Последние статьи и обзоры
Новости
Майнінгові компанії переходять на обчислення ШІ
-
Intel74320ASuperFin+
Member
Хуанг, срочно выпускай карты с заблокированными ИИ блоками! Ох вейт .
-
Kassatka
Member
Взагалі дуже приємна новина.
Раніше всі ці потужності витрачали природні ресурси та погіршували екологію, не виконуючи абсолютно ніякої корисної роботи. (Емісію валюти якщо підходити з розумом і екологічною відповідальністю, то завжди можна проводити з мізерним використанням природних ресурсів).
Зараз ці потужності виконувають корисні задачі.
Proof of work криптовалюта заслуговує тільки смерті. ШІ - це навпаки найпрогресивніша галузь науки, яка в майбутньому принесе такий прорив (а заодно і такий ризик), що іншим і не снилося. Інша річ, що в багатьох випадках такі потужності використовуватимуться не стільки для подальшого розвитку галузі ШІ, скільки для однотипного рішення не надто суспільно важливих задач, але все рівно це куди краще, ніж спалювати ресурс зовсім впусту.
Раніше всі ці потужності витрачали природні ресурси та погіршували екологію, не виконуючи абсолютно ніякої корисної роботи. (Емісію валюти якщо підходити з розумом і екологічною відповідальністю, то завжди можна проводити з мізерним використанням природних ресурсів).
Proof of work криптовалюта заслуговує тільки смерті. ШІ - це навпаки найпрогресивніша галузь науки, яка в майбутньому принесе такий прорив (а заодно і такий ризик), що іншим і не снилося. Інша річ, що в багатьох випадках такі потужності використовуватимуться не стільки для подальшого розвитку галузі ШІ, скільки для однотипного рішення не надто суспільно важливих задач, але все рівно це куди краще, ніж спалювати ресурс зовсім впусту.
-
Rattus
Member
Зато достаточному количеству компаний они смогут лицензировать/арендовать разработанные ими ИИ для обсчёта уже вполне конкретных задач. И вот уже тем компаниям вычислительные мощности потребуются ничуть не меньшие.Leeman: ↑ 04.07.2023 14:07Не дуже багато компанії можуть в розробку ШІ
Тогда просто новые массовые игровидюхи этому школяру вообще не достанутся - ибо большая часть производственных мощностей занята производством ускорителей ИИ.Leeman: ↑ 04.07.2023 14:07Це не майнінг де навіть школяр міг з двух ніг влітити і почати майніть.
Это ЕИ обывателя может зависнуть всего в одной петле рекурсии, а вот при помощи ИИ уже сейчас успешно решают задачи оптимизации тех же тензорных вычислений - основы работы самих нейросетей. Так что в этом плане развитие идёт по заветам техносингуляристов.MetalistForever: ↑ 04.07.2023 14:08Все ! Теперь все развитие ИИ уйдет под мощностя майнинга ... ChatGPT завис
-
Belich
Member
Особисто не бачу нічого хорошого в тому, що відеокарти для відеоігор знову можуть по цінам взлетіти до неадекватних висот і ще й в дефіциті бути. Якось мені особисто взагалі не сподобалось як продавалась 3000 лінійка карт після зими, тому не поділяю ваш оптимізм з цього приводу.Kassatka: ↑ 04.07.2023 14:25 Взагалі дуже приємна новина.
-
Kassatka
Member
Ну якби я не розпробував весь смак великих 46-50 дюймових екранів, то на 22-24 дюйми також цілком міг би якоюсь затичкою задовольнитися, яка потягне такі ігри в FHD. Нинішня GTX 960 4 Гб в FHD витягує на ультрах чи високих абсолютно все, хіба що RTX у Jurassic World Evolution 2 не увімкнеш. А так на 50-дюймовому екрані з витягнутої руки FHD виглядає з доволі поганою чіткістю й деталізацією. І якщо GTX 960 4 Гб цілком тягне Warcraft 3: Reforged у 4K на ультрах, то Rome: Total War Remastered тягне тільки на середніх, а Total War: Warhammer 3 навіть на середніх і низьких не витягує. І так, я реально дуже люблю в іграх і графоній, окрім можливостей моддингу/геймлею/сюжету, спробувати магію рейтресингу також не відмовлюся, просто треба щоб цей графоній був в іграх моїх жанрів, а от високий FPS для більшості ігор не вимагається, окрім хіба гоночок/автосимуляторів.Rattus: ↑ 04.07.2023 14:15 Хм... А для этого разве необходим видеускоритель с дополнительным питанием (свыше 75 ватт)?
