Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

Prescott
Ну то дайте ТГ або почту, зкину)
Smok
Member

terminahtor: 09.07.2023 17:26 Prescott
Ну то дайте ТГ або почту, зкину)
залий на гугл або дропбокс, бо я дивлюсь-читаю, та й думаю може собі теж погратися трішки)
terminahtor
Member

https://drive.google.com/file/d/1OQoKRn ... sp=sharing

Вітаю!

Я вже тут всі правки в конфіг вніс, тому просто запускаєте corecycler.bat і взагалі не чіпаєте комп, можете піти пити пивко) Якщо комп бутнеться, то там в папку log пишуться логи, і там можна буде побачити на якому ядрі відбувся ребут, і тоді на тому ядрі понизите курву.
Там взагалі можливо дві варіанта, якщо певне ядро не витягнуло.
1. Може статись ребут компа.
2. Може далі продовжуватись тест, але це збійне ядро більше не буде тестуватись, і водночас ви прям в консолі там побачите яке ядро не пройшло тестування.
Тут як повезе.

В скріні навів приклад, коли одне з ядер збойнуло і комп бутнувся, тобто логування закінчилось саме на цьому ядрі.
спойлер
Screenshot 2023-07-09 173620.png
Надіюсь доступно пояснив :)

Достатньо 3-4 ітерацій, тобто якщо у вас 8 ядер, по 3 хвилини кожне ядро, то одна ітерація займе 24 хвилини. Якщо ви вкінці знайшли наприклад 1-2-3 самих проблемних ядра, то в конфізі можна буде просто вказати що тестувати саме ці ядра, щоб даремно не витрачати час на "підібрані" ядра. Якщо не розберетесь як - маякуйте, підкажу.

Ні й повторювати поки не знайдете максимальне значення.
unique-neon
Member

terminahtor: 09.07.2023 17:24Там тестується SSE інструкціями через Prime95 з мінімальними навантаженнями, щоб проц максимально бустив.
А з відки інформація, що варто саме з SSE ганяти? Я вручну запускав по кожному ядру перше з AVX-512 поки помилки не пройшли. Потім без помилок йшло і без будь-яких AVX, мабуть якраз з SSE. З SSE вищі частоти, але AVX сильніше дропає напругу на ядрах.
terminahtor
Member

unique-neon
Суть в мінімальному навантаженні, коли проц максимально бустить при заданному офісеті курви. В тому вся суть. Досягнути стабільності при пікових навантаженнях - це взагалі не проблема.
А SSE просто вибрані як найбільш прості інструкції.
Можна годинами ганяти лінкс, а при банальному браузингу пк оффнеться при перекрученій курві, тому що напруги не буде вистачати, а ядро бустане в пік.
Тут головне вловити суть і потім самі дотумкаєте:) це вже стопіццот мільйонів раз перевірений механізм.

Тут в розрахунок можна брати ллц, але тоді підбирати можна дуже довго, а профіту буде 15коп.
Последний раз редактировалось terminahtor 09.07.2023 19:02, всего редактировалось 1 раз.
Prescott
Member

У меня прошла 1 итерация (в консоли все 8 ядер completed), но запустив аиду(cpu/fpu/cash) комп ушёл в ребут спустя 30 сек...Не совсем понятно где искать стабильность))
terminahtor
Member

Prescott
Значить також перекрутили, почніть з -15-20. Або LLC більш агресивне поставте. Або перегрів. Або пітальнік МП не вивозить.
unique-neon
Member

terminahtor
Провів щойно експеремент. Поставив завідомо не робочу курву на перше ядро -50. AVX-512 - одразу FATAL ERROR. SSE працює.
terminahtor
Member

unique-neon
Скільки працює?) 15 хвилин? Це треба на ніч ставити тестувати, по хорошому. Вловіть логіку механізмі. Звісно що при - 50 ядро може зафейлитись, бо ви його кастрували. Але сценарій де AVX-512 буде сильно і довго задіяний - малоймовірний. Я кажу про адекватні значення.
Це мені нагадує як стабільність пам’яті деякі тестують, типу 1-2 цикли пресета від 1usmus полйшли, то все, стабільно, а коли щось важче включити, то одразу тонна помилок і бсод.
А ще нагадую про LLC, при дуже агресивних значеннях курви, LLC треба також робити більш агресивним.
unique-neon
Member

terminahtor
Так а про що ми говорим?

Я про те, чи SSE надійнший тест за AVX. AVX у мене повторювано одразу вилітиає там де SSE працює. Звичайно що за годину часу міг і він впасти, але AVX суттєво більш чутливий принаймні на моєму проці.

