Последние статьи и обзоры
Новости
Клуб поціновувачів старого заліза
Куратор темы:
mklm
-
Бумик
Member
acidburn
С 7 код даже ,если не вставлена память.Потому и решил,что дело в ней.Пролистал коды ранее С7,такие С2 , С4 и потом С5(иногда С6),а потом С7.Кода С8 никогда не высвечивало.
Отправлено спустя 44 минуты 45 секунд:
acidburn
Забыл уточнить,коды появляются,когда ресетнуть плату,а сразу 4 черточки,как вроде проц не установлен или около того.И еще загорается светодиод IRDY и не гаснет.CLK горит постоянно.Напруги показывает все,кроме 3,3 вольта.Должно 3,3 вольта показывать на пост карте?Блин,на АТ блочках ведь нет 3,3 вольта....
С 7 код даже ,если не вставлена память.Потому и решил,что дело в ней.Пролистал коды ранее С7,такие С2 , С4 и потом С5(иногда С6),а потом С7.Кода С8 никогда не высвечивало.
acidburn
Забыл уточнить,коды появляются,когда ресетнуть плату,а сразу 4 черточки,как вроде проц не установлен или около того.И еще загорается светодиод IRDY и не гаснет.CLK горит постоянно.Напруги показывает все,кроме 3,3 вольта.Должно 3,3 вольта показывать на пост карте?Блин,на АТ блочках ведь нет 3,3 вольта....
-
Vovk_Z
Member
Doom 2 на будь-якій ISA-карті буде слайд-шоу. Десь на ютубі і відео є про це (я нещодавно саме дивився). Розширене ISA - буде швидше, майже до двох раз, але такі карти - рідкість.ApostolCV: ↑ 23.04.2023 20:12 Бумик, а у вас видеокарта случаем не унылая ISA затычка? Т.к. я с уверенностью могу сказать , что 486 с тем же S3Virge PCI идёт шустро.
От, знайшов: An expert among retro mainboards (Part 2): stability issues, 386DX with VLB vs ISA
Тут, правда, про 386, але це суті повнстю не міняє. Здається, коли б не в нього ж було подібне порівняння і на 486.
-
Vlad Tepec-Dracula
Member
Системний блок HP Vectra VL420 MT Minitower в неисправном состоянии
https://m.olx.ua/d/uk/obyavlenie/prodam ... Q7oFN.html
Описание и мануал:
http://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/lpv06569.pdf
Старенький ретро ПК, тоже неисправный
https://m.olx.ua/d/uk/obyavlenie/prodam ... RIVsc.html
https://m.olx.ua/d/uk/obyavlenie/prodam ... Q7oFN.html
Описание и мануал:
http://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/lpv06569.pdf
Старенький ретро ПК, тоже неисправный
https://m.olx.ua/d/uk/obyavlenie/prodam ... RIVsc.html
-
radical
Member
особливо, якщо пухляки перепаяти, але то солтек, їх треба міняти на будь-який платі того часу, особливо мені згадується та відома солтековська "золота" плата на нфорс2, колись тримав її в руках, у неї буквально вилізли кишки абсолютно у всіх конденсаторів. В той час як дешеві плати типу ECS/PC Partner і досі цілі.spoglyadach: ↑ 23.04.2023 23:15 Що ви зараз бачите перед собою? Це - скарб
От тіки ті 2500+ дротинками треба виставляти... Чи у вас є оригінальний такий проц з 133 шиною?spoglyadach: ↑ 23.04.2023 23:24 Це унікальна плата, для мене так точно, єдина з відомих мені плат що тримає 2500+ і має SDRAM та ISA
Ця плата, звісно не унікальна, таких було декілька, хоча, звісно, не всі з ходу заводились з бартонами.
У мене є ще
https://theretroweb.com/motherboards/s/ ... -8kta3-pro
і вона мені подобається більше, оскільки може розганяти шину до 155-160, а не так як солтек, до 140.
