Последние статьи и обзоры
Новости
Попередні специфікації чипів Intel Core 14-го покоління для настільних ПК
-
manbearboar
Member
В свежей новости ожидаемо предлагают закатать губу.
14600К - только +100Мгц.
https://www.overclockers.ua/ua/news/har ... 18/132981/
14600К - только +100Мгц.
https://www.overclockers.ua/ua/news/har ... 18/132981/
-
Electrobrut
Member
Думаю, що буде ті самі 6/12+8, а в І3 4/8+4manbearboar: ↑ 14.07.2023 22:20 north
Так то и 14600К вряд ли дадут 8Р.
Но с другой стороны у Интел сейчас ситуация такая, что нужно делать что то кардинальное.
А ходить слух, що у 15600К планують 6Р без гіперпоточності і 12Е ядер (про що я і торохчу уже давним давно).
У 15400 буде 6Р/6Т+8Е.
У 15100 слух іде про 4Р\4T+8Е, що більш буде схоже на правду.
А сама хохма чекає І7 і І9: 15700 = 6Р/6Т+16Е, 15700К= 6Р/6Т+20Е, 15900К= 8Р/8Т+24Е.
При тому для І3-І5 один кристалл, а для І7-І9 другий - для мінімізації відбраковки.
-
Mixx
Member
А нет инфы, ядра у младшеньких будут от какого поколения?) Не будет ли ситуации, как сейчас, что все, что до 13600к будет мусором по однопотоку как 12400-13500, и полностью бесполезными, не смотря на кучу гуаноядер, которые нужны только чтоб в бенчах немного балов накрутить, а на практике толку 0?
-
Electrobrut
Member
Довбитися в очі, по вашому посиланню https://www.anandtech.com/show/16261/in ... zen-5000/5тільки підтвердження моїх слів, а ви видераєте фрази з контексту:vmsolver: ↑ 13.07.2023 17:40Брехуны обвиняют оппонента именно в том что делают сами ))Electrobrut: ↑ 13.07.2023 16:23 Хоча б основи роботи процесора почитали і не писали б таку дурню.
Вы снова начали с бреда? Ну давайте пруфы что у Пентиум4 был неоптимизированый конвейер, сейчас будем смеяться, почему вы его начали не оптимизированным называть, по каким именно критериям и сравните эти критерии со современными дизайнами.Electrobrut: ↑ 13.07.2023 16:231) 6% на пентіумі було через більш просту структуру інтерконектів і неоптимізований конвеєр, зараз все з точністю до навпаки - конвеєр вилизаний (якщо не рахувати костилі гіперпоточності) і інтерконекти максимально ускладнені, плюс багато оптимізацій конвеєра неможливо впровадити через цю саму гіперпоточність (тому і ріст транзисторного бюджету на 20% дає лише +8% ІРС, бо це ціна гіперпоточності).
А если не можете то и не балабольствуйте.
Где-то там в прыжке может SMT и даёт 40%, но обычно это 15-25% и это в хороших случаях, чаще меньше, поэтому ваши +40% чистое враньё. Про переключение транзисторов, пожалуйста не говорите, это такой бред, вот вам ачивка даже Заслужили. SMT нужен для повышения производительности и оно свою задачу выполняет, часто, с повышением энергоэффективности (например тут получили даже "there was a significant +91% performance per watt improvement by enabling SMT").Electrobrut: ↑ 13.07.2023 16:23 2) Гіперпоточність дає +40% обчислюваної потужності ядра (за умови недогрузу по коду), а також +30% жору за рахунок переключення транзисторів (а через гіперпоточність вони і на цих 40% частіше і переключаються, бо здійснюються додаткові операції, яких би не було).