Лично мне нужно, чтобы кроме совсем олдятины более-менее прилично бегали в FHD DeusEx, Subnautica, Space Engine, Cities:Skylines и ещё кое-какая душеполезная индюшатина. Встройки для этого таки оказывается маловато, но современных так называемых "low-end" дискретных ускорителей с потреблением до 75 ватт и видеопаиятью до 4 ГБ, полагаю, будет вполне достаточно.
-
Leeman
Member
Важко сказати, чи потрібні тіж потужності, що для майнінгу як два роки тому наприклад. Попит ніби є, але поки що ніяк він не впливає на ринок ігрових карт.Rattus: ↑ 04.07.2023 14:31Зато достаточному количеству компаний они смогут лицензировать/арендовать разработанные ими ИИ для обсчёта уже вполне конкретных задач. И вот уже тем компаниям вычислительные мощности потребуются ничуть не меньшие.Leeman: ↑ 04.07.2023 14:07Не дуже багато компанії можуть в розробку ШІТогда просто новые массовые игровидюхи этому школяру вообще не достанутся - ибо большая часть производственных мощностей занята производством ускорителей ИИ.Leeman: ↑ 04.07.2023 14:07Це не майнінг де навіть школяр міг з двух ніг влітити і почати майніть.
Там може зовсім інша спеціфіка, умовно для навчання ШІ потрібно щоб карти працювали 24 на 7 при повному навантаженні. А коли вже комерційний продукт виходе, типу чату чи генерації зоображень, то там вже хвилеподібне навантаження яке напевно не дуже швидко ускладнюється з часом.
-
Rattus
Member
Ну, по крайней мере Nvidia нам и на словах и на деле вот уже третье поколение ясно показывает, что доля тензорные ядрер в их массовых продуктах будет только нарастать.Leeman: ↑ 04.07.2023 14:53Попит ніби є, але поки що ніяк він не впливає на ринок ігрових карт.
Там може зовсім інша спеціфіка
Думаю, что хотя бы во втором случае задачи таки можно будет распределять по пакетам и рассылать по активным вычислительным узлам распределённой сети.Leeman: ↑ 04.07.2023 14:53умовно для навчання ШІ потрібно щоб карти працювали 24 на 7 при повному навантаженні. А коли вже комерційний продукт виходе, типу чату чи генерації зоображень, то там вже хвилеподібне навантаження яке напевно не дуже швидко ускладнюється з часом.
Вот это, пожалуй, последее рациональное требование к прогрессу графики настольных ПК.Kassatka: ↑ 04.07.2023 14:50на 50-дюймовому екрані з витягнутої руки FHD виглядає з доволі поганою чіткістю й деталізацією
А что насчёт промежуточного варианта - "2К"?
"Хорошо", что у меня с возрастом уже зрение несколько "подсело" и я даже на экране 27 дюймовой диагонали в FHD отдельные пиксели с трудом различаю.
----
Наставление графофилам: пока вы дождётесь подешевения нынешних поколений видеокарт, для ваших сбережений найдётся более актуальное применение - приобретение очков/линз.
Последний раз редактировалось Rattus 04.07.2023 15:23, всего редактировалось 2 раза.
-
unlnu
Member
ШІ-за... то майнери були винні, тепер шізіки. ждуни тепер точно шізануться, недочекавчись впровадження вживлення коннекторів для виходу у паралельний світ майбутнього.