єдиний недолік в порівнянні с солтеком - не хоче працювати з регістровою PC133r
-
Бумик
Member
Была подобная материнка от Эпокс пару лет назад.Также с индикатором пост кодов.Только под ддр1 и иса не было,по моему южник нфорс2.Но приказала долго жить,при очередном включении.Перестала стартовать и жутко грелся южник.Перед этим никаких манипуляций с платой не делал.Кстати,АСУС А8 там какая-то модель,тоже сокет 462,но чипсет нфорс 2 ультра,также при вкл начал *кипеть*южник и все.
Отправлено спустя 22 минуты 36 секунд:
Проверил (на свой страх и риск) два проца 486дх 4 100 мгц и 133 мгц на рабочей материнке,стартуют.Почему риск?Плата для дх2 максимум.,у него питание 5 вольт и не меняется.А процы 3 и 3,45 вольта.Включал и держал пальцы на проце,чтобы тактильно ощущать нагрев проца,неплохо начинает прогреваться.В биос удачно *зашли* оба проца.Думаю,если вникнуть и снизить напряжение на проц с 5 до 3 вольт,то будут работать.Только смысла нет-частоту проца мамка автоматом ставит 40 мгц,а в режиме турбо-66.
Нерабочая мамка мне больше нравится,поднять бы ее.На ней уже и пси и разьемы иде и флаппика на плате.А вот на этой рабочей мамке только слоты иса и все.И до сих пор не удается* сдружить* ндд и сд ром.На одном шлейфе не работают.Ставил две платы I/O ,тоже конфликты.И флоппи дисковод сразу отключается при любом из вариантов.На одной плате изначально не работают сом порты,поиграться бы с перемычками,но ничего не нагуглил на такие платы.Только фото одной из них,где видно расположение перемычек.У моей платы так же выставлено.Возможно,что вариант только для одного иде устройства,ибо два вместе не работают,как и написал выше.
-
spoglyadach
Member
Не погоджуюсь із вами, це прекрасно коли конденсатори пухнуть, хоча б видно що треба їх міняти. Хоча я з тих людей, хто вважає що якщо плата тобі дорога і хочеш реально нею бавитись, треба сісти та замінити всі банки. Так, я згоден, що страждає автентичність, але ж це електроніка та хімія, їх не обманеш. В моєму випадку, я маю одну 99% автентичну для колекції, там тільки один конденсатор заміняли. А тепер є друга, ще й добряще пахана, от я на ній все і заміню, що б періодично юзати. На моєму золотому солтеку, в живленні проца вспухла десь половина кондьорів, то ж я придбав повністю аналогічні Нічікони на заміну. А ті плати де візуально все добре, то треба ще випаювати та перевіряти, бо не вакт що добре, я так вже 2-3 плати відремонтував, рандомно випаяв декілька ємностей для вимірюванняradical: ↑ 24.04.2023 08:16 особливо, якщо пухляки перепаяти, але то солтек, їх треба міняти на будь-який платі того часу, особливо мені згадується та відома солтековська "золота" плата на нфорс2, колись тримав її в руках, у неї буквально вилізли кишки абсолютно у всіх конденсаторів. В той час як дешеві плати типу ECS/PC Partner і досі цілі.
Відправлено через 5 хвилин 34 секунди:
Так я ж кажу, плата унікальна і неповторна для мене особисто, бо в мене із неї почалось знайомство з комп'ютером, навіть випадково збереглась від неї і коробка та всі доки. Стільки приємних спогадів пов'язаних із нею, а так я згоден, що це досить середній продукт, в порівнянні з іншими. Взагалом трохи дивно ставити Бартон до КТ133 та SDRAM, попахує клінікою.radical: ↑ 24.04.2023 08:16 От тіки ті 2500+ дротинками треба виставляти... Чи у вас є оригінальний такий проц з 133 шиною?
Ця плата, звісно не унікальна, таких було декілька, хоча, звісно, не всі з ходу заводились з бартонами.
У мене є ще
https://theretroweb.com/motherboards/s/ ... -8kta3-pro
і вона мені подобається більше, оскільки може розганяти шину до 155-160, а не так як солтек, до 140.
