Выбор HDD

SSD, HDD, Flash и прочие носители информации
Ответить
Автор
Member

Доброго дня.
Хочу придбати зовнішній 2,5 HDD на 2Тб для зберігання архіву важливих даних.
Є копія на двох 3,5 HDD, але для зручності хочу зробити ще одну на 2,5.
Є такі варіанти:
HDD 2 Тб Seagate Expansion Portable (STKM2000400)
HDD 2 Тб WD My Passport (WDBYVG0020BBK-WESN)
HDD 2 Тб Transcend StoreJet 25M3S (TS2TSJ25M3S)
Порадьте, що з цього придбати?
Alex+
Member

Andreyka
Надійність у переносних дисків дуже не велика. Але перший і третій мають всередині звичайний 2.5 диск і окремий контролер, тобто в разі чого диск можна вийняти з кишені та підключити до компа напряму. А ось у WD диск специфічний, там нема сата роз'єму, контролер юсб розпаяний прямо на ньому. З точки зору практичності та надійності це гірше.
Трансенд позиціонується як "захищений". Беручи до уваги, що таки пристрої дуже ніжні, то зайвим не буде жоден додатковий захист.
Тож особисто я за останній варіант
VovaII
Member

Andreyka
Розгляньте ще варіант: окремий карман для 2,5 HDD, і туди окремо придбати SATA SSD. Зараз на них ціни трохи впали, то можливо і подужаєте "жабу"? До речі, такий зовнішній SSD буде дуже стійким до вібрацій, порівняно із будь-яким HDD. Наприклад Самсунг "не пам'ятаю цифри" PRO на 250Гб, пролежав у мене від літа до літа на дачі(тобто без живлення), і нічого не втратилось. Він10 завантажується, і програми працюють.
Andreyka
Member

Alex+
Дякую за вашу відповідь, також розглядав останній варіант.

VovaII
В мене вже є карман 2,5, GEMBIRD EE2-U3S-2 2.5" SATA to USB 3.0.
Мені потрібен диск на 2Tb, щоб перекинути усі мої дані.

Може є сенс придбати 2,5 HDD на 2 Tb і просто встановити його в карман?
7mindfields
Member

Andreyka: 29.07.2023 13:13 Alex+
Дякую за вашу відповідь, також розглядав останній варіант.

VovaII
В мене вже є карман 2,5, GEMBIRD EE2-U3S-2 2.5" SATA to USB 3.0.
Мені потрібен диск на 2Tb, щоб перекинути усі мої дані.

Може є сенс придбати 2,5 HDD на 2 Tb і просто встановити його в карман?
Навіщо купувати зараз hdd, якщо ціна на ссд подібного об’єму вже впала до критичних значень? :facepalm: я б зрозумів ще купувати для зберігання дати, але просто для її трансферу :facepalm:
Andreyka
Member

7mindfields
Зверніть увагу, вище я писав, що диск мені потрібен для зберігання копіїї важливих даних (сімейний архів).
SSD це добре, але вони не довго зберігають дані. Для неважливих даних, таких як система, ігри и т.п. ssd підходять краще.
Тому розглядаю виключно hdd.
2,5 думаю взяти тому, що його можна підключити до ноута, коли поруч немає компа.
Alex+
Member

Andreyka: 29.07.2023 17:22для зберігання копіїї важливих даних
Andreyka: 29.07.2023 17:22Тому розглядаю виключно hdd.
Один не обережний рух і данні втрачено назавжди. Жорсткий диск це теж не найкраще сховище, бо надійність дуже низька.
Andreyka: 29.07.2023 17:22(сімейний архів)
скільки він займає місця? Можливо є сенс купити простір в надійній хмарі?

Знаю, що зараз мене закидають помідорами, але...
спойлер
я свій архів зробив на... якісних двд дисках. Так, це дідівський метод, повільний і не дуже зручний процес, проте в плані зберігання дуже надійно. В твердих пластикових кейсах (не конверти) не царапаються, не пошкодиться якщо впаде, не втече заряд, не розмагнітиться, не треба платити за підписку. Нещодавно достав один з дисків з документами, який робив майже 20 років тому - все чудово зчиталося без проблем
7mindfields
Member

Alex+ і які хмари дають гарантію, що ти не втратиш свою інформацію?