Специально разжевал? Да не может быть, никто ведь до вас не знал про плотность теплового потока, это ваше ОТКРЫТИЕ, которое вы всему миру только что представили? Я вам уже сказал, оставьте это дело тем кто в этом понимает и разбирается, вы ничего кроме абстрактных "больше, значит труднее" родить не способны, процессор это очень сложная система где много чего балансируется и подбирается. В том числе и в плане теплового потока тоже, ваше ОТКРЫТИЕ совсем не ново.Electrobrut: ↑ 13.07.2023 16:23 3) Спеціально розжував за щільність теплового потоку і все одно не дійшло: ядро без гіперпотоку жере до 22Вт і 30Вт з гіперпотоком, відповідно і щільність теплового потоку (через одинакову площу) у ядра з гіперпотоком на 35% вище, а значить охолодити його важче. А як далі скакатимемо по техпроцесам з Х2 по щільності транзисторів -- то ці 35% вилазитимуть боком, бо тупо не охолодите з адекватним охолодженням. Що уже показує 5 і 7 тисячні райзени порівняно з 3 тисячним.Ого какой бред. е-ядра к 9700К не имеют никакого отношения, е-ядра также не являются никаким примером "оптимизации путём выкидывания гиперпоточности". Бред бредом погоняет. Е-ядра технически это совсем новое ядро, созданное и оптимизированное для максимизации производительности на площадь кристалла, упакованные в кластеры по 4 штуки и имеющие общий L2.Electrobrut: ↑ 13.07.2023 16:234) Яскравий приклад оптимізації шляхом викидання гіперпоточності і є Е-ядра, бо технічно це 8ядерник 9700К з вирізаною гіперпоточністю і меншим кешем (якщо перерахувати споживання по кращому техпроцесу і меншому кешу -виявиться що ядра на приведений техпроцес уже жеруть в 1,5 рази меньше без врахування АВХ і SSE блоків). Скоро те саме зроблять і з Р-ядрами.
Или не сделаетElectrobrut: ↑ 13.07.2023 16:235) Мало того те саме скоро зробить і АМД як допре до 2нм техпроцесу ТСМС: обєднає 16 ядер без гіперпотоку в один кристал з 2 блоками ядер без гіперпотоку, в першому будуть 8 ядер на більшій частоті, і 8 ядер на меншій частоті з меншем кешем. А потім розишрять до 24 ядер.
У вас на гиперпоточности пунктик.
Далее с вашими пунктиками разбирайтесь сами.
1) For the benchmark were running two threads per core has a big performance increase, the power in that mode was also lower, and there was a significant +91% performance per watt improvement by enabling SMT.
Ой Гіперпоточність в бенчмарку дав гіперпотоку роботу в ефективність 80%, а Ви тут кажете що і 25% немає, за рахунок чого і досягли "there was a significant +91% performance per watt improvement by enabling SMT"
2) А в іграх там реально без SMT там -10% і на -15% менший жор, упс (і гляньте відео по температурах наскільки нижчі саме в іграх)
On gaming, overall there was no difference between SMT On and SMT Off, however some games may show differences in CPU limited scenarios. Deus Ex was down almost 10% when CPU limited, however Borderlands 3 was up almost 10%. As we moved to a more GPU limited scenario, those discrepancies were neutralized, with a few games still gaining single-digit percentage points improvement with SMT enabled.
3)Е ядра стали продовженням розвитку архітектур класу АТОМ, які з приходом і розробками Келлера перейшли в Е-ядра і зараз 8Е ядер мають продуктивність навіть трохи вище за 9700К, а жор помітно меньше.
І хочеш не хочеш, а їх впруть і замість гіперпотоку і замість нарощення Р-ядер в майбутньому, банально розпалалелювання в іграх далі 4 ядер ефективно не іде, чим далі тим менше навантаження, а значить між Е і Р ядром в іграх від 7 ядра і далі різниці не буде, а в софті уже зараз Е-ядра наказують. Їх як до кінця доведуть то ще в Сервери запруть в чистому вигляді.
Ви бачу, ідеальний телеглядач Телемарофону і істинний "українець" до духу кісток, бо такого довблення в очі ще пошукати.