-
Kassatka
Member
Ну якщо майнінгові компанії замість того, щоб на межі банкрутства розпродувати свої майнені-перемайнені відеокарти задешево геймерам, переорієнтують їх на виконання замовлень з обчислення ШІ, то нічого страшного. Так, на ринку буде менше б/в товару й у геймерів буде менше можливостей купити щось старе задешево, новий оверпрайснутий товар не буде поспішати збавляти в ціні через конкуренцію з б/в, але загалом це простимулює активніше переходити на нові покоління відеокарт серед геймерів, активніше використовувати нові технології в іграх, виробникам відеокарт не втрачати прибутки, краще розвивати технології й не забивати на ігровий сегмент.Belich: ↑ 04.07.2023 14:46 Особисто не бачу нічого хорошого в тому, що відеокарти для відеоігор знову можуть по цінам взлетіти до неадекватних висот і ще й в дефіциті бути. Якось мені особисто взагалі не сподобалось як продавалась 3000 лінійка карт після зими, тому не поділяю ваш оптимізм з цього приводу.
А от якщо такі компанії і колишні поодинокі майнери знов почнуть масово скуповувати ігрові відеокарти з метою використання їх потужності для обчислення ШІ замовникам, то тоді так, справа буде дуже швах, знову дефіцит і неадеакватні реальні ціни, значно вищі за РРЦ.
На щастя, поки що, здається, йде мова лише про переорієнтацію вже закупленого парку відеокарт з майнінгу на обчислення ШІ, а не про закупівлю нових потужностей ігрових відеокарт з метою використання при обчисленні ШІ. Ажіотаж з ChatGPT вже досить підутих, розробку ChatGPT 5 поки що відмінили, бо подальше удосконалення якості ШІ вимагає збільшення потужностей в експоненційному порядку й може фінансово себе не виправдати.
Все питання в термінах окупності відеокарт при використанні відеокарт для таких нових задач. На наше щастя оверпрайс на сучасне покоління ігрових відеокарт якраз сильно збільшує цей термін окупності й сприяє, щоб масова купівля відеокарт для таких задач була нерентабельною. Загалом під задачі обчислення ШІ в промислових обсягах повинні йти професійні потужні обчислювачі, в тому числі спеціалізовані без зайвого функціоналу. А ігрові відеокарти йти для геймерів, ну і щоб їх можна було використати для обчислення ШІ в аматорських цілях і в роботі на невеликих за обсягом проєктах.
І от якщо від того, буде стояти в моїй відеокарті обмежувач майнінгу, мені по суті переважно було байдуже, то я дуже-дуже не хотів би практики, коли в ігрових відеокартах штучно зменшують продуктивність у сфері ШІ, щоб їх не використовували за нецільовим призначенням. Адже для себе купівлю відеокарти я розглядаю не лише як прискорювач для ігор, але й як прискорювач для програм по роботі з ШІ, ну і для інших робочих програм також, там де відеокарта чимось корисна.
-
Геральт
Member
А тут продовжують пк-забавки хоронити. Вже котрий рік
Гравці вже не одну хвилю збочень пережили. І ці ваші ШІ переживуть
Гравці вже не одну хвилю збочень пережили. І ці ваші ШІ переживуть
-
Rattus
Member
Геральт игры и игроки, разумеется, переживут. А вот графофилы - уже не факт.
-
Геральт
Member
Rattus
Та все буде норм. А от графофобам буде що раз, то важче.
System Shock: Відеокарта: NVIDIA GTX 970 4GB/AMD Radeon R9 290 4GB or better
Та все буде норм. А от графофобам буде що раз, то важче.
System Shock: Відеокарта: NVIDIA GTX 970 4GB/AMD Radeon R9 290 4GB or better
-
minesweeper
Member
Моїй відяшці вже сім років (Sapphire rx570). Якщо я купував би відяшку у 2007 році, то вже до 2014 року поміняв би двічі сам ПК. А зараз я за 7 років поміняв тільки один раз комп, та залишив стародавню відяшку. Якщо говорити про ігри, то можна купити якусь 6700XT, але я не хочу, бо хочу зразу систему, яка б тягнула все в 4к/240фпс зі всіма новітніми технологічними фішками. Инакше я не відчутно "вау" ефекту від того, що поміняю залізо, яке на пів сходинки краще.