Відправлено через 29 секунд:
Andreyka: 29.07.2023 17:22 7mindfields
Зверніть увагу, вище я писав, що диск мені потрібен для зберігання копіїї важливих даних (сімейний архів).
SSD це добре, але вони не довго зберігають дані. Для неважливих даних, таких як система, ігри и т.п. ssd підходять краще.
Тому розглядаю виключно hdd.
2,5 думаю взяти тому, що його можна підключити до ноута, коли поруч немає компа.
Тоді перепрошую, не уважно прочитав :beer:
Alex+
Member

7mindfields: 29.07.2023 17:54 і які хмари дають гарантію, що ти не втратиш свою інформацію?
Таку гарантію не дасть ніхто і ніщо - жоден диск, хмара чи двд. Просто у нього вже є декілька копій на ХДД дисках, і можливо замість ще однієї копії такого ж рівня, краще зробити сховок альтернативним методом.
Andreyka
Member

Alex+
Років 10 назад я частково копіював архів на DVD +R Verbatym 4.7 gb.
Якщо не помиляюсь, то записав приблизно 20 дисків. Потім я це діло кинув і став копіювати на 2 диски HDD.
Зараз архів великий, більше 1Tb. Тому це дуже багато дисків потрібно. Можливо краще придбати Blu Ray та записувати на диски 25-50 Gb.
Але я давно не цікавився інфою на цю тему, не знаю є зараз нормальні Blu ray приводи та диски до них.

Отправлено спустя 3 часа 33 минуты 59 секунд:
Підкажіть, який накопичувач може бути всередині HDD 2 Тб Transcend StoreJet 25M3S (TS2TSJ25M3S) ?
І ще одне питання, 2,5 HDD об'ємом 2Tb зараз усі SMR ?
Який порекомендуєте ноутбучний 2,5 HDD на 2 Tb ?
Crossbow
Member

Andreyka: 29.07.2023 22:31І ще одне питання, 2,5 HDD об'ємом 2Tb зараз усі SMR ?
ага. не SMR - ST2000LM003. в мене такий є. Скоро звільниться, бо перехожу на більший обсяг.
Але ви такий новий не знайдете, тільки Б\В.

Відправлено через 41 секунду:
Andreyka: 29.07.2023 22:31Transcend StoreJet 25M3S (TS2TSJ25M3S)
який доведеться такий і поставлять. Вони ж не роблять свої HDD.
Alex+
Member

Andreyka: 29.07.2023 22:31може бути всередині HDD 2 Тб
Який завгодно. Модель встановленого диску видно по смарту
Andreyka: 29.07.2023 22:312,5 HDD об'ємом 2Tb зараз усі SMR
На жаль так
Andreyka
Member

Crossbow
Який диск плануєте купувати? Я так зрозумів, що ви також для бекапів плануєте?
Виходить, що буде також SMR. Це сильно погано з точки зору надійності зберігання даних?

В мене до вас таке питання. Що краще придбати: Transcend StoreJet 25M3S (TS2TSJ25M3S) або карман + 2,5 HDD?

Вже є карман 2,5, GEMBIRD EE2-U3S-2 2.5" SATA to USB 3.0. Пам'ятаю, що саме ви мені його рекомендували.
Crossbow
Member

Andreyka: 29.07.2023 22:57Який диск плануєте купувати?
Seagate One Touch 5 TB STKC5000401 - да, SMR , але нічого не поробиш... в форматі 2.5 вже немає "не черепички". Прийдеться змиритись.
спойлер
також на роботі є HDD який в активній роботі вже 3 роки десь 24\7 - WD10SPZX і він на SMR, але нічого - працює. Кожний день на нього автоматом зливається бекап 1 раз на пару хвилин (майже в режимі реального часу) по ходу роботи юзерів на сервері.
Andreyka: 29.07.2023 22:57Це сильно погано з точки зору надійності зберігання даних?
та не знаю як на рахунок зберігання. я таких тестів не бачив. А от швидкість запису (після першого заповнення) -- впаде! для цього в дисках з SMR запихують "технологію" як у ССД - TRIM.
Andreyka: 29.07.2023 22:57Вже є карман 2,5, GEMBIRD EE2-U3S-2 2.5" SATA to USB 3.0. Пам'ятаю, що саме ви мені його рекомендували.
в мене також є такі)
Andreyka: 29.07.2023 22:57 Що краще придбати: Transcend StoreJet 25M3S (TS2TSJ25M3S) або карман + 2,5 HDD?
вибір за вами...
я не знаю що там стоїть в трансценда - то рандом.
Чому я вибрав Seagate One Touch 5 TB ? -- в середині стоїть "звичайний 15мм" HDD 2.5" а не як у WD - з пропрієтарною платою (на якій напаяний ЮСБ роз'єм). Після гарантії якшо карман здохне, а диск буде живий - перекину на свій карман, а у випадку WD і не знаю як там у транценда -- то "утилізація диску" бо там пропрієтарно все, або чухати голову над ремонтом.

