.
Маю надію, що у Вас вентилятори не серверні, з невиликим споживанням.
timyrdp
Junior

taxi911: 31.07.2023 10:16- купляєте звичайні розгалуджувачі типу Y на 2-3 вентилі, вішаєте на кожний із каналів
Оце рішення виглядає норм, тільки боюсь, чи материнка не шмальне (msi z690a pro)
taxi911: 31.07.2023 10:16- шукаєте тру 3пін ХАБ, але він буде регулювати оберти синхронно на всіх 6 вентиляторах.
мене влаштує і синхронно, але я не можу такий девайс знайти, є тільки з тумблером, а хочеться керувати з материнки.
feniks_tm
Member

timyrdp: 31.07.2023 10:22 Оце рішення виглядає норм, тільки боюсь, чи материнка не шмальне (msi z690a pro)
Нічого там не буде, звичайні 3/4pin розраховані на 1А, для помпи посилені до 2А. Одна 120/140 вертушка зазвичай має споживчий струм до 0.2-0.3А, тобто можна вішати 3 вертушки на один конектор без проблем.
Последний раз редактировалось feniks_tm 31.07.2023 10:34, всего редактировалось 1 раз.
taxi911
Member

timyrdp: 31.07.2023 10:22
taxi911: 31.07.2023 10:16- купляєте звичайні розгалуджувачі типу Y на 2-3 вентилі, вішаєте на кожний із каналів
Оце рішення виглядає норм, тільки боюсь, чи материнка не шмальне (msi z690a pro)
Чому там шмаляти? Два вентилятори це норм, аби сумарне споживання вентиляторів не перевищувало 1А (12 Ватт), здається, там стоїть мк розрахована на більший струм.
timyrdp: 31.07.2023 10:22
taxi911: 31.07.2023 10:16- шукаєте тру 3пін ХАБ, але він буде регулювати оберти синхронно на всіх 6 вентиляторах.
мене влаштує і синхронно, але я не можу такий девайс знайти, є тільки з тумблером, а хочеться керувати з материнки.
Це рішення буде набагато дорожчим, оскільки перетворює ШИМ в лінійне керування. Нажаль часу немає шукати той хаб, але вони є.

Можливий ще варіант, я колись робив такі перетворювачі ШИМ-ДЦ з зовнішнім живленням - аналог хабу, але для роботи з 6-ма вентиляторами там буде потрібен радіатор. Ті що продаються на ОЛХ не підходять.
maxud_b
Member

Щодо підключення через молекс є лайфхак. Молекс дає +5В, 0, 0, +12В. Якщо кинути між 5 та 12 буде 7В що дасть менші оберти але без можливості регулювання з материнки. І це на свій ризик. В мене було заживлено передній і задній вентилятор від материнки щоб була змога регулювати в залежності від температур, а верхній через молекс на 7В.
timyrdp
Junior

maxud_b, та є в магазах хаб для 3 пінових з перемикачем на самому хабі, регулювання максимально не зручне. Мета саме керування з материнки.

feniks_tm
taxi911
погоджуюсь, буду ставити сплітери.
Знайшов ось таке:
Розгалужувач 4-піновий
там вказано:
Загальне максимальне навантаження 1 А-2A (прим. дивіться характеристику роз'єму вашої материнської плати).
Одне під'єднання є подовжувачем — має всі чотири контакти.
На другому під'єднання немає контакту RPM — відстеження обертів. Є PWM.
Як я розумію, це саме те що треба, він буде регулювати по DC обидва кулери, але показувати швидкість обертів одного кулера. Я правий?
YumaX
Member

Можна звичайний Y-розгалужувач, я користуюсь https://rozetka.com.ua/ua/deepcool_fh_4/p98170156/
timyrdp
Junior

YumaX
дякую за пораду. Ви можете регулювати 3 пінові кулери через нього?
taxi911
Member

DEL
YumaX
Member

timyrdp: 31.07.2023 11:16 YumaX
дякую за пораду. Ви можете регулювати 3 пінові кулери через нього?
:up:
timyrdp
Junior

Потрібна експертна думка у виборі між двох варіантів:
1) 2шт хаби отакі
спойлер
1.png
2) 3шт сплітери 4 пін на 4 пін
спойлер
2.png
Alex+
Member

timyrdp
нижній це 100% неробочий варіант
timyrdp
Junior

Alex+
поясніть будь ласка :-/
Alex+
Member

timyrdp
Не можна з'єднувати між собою канали тахометра.
Оберти можна зчитувати тільки з одного вентилятора.
maxud_b
Member

поясніть будь ласка
Буде задвоювати показання обертів. Тому в сплітерах до одного йде 3 дроти а до другого - 2.
В вениляторах deepcool були іноді комплектні сплітери для ПВМ...
Alex+
Member

maxud_b: 31.07.2023 12:24задвоювати показання обертів
взагалі не буде показувати. Там сигнал прямокутниками від датчика хола, якщо вони накладуться, то контролер на платі не "зрозуміє" що з тим робити
maxud_b: 31.07.2023 12:24Тому в сплітерах до одного йде 3 дроти а до другого - 2
Якщо мова про pwm сплітери, то до одного іде 4 пін, а до другого - 3 пін. Трохи вище на такі були посилання
timyrdp
Junior

maxud_b
Alex+
дякую за пояснення. Я знайшов інший варіант, по ваших підказках.
такий сплітер.

А у плані навантаження на порт на материнці (максимально 1 ампер), якщо кулера по 0,25 ампера, якщо виробник не бреше.
Краще 2 порти по три кулера чи 3 порти по два кулера?
Ostin
Member

А чому не пропонується звичайний колишній реобас на потрібну кількість портів? Чи дуже важливо керувати обертами саме через МП?
Відправлено через 4 хвилини 54 секунди:
timyrdp: 31.07.2023 12:423 порти по два кулера
Отак. В такому разі банально легше буде підводити кабелі до потрібної пари. І сплітери треба брати трьохпінові, навіщо чотирипінові для вентилів 3 пін? Роз'єм на плату йде 3 пін, на один вентиль 3 пін, на інші (або інший) - 2 пін.
Alex+
Member

timyrdp
Ви ж самі вище кидали посилання: viewtopic.php?p=3630120#p3630120
Воно і дешевше і не буде зайвих кінців. По два вентилятора на роз'єм. І безпечно і естетично. Вони і для 3 пін і для pwm підходять.
Ответить