Відправлено через 5 хвилин 32 секунди:
Пишуть що таки останньогоMixx: ↑ 20.07.2023 10:41 А нет инфы, ядра у младшеньких будут от какого поколения?) Не будет ли ситуации, как сейчас, что все, что до 13600к будет мусором по однопотоку как 12400-13500, и полностью бесполезными, не смотря на кучу гуаноядер, которые нужны только чтоб в бенчах немного балов накрутить, а на практике толку 0?
Ви користувалися цими Е-ядрами (готовий посперечатися, що у Вас проц без них, наприклад 3600 чи 5600 райзен)?
8Е ядер в іграх як 9700К і це "в бенчах балів накрутити"?
В рендері вони пашуть прям по чорному і ефект від них огого.
А в оптимізованих під багатопотік іграх таких як Троя -- вони дають 1,5 кратний приріст на 13700К
13900К на губу дає 7900 райзену в рендері завдяки Е-ядрам.
І оце "на практиці толку 0"? Ну якщо у Вас Райзен то такі да
-
Mixx
Member
Electrobrut
Проц у меня ам5, не рендерю, для моих задач важен однопоток, ну и игрушки, когда обновлял комп выбор по сути был между 7600(х) и 13500 с ддр5, первый ожидаемо оказался быстрее что по однопоточной производительности, что в 9 из 10 игрушек, при меньшем потреблении, 13600к как и 7700х уже выходил за рамки бюджета, в общем выбор был слишком односторонним, у 13400-13500 насыпали много слабых ядер, которые 90+% пользователей не дают вообще ничего, будь у 13500 6/12 ядер от 13600к но без е ядер - проц был бы куда интереснее, во всяком случае мы говорим о самых что не есть мейнстримовых цп, которые вряд ли кто-то будет использовать для серьезной работы, а с таким набором как сейчас оно и в играх не рыба не мясо, и для серьезной работы есть цп куда интереснее, вот кому и зачем оно нужно? Нищим рендерщикам Трои?
И да, я не спорю, 13600к-13900к отличные цп, жрут чуть многовато, но, особенно 13600к с ддр5 смотрится очень вкусно, но вот эти недорозумения 13400-13500, с п ядрами от прошлого поколения - выглядят совсем печально, хотя если бы они были с увеличенным кешем как у 13600к просто с чуть меньшими частотами - я бы 100% выбрал Интел, а так, не судьба.
Проц у меня ам5, не рендерю, для моих задач важен однопоток, ну и игрушки, когда обновлял комп выбор по сути был между 7600(х) и 13500 с ддр5, первый ожидаемо оказался быстрее что по однопоточной производительности, что в 9 из 10 игрушек, при меньшем потреблении, 13600к как и 7700х уже выходил за рамки бюджета, в общем выбор был слишком односторонним, у 13400-13500 насыпали много слабых ядер, которые 90+% пользователей не дают вообще ничего, будь у 13500 6/12 ядер от 13600к но без е ядер - проц был бы куда интереснее, во всяком случае мы говорим о самых что не есть мейнстримовых цп, которые вряд ли кто-то будет использовать для серьезной работы, а с таким набором как сейчас оно и в играх не рыба не мясо, и для серьезной работы есть цп куда интереснее, вот кому и зачем оно нужно? Нищим рендерщикам Трои?
И да, я не спорю, 13600к-13900к отличные цп, жрут чуть многовато, но, особенно 13600к с ддр5 смотрится очень вкусно, но вот эти недорозумения 13400-13500, с п ядрами от прошлого поколения - выглядят совсем печально, хотя если бы они были с увеличенным кешем как у 13600к просто с чуть меньшими частотами - я бы 100% выбрал Интел, а так, не судьба.