Але у даного сігейта є недоліки:
- гарантія 2 роки, а не 3 як у конкурентів.
- SMR (у конкурентів теж)
- ненависний мені microUSB B :down: :horror: Але буду миритись якось з тим вже...
Але то я беру під свої потреби холодного бекапу.

Можна он на форумі на барахолці взяти за 2.5к ГРН --- СіліконПауер 5ТБ з юсб тайп А шнуром з двох боків.
От ссиль: viewtopic.php?p=3579129#p3579129
Andreyka
Member

Crossbow: 29.07.2023 23:14Seagate One Touch 5 TB
Дякую за відповіді.
Підкажіть, а в середині Seagate гарантовано свої диски ставить?
Що скажете на рахунок цієї моделі, HDD 2 Тб Seagate Expansion Portable (STKM2000400) ?
Я з Seagate не працював, тому хочу спитати, як вони по якості в порівнянні з WD ?
lewerlin
Member

Alex+: 29.07.2023 18:03Таку гарантію не дасть ніхто і ніщо - жоден диск, хмара чи двд. Просто у нього вже є декілька копій на ХДД дисках, і можливо замість ще однієї копії такого ж рівня, краще зробити сховок альтернативним методом.
Ультимативний варіант для дому, з "не за всі гроші" - NAS. Перший Рейд на потрібний об'єм і один запасний диск в "кладовку".
Crossbow
Member

Andreyka: 30.07.2023 00:52Підкажіть, а в середині Seagate гарантовано свої диски ставить?
звичайно. який їм сенс ставити HDD від тошиби або WD, якщо свої роблять.
shatun
Member

Alex+: 29.07.2023 17:40 Знаю, що зараз мене закидають помідорами, але... я свій архів зробив на... якісних двд дисках. Так, це дідівський метод, повільний і не дуже зручний процес, проте в плані зберігання дуже надійно. В твердих пластикових кейсах (не конверти) не царапаються, не пошкодиться якщо впаде, не втече заряд, не розмагнітиться, не треба платити за підписку. Нещодавно достав один з дисків з документами, який робив майже 20 років тому - все чудово зчиталося без проблем
Часи якісних болванок за норм прайс скінчились ще у 2013 році разом з виходом з ринку бенк'ю та датекс.
А "не царапаються" - то дуже відносно навіть для справжніх Scratch Guard бо найчастіше невиправне пошкодження у вигляді великої продольної подряпини роблять діти, які щосили тягнуть диск по столу. :gigi: Плюс сюди ж - насправді болвани багатьох виробників "течуть" якщо зберігаються у положенні "ребром" (який був "конверт" - значення не має). "Напливи" можуть також призвести до рівня нечитабельності.
Andreyka: 29.07.2023 22:31 ...Але я давно не цікавився інфою на цю тему, не знаю є зараз нормальні Blu ray приводи та диски до них.
Все є, але по грошах буде приблизно те саме, що HDD... Люди правильно пишуть - краще комбінувати зберігання.
Можна частково дублювати у хмарах + HDD + якісь старі SSD на MLC. В мене щось є на 850PRO 526Gb - три роки не вмикав - все на місці.
Що є на старих болванах - нехай залишається на антресолях. На тому тижні був збій на HDD архіваторі і я вже у думках попрощався з 4 ГБ домашніх фоток і відосів за 2007 рік. Потім пошарився по хаті і таки знайшов кейс з біло-голубими бенк'ю. Довелось мутузитись з підключенням ДВД привіду, але то нічого страшного...
:laugh:
Jay228
Member

Доброго дня .
хочу придбати диск HDD для NAS . буду зберiгати там фото,музику i тд
до цього був диск вiд seagate (x20) але вiн полетiв менше чим за рiк . так що на сигейт не дивлюсь бiльше.
зупинився на виборi мiж WD Ultrastar DC HC550 18 TB та WD Purple Pro 18 TB .
Purple Pro наче тихiший по тх . але вiн наче для систем вiдео нагляду й HC550 поновiший . цiна на обидва майже однакова
кого з них порадите ?
MessiaH
Member

Jay228: 01.08.2023 21:57зупинився на виборi мiж WD Ultrastar DC HC550 18 TB
у меня такой 2 года где-то уже или 3, не помню когда точно покупал. Нормально робит
Ответить