Чи ви про те що вам лише стабільність SSE треба?
terminahtor
Member

Я здаюсь, ви не на копійку не зрозуміли про що я кажу і не читаєте що вам пишуть:)
unique-neon
Member

terminahtor: 09.07.2023 19:29А ще нагадую про LLC, при дуже агресивних значеннях курви, LLC треба також робити більш агресивним.
LLC я крутив, але не впевнений, що на моїй материнці він працює. На дропи вольтажу ніби не вплинув, хоча мав би по задумці, на стабільність тестів теж. І на температури теж не вплинув при інших рівних умовах.

Відправлено через 8 хвилин 43 секунди:
terminahtor: 09.07.2023 19:38 Я здаюсь, ви не на копійку не зрозуміли про що я кажу і не читаєте що вам пишуть:)
І я мабуть таки розумію про що ви, але там не все так просто. Креш буде коли напруга дропнеться на процесорі несподівано, коли займаєтесь браузингом і якесь ядро було в цей час зайняте. Але в тесті цей дроп напруги коливається не сильно
Prescott
Member

Занимаюсь остаток дня курвой, удалось для 7 ядер сбить -30, 8е ядро ни в какую, даже на -10 ребуты в аиде, сейчас поставил -5, попробую, какое-то совсем капризное ядро.
PS
Отбой, даже -5 вызвали ребут спустя 2 минуты. :-/

Отправлено спустя 47 минут 4 секунды:
Итого, 7 ядер -30, 8е 0 - аиду проходит, в том числе и линкс. Если поставить 8е ядро даже на -5 ребут в аиде (цпу-фпу-кеш) от моментального до 5-10 минут теста и при этом тот же линкс/аида только с галкой фпу пройдут. :-/

Отправлено спустя 6 минут 20 секунд:
При -30 по всем ядрам выбивает в линкс 630 гфлопс, при 8е ядро 0 - сразу падает рез-то до 600, какая-то жёсткая зависимость, то ли 8е ядро такое прожорливое и сразу садит общий рез-т, непонятно.
Mixx
Member

Prescott
Какой то прям жёсткий разброс, а что по частотам во время теста?
unique-neon
Member

Prescott: 09.07.2023 22:36в том числе и линкс
Я не впевнений, що лінкс хороший стрес тест, казав би не витрачати на нього час.

Відправлено через 1 хвилину 22 секунди:
Mixx: 09.07.2023 22:51Какой то прям жёсткий разброс
В мене теж широкий розкид, ще не повністю відтюнив, але на разі від -45 до -20
Prescott
Member

Mixx: 09.07.2023 22:51Какой то прям жёсткий разброс, а что по частотам во время теста?
4.8-4.9 при 0 курве на 8м ядре, при -30 сразу 5000+, и именно любое изменение курвы на этом ядре ведёт к ребуту к аиде, 5-10-20 сек или 1-2-5 минут, но ребут будет, остальные ядра держат -30, а первое даже -35 уже завелось. :-/

Отправлено спустя 4 минуты 39 секунд:
605 гфлопс и 4.8-4.9 против 632 гфлопса и 5000-5050 :-/ 8 ядро заколдованное

Отправлено спустя 4 минуты 13 секунд:
unique-neon: 09.07.2023 22:57Я не впевнений, що лінкс хороший стрес тест, казав би не витрачати на нього час.
Я его использовал для 8700К ранее как проверка стабильности связки разгон цпу + память, он по avx инструкциям хорошо греет и показывает рост-падение производительности, очень чутко реагирует на разгон памяти.
unique-neon
Member

А не вірно зрозумів, про розкид. Мені здається, що в мене буст також залежить від найслабшого ядра.
Prescott
Member

unique-neon: 09.07.2023 23:13Мені здається, що в мене буст також залежить від найслабшого ядра.
Плюс ещё связка по Т, если 8е ядро будет сильно греться то в Т лимит раньше упрёмся чем достигнем нужной частоты, соотв. сразу проседает буст.
unique-neon
Member

Prescott
Ага. В мене просто проц до температурного ліміту майже ніде не доходить. Але як тільки регулюю ядро з найслабшою кривою то і частоти по всім ядрам змінюються в багатопоточному наванатженні. Хоча не радикально, на -5 CO десь 30-50 МГц. А коли інші ядра регулював, то цього не помітив. Треба буде ще раз спробувати.
Prescott
Member

unique-neon
Я уже думаю что может нужно было 7800х3д брать, он не в пример холоднее 7700х :rolleyes:
Ответить