єдиний недолік в порівнянні с солтеком - не хоче працювати з регістровою PC133r
Мене ще дивує такий нюанс, що на купі хороших плат, немає отворів для кріплення охолодження, той же Zalman 7700. Маю досить пізню топову MSI з чорною!!! PCB та SATA, і там немає отворів для хорошого охолодження, тільки кріплення на скобу
Відправлено через 40 хвилин 16 секунд:
Золотий Soltek замовляли? Працював навіть з пухлими конденсаторами
- спойлер
-
radical
Member
А що тут такого? Торобред і бартон буде там значно цікавіший від тих керамічних пічок, на які були і розраховані ці плати. У мене он туалерон на BX нормально працює))spoglyadach: ↑ 24.04.2023 10:23 Взагалом трохи дивно ставити Бартон до КТ133 та SDRAM, попахує клінікою.
Ну й кеш 512К у бартона трохи компенсує просідання сдрам відносно ддр.
У мене десь була офісна платка MSI на KM133А, там точно отвори були навколо сокета. Але мені жодного разу не траплялось сумісних кулерів, вони були не дуже розповсюджені.spoglyadach: ↑ 24.04.2023 10:23 Маю досить пізню топову MSI з чорною!!! PCB та SATA, і там немає отворів для хорошого охолодження, тільки кріплення на скобу
-
spoglyadach
Member
Так пам'яті максимум 1,5 замість 3Гб, хоча в мене немає жодної планки SDRAM на 512, там ще й проблеми у сумісності тих планок бувають. Більше половини пам'яті не має жодних записів у SPD, навіть відносно брендові. На цю плату я бачу максимум це Тортон 1800+ або типу того, але ж це суто моя думкаradical: ↑ 24.04.2023 10:30А що тут такого? Торобред і бартон буде там значно цікавіший від тих керамічних пічок, на які були і розраховані ці плати. У мене он туалерон на BX нормально працює))spoglyadach: ↑ 24.04.2023 10:23 Взагалом трохи дивно ставити Бартон до КТ133 та SDRAM, попахує клінікою.
Ну й кеш 512К у бартона трохи компенсує просідання сдрам відносно ддр.
Відправлено через 5 хвилин 29 секунд:
Давно хотів запитати, в кого є PCI-SATA контролери? Питання в чому, на скільки я пам'ятаю, завантажитись з цього контроллера можна лише в тому випадку, коли систему було встановлено з підкиданням драйвера цього самого контроллера. Вірно? Тобто всі мої носії з різними віндовсами, мають бути встаноленими саме так, інакше завантаження не відбудеться. Вірно?
-
radical
Member
Скажу по секрету, останні чипсети VIA під SDRAM підтримують 1ГБ пам'яті на слот, хоча це і не документовано. У мене є гігова регістрова планка, яка працює нормально на цьому солтеку. На жаль, лише одна. Але я бачив на ютубі відео по типу "самий крутий комп на S370", там біос бачив 3ГБ пам'яті на 694Т запросто. І на пізніх чипсетах КТ133/694 немає ніяких проблем зі звичайними модулями на 512.spoglyadach: ↑ 24.04.2023 10:42 Так пам'яті максимум 1,5 замість 3Гб, хоча в мене немає жодної планки SDRAM на 512, там ще й проблеми у сумісності тих планок бувають.
такого просто не може бути, можливо, просто софт не відображає SPD на конкретній платформіspoglyadach: ↑ 24.04.2023 10:42 Більше половини пам'яті не має жодних записів у SPD, навіть відносно брендові.
На контроллері повинен бути біос з бутромом, а в системі повинні бути драйвери (2000, ХР...). Як вони там встановлені, байдуже, можна встановити систему на чипсетному контроллері, а потім встановити драйвер на контроллер вже в системі і перекинути на нього носій.spoglyadach: ↑ 24.04.2023 10:42 Давно хотів запитати, в кого є PCI-SATA контролери? Питання в чому, на скільки я пам'ятаю, завантажитись з цього контроллера можна лише в тому випадку, коли систему було встановлено з підкиданням драйвера цього самого контроллера. Вірно?
