Asus P8H61-M LE Вопрос!!!

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Автор
Junior

Хочу поставить "Плата расширения Frime PCI-E x1 to 2 x SataIII " ,так как мать без SATA-3 интерфейса.
Читаю характеристики платы в "гугле",пишут что у матери на борту слоты: 1 x PCIe 3.0/2.0 x16 х1, 2 x PCIe 2.0 x1, 1 x PCI.
А читаю в программе "АИДА",пишет что на борту разъёмы расширения: 1 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16
Кому верить?/Чем отличается PCIe 2.0 x1 от PCI-E x1 ?//Да и вообще есть ли смысл ставить этот переходник на Sata 3???...По моим расчетам должен быть прирост скорости 100 мб\сек,что уже хорошо!
Жду толкового ответа! :super:
nochnik89
Member

djamamba: 28.05.2023 08:04Чем отличается PCIe 2.0 x1 от PCI-E x1 ?
ничем, это одно и тоже
пси 2,0 и 3,0 у Вас зависит от процессора

Вам под какие нужды нужны сата 2/3 ?
Если у Вас незагрузочный диск, а нужен просто для быстрой работы . То имеет смысл переходник пси-е на м,2 под такой тип накопителей. Загрузиться с него нельзя будет, а вот нвме диск в системе будет, хоть и урезанный по скоростям.

Контроллер пси-е на сата 3 дорогой ? Мне кажется смысла нет, а просто сменить платформу, чем тратиться на эти контроллеры )
Alex+
Member

Хороший контролер коштує дорого, дешевий працює гірше ніж рідні сата 2.
Тож як сказали вище, нема вагомої причини таке купляти, для системного ссд вистачить сата, різниця з сата 3 там мінімальна
Vovk_Z
Member

Немає практичного сенсу ставити плату розширення, заради САТА-3, якщо є САТА-2.
atropgeon
Member

Версія pci-ex залежить від процесора, на санді брідж 2.0 ревізія, на іві брідж 3.0 ревізія.
Тепер по платі розширення, щоб були хороші швидкості треба брати щось типу LSI, дорого, чи потрібно воно... в лінійному записі\читанні буде буст в порівнянні з сата 2, але в рандомних зверненнях не буде дикого приросту. І не факт що буде можливіть з контроллера загружати ОС (скоріше ні)
Але якщо вам не вистачає просто сата портів, то можно любий китайський контроллер, і буде багато сата.
Ще варік перехідник NVME to PCI-EX але буде урізана швидкіть шиною х1, десь ~ 900 мегабайт в сек якщо процик івік, якщо сандік то ~ 450 мегабайт. Але ще костиль в тому, що більшість перехідників x4, тому на материнці порт x1 прийдеться підпиляти, щось вставити плату, одним словом костилі на костилях.
lazareff
Junior

Привіт. Чи можна відкрити тему?
Мені в подарунок надіслали цю плату Asus P8H61-i з i5-3470t. В мене є мій старий, але ще в нормальному стані nvme диск, який я хочу спробувати використати з цією платою. Також є перехідник з NVMe на PCIe, в якому цей винт зараз стоїть у моєму робочому комп'ютері. Я правильно зрозумів, що використовувати як завантажувальний у мене його не вийде? Чи є якісь варіанти?
SERGBILL
Member

lazareff: 22.02.2025 18:40 Чи є якісь варіанти?
модифікувати Bios. сам цього не робив, але гугліть, скоріш за все можливо.
Charger
Member

lazareff
Прикольна плата. І біос сидить в каретці, не треба випаювати. Потрібен буде програматор і прошивка біоса з підримкою nvme. Біос або шукати або виготовляти. Все буде нормально працювати, NVME заводиться на повній швидкості РСІ-3.0

Інший варіант - поставити на стареньку флешку Clover загрузчик, який буде безпосередньо завантажувати з NVME диску. Напевно це найпростіший варіант, але один порт usb завжди буде зайнятий.
AFU_power
Member

lazareff: 22.02.2025 18:40Чи є якісь варіанти?
Тут же на форумі є тема по моду uefi біосів, та і багато інфи в гуглі, я сам теж вставляв собі модуль на хасвелл плату, але якщо іві з уефі, то і там можна буде.
Aleksandr1973
Member