Можна звісно упоротись, та взяти в кредит RTX4090 за 75к грн. Але тоді буде відчуття, коли ти "торчіш" банку, воно зіпсує весь настрій, та з'явиться в мене відчуття, що я лох. А воно мені потрібно? А може я став старим нудним пердуном, не помітно сам для себе
Можна звісно упоротись, та взяти в кредит RTX4090 за 75к грн. Але тоді буде відчуття, коли ти "торчіш" банку, воно зіпсує весь настрій, та з'явиться в мене відчуття, що я лох. А воно мені потрібно? А може я став старим нудним пердуном, не помітно сам для себе
-
Kib
Member
Старим так, пердунами ми всі були і будемо, проблема в тому що ігри "не подорослішали". Людина з віком стає прискіпливішою, а ігри по більший частині перетворились в бізнес. Творчого запалу у розробників значно поменшало, от і розвиток ігор спочатку вкляк, а потім пішов у зворотньому напрямку, у 2д, вже і на них роблять ремастери.minesweeper: ↑ 04.07.2023 16:37А може я став старим
Ви його і так не відчуєте, якщо не буде під це залізо відповідної вау гри. Бо графонієм дуже не довго насолоджуєшся, швидкоплинний це процес, а от зміст/наповнення, то дає набагато більше.minesweeper: ↑ 04.07.2023 16:37Инакше я не відчутно "вау" ефекту
-
Jay228
Member
minesweeper
4090 може 240 фпс в 4к тільки в контр страйк . навiть в скайрiмі з модами мае часті просадки нижче 60
4090 може 240 фпс в 4к тільки в контр страйк . навiть в скайрiмі з модами мае часті просадки нижче 60
-
EvhenS
Member
Ті хто вважає, що ШІ стане новми майнінг-бумом - безмозглі одноклітинні інфузорії. На відміну від ефіру ШІ :
1) вирішує конкретні завдання, об'єм і час обчислення яких скінченний, це не хеші рахувати, якім може знайдеться грошове використання, а може і ні.
2) тензорні обчислення це не супер-пупер-мега-хайтек і кожний не ледачий бізнес через рік-півтора матиме свій прискорювач ШІ обчислень, а Хуанг 8гб 5060 з 32бітами (64 bit gddr7 видасть більшу ПСП ніж 4060) буде нам пропонувати за 700$.
1) вирішує конкретні завдання, об'єм і час обчислення яких скінченний, це не хеші рахувати, якім може знайдеться грошове використання, а може і ні.
2) тензорні обчислення це не супер-пупер-мега-хайтек і кожний не ледачий бізнес через рік-півтора матиме свій прискорювач ШІ обчислень, а Хуанг 8гб 5060 з 32бітами (64 bit gddr7 видасть більшу ПСП ніж 4060) буде нам пропонувати за 700$.
-
Softas
Member
Відправлено через 1 хвилину 25 секунд:
А тепер розкажи, що дає видобуток золота, який перетворює планету на пустиню з подальшою плавкою цього золота в банківські метали і складуванням під охороною в захищених приміщеннях, на які виділяються постійно, в межах планети, мільярди доларів.Kassatka: ↑ 04.07.2023 14:25 Взагалі дуже приємна новина.
-
minesweeper
Member
Військова галузь та золотодобувна, як бегемот та буйволові шпакиякий перетворює планету на пустиню з подальшою плавкою цього золота в банківські метали і складуванням під охороною в захищених приміщеннях, на які виділяються постійно, в межах планети, мільярди доларів.
-
sagifire
Member
Псс, я вам ще одну річ по секрету скажу, через декілька років почнуть появлятись ігри в які в мінімальних характеристиках будуть вимагати апаратне прискорення нейронок.