Найбільш цікаве те, що 98 може завантажитись і так, на стандартному драйвері.
-
spoglyadach
Member
Вірю, але я таких планок навіть не бачив, та й 512мб SDRAM важко купити, а якщо трапляється то цінник якийсь кінський. Тому теоретично класно, на практиці навряд колись буду це тестувати. Все одно SDRAM досить повільна історія, вона була гарною під керамічні покоління, а далі вже шина у 266Мгц - вузьке місце.radical: ↑ 24.04.2023 11:09 Скажу по секрету, останні чипсети VIA під SDRAM підтримують 1ГБ пам'яті на слот, хоча це і не документовано. У мене є гігова регістрова планка, яка працює нормально на цьому солтеку. На жаль, лише одна. Але я бачив на ютубі відео по типу "самий крутий комп на S370", там біос бачив 3ГБ пам'яті на 694Т запросто. І на пізніх чипсетах КТ133/694 немає ніяких проблем зі звичайними модулями на 512.
Відправлено через 2 хвилини 38 секунд:
Можливо то мені так пощастило, юзав CPU-Z та Everest, також є варіант що це ще від материнки залежить. Тут я не дуже шарю, бо маю маленький досвід з залізом тої епохи, точніше дуже обмежений, маю лише 4 материнки під SDRAM...radical: ↑ 24.04.2023 11:09 такого просто не може бути, можливо, просто софт не відображає SPD на конкретній платформі
Відправлено через 1 хвилину 49 секунд:
Дякую, мабуть тоді спробую взяти окремий контроллер, бо перехідник IDE-SATA трохи напрягає тицяти туди-сюди. Та й мені здається контроллер все ж дасть більшу швидкість, враховуючи що в мене SSDradical: ↑ 24.04.2023 11:09 На контроллері повинен бути біос з бутромом, а в системі повинні бути драйвери (2000, ХР...). Як вони там встановлені, байдуже, можна встановити систему на чипсетному контроллері, а потім встановити драйвер на контроллер вже в системі і перекинути на нього носій.
Найбільш цікаве те, що 98 може завантажитись і так, на стандартному драйвері.
-
radical
Member
Справа в тому, что на машини з ISA я звичайно ставлю 98SE, щоб використовувати і DOS, тому там і 512МБ вистачає цілком.
Я колись проводив тестування бартон+КT133А vs бартон+КТ600, там не таке вже й фатальне падіння було в ігрових тестах.
https://www.promise.com/media_bank/down ... 091406.pdf
Я колись проводив тестування бартон+КT133А vs бартон+КТ600, там не таке вже й фатальне падіння було в ігрових тестах.
рекомендую Promise FastTrak TX2300spoglyadach: ↑ 24.04.2023 13:48 Дякую, мабуть тоді спробую взяти окремий контроллер
https://www.promise.com/media_bank/down ... 091406.pdf
-
Death
Member
spoglyadach
в мене якась китайщина сата е, ставив хп на 370 копер, з дискети дрова підкинув і на ссд вінду, все паше система жвавіша стала.
в мене якась китайщина сата е, ставив хп на 370 копер, з дискети дрова підкинув і на ссд вінду, все паше система жвавіша стала.
-
Vlad Tepec-Dracula
Member
Аукцион на кучу бесполезных комплектующих, среди них есть три планки оперативной памяти Siemens HYM322005S-60 EDO
Планки на 6-й фотографии
https://skylots.org/6592822599/Lot+zapc ... ompyuter#?