lazareff
А у вас губа не трісне ? Забаганки через край .
lazareff
Junior

Aleksandr1973
Не зрозумів. Просто задав питання..... але бачу тут не раді

Відправлено через 2 хвилини 6 секунд:
Charger: 22.02.2025 19:15
Інший варіант - поставити на стареньку флешку Clover загрузчик, який буде безпосередньо завантажувати з NVME диску. Напевно це найпростіший варіант, але один порт usb завжди буде зайнятий.
Я про це теж бумав. Запрятати флешку всередені. Раді забав покупапи програматор мабудь нема сенсу
Charger
Member

lazareff
Ну програматор коштує копійки (ch341) на аліку та на олх, було б бажання.
Можу лише сказати за досвідом користування подібних систем, що тормозом буде інтегроване відео hd2500. Система буде швидше працювати навіть в 2d з любою dx11 чи dx12 відеокартою і любим sata ssd з dram буфером.
Ekz0rcyst
Member

Без програматора теж модифікується та "прошивається" модифікована прошивка UEFI/BIOS. Я таке робив з ASUS H81M-R, вона під ще 4-те покоління воно ж Haswell, але впевнений що практично все що вийшло після 2011-го року себто починаючи з Sandy Bridge і з UEFI теж модифікується та прошивається. Після цього через перехідник можна використовувати M2 Nvme SSD як завантажувальний системний диск. Єдине з ASUS є ньюанс, модифіковану прошивку не дасть просто прошити з флешки через EZ Flas, що вбудований прямо в меню UEFI бо є захист але є обхідний шлях. Я з під Windows запускав AfuWin і нею спочатку оригінальний образ прошивки шив а потім одразу кастомний і заливалось без питань та заперечень.
lazareff
Junior

Charger: 22.02.2025 19:53 lazareff
Можу лише сказати за досвідом користування подібних систем, що тормозом буде інтегроване відео hd2500. Система буде швидше працювати навіть в 2d з любою dx11 чи dx12 відеокартою і любим sata ssd з dram буфером.
Зрозумів, дякую
GreenMile
Member

lazareff: 22.02.2025 18:40 Привіт. Чи можна відкрити тему?
Мені в подарунок надіслали цю плату Asus P8H61-i з i5-3470t. В мене є мій старий, але ще в нормальному стані nvme диск, який я хочу спробувати використати з цією платою. Також є перехідник з NVMe на PCIe, в якому цей винт зараз стоїть у моєму робочому комп'ютері. Я правильно зрозумів, що використовувати як завантажувальний у мене його не вийде? Чи є якісь варіанти?
Немає сенсу цим займатись, хібащо із спортивного інтересу, бо воно не дасть вам нічого порівняно зі звичайним сата ССД.
Як вже написали, для можливості завантаження системи треба модифікувати біос, принцип простий: в ваш біос "вшивається" модуль підтримки нвме із схожої плати, яка це вже підтримує з коробки. Або якщо повезе - знайдете вже готовий кимось модифікований біос на вашу плату. Я таке робив на P8H77M-PRO, але повторю ще раз - сенсу нуль цілих хрін десятих і без програматора краще цим не займатись, бо запороти легко.
Charger
Member

GreenMile
В нього є вільний диск і адаптер, тож невеличкий Sens все ж таки є :shuffle:
Якби ще на платі було хоча б pci-x 1x гніздо,
то можна булоб диск туди засунути, а відік в 16х. Швидкість диску буде близько 500 мб/с. Я таке витворяв в себе на медіа-компі, доречі, працювало все досить шустро (h61, xeon1240 v2, quadro k600, sm961 в х1)
lazareff
Junior

Та я вже зрозумів, що користі буде мало :)).
А таке чисто теоретичне питання, просто цікаво.
Є також старий SSD m.2 SATA. Якщо наприклад взяти адаптер для нього PCIe -> SATA, буде він швидше працювати, чим SATA 2.5" в роз'ємі SATA2?
DolfDolfi
Junior

lazareff: 23.02.2025 13:26 Та я вже зрозумів, що користі буде мало :)).
А таке чисто теоретичне питання, просто цікаво.
Є також старий SSD m.2 SATA. Якщо наприклад взяти адаптер для нього PCIe -> SATA, буде він швидше працювати, чим SATA 2.5" в роз'ємі SATA2?
Швидше чим механіка так, швидше чим звичайний ссд ні, єдиний + якщо м2 якісний то буде меньша затримка = продуктивність :beer:
lazareff
Junior

коротше, забити на все це, поставити просто ssd і не рипатися :)))
Ekz0rcyst
Member

lazareff
Варіанти є і вже озвучені, тож все в ваших руках.
Ответить