-
vmsolver
Member
Подменить понятия прироста скорости и энергоэффективности? Это только потому что оба в процентах выражаются? Даже не знаю, это слишком жирно или слишком тупо. Садитесь, вам двойка, всё переписать, перездача на следующий день.Electrobrut: ↑ 20.07.2023 10:57For the benchmark were running two threads per core has a big performance increase, the power in that mode was also lower, and there was a significant +91% performance per watt improvement by enabling SMT.
Ой Гіперпоточність в бенчмарку дав гіперпотоку роботу в ефективність 80%, а Ви тут кажете що і 25% немає, за рахунок чого і досягли "there was a significant +91% performance per watt improvement by enabling SMT"
-
Mad Dog
Member
На Хетзнері сервера з 13500 просто топ за свої гроші.Mixx: ↑ 20.07.2023 12:00 и для серьезной работы есть цп куда интереснее, вот кому и зачем оно нужно?
раніше брали сервер на Ryzen 5 3600 які зараз всього на пару евро дешевші. Так от мусорні ядра Інтела виявились швидші чим звичайні ядра у цих Райзенах.
Звісно там є сервера на 7700 та 7950X3D але там цінник зовсім інший + баланс по іншим характеристикам перекошений.
-
Lorichic
Member
В вашей удивительной истории в первую очередь поменять поставщика железа, а потом определяться что топ за свои деньгиMad Dog: ↑ 20.07.2023 12:37На Хетзнері сервера з 13500 просто топ за свої гроші.
раніше брали сервер на Ryzen 5 3600 які зараз всього на пару евро дешевші.
-
Mixx
Member
Mad Dog
Ну 13500 как бы и стоит в 3-4 раза дороже нового 3600, я не знаю как их можно сравнивать, 5 лет между цп, пропасть, это не говоря о платформе под них, которая тоже не сравнимо дешевле у ам4.
Тут да, больше вопросов, почему 13500 по цене ближе в 3600 чем к актуальным цп, может неликвид?
Ну 13500 как бы и стоит в 3-4 раза дороже нового 3600, я не знаю как их можно сравнивать, 5 лет между цп, пропасть, это не говоря о платформе под них, которая тоже не сравнимо дешевле у ам4.
Тут да, больше вопросов, почему 13500 по цене ближе в 3600 чем к актуальным цп, может неликвид?
-
Mad Dog
Member
То буде вже геть інша історія.Lorichic: ↑ 20.07.2023 12:43В вашей удивительной истории в первую очередь поменять поставщика железа, а потом определяться что топ за свои деньгиMad Dog: ↑ 20.07.2023 12:37На Хетзнері сервера з 13500 просто топ за свої гроші.
раніше брали сервер на Ryzen 5 3600 які зараз всього на пару евро дешевші.
але з радістю подивлюсь що зможете запропонувати від не ноунейм хостинг-провайдерів як альтернативу серверу з i5-13500 за € 39.00.
Отправлено спустя 4 минуты 47 секунд:
Я ж купляю готове рішення, а не сам проц. От і порівнюю рішення близькі по ціні. Точніше всі рішення порівнюю...Mixx: ↑ 20.07.2023 12:47 Mad Dog
Щодо неліквіду, поки з жодним сервером проблем не було.
Зведена табличка з цими лінійками серверів:
-
manbearboar
Member
Mixx
Неликвид, потому как лютый гемор с виртуализацией на гибридных процессорах.
Кому под рендер какой - может и сойдёт.
Неликвид, потому как лютый гемор с виртуализацией на гибридных процессорах.
Кому под рендер какой - может и сойдёт.
-
Mad Dog
Member
Я якраз під віртуалізацію і беру. Розкидав віртуалки критичні до швидкості на швидкі ядра, не критичні - на енергоефективні. Все чудово працює.manbearboar: ↑ 20.07.2023 14:32 Неликвид, потому как лютый гемор с виртуализацией на гибридных процессорах.
-
manbearboar
Member
Mad Dog
А что там крутит это всё?
А что там крутит это всё?