Комплект за 200 гривен
Asus K8N-E
256Мб DDR 400МГц
AMD Sempron 2600+
NVIDIA GeForce FX5500 128Mб AGP
https://m.olx.ua/d/uk/obyavlenie/prodam ... RFjzs.html
Материнская плата MSI DKA790GX (MS-7550 VER: 1.21) в неизвестном состоянии, визуально оторваны все декоративные крышки с надписями на радиаторах, нету одной клипсы на радиаторе южного моста
https://m.olx.ua/d/uk/obyavlenie/materi ... RG1Oq.html
Планки на 6-й фотографии
Комплект за 200 гривен
Asus K8N-E
256Мб DDR 400МГц
AMD Sempron 2600+
https://m.olx.ua/d/uk/obyavlenie/prodam ... RFjzs.html
Материнская плата MSI DKA790GX (MS-7550 VER: 1.21) в неизвестном состоянии, визуально оторваны все декоративные крышки с надписями на радиаторах, нету одной клипсы на радиаторе южного моста
https://m.olx.ua/d/uk/obyavlenie/materi ... RG1Oq.html
-
Бумик
Member
Vlad Tepec-Dracula
Особенно по последнему обьявлению Без процесора вмикаэться
У меня было с три десятка таких плат в шкафу,что без процессора включаются
Часть поменял на комплектуху рабочую (типа две-три неисправные на одну исправную и пару корпусов,был вариант) и с десяток сейчас лежат в шкафу..и без проца *работают*.
Еще умиляют обьявления - полностью исправно,но не выводит изображения.
Отправлено спустя 4 минуты 39 секунд:
Особенно по последнему обьявлению Без процесора вмикаэться
У меня было с три десятка таких плат в шкафу,что без процессора включаются
Часть поменял на комплектуху рабочую (типа две-три неисправные на одну исправную и пару корпусов,был вариант) и с десяток сейчас лежат в шкафу..и без проца *работают*.
Еще умиляют обьявления - полностью исправно,но не выводит изображения.
Отправлено спустя 4 минуты 39 секунд:
А что,планки EDO разве редкость?Vlad Tepec-Dracula: ↑ 24.04.2023 17:24 среди них есть три планки оперативной памяти Siemens HYM322005S-60 EDO
Планки на 6-й фотографии
-
Васильович
Member
Таких компів я в свій час склав більше ніж котлет за життя з'ївVlad Tepec-Dracula: ↑ 24.04.2023 17:24Комплект за 200 гривен
Asus K8N-E
256Мб DDR 400МГц
AMD Sempron 2600+
-
radical
Member
Васильович
це був найбільш популярний конфіг тоді.
семпрон 2600-2800+, 754 плата на нфорс3, 512 ОЗУ, ну й FX5500/5200/Radeon 9550/9200
це був найбільш популярний конфіг тоді.
семпрон 2600-2800+, 754 плата на нфорс3, 512 ОЗУ, ну й FX5500/5200/Radeon 9550/9200
-
Vlad Tepec-Dracula
Member
Бумик
Я не понимаю как он запускал плату без процессора и что и как у него там включалось
Люди разные, кто-то не разбирается, а кто-то - підбрехує.
Я не понимаю как он запускал плату без процессора и что и как у него там включалось
Люди разные, кто-то не разбирается, а кто-то - підбрехує.
-
acidburn
Member
Ну так-то це ворожіння на кавовій гущі, С7 це точно код помилки а не адреса? Тобто плата навіть не пищить, взагалі?Бумик: ↑ 24.04.2023 00:12 acidburn
acidburn
Якщо цифри біжать, то хоча б проц працює, але зазвичай має виводити картинку хочаб у районі С1. До того ж на ранніх AMI взагалі не було кодів після А-В, ось тут видно, що навіть у 1993 все закінчувалося на В1
https://mrbios.com/techsupport/award/postcodes.htm
І PCI-шина на цих четвірках це найперша і рання реалізація, пост-карти для ISA більш надійні в цьому випадку. Та і взагалі зазвичай на подібних платах пост-коди не дуже корисні, максимум побачити, що код змінився після заміни чогось.
Якщо з точно перевіреною пам'яттю не заводиться, то діагностувати всі чіпи для початку, дороги і т.д.
-
Бумик
Member
acidburn
Вставил пост карту в ISA слот.Никаких кодов нет,только черточки.Загораются все светодиоды,кроме ресета и IRDY.После нажатия кнопки ресет,IRDY загорается и не тухнет.Получается,горят все св диоды(кроме ресета, разумеется).Но также черточки.Кстати,3,3 вольта тоже показывает.Понятно,это транзюк 5 to 3,3 вольта *делает*,для питания проца.На ИСЕ тоже нужны 3,3 вольта,так понимаю. Значит,на PCI эта напруга или не реализована,или не доходит.
Наверно,эксперименты на этом с этой платой закончу.Буду *пилить* Даллас на другой,рабочей материнке,чтоб добраться до контактов внутренней батарейки и поставить внешнюю.А то заморился при каждом старте выставлять дату,параметры харда вручнуюю и т.д.Кстати,хард 540 мБ работет,как 516 мБ и все отлично.95 винда работает,только что на ней делать с таким конфигом?Косынку только разлаживать.
Отправлено спустя 1 час 15 минут 45 секунд:
Отправлено спустя 6 минут 37 секунд:
Вставил пост карту в ISA слот.Никаких кодов нет,только черточки.Загораются все светодиоды,кроме ресета и IRDY.После нажатия кнопки ресет,IRDY загорается и не тухнет.Получается,горят все св диоды(кроме ресета, разумеется).Но также черточки.Кстати,3,3 вольта тоже показывает.Понятно,это транзюк 5 to 3,3 вольта *делает*,для питания проца.На ИСЕ тоже нужны 3,3 вольта,так понимаю. Значит,на PCI эта напруга или не реализована,или не доходит.
Наверно,эксперименты на этом с этой платой закончу.Буду *пилить* Даллас на другой,рабочей материнке,чтоб добраться до контактов внутренней батарейки и поставить внешнюю.А то заморился при каждом старте выставлять дату,параметры харда вручнуюю и т.д.Кстати,хард 540 мБ работет,как 516 мБ и все отлично.95 винда работает,только что на ней делать с таким конфигом?Косынку только разлаживать.
Отправлено спустя 1 час 15 минут 45 секунд:
Вытащил флеш биоса из краватки.Теперь и в PCI слоте только черточки на пост карте ,код не появляется.И IRDY не загорается ,даже после ресета.Значит,это все таки начальный код процедуры,а не адрес.Что то стартует,но на чем стопорится,х.з.acidburn: ↑ 24.04.2023 21:51 Ну так-то це ворожіння на кавовій гущі, С7 це точно код помилки а не адреса?
Якщо цифри біжать, то хоча б проц працює, але зазвичай має виводити картинку хочаб у районі С1.
Отправлено спустя 6 минут 37 секунд:
Получается,до кода С7 есть коды,о чем ранее писал.Сейчас опять включил и после ресета и высвечивания С7 пролистал. Последовательность такая С1 С2 С4 С5 С6 С7 End.Бумик: ↑ 24.04.2023 00:12 acidburn
Пролистал коды ранее С7,такие С2 , С4 и потом С5(иногда С6),а потом С7.
-
Бумик
Member
Все таки С1 нет кода,ошибся.Чипы кеш памяти проверил все на второй материнке,рабочие.Что еще интересно.Есть возможность установить джамперами частоту 25,33,40 и 50 мГц.Процессор 133 мГц.Так вот,если взять за основу,что множитель тут 2\3,то получается,что при множителе 3 будет 50х3=150.Вот на частоте 50 мГц опять никаких кодов нет,то есть проц не запускается.Но при 25,33,40 мГц коды есть.Процессор на каком то этапе проходит пост,но стопор то ли на проце,то ли после него,х.з.Проц прогревается,будто он работает в штатном режиме.Бумик: ↑ 25.04.2023 00:13 Сейчас опять включил и после ресета и высвечивания С7 пролистал. Последовательность такая С1 С2 С4 С5 С6 С7 End.
Курил форум по подобным 486 материнкам.Там писали,что попадались мамки 486,которые *не дружат* с процами АМД,хотя с Интелами прекрасно работают.Может это и мой случай,процы оба АМД,а Интеловского у меня нет,чтоб поставить.
Буду искать материнку сокет 7.У меня под нее 4 проца есть,память найдется и видяшки есть 3 штуки PCI,уже конфиг повеселее будет,чтоб старые игрухи погонять.