-
Mad Dog
Member
proxmox + здебільшого lxc контейнери.
-
manbearboar
Member
Mad Dog
Насколько я читал, даже там есть нюансы, но в целом понятно, что такой кейс doable.
Насколько я читал, даже там есть нюансы, но в целом понятно, что такой кейс doable.
-
Denvys5
Member
manbearboar
Проблеми з віртуалізацією з недоядрами виникають з продуктами VMWare - Workstation та ESXi. У віртуалізації на базі KVM, наскільки я бачу, ядра як ядра, значно гірше не буде.
З VMWare ESXi - там софт коштує достатньо щоб відсіяти власників заліза з недоядрами, тож ризик юзкейсу невеликий
Еххх, а інтел могла же зробити на серверну платформу 8+64, 8+96, чи ще якийсь подібний треш, не розуміють нічого, місцевих нефанатів треба туди пристроїти.
мухи окремо, котлети окремо, майбутні серверні інтели з тільки атомними ядрами будуть норм працювати
Проблеми з віртуалізацією з недоядрами виникають з продуктами VMWare - Workstation та ESXi. У віртуалізації на базі KVM, наскільки я бачу, ядра як ядра, значно гірше не буде.
З VMWare ESXi - там софт коштує достатньо щоб відсіяти власників заліза з недоядрами, тож ризик юзкейсу невеликий
Еххх, а інтел могла же зробити на серверну платформу 8+64, 8+96, чи ще якийсь подібний треш, не розуміють нічого, місцевих нефанатів треба туди пристроїти.
мухи окремо, котлети окремо, майбутні серверні інтели з тільки атомними ядрами будуть норм працювати
-
manbearboar
Member
И ещё у Hyper-V, на котором работает интеграция андроид приложений в Windows, например.Denvys5: ↑ 20.07.2023 19:24 Проблеми з віртуалізацією з недоядрами виникають з продуктами VMWare - Workstation та ESXi. У віртуалізації на базі KVM, наскільки я бачу, ядра як ядра, значно гірше не буде.
KVM это meh, и здесь не видно никаких профитов чтобы вообще идти на такие компромиссы.
Таких сказочных цен не дают физлицам покупателям 13500.
-
Denvys5
Member
Android emulator раніше працював без HyperV. А от що залежить від HyperV, так це Docker Desktop. Там, наскільки я розумію, юзер скоріше не помітить що проблема присутня, через загальну простоту користування, та невисокі очікування від перформансу контейнеру з самого початку.manbearboar: ↑ 20.07.2023 19:47у Hyper-V, на котором работает интеграция андроид приложений в Windows, например.
KVM це стандарт для бідних. І від цього стандарту нікуди не дінешся, не кожен може/буде піднімати VMWare чи HyperV інфраструктуру заради пари віртуалок.manbearboar: ↑ 20.07.2023 19:47KVM это meh
Тож я притримуюсь аргументу KVM, це простий за вимогами інструмент, який виконує просту задачу простої віртуалізації. І так, тут вірогідність зіткнутись з різнотипними ядрами дуже висока, адже і вище вірогідність що буде використовуватись десктопне залізо (камінь у хецнер )
-
manbearboar
Member
Denvys5
Я не про андроид студию говорил, а про WSL2.
Відправлено через 1 годину 16 хвилин :
Как в соседней теме ronemun
Я не про андроид студию говорил, а про WSL2.
Відправлено через 1 годину 16 хвилин :
Вы случайно пришли к выводу, что Интел теперь для бедныхDenvys5: ↑ 20.07.2023 19:55KVM це стандарт (для бідних)
Как в соседней теме ronemun
ronemun: ↑ 19.07.2023 05:58А далі і 24 і 32 ядра в десктопи підуть, там інтел з тріском пролітає, і e-ядра не поможуть, АМД всі вершки збиратиме, а Інтел буде для бідних, як було раніше з АМД FX - багато дешевих ядер малої потужності.